Bilmonokultur är aldrig bra

Skandaler skakar grunden för den tyska bilindustrin. Första Dieselgate, nu påstådda antitrustöverträdelser. Skräck slutar aldrig, och en av vårt lands viktigaste industrier står vid ett vägskäl. Men det började för många år sedan.

Medialtillståndet för bilindustrin

Det vi nu upplever är ett resultat av bilmonokultur. Denna utveckling var förutsägbar eftersom den smög sig krypande. På 80- och början av 90-talet var den europeiska bilvärlden fortfarande bra. Det var mångfald och konkurrens. Nationella tillverkare dominerade marknaderna, även om tecken på svaghet var tydligt synliga.

Andras misslyckande låg grunden för bilmonokulturen.

Först hade det fångat britterna. Deras stora varumärken hade varit i nedgång under en lång tid, och de var en omen för vad som skulle komma. I Italien på den tiden fortfarande en spännande butik med Lancia, Innocenti, Fiat, Alfa, Maserati, De Tomaso, Lamborghini och Ferrari blomstrade. De producerade bilar för varje smak, varje livslångt liv och lämpar sig för varje budget. Resultatet varierade, beroende på varumärke, mellan geni och galenskap eller slarv och precision. Italien kan göra allt beroende på land och nuvarande humör.

Idag är den italienska bilindustrin bara en skugga av sin tidigare storlek. Innocenti finns inte längre, Lancia har bleknat i skönhet, De Tomaso är bara en fotnot i historien. Fiat arbetar på små bilar, Lamborghini är tysk, bara Maserati och Ferrari får poäng i lyxsegmentet. Allt annat är svårt, som Alfa Romeo bevisar. Comebacken faller långt under förväntningarna. Kanske också för att varumärket nu försöker göra mål med tyska dygder.

Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel

Medan Italien sakta gick under växte den tyska dominansen. Porsche, Audi, VW, Mercedes och BMW dominerar hela marknadssegmenten idag. Med det kom den stora monokulturen och konkurrensen inte längre. Den som tyckte att det var konstigt att innovationer också kunde hittas i andra tyska varumärken efter några månader fick förklaringen i fredags. De spegel avslöjade påstådda antitrustbrott. I arbetsgrupper diskuterade de stora 5-företagen sina innovationer och såg till att inget varumärke kunde röra sig för långt från det andra tekniskt.

Om spegelns forskning är korrekt, föreslår självrapporter från VW och Daimler att då förhindrades och förebyggades bilens framsteg i åratal. På bekostnad av kunden, till förmån för företagens vinster. En förstklassig skandal, men endast möjlig genom dominans och monokultur.

Bilmonokultur, men hopp för framtiden.

Men det finns hopp. Små tillverkare som Lancia, Saab, Innocenti och de otaliga brittiska varumärkena firar inte en återfödelse snart. Och de många nya leverantörerna från Kina kommer förmodligen aldrig att återföra det som gick förlorat. Dina fordon är en samling komponenter från internationella leverantörer. Ingen bör förvänta sig en omisskännlig karaktär med denna blandning.

Hoppens ljus blinkar över Rhen. Franskaarna kämpar trots allt, och de vill inte lämna marknaderna till monokultur. PSA-gruppen försöker det DS Att etablera etiketten som ett nytt premiummärke. En svår, lång och stenig väg. Tillbaka till storleken och betydelsen där du var med Citroen för decennier sedan. Dessutom är det övertagandet av Opel. Det kan leda till en anrikning - men troligen en sanering om PSA-gruppen kommer att avyttra det ex-GM-varumärket på medellång sikt.

Renault återupplivar varumärket Alpine. Den första upplagan av den nya upplagan av A110 såldes på nolltid kan årgången 2018 förbeställas mot en deposition. En SUV, som liknar Porsche Macan, är på väg. Mer bilkultur från Frankrike kan bara göra marknaden bra.

För Tyskland beror mycket på bilindustrins framtid. Antitrustbrotten och dieselskandalen kommer att hålla oss upptagna under lång tid. Och han kommer att lämna spår. De kommer att återspeglas i balansräkningar och marknadsandelar. I bästa fall, i små, homeopatiska doser. Om det blir dåligt, då med en långsiktig nedgång.

Kriser är möjligheter och en möjlighet att komma tillbaka till livet. På gamla styrkor, varumärkesvärden, karaktär, innovation och verklig konkurrens mellan varandra. Till slutet av monokultur och tristess! Då finns det en möjlighet att komma starkare än någonsin ur krisen.

