Fiktion Saab. En titt på framtiden.

Slutligen.

Otålig Jag står vid fönstret, tittar på ingången och väntar på de saker som kommer. I min högra hand är nyckeln till min 9-3 Hirsch Convertible. I bakgrunden min dotter - hon försöker kommunicera med mig, vilket inte är möjligt på grund av brist på koncentration från min sida.

Saab 9-x Air Concept. Bild: Saab Automobile AB

Min första Saab köpte jag 2009 strax efter att det först blev känt att Saab är bruten. I motsats, så att säga. Och kanske lite på grund av det faktum att jag äntligen hade råd med rådjur på grund av de fallna priserna. Från och med då var det upp och ner för Saab.

Den låga punkten var när Trollhättan meddelade att det var att skapa ett nytt varumärke NEVS. Även om det bara är ett bilmärke har försvunnit, men det var också ett tecken på mig att individualiteten inte längre var önskad. Du såg dig själv som en individualist när du körde en Audi, hade en iPhone och bodde i en IKEA-møbelbutik.

Jag kommer ihåg exakt två ögonblick som tog ljuset in i kausvägen Saab. Det första ögonblicket var när Saab AB rapporterade att den bildade en division som ser sig som en leverantör till bilindustrin. Det andra ögonblicket var när jag såg på svensk TV att Wallenberg-familjen använde en NG Saab 9-5 SC vid officiella tillfällen.

Även då var jag säker på att en leverantör förr eller senare också skulle bygga en bil. Som det visade sig senare väntade man bara på ett tecken, där drivtekniken kommer att utvecklas och man ville låta gräset växa över de olika konkurserna och GM-förflutna.

Saab 9-x Air Concept. Bild: Saab Automobile AB

Det var dags när diesel kom i disrepute och elbilen upplevde sin boom. Vid den tiden insåg jag varför Saab aldrig riktigt engagerade sig i diesel. Det var helt enkelt inte möjligt att rengöra denna teknik inom rimlig ram. Och faktiskt var vi också naiva och blinda. Ingen märkte det - medan bensinmotorn hade satts i avgasutsläppet under provet för avgasutsläpp (för att få absoluta värden) - i dieselprovet bestod testet endast av att man läste felminnet.

Det var nödvändigt att vara något fel.

Och elektrisk rörlighet? Tja, det tog lite tid - tills du började ställa de rätta frågorna. Vad sägs om ekobalansen i el för dessa fordon? Var kommer de ädla metallerna från batteriet? Var ska man gå med den gamla batteritekniken? Det blev snabbt klart att ren elektromobilitet inte är det sista ordet i visdom och "bara" en välsignelse för luftrenlighet i städerna.

I sin helhet betyder det emellertid en betydande katastrof för miljön.

Ekonomin erbjöd dig dock en tillväxtspurt, eftersom den måste (i vår begränsade värld) alltid växa oändligt. Och NEVS? Det visade sig att deras två hobbyhästar, elektromobilitet och modellen för "ej äga" arbetade i Kina, men fann väldigt få vänner i Europa. Även i Tyskland var "bildelning" (som liknar NEVS-modellen) ett förlorande företag och fungerade bara dåligt i 4-städer.

Och i motsats till olika marknadsforskares åsikter vill folk nu "äga saker". Som ett resultat var det inte länge innan NEVS drog tillbaka sin produktion till Kina och fabriken var till försäljning. Resten är historia.

I min uppfart vänder en lastbil, tailbordet öppnar och driver ut min nya Saab. Slutligen. På vägen ut ger jag min dotter nyckeln till min gamla 9-3 Convertible i min hand.

Din kommentar? "Att jag fortfarande kan uppleva det."

I mitt sinne säger jag "Dito".


Tack till Martin för att titta på Saabs framtid! Detta är en av våra exklusiva Saab boarding-filer på resan. Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller någon annan händelse i livet med kultmärket från Trollhättan?
Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

5 tankar om "Fiktion Saab. En titt på framtiden."

 • Jag skulle inte ha något emot om det kom så.

 • Fiktion för helgen, tack!
  En ny SAAB framför dörren, alltid ett leende på ansiktet!
  SAAB-berättelsen är inte över ännu ...

 • Stor historia! Tack! Det skulle vara för bra om denna fiktion skulle bli verklighet - men glad utan de angivna katastroferna.

  Jag har kunnat beundra Saab 9-x Air Concept flera gånger levande och i färg i Saab-museet och tro att det är en tragedi att denna bil aldrig gick i produktion - åtminstone inte än ...

 • Spännande, men vad är det för Saab för lossning från lastbilen? Har jag hoppat över något eller inte förstått? Hjortan är förmodligen dottern nu eller?
  Hur som helst, kör Saab är ett bra beslut ändå!

Kommentarer är stängda.