Slutet på GM-eran i Europa

Ganska uppskattat av allmänheten slutade GM-eran i Europa förra veckan. Nästan någon noterade förvärvet av Opel av PSA-gruppen. GM sa farväl nästan tyst. Samtidigt kämpar den tyska bilindustrin med dieselporten och antitrustmisstanken. Det finns knappt utrymme för sentimentalitet.

Opel och Saab i Hamburg. Slutet av GM-eran.

Men det kan också vara det låga värdet som Opel har idag för Tyskland. Detta har inte alltid varit fallet i 88s historia som ett GM-företag. Opel - namnet stod länge för lönsamhet och årliga överföringar till Detroit. Marknadsandelen i 80ern var ibland över 19%, och Opel var en del av den gamla federala republiken. Hela generationerna växte upp med Kadett och Ascona, senare med Astra och Vectra. Opel var mångsidig, solid och för länge sedan även marknadsledande i lyxklassen.

Den stora tiden är länge sedan, vändpunkten måste ha varit någonstans över 30 år sedan. I slutet av 80-åren utfärdade Detroit sloganet att framtida bilar endast skulle vara billiga transportmedel utan en bild. I efterhand, den största missbedömningen av årtiondet, för att samtidigt tyska leverantörer lanserade en strategi som nu är på allas läppar som en premie. Det första fordonet för nytt tänkande på Opel var Astra F. En billig tillverkad Golfrival, som blev chockerande dåligt bearbetad och redan började åldras i tiden förfaller direkt efter produktionen.

Dessutom meddelade Opel att i framtiden nr Innovatormen en "snabb-följare"Skulle vilja vara Innovationer av tävlingen, som kom från leverantörernas fabriker, ville snabbt introducera sig med eget varumärke. Ett tänkande som fortsätter idag, och att Opel fick bilden av ett billigt varumärke.

Förhållandet mellan Opel och Saab

1990 gick med i Saab i GM-familjen. Svenskarna var glada att ha hittat en plattform för den nya Saab 900, och revisorerna hos GM var nöjda med att ha sparat utvecklingskostnaderna på en nära färdig modell. Relationen mellan Trollhättan och Opel blev snart märkt av destruktiv rivalitet. I Hessen saboterade de framgångsrikt många av Saabs utveckling, och föredrog att innovera med sina egna modeller istället för det svenska premiumdotterbolaget.

Svenskarna ansågs obekväm ensamvarg och bråkstake som låter utvecklare i Rüsselsheim ser för att göra saken värre, gamla och om igen - för sista gången i motorutveckling, när de förde en ren diesel med i 120 g / CO2 per kilometer Saab 9-3 , Vilken på Opel hade tidigare förkastats som omöjlig och försökt att förhindra.

Den låga punkten i förhållandet mellan Saab och Opel hade uppnåtts när de ville producera den nya 9-5 i den hessiska förälderväxten. Att kompensera skulle ha kört i Sverige billiga Opel Corsa små bilar utanför linjen. När på vintern 2009 GM beslutade att avsluta Saab och de svenska medarbetarna var tvungna att lämna det tyska utvecklingscentret, borde Opel-kollegor ha blivit entusiastiska.

Saab överlevde inte GM. Vad är kvar av Opel?

Och idag? Saab överlevde inte GM-eran i Europa. Och GM har köpt gratis från Opel. Köpeskillingen är lägre än de miljarder pensionsförpliktelser som amerikanerna antar. I Detroit ville de komma ut ur ett varumärke och en marknad där de inte längre ser en lönsam framtid. Det här är den oavslutade sanning bakom historien.

Och på Opel ser det verkligen dyster utöver alla slagord. Motorer och överföringar har varit föråldrade i flera år, fabrikerna är underutnyttjade. Två anläggningar ska stängas, framtida teknik - falsk. Ampera E och dess teknik tillhör GM. Under flera år pressas varje andra Opel-fordon i Tyskland som ett självgodkännande på marknaden. Företaget är i underskott, och i Storbritannien bryter marknaden för Vauxhall bort.

Opel för Kina?

