Presentation. Den nya Saab 900 II Cabriolet.

Det fanns en tid då konvertibler spelade en stor roll. Man kan också säga att det var själva konvertiblen som Saab hade sparat - för 31 år sedan, då de första öppna Saaberna rullade till kunder.

Den nya Saab 900 II Cabriolet
Den nya Saab 900 II Cabriolet

Designen av den första 900 Cabriolet polariserad. Du älskade det eller hatade det. Hur som helst fanns det tillräckligt många kunder runt om i världen som var villiga att acceptera långa leveranstider och branta priser. Ibland sålde Saab fler öppna fordon än de med fast tak. Det stod så med följande generationer; cabrioleten blev en del av Saabs DNA.

Efterföljaren av den första Saab 900-konvertibla generationen kom 1994 på marknaden. Den öppna Saab var nu mindre polariserande än sin föregångare, men också mindre karaktäristisk. Saab hade gjort allt rätt. Designen var typisk för varumärket, hanteringen och körkomforten bättre än den gamla modellen. Och ändå saknades något.

Om du ser båda modellerna i direkt jämförelse idag är 900 I Cabriolet den mogna klassikern. Med 900 II är du däremot inte helt säker på var den kommer att utvecklas. Premiären var för 23 år sedan.

Saab 900 II Cabriolet. Skivan ändras under filmens gång.

Filmen från vårt arkiv är en Saab Tyskland-produktion. Det släpptes den 12 juni 1994 och är främst en hyllning till cabriolet. I stil med 90-talet glider en ny, öppen Saab genom landskapet. Resan börjar i dåliga väderförhållanden och slutar i det soliga söder. I den sista sekvensen säger föraren adjö med ett dopp i havet, och posten serverar alla klichéer som är vanliga vid den tiden.

Videon av Saab Germany har en fel och det är lätt att hitta. Resan börjar med en svensk registreringsskylt. Och plötsligt skiner solen knappt, en Saab 900-konvertibel med den traditionella Bad Homburger-skyltfältet körs genom området.

6 tankar om “Presentation. Den nya Saab 900 II Cabriolet."

 • blank

  En konstig reklam för SAAB-konvertibel:
  Bara i cirka 30 sekunder svenska registreringsskyltar och intryck, byt sedan till Tyskland med HG-registreringsskyltar och bilder från alpinfoten (?) ...
  Vad är avgörande för det? Så: förmodligen en "smal" budget, även då ...
  Men SAAB ser bra ut!

 • blank

  En sak i förväg: värt att bevara, som alla andra!

  Men videon lämnade mig lite förvirrad. Tittade snabbt på Toms sista video igen - en grön Saab i det gröna Sverige, atmosfärisk, berömd av mina andra tittare - och sedan detta igen: fram till 0:30 (Sveriges registreringsskylt): atmosfäriskt, spännande, hur fortsätter det? Och sedan: det är en inharmonisk blekning och blekning in igen, ansträngd musik, en uppenbar amatörinspelning, oinspirerad stillastående i rörliga bilder ...
  Vad tänkte Saab Tyskland ... hjälplöshet (jag antar att budgeten var en full tank, och den enda anställde med en videokamera var tvungen att underteckna sin partner).

  Tom, kanske kommer vi fortfarande att se originalet, det betyder den kompletta svenska skyltversionen ..?! Skulle antagligen visa 902 CV i en annan bild ...

 • blank

  Var den "gamla" 900 på vägarna en smart produktplacering?

  • blank

   Förmodligen en slumpmässig. Den gamla 900 var redan ute av produktion vid den tiden, förmodligen hörde den till en anställd som var inblandad i skytte. Tyvärr kan du inte känna igen registreringsskylten.

 • blank

  Så länge som billiga kopior finns på marknaden, kommer situationen för 900 II Cabriolet inte att förändras. Men jag ser en silverstrimm på horisonten. Goda kopior är värda att ta emot!

 • blank

  Du kan observera att i vissa konvertibler i denna serie är vårdförhållandet dåligt. Detta bidrar då till att göra utvecklingen till en allmänt erkänd klassisk svår.

  Förutom 900 I cabriolet förtjänar varje 900 II cabriolet god långvarig behandling. Då fungerar det också med mognaden på den eftertraktade oldtimern eller klassikern - alla SAAB-modeller har vad som krävs.

Kommentarer är stängda.