17 tankar om “Bilmonokultur är aldrig bra"

 • Monokultur är aldrig bra, exakt. Detta gäller också för enheten. Det är bara en spännande och viktig mjukinställningstid, där man måste tänka mycket noga, vilka krav måste uppfylla framtida enheter. Risken för att jag ser på den tiden, som demonis av händelserna och det visade bedrägerier runt diesel på sistone, nu oseriöst och av ren rädsla mongering teknik och dåraktigt gjort systerdotter som vi främst i Tyskland utan tvekan Ha ledarskapsförmåga. Dumma bara att det bara är tyska företag är tyvärr rättvisa. Även en grön premiärminister måste bekänna sig av övertygelse, ja det finns ren diesel. Nyckelord urea. Kommande generationer av dieseldrivna enheter kommer att vara ganska rena när industrin lovar. Problemet är att, efter alla händelser, som tror eller litar på tillverkarna. Men det är därför du måste vara försiktig med att inte gå in i monokultur i framtiden. För närvarande praktiserad ideologi är den, den måste drivas i framtiden endast elektriskt med energin från batterier. Jag tror till exempel i långväga godstrafiken under en lång tid kommer att behöva driva lastbilar med dieselmotorer, eftersom det tjänar ett praktiskt och ekonomiskt är ingen elektrisk alternativ. Elektrisk snygg och bra, men du måste lita på batterier, bara för att de billiga i Kina kan produceras. Hur är det senare med alla giftigt avfall från när allt bara köra elbil och alla defekta batterier, måste alla kastas gånger. Sedan jag hör alla gröna elektro-ideologer som redan stöter när tiden kommer. Även elektriskt finns det alternativ till batteriet. Nyckelord väte, bränslecell, energiproduktion från joniserade vätskor etc.
  Slutsats: monokultur är aldrig bra. Man kan göra en sak och inte lämna den andra. Varför offra teknologier som fortfarande är värda att undersöka och optimera, särskilt eftersom vi är ledare i Tyskland och har kärnkompetens i Tyskland? Utan att avskräcka nya kärnkompetenser framstår och utvecklas.

 • Jag tror det, men de andra ska köra deras gjorda på MQB-basis VW eller kullerstens ihop kullerstens Mercedes. Denna tävling har inget att göra med den gamla styrkan hos båda varumärkena (Golf 2 eller W124).

  Jag är också glad att driva en kärleksfullt byggd SAAB

 • En bra sak har alla saker.

  Ju mer skit som händer inom sektorn eller blir offentligt, desto bekvämare känner du med din SAAB.

 • Det kommer att vara intressant att se hur handlare kan överleva med kartellens effekter om alla företag rullar ut leasing av diesellådor med alltför mycket restvärde på sina gårdar.

  Jag ser Volvo på ett mycket bättre spår för de kommande 2-3-åren än de tyska tillverkarna.

  Ideologi eller inte, politiken måste ingripa, det finns för många jobb inom bilindustrin. Endast slutligen har kompetens på ministerstolen.

  • Eftersom vissa företag kommer troligen att ha magont. Eller tillverkaren fångar restvärdesskillnaden?

 • Det är som i verkliga livet, bestämmer kunden! Och uppenbarligen vill "kunderna" ha det! Den (ibland mycket bra) reklamen gör resten och så köper du en annan "för att du vet vad du har" -vagn.
  Det fanns alternativ, SAAB, men var är de idag? Synd, bara synd.

 • Audi A2 3L och Lupo 3L hade en liten “ECO on / off” -brytare för 17 år sedan.
  Med "ECO on" aktiverades 45 HP, förbrukningen och utsläppen var mycket låga, varefter beskattningen tillämpades.
  Du kunde sätta "ECO off", hade 60 hk, utsläppen och förbrukningen var högre. Ändå behövde inga skatter betalas.
  Det gjorde skolan. Många bilar följde med omkopplarna “ECO / NORMAL / SPORT”. Konsumtions- / utsläppsmätningar och beskattning utfördes i ECO-läge. Men varje förare kunde välja SPORT själv och därmed konsumera mer, släppa ut mer och betala ingen skatt för det.
  Programvaran genomförde sedan denna förändring oberoende. Och slutligen slogs ECO-ECO bara på på testbänken.
  Vid vilken tidpunkt börjar bedrägeriet med? Den lilla strömbrytaren innan 17 år redan, eller bara den hemliga mjukvaran?

