Kontantinsprutning för elbilens start NEVS.

Det finns nyheter från ägarna till den gamla Saab-fabriken. Efter att det hade blivit första indikationer på likviditetsbrist, mottar elbilen Startup NEVS nu en annan insprutning av pengar från Kina.

Produktion hos NEVS. Kredit: TTELA

Ny aktieägare. Detaljer och bakgrunder oklara.

Bakom överföringen av cirka 91 miljoner € står ett företag som heter Beijing Zhigan Shenghuo Technology, som också är aktieägare i NEVS från och med nu. Hur mycket och hur aktier har förvärvats, till exempel genom utfärdande av tilläggsaktier eller genom avgång från en annan aktieägare, är oklart. Det finns inget pressmeddelande på processen, bara rapporten i flera Media.

Beloppet räcker inte för att slutföra anläggningen i Tainjin eller för att finansiera produktionsstart. Det kommer att hjälpa till under de kommande månaderna. Den kinesiska starten i den gamla Saab-fabriken hoppas att Uber-rival Didi startas som en stor aktieägare. Ett avtal kommer att undertecknas under hösten.

Viktiga detaljer i den lokala tidningen.

I den lokala tidningen rapporterades även Trollhättans av VD Bergman om djupa förändringar. Återigen finns det inget budskap till media, även om det skulle vara viktigt. Det finns bara en betald artikel i det regionala mediet.

Förändringarna i en kompakt form:

 • NEVS har stoppat sökandet efter en ny VD, Stefan Tilk tar över permanent Mattias Bergmans ställning i Personal Union.
 • den Tübitak Projektet, utvecklingen av en nationell bil till Turkiet, har varit på is i ett halvt år och har misslyckats.
 • Starten av serieproduktionen för NEVS 9-3 EV är planerad till hösten 2018. Det beräknas att vid den tiden växten i Tianjin har slutförts i lämpligt skick.
 • Under tiden har den gamla Saab-fabriken smidda råa kroppar och bygga prototyper.
 • Den kinesiska myndighetens licensiering och homologation av elbilen ska göras 2018.
 • Det faktum att den finansiella situationen inte är stabil bekräftas till TTELA. Betalningar till partner och leverantörer var sena. TTELA-artikeln skrevs före meddelandet om hänskjutandet från Kina.

14 tankar också "Kontantinsprutning för elbilens start NEVS."

 • Tack för rapporten, Tom,

  Jag följer som många andra här i flera år, borde jag verkligen kalla den utveckling?
  Nyheten som gruvan lämnar Nevs var en Dejavu-upplevelse. För några år sedan lämnade den långa toppchefen och SAAB-klockan (namn utelämnad) SAAB Spyker och därefter gick allting väldigt snabbt. De positiva nyheterna under tiden om stora produkter och presentationen av de nya elbilarna 9-3 för några veckor sedan är svaga vindar jämfört med stagnationen. Nevs låter passera tiden. En SAAB-tillverkning av högsta tekniska standarden (för några år sedan) kan falla bakom. Alla större bilfabrikanter arbetar med maximal energi på alternativa koncept. Om Nevs kom till marknaden idag med de två bilarna som presenterades skulle det vara svårt att stå upp till tävlingen. Mycket kommer att hända på ett år och jag är rädd att det blir för sent för NEVS.

  Kan inget slut ändras? SAAB kan bara återupplivas om en Solvent marknadsaktör har en meningsfull användning. Chansen är låg. NEVS ger slutligen lämpliga fordon. Chanserna är för låga. Fram till idag hoppas jag att äntligen något konkret kommer ut. Men jag finner det allt svårare att bli upphetsad över SAAB-arvet. När allt kommer omkring gör min gamla SAABS mig fortfarande glad varje dag.

  Hälsningar från Erik

 • Tro efter alla dessa år fortfarande verkligen någon på NEVS ...

 • I själva verket kan man inte längre tro NEVS-truppen. Någonting fungerar alltid eller misslyckas bara. Bergman kallade det en gång Sveriges största industriprojekt. Jag skrattar ...

 • Även för detta "upplysande" Artikel TACK.
  NEVS på något sätt världen över verkar, kan jag föreställa mig mer och svårare ...
  NEVS till marknaden kommer tidigare. Kina vill El. Mobilitet. Därför kontanter injektioner är kinesiska. Fortsätt att flöda ...
  Om denna blandade situation för en framgångsrik självständig framtid är tillräckligt ... Jag ser fram emot. Men utan känslor.

