Trollhättan. Framtiden för den gamla Saabfabriken?

Den långa sommaruppehållet i Sverige slutar, så kanske nyhetsfri tid i den gamla Saabfabriken. Efter lämnarFör en månad sedan meddelade ex-NEVS VD Bergman att det hade blivit tyst.

Bättre tider. Saab 9-5 NG i färgbutiken 2010. Bild: Saab Automobile AB

Den pågående lugnet och flödet av information som flödade in stämmer inte bra. Inte för en start som äntligen ville gå offentligt med produkter efter 5 år. Bakom kulisserna är allt annat harmoni. Om vi ​​tittar tillbaka på den svåra fasen under 2013-rekonstruktionen, kommer vi att märka stora skillnader när vi fortfarande hoppas på en Saab comeback.

Tjänsteleverantörer byter till tävlingen

Vid den tiden lämnade endast 1 (!) Medarbetare företaget. Nu går blodet i full fart. Efter många tids- och projektkontrakt förnyades inte heller fast anställda NEVS. De är högpresterande från medeledningen, som ansvarig för marknadsföringen, vilket gör Stallbacka tillbaka. Också viktiga anställda från batteriutvecklingen, som Pavel Calderon, har avslutat med ämnet Trollhättan. Han är nu i ledande ställning vid den svenska elbilstart Staterna aktiv.

Det här är indikatorer som tvivlar på den fortsatta utvecklingen. Det har inte sett ut som framtiden och byggandet i flera månader. Lukten av den krypande nedgången sprider sig. En positiv prognos för den traditionella Saab-fabriken är knappast möjlig.

Bilindustrin är den största omvälvningen i sin historia. Toppet på ny bilförsäljning bör snart överskridas. Delad ekonomi, nätverk, ny framdrivningsteknik, syntetiska bränslen och hotet om ett brännareförbud kommer att förändra marknaden från grunden. Vissa i branschen darrar, eftersom de investerar i framtida scenarier är osäkerhetsfaktorn enorm.

Dåliga utsikter för den gamla Saab-fabriken

Mitt i mitten är en uppenbarligen otillräcklig kapitaliserad kinesisk elbilstart i Trollhättan. Utan en ny VD och med en fabrik nu i 7. År produceras inte längre. En stark investerare eller en ny ägare kan kunna ändra det. Hoppet till NEVS grundaren bygger uppenbarligen på det. Men varför skulle det hända?

Saabs varumärke var en gång den största tillgången. Han var vilse. Den en gång modernaste bilfabriken i Sverige är nu föråldrad. Utvecklarna fortsätter, det är knappast en tillgång. Framtiden, hon verkar osäker igen.

29 tankar om "Trollhättan. Framtiden för den gamla Saabfabriken?"

 • Hej detlev
  Saab har tillverkat miljövänliga bilar i några år nu: av dem som bara inte köper en ny (el) bil, men fortsätter att underhålla och använda sin gamla Saab. CO2-avtrycket är det lägsta. Vi bör alltid hålla ett öga på den totala balansen och en bil som används av wieter gör ett mycket bättre jobb än en ny! Oavsett om det här nya fordonet har bensin, bensin eller elektrisk drivning ... Med andra ord och kanske lite tröstande för alla andra: Vi borde nu tilldela Saab ett pris för det nu mest miljövänliga bilföretaget i världen

 • Rättigheterna är med insolvensförvaltarna.

 • Vem äger egentligen rätten till de gamla fordonsdesignerna som Saab Sonnet, 96, 95 eller 900 I? Om du skulle uppdatera kropparna till samtida dimensioner och säkerhetsstandarder och material och sedan även med en ny drivteknik, till exempel Bosch http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/elektroauto-bosch-stellt-neues-antriebssystem-vor-15163550.html skulle kombinera, då skulle du ha fordon som utmärker sig positivt från den smidigare standardvaran och för vilken det skulle finnas en marknad enligt min åsikt.

 • Vad sägs om en liten serie med bra sportbilar som bär den stolta SAAB-bokstaven. Man kan följa SONETT-traditionen. En massproducent blir inte detta. Det behöver inte vara.

 • Välgjorda miljövänliga SAAB-bilar skulle vara en riktig behandling efter de fula "affärsmodellerna" av VW + Co. Jag kommer ihåg att dessa fordon också hittar köpare. Varumärket SAAB skulle bara behöva marknadsföras mer intelligent än bland GM-cheferna - de har verkligen kört vagnen i smuts. Vad har detta att göra med morbid ambition när man slår på ljuset igen?

  Det är säkert också utan bilindustrin eller SAAB-bilar - vi kan köpa en bra bil från Amerika eller Tyskland. Kan du hitta bra - men du behöver inte.

 • Danmark, Norge och Finland har inte heller egen bilindustri. Jag tycker att detta är den uppenbara målgruppen för svensk politik. Varför ska man mäta sig med sådana befolkningsrika länder som USA, Tyskland, Frankrike, Kina och Korea och utveckla en morbid ambition?

  Exemplen att det är utan bilindustrin är mer talrika än tvärtom.

