Vid fel tid på fel ställe ...

Händelserna på G20-toppmötet i Hamburg är fortfarande fräscha i våra minnen. I dagens kaos förstördes också kulturell kulturverksamhet. Förstörelse som gör oss ledsna och förvirrade. Och att bli en varningssymbol mot meningslöst våld.

Automobile kulturarv, meningslöst förstört.

Det var också vad våra vänner Dirk och Markus såg. Båda älskare i Sverige har varit aktiva i Volvos stamtabell och för en tid självförtroende för Saabs älskare.

Tanken: En bilminnesmärke mot meningslöst våld.

Arg över förstörelsen av en numera ganska sällsynt och "kulturellt värdefulla" Saab - en svart 16S med bra faciliteter (fullt turbo, ABS, Airbag, Taklucka, ...) - föddes en galen idé: Bilen får inte ha dött förgäves! Det bör bli ett bilminnesmärke mot det meningslösa våldet under G20-toppmötet.

Eftersom Dirk och Markus arbetar professionellt inom fordonsindustrin som bilmästare och kroppsbyggare, bör den tekniska genomförandet inte vara ett problem. Utan ytterligare ado körde de till Hamburg på kvällen och bifogade ett meddelande till det utbrända vraket, i hopp om att ägaren skulle kontakta dem.

Ibland tar bra saker överraskande lite tid: snart ringde de från ägaren. De berättade för henne hennes ovanliga idé. Saab-älskaren blev omedelbart imponerad!
Sedan gick allting väldigt snabbt. Markus och Dirk fick den utbrända Saab och tillstånd att återvinna vraket. Det måste ske snabbt för att göra detta så försiktigt som möjligt - innan det helt skulle bli en skräp av ett avfallshanteringsföretag.

Så körde de lite senare med släpvagn och olika verktyg till Hamburg Elbchaussee, där det svarta 16S-offeret för flammorna ...

Entusiasm i Hamburg och mycket sympati.

Under tiden blev dagstidningen Hamburger Abendblatt också medveten om åtgärden. I en artikel, en redaktör "klagade" att staden Hamburg inte hade eliminerat vraket ens dagar efter G20 röra. Dirk kontaktade redaktörerna och berättade för dem att åtminstone ett vrak skulle avlägsnas där snart och antydde vad de gjorde med Saab.

Redaktörerna reagerade omedelbart entusiastiskt och ville rapportera om det. Online dök upp en första kortartikel - som uppenbarligen lästes av många hamburgare. Men mer på det senare ...

Frälsningen var svår. Bilen var helt utbränd. De fyra fälgarna smälte delvis, fjädrarna kollapsade av den enorma värmen. Tanken att skruva en uppsättning intakta hjul på vagnen för att kunna flytta den var i princip bra - men inte utan komplikationer.

I motsats till första rädslan kan Saab lyftas ganska enkelt av jackan. Även hjulbultarna kom ganska lätt ut. Men det var redan på det faktum att axlarna rasade ganska baslösa på kroppen. Eftersom alla gummibussar var helt smälta bort. Och i summan av alla dessa saknade uttag hade fram- och bakaxlarna mycket lek, så hjulen lutades.

Vi var tvungna att balansera de kollapsade fjädrarna med träfjädrar. Den åtdragna handbromsen kan lösas med viss tonvikt. Men vad var ett problem - en Saab parkerad i omvänd växel ... Växelspaken med omvänd lås hade upplösts mer eller mindre i elden. Så vi var tvungna att flytta växelstången direkt till växellådan - som efter ett tag och mycket ansträngning ...

Nu var vraket redo för att bli hitched. Det var allt annat än enkelt. Metallklumpen flyttade motvilligt med vinschen. Åter och om igen satt han upp, den hakade här och där. I slutändan tog det mer än en timme för att äntligen få det på lastplattformen.

Solidaritet, hjälpsamhet.

Under handlingen på Elbchaussee (det var Feierabendzeit) gång på gång fotgängare, joggare, cyklister och bilar. Från den helt nya Audi A6 RS med eleganta kostymband till gamla morötter. Det fanns hamburgare som hade läst om åtgärden i Abendblatt och fann handlingen bra. Att hedra alltid uppskattande honk och tummen upp.

En passagerare visade vårt upptagna arbete särskilt intresserad och sa att "du skulle faktiskt behöva en släpvagn". "Ja, men var kommer du ifrån?" Svarade Markus. Sebastian - här är den unge mannen: "Jag har en ... Men han är i Pinneberg - jag ska ta den."

Otroligt, denna hjälp!

Vi stannade så att vi först försökte ladda bilen så - och om det inte är möjligt skulle vi naturligtvis vara tacksamma för hans hjälp. Uppladdningen fungerade på egen hand. Sebastian missade inte möjligheten att ta en annan titt på sin gula släpvagn som en försiktighetsåtgärd.

Den brända Saaben spenderades sedan av Dirk och Markus i en hall till Seth (vid Bad Segeberg, norr om HH). Här får han en rullbar och släpbar ram, befriad från lös eld och bevarad. Dessutom kommer en minnesmärke att göras.

Hur räddning kommer att fortsätta och vad "G20-Saabs andra liv" kommer att se ut, vi kommer snart att avslöja ...

10 tankar om "Vid fel tid på fel ställe ..."

 • Vänsteralternativhooligans med politik som förevändning, raseri av förstörelse som ett motiv - en skam för den vackra bilen - för en del är en 30-årig bil också en "symbol för kapitalism". På Porsche Center måste det se ut på slagfältet!

 • Något sådant är bara tillgängligt på SAAB ......
  Men en bra åtgärd! Och en värdig slut för en sådan klassiker!

 • Jag hade tårar i mina ögon när jag såg en älskad 900 Saab brinnande starkt. Jag kan inte tro att man kan göra en sådan sak. Jag har inget emot demonstranter, men jag demonstrerar också något sådant måste gå fredligt på scenen.

 • Super action men Left Chaot måste också hållas ansvarig!

 • Jag var också minst ögonvittne genom videoklippet av de fångade på bussen och var arg på förstörelsen av kaotiska (och jag är fortfarande imner). Att Saab är ett minnesmärke mot förstörelsen, tycker jag bra.

 • Fantastiskt! ... och typisk SAAB-anda!
  Har sett SAAB-vandalismbilderna i de senast senaste nyheterna ...
  Chocken var särskilt djup.
  Dirk och Markus, tummar upp för ditt engagemang!

 • En riktigt bra idé och bra åtgärd!
  Redan på fredagskvällen vid G20-toppmötet fick jag information om den här videon: Brunsvarta tröjor skulle ha satt en vacker 901 i brand ... Jag ville inte titta på den förrän detta blogginlägg.

  Lycka till och lycka till Dirk och Markus, så att den gamla Saaben från askan till minnesplatsen stiger !!!

 • Tack för att du sparar resterna. Låt oss vara ett minne om denna meningslösa förstörelse.

 • Sad story och ett prisvärt initiativ! Tummen upp!

 • Grattis till dem som hade den här ideen att fixa Saab som ett minnesmärke och därmed visa dessa bilar som vittne meningslösa handlingar.

Kommentarer är stängda.