Min första bil, eller hur jag har smittats av Saab-viruset

De flesta av oss kommer ihåg, när de frågade, sin första bil, som de hade i sina tonåringar. För vissa har det varit länge, i mitt fall är det fortfarande ganska påtagligt, för för tre år sedan satt jag i bilen i spänning med min pappa, för jag ville titta på en 900II SE, som låg inom min snäva budget.

Saab cockpit. Bild: Jonas

Den tidigare ägaren såg lite förvånade när vi kom med en 9-3 sport vagn på parkeringen och han insåg att inte min far, men en färsk 20er intresse för bilen skulle ha. När jag såg 900II var fallet redan över för mig, gick jag in och en tur genom min barndom började när jag växte upp med den här modellen.

Självklart köpte jag bilen trots små defekter, rostpunkter på baksidan av hjulbågen, Check Engine, pixelfel i SID, utblåsning inte frisk, men jag bryr mig inte om det. Lite senare satt jag i min första bil och var stolt över att kunna ta över min pappa för första gången på motorvägen som Oscar! tänkte också när mina föräldrar att bilen passar in i mig, jag var naturligtvis mycket glad och även lite stolt och så jag gick sparka de kommande månaderna genom landet och slipning mig redan med bil att åka på semester ... det ..doch borde inte vara

Ett halvt år senare ville jag ha en oljebyte, så det var bra att vi i en stor verkstäderskedja alla vet * AT..hust *, ett bra erbjudande gjordes. Sagt gjort. Kanske 300 KM efter oljebytningen dog motorn och min 900II SE röktade bara, var bullriga och rörde sig inte längre ... senare kom ut att jag fick fel olja och var extremt flayed.

Tyvärr var jag dum och avgav mig till ett pris, för vilket varje läsare troligen skulle döda mig, från mitt fordon. Det som var kvar var minnen av den korta tiden och min barndom.

När jag var i grundskolan, köpte mina föräldrar sin första Saab, en 900II utan krimskrams, för mig en höjdpunkt, eftersom jag fick alla freebies och en liten modell 9-3I (som jag fortfarande har och mina Saab nycklar står). Jag förenar många glada minnen av semester med den här bilen.

Ett år senare, vi körde i Sauerland få en julgran, det var snö och det var mycket halt på berget och min far striff med bakskärmen en vägg, en hög smäll och däcket sprack och fender var en stor buckla och helt repad. Mina kommentarer som en liten sekund grader på den tiden var: "Detta är förmodligen den dyraste julgran som vi någonsin har haft!" Skrattet var stora och glömma sorg och min far, trollkarlen har fastställande saker på egen hand inom några dagar och även verkstaden har inte märkte att det någonsin var någonting. En Saab är bara en tank.

När vi körde till Danmark på sommarsemestern, efter många timmars körning och sökning (Navis var det inte) hittade vi äntligen vårt hus, alla ville bara ha snabba i sängen, tyvärr hade ingången en båge och vi cyklar på tak. Det kom som det var dags att komma ... cyklar med bäraren sönder från taket, taket såg hemskt ut. Min pappa trodde igen, som jag känner i efterhand, men när vi gick tillbaka var allting som nytt. Det var förspelet till den vackraste semestern jag har haft hittills och jag kommer nog aldrig att glömma det. Svenska stål.

The Last Voyage anslöt sig 900II en vinter på när vi gick tillbaka till en super skidsemester i Alperna ... en strut bröt på vägen tillbaka, men Saab fört oss med en bruten stötdämpare fortfarande 600KM tryggt hem. Vilken bil ändå lyckas idag =) Han efterträddes då något längtande, en andra generationens 9-3 som en sport vagn, min far går fortfarande på (en gång Saab, Saab alltid: -).