  • Saken är helt utan känslor. Tiden är slut. Det kan återigen vara spännande om en potent ny delägare einsteigt och (äntligen) stora investeringar.

 • Typerna kan inte komma in i hårspetsarna. Tyvärr vad hände där. Hur det fungerar visas Volvo.

  • Volvo är inte lika bled under Ford som SAAB under GM. Det är fortfarande förbryllande för mig varför svenskarna själva inte har någon modighet att återuppliva SAAB / NEVS. Köparens potential (speciellt nuvarande SAAB-drivrutiner över hela världen) skulle vara lättillgänglig, särskilt med andra automakers nuvarande utseende.

   En stor investerare med en bra marknadsföringsavdelning borde fortfarande vara framgångsrik här, men den nuvarande ägarstrukturen är mer benägna att argumentera mot det.

 • Vinden har vänt - tyvärr! Förra sommaren verkade eufori och ambitionen stor. Rapporten från Tom inifrån den gamla anläggningen var första klass. Mir är fortfarande en uppsättning av en anställd från FoU i minnet sa något i stil med "Om vi ​​inte lyckas vi själva att skylla." Förmodligen detta uttalande rörs från antagandet nu han kan göra allt utan begränsningar och utan GM korsett. Likviditet var sedan säkert närvarande. Det har tydligen förändrats fundamentalt. En skam!
  Jag misstänker att byggandet av produktionen i Tanjin kostar mycket mer än väntat. Till skillnad från den gamla planeringen måste fabriken i Tanjin uppgraderas till en komplett fabrik med pressaffär, diamantbyggnad och färgbutik. Den kinesiska regeringen vill ha det så. Det kostar riktiga pengar. Under tiden är fabriken i THT nästan tyst med alla maskiner. NEVS verkställande våning är verkligen inte att bli avundad. Kanske var det också de dåliga utsikterna för THT som gjorde att Bergman gick.

  • Situationen har verkligen förvärrats. Ett av företagets problem är ägarens struktur. Det finns ingen som har majoriteten, och NEVS är bokstavligen utplånad mellan alla intressenter som verkar vara bara för lokala intressen. Produktionen av 9-3-elbilen kommer att äga rum i Tianjin (limousine) och New Long Ma-anläggningen (9-3X). Den senare är kroniskt i underskott och det räcker inte för båda platserna. Samtidigt är den svenska fabriken fortfarande tyst.
   Dessutom är NEVS kroniskt svag kapitaliserad. Fonderna, som gör partnerna gratis igen och igen, är inte ens tillräckligt för att uppnå minimala mål. Det är skillnaden för Volvo, där en stark ägare har ledningen och från början gjorde en låg 2-siffra miljarder dollar tillgänglig.

   • Med detta svar på mängden Olaf lämnar du katten direkt ur väskan:
    Citat: Det finns ingen som har majoriteten och NEVS tappas bokstavligen ut mellan alla intressegrupper som bara glider av lokala intressen.
    Hur ska någonsin (!) Något "smart" komma ut ??? Det är bara massor av pengar som bränns ..., och vem ser igenom detta. Ett jobb utan perspektiv gör ingen riktig enhet.

    • Det skulle vara mer att rapportera om vad som kan hända i ett annat format snart. Faktum är: vad som händer vid NEVS är inte ovanligt för kinesiska standarder. Den elektriska bilen uppdelningen av statligt ägda BAIC har mer än 30 ägare som är antingen statliga, parastatala eller privata. Följaktligen har de enskilda gruppernas intressen också en effekt där.

     • Tack för det detaljerade svaret Tom. Jag tror också att det inte kan vara så med fabriken i Trollhättan. De gör fortfarande utvecklingsarbetet för Kina och sedan bör NEVS överväga huruvida de inte bör sälja fabriken och dess inventering till någon som kan göra mer med den. Jag kunde föreställa mig Volvo, VW eller BMW. Alla tre har anständiga plattformar för framhjulsdrift som passar SAAB. Allt kapital verkar också ha, även om VW kämpar för investeringar av välkända skäl.

Kommentarer är stängda.