Saab 9000 Anna Project. Allt kommer att bli bra.

Om det finns generellt råd om hur man hanterar yngtimers och klassiker, så här: ge aldrig upp! Anna kom till oss som ett omvårdnadsfall i april 2013. Sedan stod i hangaren i nästan 2 år tills vi tackade restaureringen.

Saab 9000 Anna Project

Villkoren var inte bra, vårdproblemet kände och kände sig överallt. Sedan sommaren 2015 är Saab tillbaka på vägen. Efter vinter Test Med billiga däck rullar 9000 nu med Michelin-däck på Super Aero-fälgar genom sommaren. Och det känns mycket bättre.

Eftersom saker utvecklas lovande, trots individuella frustrationsattacker. Granskaren intygar 9000 ett villkor för 2 - 3, vilket är ganska snyggt för en nästan 20 årig vardaglig bil. Och TÜV på våren av årsdagen var genast utan klagomål.

Små defekter. Men inget seriöst.

En bagage kan rapporteras som en brist på kanten. EDU hade ibland ingen funktion vid start. Inte alltid, men alltid. Demonteringen av instrumentbrädans kåpa för att kontrollera hastighetsmätarenheten föreslog ett felaktigt anslutet kontaktdon till ljuset. Sedan dess fungerar den gamla Saab på ett tillförlitligt sätt som förväntat.

Gamla bilar gör det enkelt att själv lösa små problem. Du kör genom din bil, lär känna den, och i fallet med Saab 9000 är det kul eftersom du lär dig mycket om filosofin bakom varumärket. 9000 är högkvalitativ bearbetad. Allt är utformat för ett långt liv och en hög reparationsvänlighet. Kontaktdon är gjorda som du kan förvänta dig i ett flygplan. På samma sätt används ledningsnätet, vilket är tjockare än i moderna bilar. Skruvar och andra komponenter kom inte från Fjärran Östern då; De flinchar inte när de berörs av en skruvmejsel.

Vem har nöjet och har flera Saab 9000 års konstruktion, kan följa den fortsatta utvecklingen av serien. Många förbättringar, flera förändringar och från 9000 CC till de senaste åren av konstruktion, blev Saab alltmer omformad till en mobil högkapacitetsbur. Om du går till 9000 själv, bör du unna dig en av dessa fantastiska originalhandböcker från Saab, som erbjuds om och om igen i de kända portalerna.

Projektet har kört längre än 2 år. Saab mognade i den här bilen till den goda bilen och blir bättre. Det är värt att ha uthållighet. Han betjänas av Saab Service Frankfurt, och Gerard Ratzmann har ett öga på Saab. Självklart är saker fortfarande, eller igen, saker att göra. Den andra hand förvärvade luftkonditioneringskompressorn måste bytas ut. Och det är saken med suspensionen. Av den tidigare ägaren installerades stötdämpare, vilka gör sin tjänst, men passar inte riktigt i Saab. 9000 rullar bort inharmonious, det finns ytterligare behov av åtgärd.

Nytt bakre omslag, ny radio.

Mellan tiden var det dags för några små saker. De flesta Saab 9000-enheter med bakre omslag genom vardagen, som bleknar av 20 eller flera år av sol. Inte trevligt! Vid någon tidpunkt var jag trött på den bleka delen, det passade inte resten av bilen. Ett nytt omslag som gjordes av vår sadelmästare, med ett antracitfärgat tyg som också användes någon annanstans av Saab, eliminerade defekten.

Tyvärr skulle den bra Blaupunkt-radion ersättas efter en defekt. Eftersom Blaupunkt inte längre existerar är reservdelarna knappa eller, som i vårt fall, inte längre tillgängliga. Det optiskt acceptabla alternativet var en DAB + radio från Continental i 9000. Dess utseende motsvarar de Becker-modeller som Saab erbjöd ett tag som tillbehör på 9-5. Om det är permanent eller ersätts av en annan 90er-radion kommer de att visas de kommande månaderna. I alla fall är ljud- och mottagningsprestandan rätt, och den blandar harmoniskt i cockpit 9000.

Allt bra? Ja, Saab är på ett bra sätt. Och jag känner mig också bra om det. Kanske har mitt perspektiv på bilar i allmänhet förändrats de senaste åren. Men det kan också bero på dagens diskussioner om utsläpp och rörlighet. Du kan se klassiska bilar och klassiker med olika ögon.

