Vacker styrning. Ny ratt för Saab 9-5 I.

I början var diskussionen. Både i blogglaget, såväl som i den bredare Saab-miljön. Kan och bör du installera ett modernt styrhjul i en Saab 9-5 I? Vilket är nästan en kommande klassiker?

Ny ratt i hjortdesign i 9-5 Arc.

Ursprungligen ville vi ha ratten, den Prototyper en ny serie från CardyourCar, inbyggd i vårt Paul-projekt. Men 9-5 hade redan fått ett nytt originalt Saab-ratt. Som ett alternativ valde vi en 2001 9-5 Arc sedan, som flyttas dagligen.

Ny ratt för 9-5 I under testet

Installationen var givetvis inget problem, eftersom en originalnav av Saab används som mall i den nya produktionen. Läderratet anpassar sig bättre till den klassiska Arc-miljön än vad som förmodades. Självklart är det fortfarande en fråga om smak, och man kan för närvarande diskutera om du föredrar att köpa ett gammalt ratt eller byta till en annan design.

Ratten i sig är bra och praktisk i handen och är inte för tjock vadderad. I några månader har 9-5 utrustats med den nya utrustningen, och resultatet är konsekvent positivt. Även om några sömmar inte är helt som det borde vara. Detta beror troligtvis på prototypsteget, eftersom det vanligtvis är rent och sys rutinmässigt.

Slitaget kan inte hittas hittills, särskilt de graverade sidorna är alltid mycket väl påtagliga på sommaren även vid höga temperaturer. De försänkta grepparna är praktiska, och endast det övre, mjuka läderlocket ger anledning till kritik vid mycket varma temperaturer.

Då känns han som om han svettas lätt, vilket kan bero på det använda limet. Kanske ett isolerat fall. Nöjdhetsfaktorn är ändå hög. En återgång till den gamla Arc-ratten kommer inte att finnas i detta fall, CardyourCar-ratten i hjortkonstruktionen finns kvar i 9-5.

Att köpa eller inte? Ett beslut som helt beror på smak. Det finns inget faktiskt emot det och tyvärr erbjuder marknaden inte många alternativ. Som nämnts är och kommer bloggteamet att vara splittrat. Även om ratten ser bättre ut i verkligheten än på bilderna. Det är definitivt ett attraktivt alternativ, och priset är också rimligt.

17 tankar om “Vacker styrning. Ny ratt för Saab 9-5 I."

 • blank

  Personligen tycker jag inte om det alls, en före-och-efter-bild skulle ha varit till hjälp. Enligt min mening hör rätt trä- / läderhjul till denna cockpit. Tyvärr, men jag tycker att det ser billigt ut, särskilt framför den vackra träinredningen ... Utseende mer plast än läder, som från en 80-tal japaner ...

  • blank

   Som redan skrivits ... smak är annorlunda ... 🙂

   Jag gillar verkligen trevligt trädekor i äldre bilar! Det ser bara bra ut och ädel i många bilar!

   Jag hade också en fin 2014-9 SC Arc med ”matt” trä i slutet av 5.
   Men särskilt med 9-5 hittade jag aldrig rätt trä (tyvärr)! 🙁

   Eftersom de (tyvärr) ganska billiga monteringsdelarna i Saabs (switchar, knappar, Navi, ljud, luftkonditionering, ventilation etc.) hittade jag alltid ganska olämpligt trä.
   Så jag skulle ha föredragit liknande eller "målad" plast eller kol eller något liknande i min tidigare Saab. önskad.

  • blank

   Jag hade också en 9-5 (I) i Brabus-versionen. Jag tyckte att ratten, även om den var ergonomisk, nästan olämpligt ömtålig för ett fordon av denna storlek och efter 17 år i tjänst var den ganska sliten och läderklädseln var tätt. En sista olycka satte sedan en nyckel i arbete med en "restaurering". I princip - särskilt som en frekvent förare - föredrar jag starkare rattar med en inte alltför mjuk klädsel, så jag tycker faktiskt att ovanstående visas en mycket bra lösning, särskilt i ett fordon som flyttas varje dag.

   Är liknande kopior faktiskt planerade för 9-5 (II)? Bara så av intresse

  • blank

   Jag letar efter en ratt som denna, helst utan flerfunktionsknappar, för 931: tre ekrar, enkla (er). Om någon från den vördnadsvärda bloggen har en idé skulle jag vara glad ... Tack på förhand

   • blank

    Ingen chans. Tyvärr. Det finns inga ”små” krockkuddar med lämplig nav för 9-3 I och därför ingen enkel 3-ekers lösning. Förresten, jag tycker att den ursprungliga aero-ratten i 9-3 I är mycket lämplig.

    • blank

     Skulle det inte passa från 902? De är precis som du letar efter och har rätt krockkudde.

 • blank

  Ratten ser bra ut!
  Jag måste dock hålla med Daniel.
  Den vackra träinredningen från "Arc" matchar inte riktigt den sportiga, böjda ratten. Det är lite som ett rött yttre lack med träapplikationer i interiören. Egentligen borde en sådan orderkombination inte ens vara möjlig.
  Men självklart kan du inte argumentera för smak eller gör du?
  Den nya ratten ser väldigt tilltalande ut.
  Får jag fråga om priset vid denna tidpunkt?

  • blank

   Smaker är olika, vilket är bra. Åsikterna skiljer sig också från bloggpersonalen.

   CardyourCar säljer ratten för 510,51 €, en bit finns fortfarande i lager.

   • blank

    Självklart är det bra att smakerna är olika, annars skulle vi förmodligen alla driva samma Saab. Enligt min mening dömer vi inte här om Hirsch-bikakgrillen ser bättre ut på 9-3 eller serien. Båda passar harmoniskt i den övergripande bilden och det är verkligen en fråga om smak. Ratten handlar om en harmoni av design. Ingen skulle placera i en LeCourbusier Villa en vägg enhet Oak Rustic. Det passar bara inte
    Ändå ha kul med det.

  • blank

   Gruvan var röd och med träklädsel. Det såg bra ut, och inte bara enligt min mening! Men som du redan nämnde: "Om smak ..."

 • blank

  Den vackraste cockpiten jag någonsin har sett. Varje gång jag tittar på det tvivlar jag på om jag borde ha behållit min 99 SC då. Med denna ratt ser det dock ut, ska vi säga, vänja sig ...

 • blank

  Ser toppen! Passar i cockpiten.
  Fortsätt att njuta av användningen.

 • blank

  Tyvärr, men det har inget att göra med smak ... den här "skrynkliga" ratten i kombination med cockpitens klassiska och reducerade designspråk ser bara pinsamt och knubbigt ut. Speciellt eftersom trä i interiören motverkar en viss sportighet. Det är inte för ingenting att de flesta 9k och 9-5 Eros inte kom med trä. I en körd 3-serie BMW, ja kanske.

  • blank

   Ja, det har att göra med smak .. annars håller jag helt med den här visuella klassificeringen: reducerad, tydlig cockpit, pseudosportig "crumple" -ratt.
   (med kanske ett tillvägagångssätt: äldre engelskmän excel i kombinationen av trä och sportighet, men det är en helt annan historia)

 • blank

  Åh ... saken är väldigt elegant.
  Jag kunde ha föreställt mig det då i min tidigare 9-5 SC Arc. 🙂

 • blank

  Ser bättre ut än förväntat! Jag hade vissa tvivel i presentationen, men ARC gör det väldigt bra!

Kommentarer är stängda.