Fransmännen kommer att köra en rigid renoveringskurs med det gamla varumärket Opel. Den nya Corsa stoppades eftersom han fortfarande byggt på en GM-plattform. I stället kommer han på en PSA-plattform. Från 2020 förväntas en avkastning på försäljningen av 2% stiga varje år. Det som PSA-gruppen har i åtanke med varumärket Opel ska gissas på.

I Kina kämpar gruppen med svårigheter och får, till stor del av aktieägaren Dongfeng, ingen fot på marknaden. Det nya, exklusivt för Kina byggt Citroen C6 är en flopp. Varumärket Opel kunde fixa det. Kinesiska är på tyska etiketter. Kanske även om de bygger på franska plattformar. Kanske inte. Dongfeng, det är ryktet, har tittat på Opel-utvecklade GM E2XX-plattformen av Insignia / Buick Regal och föredrar dessa.

Förvaltningen av Opel har med övertagandet av PSA-koncernen ett generöst premie på räkenskaperna. Ex-Opel chef Neumann kommer att fungera som framtida chef för Audi. Medarbetarna i det gamla, traditionella tyska varumärket och deras platser skulle önska dig lycka till framtiden. Du kanske behöver det.

16 tankar om "Slutet på GM-eran i Europa"

 • För många år sedan, när min första SAAB bröts (gasspjäll), hade jag en Opel Corsa som hyrbil. Men bortsett från den saknade 80 PS, som givetvis märktes, hade jag sedan Opel inget att klaga på. Det var bara den tid då Opel insåg att du inte kan spara friska och spenderade pengar igen för modellutvecklingen.

  Kontakta igen då hade jag bara nyligen igen som slangen dras till turbo på min nuvarande SAAB och jag var tvungen att köra en uppenbar Opel-återförsäljare, som tidigare ibland inkluderade SAAB center Saarbrücken. Under reparationstiden kunde jag leta efter ett tag, och det mesta av vad jag såg såg ganska chic, särskilt den nya Insignia, även om utrymmet kan vara mycket påminner om en skräddarsydd kostym. Jo, jag har inte drivit någonting, men rapporterna i pressen var konsekvent ganska positiva.

  Jag är nyfiken på vad Opel nu kommer att vara under franska aegis ... Jag är övertygad om att de också kan bygga bilar. Frågan för mig är hur modellpaletterna är anpassade till varandra, eller om marknaderna är uppdelade regionalt (södra och norra Europa etc.).

 • Vem säger att Saab inte skulle ha varit inblandad i en "dieselport" om varumärket fortfarande fanns? Bara för att du associerar med Sverige vackra bildbokslandskap var La Pipi Longstocking och Saab en så liten "ojusterad" tillverkare? De måste överensstämma med avgasutsläppen och bara med stor teknisk ansträngning hinbekommen vilket är dyra och måste betalas av kunden. Ännu mindre vinst skulle inte ha klarat sig ändå.

 • Att du som ett företag har Deviese kan inte vara nyskapande var verkligen ny för mig, jag har läst artikeln fram till idag ett par gånger, nu vet jag också mycket varför äktenskapet SAAB-GM inte kunde fungera. Gyro Gearworm möter revisor: -O !! Men det går inte riktigt i mitt huvud, varför ett globalt företag inte vill ha råd med 3000-utvecklare och montörer i Sverige. Och nu avstod Opel, så ännu färre amerikanska bilar på Europas vägar.

 • I slutändan misslyckades GM med att tydligt skilja de enskilda gruppmärkena från varandra i god tid. Synergier är inte allt. Tata är mycket mer skicklig på Jaguar och Land Rover. Geely verkar också hanteras smart hos Volvo. Nu när de tyska premiumvarumärkena kommer under enormt tryck på grund av Dieselgate och kunderna letar efter alternativ saknas ett märke som Saab. Jag är nyfiken på när och framför allt hur Borgward äntligen kommer ut ur startblocken ...

 • Tack för bakgrundsartikeln om GM-farväl. Sörja inte avskedet. För OPEL det ser bitter från ... Men låt oss se hur den nuvarande "Top Provider" från Tyskland, den aktuella motorn och förtroendekris genom ... Jag hoppas TESLA och Co. fortsätter jaga många Kd. off!

