På fel plats vid fel tid ...

Händelserna på G20-toppmötet i Hamburg är fortfarande fräscha i våra minnen. I dagens kaos förstördes också kulturell kulturverksamhet. Förstörelse som gör oss ledsna och förvirrade. Och att bli en varningssymbol mot meningslöst våld.

Automobile kulturarv, meningslöst förstört.

Det var också vad våra vänner Dirk och Markus såg. Båda älskare i Sverige har varit aktiva i Volvos stamtabell och för en tid självförtroende för Saabs älskare.

Tanken: En bilminnesmärke mot meningslöst våld.

Arg över förstörelsen av en numera ganska sällsynt och "kulturellt värdefulla" Saab - en svart 16S med bra faciliteter (fullt turbo, ABS, Airbag, Taklucka, ...) - föddes en galen idé: Bilen får inte ha dött förgäves! Det bör bli ett bilminnesmärke mot det meningslösa våldet under G20-toppmötet.

Eftersom Dirk och Markus arbetar inom bilsektorn som mästare och karossbyggare borde det tekniska genomförandet inte vara ett problem. Utan vidare ado körde de till Hamburg på kvällen och bifogade en anteckning till det utbrända vraket i hopp om att ägaren skulle kontakta dem.

Ibland tar bra saker överraskande lite tid: snart ringde de från ägaren. De berättade för henne hennes ovanliga idé. Saab-älskaren blev omedelbart imponerad!
Sedan gick allting väldigt snabbt. Markus och Dirk fick den utbrända Saab och tillstånd att återvinna vraket. Det måste ske snabbt för att göra detta så försiktigt som möjligt - innan det helt skulle bli en skräp av ett avfallshanteringsföretag.

Så körde de lite senare med släpvagn och olika verktyg till Hamburg Elbchaussee, där det svarta 16S-offeret för flammorna ...

Entusiasm i Hamburg och mycket sympati.

Under tiden blev dagstidningen Hamburger Abendblatt också medveten om åtgärden. I en artikel, en redaktör "klagade" att staden Hamburg inte hade eliminerat vraket ens dagar efter G20 röra. Dirk kontaktade redaktörerna och berättade för dem att åtminstone ett vrak skulle avlägsnas där snart och antydde vad de gjorde med Saab.

Redaktionen reagerade entusiastiskt och ville rapportera om det. En första kort artikel dök upp online - som uppenbarligen lästes av många hamburgare. Mer om det senare ...

Återhämtningen visade sig vara svår. Bilen var helt utbränd. De fyra fälgarna smälte delvis, fjädrarna kollapsade från den enorma värmen. Tanken att skruva in en uppsättning intakta hjul på vagnen så att den kunde flyttas var i grunden bra - men inte utan komplikationer.

I motsats till första rädslan kan Saab lyftas ganska enkelt av jackan. Även hjulbultarna kom ganska lätt ut. Men det var redan på det faktum att axlarna rasade ganska baslösa på kroppen. Eftersom alla gummibussar var helt smälta bort. Och i summan av alla dessa saknade uttag hade fram- och bakaxlarna mycket lek, så hjulen lutades.

Vi var tvungna att kompensera för de sjunkande fjädrarna med träavstånd. Det applicerade handbromsen skulle kunna släppas med lite kraft. Men vad var ett problem - du parkerar en Saab i backväxel ... Växelspaken och backväxellåset hade mer eller mindre upplösts i elden. Så vi var tvungna att flytta växelstången direkt på växellådan - som efter en tid och mycket ansträngning också lyckades ...

Nu var vraket redo för att bli hitched. Det var allt annat än enkelt. Metallklumpen flyttade motvilligt med vinschen. Åter och om igen satt han upp, den hakade här och där. I slutändan tog det mer än en timme för att äntligen få det på lastplattformen.

Solidaritet, hjälpsamhet.

Under handlingen på Elbchaussee (det var Feierabendzeit) gång på gång fotgängare, joggare, cyklister och bilar. Från den helt nya Audi A6 RS med eleganta kostymband till gamla morötter. Det fanns hamburgare som hade läst om åtgärden i Abendblatt och fann handlingen bra. Att hedra alltid uppskattande honk och tummen upp.

En förbipasserande tittade på vårt aktiva arbete med särskilt intresse och sa ”Du behöver faktiskt en bogserbil”. "Ja, men var kan man få det ifrån" svarade Markus. Sebastian - så här den unge mannen: "Jag har en ... Men det är i Pinneberg - jag får det."

Otroligt, denna hjälp!

Vi stannade så att vi först skulle försöka ladda bilen så här - och om den inte fungerar skulle vi naturligtvis vara tacksamma för dess hjälp. Laddningen fungerade faktiskt på egen hand. Sebastian missade dock inte chansen att ta en ny titt med sin gula bogserbil som en försiktighetsåtgärd.

Den brända Saaben spenderades sedan av Dirk och Markus i en hall till Seth (vid Bad Segeberg, norr om HH). Här får han en rullbar och släpbar ram, befriad från lös eld och bevarad. Dessutom kommer en minnesmärke att göras.

Hur räddning kommer att fortsätta och vad "G20-Saabs andra liv" kommer att se ut, vi kommer snart att avslöja ...

10 tankar om “På fel plats vid fel tid ..."

 • blank

  Vänster-alternativa hooligans med politik som förevändning, destruktiv ilska som motiv - vilken skam med den vackra bilen - för vissa människor är till och med en 30 år gammal bil en ”symbol för kapitalismen”. På Porsche Center måste det se ut på slagfältet!

 • blank

  Något liknande detta är endast tillgängligt på SAAB ......
  Men en bra åtgärd! Och en värdig slut för en sådan klassiker!

 • blank

  Jag hade tårar i mina ögon när jag såg en älskad 900 Saab brinnande starkt. Jag kan inte tro att man kan göra en sådan sak. Jag har inget emot demonstranter, men jag demonstrerar också något sådant måste gå fredligt på scenen.

 • blank

  Super action men Left Chaot måste också hållas ansvarig!

 • blank

  Jag var också minst ögonvittne genom videoklippet av de fångade på bussen och var arg på förstörelsen av kaotiska (och jag är fortfarande imner). Att Saab är ett minnesmärke mot förstörelsen, tycker jag bra.

 • blank

  Bra! ... och bara typisk SAAB-anda!
  Jag såg SAAB-vandalismbilderna i de då aktuella nyheterna ...
  Chocken var särskilt djup.
  Dirk och Markus, tummar upp för ditt engagemang!

 • blank

  En riktigt bra idé och bra åtgärd!
  På fredagskvällen på G20-toppmötet informerades jag om den här videon: Bruna svarta skjortor skulle ha satt snälla 901 i brand ... fram till detta blogginlägg ville jag inte titta på den.

  Lycka till och lycka till Dirk och Markus, så att den gamla Saaben från askan till minnesplatsen stiger !!!

 • blank

  Tack för att du sparar resterna. Låt oss vara ett minne om denna meningslösa förstörelse.

 • blank

  Sad story och ett prisvärt initiativ! Tummen upp!

 • blank

  Grattis till dem som hade den här ideen att fixa Saab som ett minnesmärke och därmed visa dessa bilar som vittne meningslösa handlingar.

Kommentarer är stängda.