Saab 9000 Anna Project. Allt kommer att bli bra.

Om det finns generellt råd om hur man hanterar yngtimers och klassiker, så här: ge aldrig upp! Anna kom till oss som ett omvårdnadsfall i april 2013. Sedan stod i hangaren i nästan 2 år tills vi tackade restaureringen.

Saab 9000 Anna Project

Villkoren var inte bra, vårdproblemet kände och kände sig överallt. Sedan sommaren 2015 är Saab tillbaka på vägen. Efter vinter Test Med billiga däck rullar 9000 nu med Michelin-däck på Super Aero-fälgar genom sommaren. Och det känns mycket bättre.

För saker och ting utvecklas lovande trots individuella frustrationsattacker. Bedömaren intygar att 9000 är i skick 2 - 3, vilket är ganska anständigt för en nästan 20 år gammal vardagsbil. Och årsdagen passerade TÜV på våren direkt utan några klagomål.

Små defekter. Men inget seriöst.

En bagage kan rapporteras som en brist på kanten. EDU hade ibland ingen funktion vid start. Inte alltid, men alltid. Demonteringen av instrumentbrädans kåpa för att kontrollera hastighetsmätarenheten föreslog ett felaktigt anslutet kontaktdon till ljuset. Sedan dess fungerar den gamla Saab på ett tillförlitligt sätt som förväntat.

Gamla bilar gör att du ofta löser små problem själv. Du skruvar dig igenom din bil, lär känna den, och när det gäller Saab 9000 är det kul eftersom du lär dig mycket om filosofin bakom varumärket. 9000 är av hög kvalitet. Allt är utformat för en lång livslängd och en hög nivå av reparationsvänlighet. Pluggen är utformad som man kan förvänta sig i ett flygplan. Likaså ledningsnät, som är tjockare än i moderna bilar. Skruvar och andra komponenter kom inte från Fjärran Östern vid den tiden; de ger inte upp om du rör vid dem med en skruvmejsel.

Vem har nöjet och har flera Saab 9000 års konstruktion, kan följa den fortsatta utvecklingen av serien. Många förbättringar, flera förändringar och från 9000 CC till de senaste åren av konstruktion, blev Saab alltmer omformad till en mobil högkapacitetsbur. Om du går till 9000 själv, bör du unna dig en av dessa fantastiska originalhandböcker från Saab, som erbjuds om och om igen i de kända portalerna.

Projektet har pågått i mer än två år nu. Saab mogna till en bra bil under denna period och blir bättre och bättre. Det är värt att ha uthållighet. Det upprätthålls i Saab Service Frankfurt, och Gerard Ratzmann har ett starkt öga på Saab. Naturligtvis finns det fortfarande saker att göra, eller igen. Den använda luftkonditioneringskompressorn måste bytas ut. Och det är saken med chassit. Den tidigare ägaren installerade stötdämpare som gör sitt jobb men inte riktigt passar Saab. 2 rullar oarmoniskt, det finns behov av ytterligare åtgärder.

Nytt bakre omslag, ny radio.

Däremellan var det fortfarande tid till några små saker. De flesta Saab 9000-enheter kör igenom vardagen med bakskydd som har blivit blekta från solen i 20 år eller mer. Inte snällt ! Vid någon tidpunkt blev jag trött på den bleka delen, den matchade inte resten av bilens tillstånd. Ett nytt lock av vår sadelmakare, med ett antracitfärgat tyg, som också användes någon annanstans av Saab, eliminerade bristen.

Tyvärr skulle den bra Blaupunkt-radion ersättas efter en defekt. Eftersom Blaupunkt inte längre existerar är reservdelarna knappa eller, som i vårt fall, inte längre tillgängliga. Det optiskt acceptabla alternativet var en DAB + radio från Continental i 9000. Dess utseende motsvarar de Becker-modeller som Saab erbjöd ett tag som tillbehör på 9-5. Om det är permanent eller ersätts av en annan 90er-radion kommer de att visas de kommande månaderna. I alla fall är ljud- och mottagningsprestandan rätt, och den blandar harmoniskt i cockpit 9000.

Allt bra? Ja, Saab är på ett bra sätt. Och jag känner mig också bra om det. Kanske har mitt perspektiv på bilar i allmänhet förändrats de senaste åren. Men det kan också bero på dagens diskussioner om utsläpp och rörlighet. Du kan se klassiska bilar och klassiker med olika ögon.