 • SAAB är idag ett vapenföretag med nischprodukter ...

  Produkter, oavsett om de är på väg eller i luften, är idag mycket mer komplexa. Den tekniska likheten mellan flyg och vägtrafik är passé. Faktum är att det fanns tider bilar med flygmotorer och vice versa.

  Du kan inte bara använda gammal färg, som efter andra världskriget. Varför ska SAAB eller någon annan i Sverige bygga (åter) ett bilmärke under dessa förhållanden?

 • Med de listade "spelarna" borde du förmodligen kunna tävla som SAAB AB med djupa fickor - förutsatt att du har tarmar. Speciellt vid NEVS saknas inte bara tarmarna utan även de djupa fickorna.

  Den enda tillverkaren med stor erfarenhet av e-bilar är TESLA. Marknaden är för närvarande fortfarande ganska tydlig och bara i näringslivet handlar det bara om den här mycket sagt gutten - Elon Musk hade den moden.

  Sverige verkar äntligen ha avgått för att inte längre ha en egen biltillverkare. Även Volvo har varit en del av ett kinesiskt företag i några år. Den allmänna tendensen mot Kina borde inte bara göra svenskarna mycket omtänksamma - för vissa experter är en Volvo inte längre en riktig Volvo.

 • Nå då finns det hopp om användningen av varumärket Saab om jag tolkar det korrekt? Och kanske Uniti kommer att utveckla ännu en helt säkert lukrativ affärsmodell för att hjälpa veteran Saabs anställda bana väg till pension: Renovering av gamla Saabs med förgasningsmotorer (hackdröm) ...

 • Jag tror att NEVS har uppnått mycket de senaste åren. Du måste titta på det i samband med företagets storlek. Förhoppningsvis kommer NEVS att överleva och vi kan snart se hur deras elbilar och relaterade tjänster antas på den kinesiska marknaden. Det är inte överraskande att växten i Trollhättan inte är viktig som produktionsanläggning för NEVS, eftersom produktion (om jag kommer ihåg rätt) äger rum i Kina. Kanske hade NEVS ursprungligen tanken att fortsätta använda Saab-märket, men nu verkar det vara utanför bordet. Plattformen, början på 9-3-elprojektet och Trollhättan förblir som en plats med mycket teknisk expertis som det som var viktigt när man köpte Saab-Cars kvarlevor.

 • Saab AB har aktieägare som skulle visa verkligen inte entusiastiska över en sådan idé, ledningen bör det någonsin komma till en sådan idé. Det är i affärer jag inte "guts", men i detta sammanhang snarare en fråga om huruvida vissa investeringar kan vara lönsamma. Saab AB tror jag har tillräckligt med att göra i befintliga affärsområden och är rimligt framgångsrikt. Och i den nya elbilen industrin, det finns tillräckligt med spelare redan som NEVS, Tesla, kinesiska nystartade eller ens tyska Post (van), plus de flesta av de etablerade biltillverkare. Så jag ser ingen rationell anledning till att Saab investerar i bilbranschen.

 • Volvo hade XC60 vid rätt tidpunkt, som kunde göra mycket för varumärket. GM skulle inte ha det Saab 9 3 SUV förhindras, skulle många saker ha förändrats för Saab.

 • Det är inte så lätt att du kan förklara det med tur eller otur. Det finns redan begripliga skäl till varför Volvo var så mycket mer framgångsrika än Saab. Åtminstone i Sverige (där jag bor sedan 2003) Saab hade förlorat marknadsandelar i många år. Volvo sprang relativt bra (men det var naturligtvis i trubbel när Ford ville sälja varumärket). Volvo hade inte framgångsrika SUV XC90 och sedan XC60 hade, då skulle du förmodligen sett annorlunda (Saab SUV är emot det inte gå bra och den andra, 9-4X, kom för sent ändå). Men Volvo hade också volymmodeller V40 / V50 och naturligtvis V70. Saab har länge fått rykte för att erbjuda utdaterade bilar, och de flesta går inte med det.

 • Jag har aldrig varit en förespråkare för batteriets elektriska rörlighet, och det är jag inte. Jag tror också att, liksom Heiko, det finns en framtid för alternativa bränslen eller elproduktion på marken för e-mobilitet, som e-mobilitet. T ex bränslecell.
  Det jag inte kan förstå alls är varför NEVS inte bryr sig om den aktuella situationen. Nästan alla politiker i Europa, särskilt våra tyska gröna, profeterade profetiskt den omedelbara övergången till elektromobilitet efter dieselaffären. Den politiska stämningen kunde inte bli bättre för en elbiltillverkare just nu. De har rotat runt i 6 år nu och ingenting kom ut av det. Det skulle vara rätt tid att gå på offensiven här med nya innovativa produkter. Kan du faktiskt agera till och med dumt. Den oseriösa gruppen VW visar hur man gör det. Ta fram en ny E-Golf och ibland, för att du måste betala ändå, bevilja en generös skrotningspremie när du köper den.

