Tysk Saab-historia. Saab Aero vs. Boxning.

Här kommer ingen bildfilm i det glansiga formatet. Om du förväntar dig det kan du bli besviken. Det handlar om en Saab Tyskland press händelse i januari 2000. Anledningen var lanseringen av Saab 9-5 Aero.

Saab 9-3 och 9-5 Aero på Boxberg-rutten
Saab 9-3 och 9-5 Aero på Boxberg-rutten

För 20 år sedan. Analoga medier dominerar

Filmen är nästan 20 år gammal och visar hur långt tillbaka 2000 var. Då är presspaket fortfarande en hög med pappersbaserad information. Journalister använder pennor och dynor för sina anteckningar. Allt är fortfarande väldigt analogt och motorjournalister var små kungar då med åsiktsbehörighet. Det var också storhetstiden för facktidskrifter som Auto-Motor-Sport. Och den vanliga föraren var tvungen att skynda sig att få den senaste upplagan i kiosken.

Det var - rent känslomässigt - för nästan 1000 år sedan. Det fanns inga bloggar ännu, Internet hade ännu inte nått den status som det är idag. Presshändelsen speglar tid och maktbalans i rapporteringen. Filmen verkar föråldrad och jag var inte säker på om den ens skulle släppas. Men det är ett samtida vittnesbörd, berättelsen om Saab Tyskland, och inte den enda filmen i arkivet som verkar ha fallit ur tiden.

Det handlar om nya Saab 9-5 Aero, som ligger högst upp i 9-5-serien. Tillsammans med 9-3 Aero är det avsett att förmedla fördelarna med turbo-teknik till de samlade journalisterna i ett evenemang som varar flera dagar. Efter ett seminarium i Bad Mergentheim tar ett praktiskt test bussen till Boxbergs testspår.

Det rika flödet av turbomotorer "upplevs" på olika rutter. Odlade turbos var fortfarande ingen självklarhet år 2000. Saab byggde dem till perfektion vid den tiden och lång erfarenhet lönade sig. Av denna anledning kan en 99 Turbo, som början på en bra idé, ses kort på bilden för att upprätthålla traditionen.

Saab Aero är fortfarande kul idag

Filmer som den som visas här skulle vara otänkbara idag. Vi trollar fram de bästa bilderna med drönare, och om vädret inte ger det perfekta ljuset gör vi förbättringar. Men kanske är bristen på perfektion den verkliga överklagandet av "Saab Aero vs. Boxberg ”.

Bilarna står i konstig kontrast till detta. En 9-3 I Aero är fortfarande cool, om än tyvärr på väg att bli en sällsynthet. En 9-5 Aero, oavsett expansionsfasen, är fortfarande en avslappnad, självsäker sedan eller kombi med långväga ambitioner. Med mer kraft än vad värdena på papper föreslår. Och vad som redan var fallet 2000 gäller fortfarande. Det bästa sättet att uppleva en Saab själv. Kom in, kör iväg. Ha så kul.

10 tankar om “Tysk Saab-historia. Saab Aero vs. Boxning."

 • blank

  SAAB, Turbo, Viggen ....
  Kom in, kör av Ha roligt, som Tom skrev! Varje dag på nytt

 • blank

  Bästa väderförhållandet, eftersom lastaren får full effekt. Tänk på att folket verkligen hade kul och entusiastiskt rensade fältet. Trevlig rapport.

 • blank

  Intressant åtgärd vid den tiden och på den cirkulära vägen har det en aning om Talladega
  Titelbilden är riktigt bra. Det är svårt att tro att det här är den första 9-5 i Youngtimer-åldern.

 • blank

  Du gör ett bra jobb! Så SAAB känslan blir levande!

 • blank

  SAAB matas!
  "Det är bäst att komma in och köra iväg ..." Det finns (nästan) inget mer att säga. 😉
  Tack Tom, för de glädjande filmerna till Wo.-end!
  Så det här veckoslutet kommer också att vara fantastiskt ...

 • blank

  Hi Tom,
  Det här är en gång till en rapport / film, som jag gillade mycket bra, speciellt där jag kör en gång till en 9 5 från år 1999. Håll det upp!

  • blank

   Tack för feedbacken! Jag är glad!

 • blank

  Jag skulle inte titta på filmen i en motstridighet. Jämfört med "Telemotor" på 80-talet med Paul Frère eller "Sportspiegel" med Rainer Günzler, ser filmen väldigt modern ut. bara mode på 2000-talet är ibland lite roligt för oss idag, nästan 20 år senare ... ;-)

  • blank

   Det är i alla fall mode

Kommentarer är stängda.