Saab 9000 Anna-projektet hade den mest massiva koldioxidutsläppen för cirka 2 år sedan under produktionen. Det är väl underhållet och i gott skick. Saab använder mellan 20 och 1 liter mer bränsle än vad ett nuvarande, jämförbart fordon skulle göra. I sitt nuvarande tillstånd kommer det att pågå i ytterligare 2 år. Åtminstone! Hur länge skulle du behöva flytta en ny bil innan dess ekologiska balans var bättre än den gamla Saab?

Att flytta en youngtimer kräver ibland några kompromisser från oss - men det är en levad och hållbar verklighet. Oavsett vad du vill berätta om mobilitetens framtid.

22 tankar om “Saab 9000 Anna Project. Allt kommer att bli bra."

 • blank

  En av de finaste Saaberna jag vet.
  Åh, varför behöll jag inte 9000-årsdagen?
  Varför ser man detta 9000-han så lite på gatan?
  Det är därför, Tom, bra gjort !!

 • blank

  Bra artikel! Jag älskar Saab 9000 och 5 är stolt ägare av sådana fordon (2 Aero, Anni, CD, CC) Det är som positiv missbruk, vilket ger en glädje och passion och om igen! Denna bil kombinerar verkligen allt du behöver och jag hittar kraftleveransen så mycket mer imponerande än med nyare fordon (det spelar bara roll för mig)
  Tack Tom! Hälsningar från Schweiz

  • blank

   Den goda känslan.

   Åh ja, känslan räknas. Jag tror inte att marknaden kommer att se några bilar i framtiden som får dig att känna dig så bra som i en SAAB eller en fin vintagebil.

   • blank

    Det kommer snart att finnas ett extra assistanssystem för detta. Chassit får en "vintage -knapp" och doften av gammalt läder sprayas samtidigt. Naturligtvis är det TÜV-relevant och ytterligare ett knockout-kriterium för premiumprodukten efter att garantin har löpt ut.

    • blank

     Idén är rolig ...

     Speciellt årgångsknappen i en SUV. Plötsligt sänks 125 och styrningen är så svampig att du behöver minst hela spåret från 100. Och i korsvinden, ta av till skyddsräcken!

 • blank

  Tack för den fina artikeln. Bilen ser riktigt fantastisk ut. Naturligtvis väcker det mitt intresse av att köpa en 9000 någon gång. Men även i Sverige är det inte längre så lätt att få ett fordon i gott skick. Eller ... återställ!

  • blank

   I Sverige återställs vissa 9000 CC för närvarande. I de vanliga FB-grupperna kan du se vad som har överlevt i lador. Mycket fascinerande!

   • blank

    Det skulle vara värt en artikel, särskilt för dem som inte vet vad de ska göra med FB ...

 • blank

  Jag kan bara hålla med det. Kör nu den andra 9k efter att ha dumt säljit min första år sedan.
  (Se körrapport här i bloggen Scarab green !!)
  95er fortsatte att springa som mitt huvudfordon, men jag missade den allsidiga synligheten och det stora utförandet.

  Förra året räddade jag Anny 97er från återvinnaren.
  Är en bra bil. Verkligen.
  Komforten slår när du sitter 95er
  Runt världar.
  Och alla som kör är entusiastiska på kursen.
  Det finns också ett demonterat skåp passar in enkelt.

  Tyvärr måste jag säga att mina tenderar att rosta trots regelbundet underhåll
  Även om han är fem år yngre än min gamla, tidigare 92. Även under baksätet.
  Kommer måste göra mycket där.

  Jag kan bara rekommendera 9000er - även som en 2.3-liters dammsugare. Drivs super och ekonomiskt.
  Absolut köp rekommendation !!!!

 • blank

  En mycket trevlig 9k. Varje € är väl förbrukade pengar! Kvalitet som denna kommer aldrig att vara där, och 9k i detta tillstånd är svårt att hitta. Kanske är de ärvda i familjen och inte sålda?

 • blank

  Jag är alltid förvånad över hur mycket jag gillar 9000 i silver, en färg som jag annars skulle undvika. Det är fantastiskt att denna kopia har fått så mycket tålamod och passion. Till ett långt billiv! Om den tidigare ägaren såg bilen så nu ...

  • blank

   Anna är inte riktigt silver. I COC står födelseintyget grå som en färg. För övrigt synonymt med min 9-3 I Aero, som också är (silver) grå.
   Den tidigare ägaren kör nu ett VW-fällbara takkonvertibelt. För henne var Anna bara ett fordon att konsumera. På Volkswagen, antar jag att det kommer att bli liknande.

   • blank

    Intressant. Men färgkoden är 247 silver, eller hur? 9000 har ersatts av en EOS? Det säger naturligtvis mycket ... ;-( Trevligt att han nu har hittat ett riktigt hem.