 • .. Hade, som jag har min nya 9-7x anställd, vill hyra en Golf och få en ny Astra med turbo och Navi inkl. Carplay. Det var bra att köra och helt uppdaterad. Endast den SAAB-vanliga turbohöjningen saknades, passagen övergripande men bra. Auh interiören jämfördes inte med den sista av mig 5 år sedan Astra Astra och ganska trevlig.

 • Allt i Buick är stulen. Har skrivit år sedan har GM bara stulit tekniken osv. Alla har också skratt åt mig ... .. Tack för att denna Aintrag, bekräftelsen, har varit rätt! Våra bilar har länge varit mästare ... .. Är 60 och kör bara Saab, hela livet!

  Saab för evigt !!! Ha 4 Stk hemma ..

 • Ärligt talat ville jag aldrig ha en Opel. För medarbetarna har jag medkänsla, men varumärket är strax över. Det finns helt olika tillverkare som försvunnit från scenen. Men vänta, det fanns en enda modell som jag fortfarande gillar idag, Calibra Turbo. Kanske den enda Opel som har varit konkurrenskraftig de senaste decennierna. Trevligare än Corrado eller Audi 80 Coupe. Och de modeller som producerades i Finland var riktigt bra.

 • Spännande. Bra artikel.

  Många tack till författaren och lycka till Opelaner! Skulle det inte vara synd om varumärket, även om du som SAABist har lite positiv gemensamt med det ...

 • Man bör inte klamra för mycket till gamla varumärken (t.ex. SAAB). Vad som är viktigt är faktiskt vad som ställer en tillverkare på hjulen - det borde ta in bilindustrin, med nu enorma volymer över hela världen, särskilt en bra miljöpåverkan.

  GM och nästan alla andra gamla tillverkare trotsar detta krav hittills. Om den lilla svenska tillverkaren från Trollhättan hade kommit till ett av dessa företag skulle det förmodligen inte varit bra, eftersom det var under GM.

  Jag var mest spännande och glad när du äntligen gjort en miljövänlig och i övrigt välgjorda bil i Trollhättan köper kunde - om NEVS det står, det skulle säkert för mig inte ett argument mot den.

  Jag skulle vilja försöka 9-3 X-EV redan visad. Det kan eventuellt också vara mer av det - förutsättningen är naturligtvis möjligheten att köpa. Det är det, TESLA visar oss!

 • Modellerna av PSA och Opel är nästan identiska. Därför förstod jag inte hela affären korrekt ... vem utom den högsta ledningen har en fördel? Jag önskar de många Opelmedarbetarna det bästa för de kommande åren, och att det gamla traditionella tyska varumärket på något sätt återfinns på kursen.

  Under min semester fick jag en Opel Astra som hyrbil innan 2 veckor sedan. Först var det glädje, en Opel i Irland är helt OK. Den besvikelse följde snabbt: mycket hård och slappa bensinmotor, monokrom radions display (som japanerna i 80er år) och många irriterande små saker. Byggår: 2016. Även med mycket god vilja och antagandet att de irländska biluthyrningsföretag inte bara beställa toppmodellen med full utrustning, körupplevelsen och materialkvalitet var årets bilar runt 10 att 15 år efter sin tid. Han var faktiskt ganska fin från utsidan. Synd, men konkurrenterna själva från Fjärran Östern gör mycket bättre nu ...

 • Det var redan klart vid "slutet" av SAAB Cars att OPEL snart kommer att fånga den. Tack vare några skickliga chefer som sedan har lämnat huset, hade det varit försenat. Det som kommer beror helt och hållet på franska och kinesiska. GM har äntligen generade sig med den "nya Mazda Clone Insignia" och den gungande tråkiga Astra för sista gången och kunde inte låta bli att stänga kapitlet. Jag tror att OPEL kommer att gå humle - för dåligt!

 • För några år sedan väntade ingen att GM verkligen skulle gå. För Opel är detta väldigt svårt, du behöver inte få de rosa glasögonen ur lådan. Bilindustrin är inte vad det brukade vara.

 • Spännande artikel. Det ber mig vad skulle ha hänt med SAAB om GM inte hade dödat det? Skulle SAAB vara en del av PSA, OPEL eller kinesiska? Eller ett varumärke av VOLVO?

Kommentarer är stängda.