Saab 9000 Anna-projektet hade levererat den mest massiva CO2-utsläppet runt 20 år sedan under produktionen. Det är väl underhållet och i gott skick. Saab förbrukar mer bränsle mellan 1 och 2 liter än ett nuvarande, jämförbart fordon skulle göra. I nuvarande tillstånd har han 20 år igen. Åtminstone! Hur lång tid tar det att flytta en ny bil tills dess eko-balans är bättre än den gamla Saab?

Flyttande yngeltimer ringer från tid till annan en eller annan kompromiss - men lever, hållbar verklighet. Oavsett vad du vill berätta om mobilitetens framtid.

22 tankar om "Saab 9000 Anna Project. Allt kommer att bli bra."

 • En av de finaste Saaberna jag vet.
  Åh, varför behöll jag inte 9000-årsdagen?
  Varför ser man detta 9000-han så lite på gatan?
  Det är därför, Tom, bra gjort !!

 • Idén är rolig ...

  Speciellt årgångsknappen i en SUV. Plötsligt sänks 125 och styrningen är så svampig att du behöver minst hela spåret från 100. Och i korsvinden, ta av till skyddsräcken!

 • Som sagt, roligt, att ovanstående färgpenn marknadsförs för båda silverfärgkoderna ...

 • Det kommer säkert att finnas ett hjälpsystem snart. Chassit får en "vintage key" och samtidigt är doften av gammalt läder sprayat. Självklart är det TÜV-relevant och efter garantitiden är ett utfallskriterium mer för premiumprodukten.

 • Den goda känslan.

  Åh ja, känslan räknas. Jag tror inte att marknaden kommer att se några bilar i framtiden som får dig att känna dig så bra som i en SAAB eller en fin vintagebil.

 • Färgen kanske inte är identisk eftersom det finns olika Dupont-koder för målaren. Kod 247 = Dupont kod F0911 och användes från 1995 till 1997. Kod 268 = Dupont Kod F5025 och existerade från 1998 till 2007.

 • Bra artikel! Jag älskar Saab 9000 och 5 är stolt ägare av sådana fordon (2 Aero, Anni, CD, CC) Det är som positiv missbruk, vilket ger en glädje och passion och om igen! Denna bil kombinerar verkligen allt du behöver och jag hittar kraftleveransen så mycket mer imponerande än med nyare fordon (det spelar bara roll för mig)
  Tack Tom! Hälsningar från Schweiz

 • Intressant. Jag är glad att lära dig en bättre, men för mig är det två olika färgkoder för samma färg. Med introduktionen av 9-5 har Saab omdefinierat 247 av orsaker som jag inte vet, Silver Metallic, som tidigare marknadsfördes under koden 268. Fram till MY97 fanns det 9000 och 900NG i 247 silver. I det sista modellåret 98 fanns det 9000 och 900NG i 268 silver. Färgen måste emellertid vara identisk, eftersom färgpennan 12799108 marknadsförs för båda färgkoderna, även om förpackningen endast innehåller 268. Svenska delar, Skandix etc. ger båda färgkoderna som referens.

 • Färgkoden är 268, en silverskugga som används från 1997 men verkar vara konsekvent grå i papper.

  Ja, den tidigare ägaren, en inte så ung dam, kör nu EOS. Jag tror att hon inte kunde göra någonting med 9000 hennes man köpt som ny bil. Glad att han landade med oss.

 • Det skulle vara värt en artikel, särskilt för dem som inte kan göra någonting med FB ...

 • Intressant. Men färgkoden är 247 silver, eller hur? 9000 har ersatts av en EOS? Naturligtvis säger det mycket ... ;-( Trevligt att han nu har hittat ett riktigt hem.

 • Anna är inte riktigt silver. I COC står födelseintyget grå som en färg. För övrigt synonymt med min 9-3 I Aero, som också är (silver) grå.
  Den tidigare ägaren kör nu ett VW-fällbara takkonvertibelt. För henne var Anna bara ett fordon att konsumera. På Volkswagen, antar jag att det kommer att bli liknande.

 • I Sverige återställs vissa 9000 CC för närvarande. I de vanliga FB-grupperna kan du se vad som har överlevt i lador. Mycket fascinerande!

 • Tack för den fina artikeln. Bilen ser verkligen fantastisk ut. Detta väcker naturligtvis intresset för mig att någon dag köpa mig en 9000. Men även i Sverige är det inte så lätt att få ett fordon i gott skick. Eller ... restaurering!