    • blank

     Färgkoden är 268, en silverskugga som används från 1997 men verkar vara konsekvent grå i papper.

     Ja, den tidigare ägaren, en inte så ung dam, kör nu EOS. Jag tror att hon inte kunde göra någonting med 9000 hennes man köpt som ny bil. Glad att han landade med oss.

     • blank

      Intressant. Jag är glad att lära dig en bättre, men för mig är det två olika färgkoder för samma färg. Med introduktionen av 9-5 har Saab omdefinierat 247 av orsaker som jag inte vet, Silver Metallic, som tidigare marknadsfördes under koden 268. Fram till MY97 fanns det 9000 och 900NG i 247 silver. I det sista modellåret 98 fanns det 9000 och 900NG i 268 silver. Färgen måste emellertid vara identisk, eftersom färgpennan 12799108 marknadsförs för båda färgkoderna, även om förpackningen endast innehåller 268. Svenska delar, Skandix etc. ger båda färgkoderna som referens.

      • blank

       Färgen kanske inte är identisk eftersom det finns olika Dupont-koder för målaren. Kod 247 = Dupont kod F0911 och användes från 1995 till 1997. Kod 268 = Dupont Kod F5025 och existerade från 1998 till 2007.

     • blank

      Som jag sa, konstigt att den ovan nämnda färgpennan sedan marknadsförs för båda silverfärgkoderna ...

 • blank

  Jag kan bara hålla Tomm, det finns ingen bättre känsla än en långsiktig bil som SAAB 9000 att köra. Byggd för evighet och tänkt som allrengöringsmedel vapen (både som arbete, familj, lång räckvidd, off-road och ädla företag bil avsedda). Även män har ibland gå till små kompromisser, men känner bakgrundsljud (ljudet av ett verkligt Blinkerralais) som utformats för komfort snarare än optik (och ryggont) säten, doften av nästan slösaktig tjockt läder, som är som en missbruk!

  Som en stolt 18-årig 9000-ryttare hade jag (tyvärr) en golf 7 gtd som körskolabil. Är en riktig fin bil men det hela såg så syntetiskt. Zero bor i bilen. Du går in, kör, går ut igen och vill inte köra längre. Helt livlös.

  Och även ekonomiskt är det en aspekt att driva en Youngtimer:

  Jämförelse: en man köper en ny bil till exempel 30000 XNUMX euro

  Om du köper istället en Youngtimer för cirka 5000 € skulle man 25000 € (!) För kvitto på bilen.

  Och utsläpp av föroreningar i produktionen av en ny bil (särskilt för hybrid- och elbilar) är mycket högre än (förutsatt tekniskt gott skick!) Än Röstning på en ung-timer. Och mannen vill verkligen inte stödja dagens pengar-hungriga chefer.

  Man vet också med en Youngtimer att han kör till 100% och först efter att 250000km har dragit sig in först. Med en ny bil finns det många tillverkare redan vid låg körsträcka och underhålls service och mild körstil har redan problem. Du vet bara inte vad du köper (jag vill inte sax överallt, det finns också riktigt bra och pålitliga nya bilar).

  Och framför allt: det har stil

 • blank

  Hej Tom, en annan trevlig artikel om 9000er. Med mig som självkännande 9000-förare, naturligtvis 100% godkännande. Bilen som helhet är svår att slå. Och naturligtvis spelar den ekologiska aspekten en mycket viktig roll. Jag hoppas bara att de lämnar där uppe och kör dessa fordon under lång tid. Ja, och du lär dig att leva bra med de små sakerna ....

 • blank

  Bra uttalande Tom, jag kan 100% hålla med. Jag gjorde också samma uttalanden när det gällde att skruva, allt är fast och "hugget av fast" för evigheten 🙂

  Patrick, den fantastiska tekniken är inte byggd till din fördel, utan främst för serviceindustrin. Om det då står att det inte längre är värt det, bör du snabbt köpa en ny. Vi nu med dieslarna, varav många kan eftermonteras med hårdvara - är inte önskvärt ..

 • blank

  Ja, du kan göra några meningslösa kompromisser när du flyttar en klassisk bil. Men körupplevelsen, de goda platserna, den enkla men (mestadels) fungerande tekniken mer än kompenserar enligt min åsikt.

  Förra veckan, lufttryck test efter ett felmeddelande på BMW 2er Activ Tourer min fru 20 minuter varaktighet, många felmeddelanden, en kalibrerings resa ... och en massa svordomar två personer ... Jag ser inte fördelen av hela tekniken, jag bara inte se honom ... Jag är nyfiken på att se vad 2er visar allt i 5 år ...

Kommentarer är stängda.