  • En Audi Q7-e-tron går elektriskt 20-30 km, då spränger skåpet verkligen bränsle och får - jag ville inte tro det först - en E-skylt och betalar inga skatter !!?

   Dessa mafia nätverk sträcker sig till toppen.

 • Tyvärr, under pressen av den stora 5, lider leverantörerna också. Hittills har priserna på delar, komponenter och produktionsmaskiner förhandlats fram tills kräkningar på grund av de senaste påståenden gjordes ytterligare bestämmelser. Investeringar är därför i framtiden i stjärnorna. Och leverantörerna badar det igen. Sad!

 • PSA kommer att utnyttja Opel och sedan ta den av marknaden. Varaktighetsförlustmärket, med 1000 ursäkta varför affären inte körs, kommer inte att utfodras så tålmodigt av fransmännen som amerikanerna. Neumann får sitt miljoner premie, de anställda så gradvis blå bokstäver. Det är världen.

 • För utan hälsa är allt ingenting.
  (Inte en mycket positiv kommentar ... 🙁, men min "synd" för bilindustrin är begränsad ...)

  Bör vara ett bidrag i sig ... 😉

 • De tyska bilmagasinerna gör resten. Allt måste alltid vara på något sätt jämfört med VW. Vem som än vinner vet vi. Det finns verkligen inget tråkigt än en Golf eller Passat. Alla som faller ur linjen är platta. Kunden måste först ompröva används annars ändras inget.

  • Citat: Kunden måste vara den första som använder en omprövning annars ändras ingenting.
   Hur sant!
   Hur (tyvärr) sant ...
   Varför bara sant på detta sätt ???

   Vem är intresserad vet att vi människor z. För närvarande behövs flera planeter i syfte att tillfredsställa alla boende på lång sikt på samma sätt som vi nu bor i Europa. Så det kommer inte fungera.
   Med monopolister z. För närvarande är vinst alltid mer i förgrunden än hållbarhet och miljökompatibilitet. För att förändra denna tankevärld hos företagsledarna ... För närvarande mina tvivel. Och jag tvivlar också på om "marknaden" kan detta genom kunden ...

   • Det finns negativa exempel från andra områden i livet ja nog:
    -industriell köttproduktion med olika negativa "biverkningar" ...
    - Fjäderfäproduktion med antibiotisk "grundläggande vård" ...
    -Korn med motstånd mot svampangrepp "gör för närvarande" ...
    -SUV istället för bränsleeffektiva bilar ...
    -Vatten är privatiserat ...
    Exempel där vi som människor kan agera för att vända ”marknaden” i en annan riktning.
    Men kan vi göra det ??
    Jag skulle vilja ha ett statligt ingripande i handelssystemet, där hälsa inte är en sidnot, men ett huvudsyfte!

    • Vackert skrivet bergs get!
     Och bra exempel. Om man ser relevanta transporter om livsmedelsindustrin blir man sjuk och man vet knappt vad man ska äta utan att tveka.
     Bilarna är enklare, du borde tänka. Men som Bajuware skriver korrekt, fungerar inte kunden.
     Tyska "skulle vilja premiumprodukter" får förlåtelse nästan allt, oavsett om timingkedjor hos VW, oljeförbrukning hos VW / AUDI, rostiga stjärnor ... de flesta av dem tror fortfarande att de har premium. Men nu finns det också ett stort antal privata köpare som inte längre kan luras, som den senaste registreringsstatistiken beskriver.
     Leasingkunderna bryr sig inte, de får bra erbjudanden och blir av med lådan snabbt. Om detta är hur framtida rörlighet ska se ut - oavsett om det är elektriskt eller konventionellt, tack så mycket ...

     Innan denna nya skandal får ordet "enhetlighet" en helt ny betydelse på gatorna 🙂
     Kanske bör du titta under SUVs fuliga lakan, om det inte finns överallt samma röra?
     Skulle förenkla utskrift av pengar för den automatiska industrin.

   • Kunden är verkligen inte kapabel till detta. Se den svaga ... .. SUV-bommen. Ingen behöver, förstör bränsle utan slut och köps som galet.

 • VOLVO meddelade dieselmotorns avgång vid precis rätt ögonblick. Låt oss se om på grund av tyskarnas svaghet nu inte någon fortfarande lever från dieselskandalen etc lossat varumärke SAAB ..

Kommentarer är stängda.