 • Jag kan bara hålla med det. Kör nu den andra 9k efter att ha dumt säljit min första år sedan.
  (Se körrapport här i bloggen Scarab green !!)
  95er fortsatte att springa som mitt huvudfordon, men jag missade den allsidiga synligheten och det stora utförandet.

  Förra året räddade jag Anny 97er från återvinnaren.
  Är en bra bil. Verkligen.
  Komforten slår när du sitter 95er
  Runt världar.
  Och alla som kör är entusiastiska på kursen.
  Det finns också ett demonterat skåp passar in enkelt.

  Tyvärr måste jag säga att mina tenderar att rosta trots regelbundet underhåll
  Även om han är fem år yngre än min gamla, tidigare 92. Även under baksätet.
  Kommer måste göra mycket där.

  Jag kan bara rekommendera 9000er - även som en 2.3-liters dammsugare. Drivs super och ekonomiskt.
  Absolut köp rekommendation !!!!

 • En mycket trevlig 9k. Varje € är väl förbrukade pengar! Kvalitet som denna kommer aldrig att vara där, och 9k i detta tillstånd är svårt att hitta. Kanske är de ärvda i familjen och inte sålda?

 • Jag är alltid förvånad över hur bra jag gillar 9000 i silver, en färg som jag annars skulle göra en stor båge. Trevligt att denna kopia är uppdraget så mycket tålamod och hjärta. På ett långt billiv! Om den tidigare ägaren skulle se bilen så ...

 • Jag kan bara hålla Tomm, det finns ingen bättre känsla än en långsiktig bil som SAAB 9000 att köra. Byggd för evighet och tänkt som allrengöringsmedel vapen (både som arbete, familj, lång räckvidd, off-road och ädla företag bil avsedda). Även män har ibland gå till små kompromisser, men känner bakgrundsljud (ljudet av ett verkligt Blinkerralais) som utformats för komfort snarare än optik (och ryggont) säten, doften av nästan slösaktig tjockt läder, som är som en missbruk!

  Som en stolt 18-årig 9000-ryttare hade jag (tyvärr) en golf 7 gtd som körskolabil. Är en riktig fin bil men det hela såg så syntetiskt. Zero bor i bilen. Du går in, kör, går ut igen och vill inte köra längre. Helt livlös.

  Och även ekonomiskt är det en aspekt att driva en Youngtimer:

  Jämförelse: en man köper en ny bil till exempel 30000 XNUMX euro

  Om du köper istället en Youngtimer för cirka 5000 € skulle man 25000 € (!) För kvitto på bilen.

  Och utsläpp av föroreningar i produktionen av en ny bil (särskilt för hybrid- och elbilar) är mycket högre än (förutsatt tekniskt gott skick!) Än Röstning på en ung-timer. Och mannen vill verkligen inte stödja dagens pengar-hungriga chefer.

  Man vet också med en Youngtimer att han kör till 100% och först efter att 250000km har dragit sig in först. Med en ny bil finns det många tillverkare redan vid låg körsträcka och underhålls service och mild körstil har redan problem. Du vet bara inte vad du köper (jag vill inte sax överallt, det finns också riktigt bra och pålitliga nya bilar).

  Och framför allt: det har stil

 • Hej Tom, igen en bra artikel om 9000er. Uppfyller, som en förhöjd 9000-drivrutin, givetvis 100% -godkännande. Bilen är svår att slå i sin helhet. Och naturligtvis spelar miljöaspekten en stor roll. Jag hoppas bara att de lämnar uppe och kör dessa fordon länge. Ja, och med de små sakerna lär du dig att leva bra ....

 • Bra uttalande Tom, jag håller med 100%. Också med skruvarna gjorde jag samma fynd, allt är massivt och evigt "huggt från det fasta"

  Patrick, den stora tekniken är inte installerad till din fördel, men först för servicebranschen. Om den då säger att det inte är värt det, borde du snabbt köpa nya. Vi nu med dieselmotorerna, varav många var eftermonterade med hårdvara - inte önskat ..

 • Ja, du kan göra några meningslösa kompromisser när du flyttar en klassisk bil. Men körupplevelsen, de goda platserna, den enkla men (mestadels) fungerande tekniken mer än kompenserar enligt min åsikt.

  Förra veckan, lufttryck test efter ett felmeddelande på BMW 2er Activ Tourer min fru 20 minuter varaktighet, många felmeddelanden, en kalibrerings resa ... och en massa svordomar två personer ... Jag ser inte fördelen av hela tekniken, jag bara inte se honom ... Jag är nyfiken på att se vad 2er visar allt i 5 år ...

Kommentarer är stängda.