Något av utflykten till min ungdom. Så min 900II 2.3 SE hade andat sitt liv och gått. Där var jag utan bil och sakta jag tänkte för mig själv att jag förmodligen kommer att köpa nästa några gamla gurka, men två år senare, i höstas, petade jag en kväll på Mobile.de och jag såg honom, en 9-3I 2.0T SE, samma färg, samma hjul, samma utrustning som min 900II (som jag fortfarande sörjde efteråt). Tyvärr var det i Leipzig, 500KM och jag hade ingen bil. Jag heter nästa dag en vän och berättade detta är villiga att köra mig dit, är alltid bra för en överraskning vänskap! kallas bilhandlare och det var nästa morgon klockan 5 på morgonen till Leipzig.

Där stod han nu, du kunde se att han stod länge, men den här gången visste jag vad jag ska leta efter. Vanliga svaga rostfläckar på hjulbågen i ryggen, nedröret var nästan igenom, men för 900 Euro kunde jag inte motstå att ta 270000er.

Det mest fantastiska för mig var att all elektronik fungerade felfritt, även Sitzheitzung!

När jag kom ombord, insåg jag igen, vad skiljer sig från en Saab från andra bilar. Om du sitter i en S-klass, kändes det som om du var i ett lyxhotell, moderna, bekväma men något sterilt. du sitter i en Saab, är det som om du sitter i sitt vardagsrum, verkar bilbarnstol oöverträffad komfort och allt lite Quaint ... du sitter i en Saab, du kommer tillbaka hem (som jag ser det, åtminstone ), denna känsla av säkerhet och säkerhet är helt enkelt ovärderlig!

Efter att vi hade kommit nära Wuppertal och jag tittade igenom papper märkte jag att den tidigare ägaren bodde i Wuppertal och gav honom i Leipzig i betalning. Roligt att jag sedan tog honom från Leipzig tillbaka till Wuppertal =)

Förra veckan var TÜV i huset, den här gången tog jag min Saab till (tidigare) Saab Centre Wuppertal, på grund av min 9-3 ville jag inte dela med min 900II. Ändå var chocken bra för en student som skulle kosta reparationer för MOT, 2000 Euro. Avgas, bromsar, handbroms, vagn och bärare ... listan var lång. I mitt sinne gav jag upp denna Saab, men den här gången kom mina föräldrar på scenen. Min mamma ringde mig och berättade för mig att de skulle göra reparationen, eftersom jag behövde a) en bil för arbete och högskola och b) eftersom bilen passar mig så bra och de vet hur mycket jag tycker om min Saab.

Vid denna tidpunkt vill jag tacka mina föräldrar, även om de kanske inte läser den.

Och nu är min 9-3I vaken, med 280000km, framför mitt hus, tar mig till jobbet och universitetet varje dag. Efter reparationen kör han, så långt jag kan säga, som ny! Visst, det finns alltid något att göra i en gammal bil, men det kommer jag säkert att göra, säkert med hjälp av Saabblog.net-samhället! Jag suger upp all information som en svamp, som jag kan få på Saabs ämne. Trots att gatuförsäljarna ofta försöker med sina små kort delar jag inte med min Saab, för jag knyter så många bra minnen om min barndom och ungdom med den här bilen, trots att en Saab aldrig är lätt och har kostat mig många sömnlösa nätter , Men drömmen om 9-5NG förblir =)

Det var min historia om hur Saab har varit med mig hela mitt liv, jag hoppas att du gillade min historia och att en ung pund (24) har smittats med Saab! =)

Med vänliga hälsningar till Saabblog.net-teamet, det stora samhället och mina föräldrar! =)

Hälsningar från Jonas!

Tack till Jonas för Saab Story! Detta är en av våra exklusiva Saab boarding-filer på resan. Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller någon annan händelse i livet med kultmärket från Trollhättan?
Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

18 tankar om "Min första bil, eller hur jag har smittats av Saab-viruset"

 • Hej Jonas,

  Stor historia och jag garanterar dig, Saab låter dig inte gå så länge du vill ha det och du vill utföra.