 • Jag tycker att 50 000 bilar är för långtgående - för närvarande bör 1 000 000 SAAB-bilarna fortfarande vara på väg över hela världen! Om bara varannan ägare köper en ny, skulle vi redan vara tio gånger så mycket du har accepterat.

  Om de erbjudna nya bilarna då också på hög kvalitetsnivå, förmodligen även tidigare förare av VW + Co. kommer till det - affärsbeteendet hos dessa företag är redan hans tid hos många köpare inte längre bra.

  Jag tror att svenskarna helt enkelt inte har modet - det är synd att efter katastrofen orsakad av GM verkar det så lätt att klara av det. Just nu skulle möjligheten till omstart vara mer än lycklig.

 • Detlef, du kanske har rätt. Men vad händer om Saab-freaken är alla nöjda och kanske säljs 50000-bilar? Får SAAB då något från Audi, BMW eller VW? Jag kan bara inte tro det. Saab är över och kommer inte att komma längre, tyvärr. Underhålla och vårda våra fantastiska bilar och fortsätt Saab-flaggan!
  Hälsningar från Schweiz

 • Kära PhiBo

  Hon har aldrig varit sedan skrivandet av bloggen. Tyvärr. Förresten: Uniti är i Sverige en helt ny bilfabrik på det gröna fältet. Huvudpunkt: Industri 4.0. De nostalgiska tiderna i den gamla Saab-fabriken kommer till ett slut. Om inte undra händer.

 • Godkänn Detlef Rudolf till 100% !!!

 • Något helt nytt behövs här. NEVS har inte lyckats få igång någonting på 6 år. Och den lilla elektrohype som var där kommer att spricka ändå. Miljövänliga förbränningsmotorer kan bara vara framtiden. Alternativa bränslen istället för drivenheter. Det är bara synd om detta arbete och det vänliga varumärket SAAB.

 • "Framtiden, det verkar osäkert igen."

  Jag håller med den sista meningen, men jag måste fråga i gengäld: "Var hon någonsin det?"

  Om jag tänker på de senaste sex åren är det fortfarande mycket kvar i det diffusa, först försäljningsprocessen, som med rätta var täckt, då NEVS, som visade sig otrevlig från början och slog tillfälle av en chans att bygga förtroende. Ett litet meddelande här, då ett avsiktsförklaring där. Men annars var det bara mycket dimma och några vaga kommentarer.

  Kanske ska du vara säker, stäng fabriken och riva ner byggnaderna. Skulle någon vara intresserad av att bygga bilar igen i Trollhättan, kommer han säkert inte att göra det på en gammal fabrik, eventuellt rensa bort ett investeringshinder (demontering av de gamla anläggningarna av en ny ägare) ur vägen.

 • Inga goda nyheter från Trollhättan ..., men igendwie jag har gissat en sådan utveckling / bosättning ...
  Jag vill hoppas att åtminstone Ing.-Nowhow fortsätter i Troll-City och bor på, utanför NEVS.
  Ämnet för mobil framtid har aldrig varit så spännande men också öppen / riskabelt ...!
  Tack för nuvarande info!
  🙂

 • Om SAAB AB hade lite mer tarm, skulle det ta tanden tillbaka i egna händer och producera miljövänliga SAAB-bilar - det borde finnas tillräckligt med kapital där och att konkurrera mot oärliga företag som VW + Co. skulle vara en utmärkt tid.

  Varför du inte vågar implementera detta med tanke på SAAB-historien, har inte länge varit uppenbart för mig - med den svenska industrins personal och det fortfarande existerande globala SAAB-samhället (och säkert också ett stort antal nya intressenter / konsumenter) en uppföljare utlösa säkert stor skål.

 • Tja, genom att berätta för allmänheten kommer det inte att finnas någon bil till salu, den bilen kommer att tillhandahållas när du behöver det mot en avgift. Det säger oss, köparna, att de inte är intresserade av våra pengar. Och jag är inte intresserad av bil.

  Bilen ska produceras som en standard utan viss visselpipa eller extra som jag vill ha. Jag kan inte betala extra för en bil som passar mig. Under hyresperioden vill du veta mer om vad du letar efter.

  Om personalen känner på samma sätt som jag gör vill de lämna ett bättre företag. De producerar inte bilar för att vara stolta över. Viljan producerar bra (förhoppningsvis) bilar. Vad är kul i det?

 • Hur bra det fungerar bra med Volvo (trodde aldrig att skriva det). De var bara lyckliga och vi hade otur med NEVS. Den eviga begäran om nya investerare är bara irriterande. Ändå: Tack till Tom & Mark för uthållighet. Även om den här delen gör dig lite kul!

 • Var att vänta. Bergman sa månader sedan att det behövs mer pengar. Han hade en gång släppt masken. Det är nog varför han sa adjö. Hälsoskäl låter alltid bättre

 • Mycket jättebra för de svenska (medarbetarna) där och även staden och omgivningen - särskilt efter alla historier de senaste åren.

  På något sätt har jag ingen rätt åsikt om situationen för Nevs själv. 🙁
  "Bilmärket" berör mig på något sätt inte så mycket.

Kommentarer är stängda.