  Här är min historia som också publicerades här på bloggen

  https://saabblog.net/2015/02/21/wie-ich-zur-marke-mit-dem-greif-und-den-4-buchstaben-kam/

  Jag gjorde det också igen förra helgen och köpte mig ett Saab 9-3 II konvertibelt år 2005.

  Trots min arbetsgivare (VAG varumärke), trots avsaknaden av förståelse för min fru jag 800 KM uppsteg till München i ett mycket tidigt söndag morgon för att få detta bra bit levande och Saab Spirit (besöket för mig vägen, verkligen) att fylla på baksidan ,

  På så sätt, trevlig vilhelg du fortfarande

  Sebastian

 • Trevlig historia! Och den mörkgröna färgen är bara vacker!
  Alltid bra körning

 • Med mod som har inget att göra. Jag kör en 0W40 Mobil1 från (uppgraderade) 87er 901 Turbo att gehirschten 9-3I CV i hela mitt Saab. Alla fordon har nått 300tkm eller nått dem snart. Ingen av fordonen hade denna olja från början. Syntetisk eller ej är faktiskt helt irrelevant. Mycket viktigare är förändringsintervallet. Endast rengörings tillsatser av vissa syntetiska oljor kan vara ett problem eftersom hjälp efter Umölen men lätt att ta bort oljetråget och ren inkl. Sieve noggrant.
  I övrigt är 0W40 rekommendationen av 901 Pope med högsta kvalitet.

 • Tack för de fina kommentarerna! Jag är verkligen glad!

 • Mycket vacker historia, barndomsbågen på den första bilen till nutidens spännande, och mycket underhållande, personligen.
  Och känslan av att sitta i en Saab och komma hem / känner sig i vardagsrummet är verkligen något speciellt med vår bil.
  Respekt för inköp på 270 tkm efter den bittera erfarenheten med 902 !!! Nästa 230 + tkm är din ..

 • Hej GP362, respekt och grattis till ditt Saab-gäng !!! (Jag har alltid uppskattat dina expertkommentarer länge)
  Men för att byta en motor på 200 + tkm till full syntetik tror jag att det är modigt. Funktionen hos dessa "inlösta" motorer garanteras i min erfarenhet på grund av det redan existerande mekaniska slitage bara av de befintliga resterna. Men som Berlin 2345 redan noterat: "en evig diskussion". Naturligtvis, med din 1-Hand CSE, skulle jag inte ha några problem ...
  Ha det roligt med den stora kollektionen som kommer att hålla många, många år ..!

 • 902 2,0i med för närvarande 299.879 km: Den körs som 20 år, kanske en liten mekanisk vill hastigheter är ekonomiskt (endast en uppenbar motsägelse), spurt fortfarande rytande på GPS 198 km / t (nu seltenst !!!). Men när motorn är kall, lämnar den på plats lutning tyngd .. kompression verkar honom i kylan på grund av slitage inget som håller staven och bussning av, men en handbromsen uppfanns!

  Om jag nu skulle! (!) Fyll i helt syntetisk 5W 30 för första gången, skulle mineralfyllnadsmedlet ersättas, och 300 tkm var oavslutat. Så ser jag fram emot nästa 200 tkm.

  Jag rekommenderar, oavsett vad killar på (off-label) verkstad säger: Byt aldrig till en tunnare motorolja än det ursprungliga rekommenderade ..!

 • Cool historia och skriven med mycket hjärta. Välkommen till samhället och ha kul med din 9-3. Jag känner känslan av "välkomna hem" varje gång jag kör min Saab ...

 • Mycket fin historia Jonas. Jag är alltid glad att även ungdomar blir smittade. Miene Daughter (22) finns också i fem år och hänger på sina två 9-3I. Det har dock också en historia i familjen med henne
  Mycket noggrann är också din beskrivning av platser och atmosfären i SAAB.
  Tydligen talar du med 900 II / 9-3 I-serien, jag tycker att det är bra.

  Till Rolands fråga: Köpet av en sådan gammal bil är naturligtvis alltid riskabelt och en investering som Jonas TÜV-förberedelse du alltid behöver planera. Köpeskillingen spelar knappast en roll här.
  Många handlare är ovilliga att betala SAAB och brukar bara vilja skicka det så fort som möjligt. På så sätt kan du göra ganska oförskattade fynd. Viktigare än priset är villkoret nedanifrån, interiör och naturligtvis rimligt serviceintervall. Även några miles är inte alltid fördelaktiga, eftersom det ofta finns fara i motorn.

  Nu tillbaka till syntetisk olja: Min grupp på fyra är nu 19 år och 20 år tre gånger. Den 19-åriga 9000 CSE har använt full syntetisk olja resten av sitt liv (första hand), 1II konvertibla 900i konverterades när den köptes för 2,3 år sedan. Jag bytte den andra 15CS när jag köpte den för fyra år sedan (nu sprang jag 9000 64.000 km med den). Och sist men inte minst ändrade jag 900 II 2,0T på vintern efter att ha köpt den på 205.000 XNUMX km - den går lika lätt som de andra tre!
  Naturligtvis måste du vara uppmärksam på specifikationen i tekniska data och inte fylla i någon skräp. Jag använder Valvoline Synpower 5W40 och har varit mycket nöjd med det i många år. Ingen lera, inga avlagringar, motorerna går trevligt och tyst och läcker inte.

 • Stor historia Jonas! Tack, läsningen var kul!

 • Vissa säger det, andra säger det. Att gå till syntetisk olja på en 20-årig motor är åtminstone modig om den aldrig har drivits med den. Gamla och eviga diskussioner.

 • Stor historia Jonas. Önskar dig mycket glädje med bilen.

 • Det skulle vara första om en Saab-motor skulle drabbas av motorskador av en syntetisk motorolja.

 • Tack för den här hjärtliga historien! Lycka till med din SAAB!
  Det är ibland de vanliga "irrationella" sakerna som utgör saltet i livets soppa ...
  Bra, du hade modet att köpa en bil vars tillverkare inte längre produceras!
  Kan SAAB följa med dig länge ...

 • Skam om 900II ... är nu sällsynt som vanligt ...

  Oljebyte och AT .... verkar inte vara en bra idé.
  Vi var bilen återvinnings att expandera interiörer av en vacker 9000 CDE och i dörrfickan på bilen var fortfarande på ett par dagar sedan .... Bill ... .daneben den diaknose en Saab-Partners: motorhaveri (som ett resultat av felaktig olja syntetisk olja ).

 • Hej Roland! Tja, 270000 km är en relativt hög körsträcka och du har, bara i sådana bilar, redan uppmärksamhet på några saker, när man köper, och därefter. För 1000 Euro kan du vara lycklig och hitta en rimligt användbar kopia, som jag, men du måste fortfarande investera mycket pengar där, så att Saab inte ger mycket nöje. Vem kan skruva lite, har en liten fördel, men samhället är extremt användbart, så att många som en lekman kan undvika eller fixa. Min erfarenhet var mycket positiv på Saab Zentrum Wuppertal! Även om fokus ligger på Subaru, är de gamla mästarna alltid glada när en Saab kommer med. Reservdelar är för 900II och 9-3I fortfarande relativt lätta och vanligtvis inte särskilt dyra. Som verkstadsmästaren sa "han gick precis in * blink *". Om du är intresserad av en Saab, fråga bara, jag är säker på att många gärna ger dig tips om vad du ska se efter!

  Vad har grinnit mig? Jo mycket finns i mitt brev. Det är en fråga om hjärtat som motsätter sig en viss anledning. Det är en ärlig bil, det är en gammal bil, men det är en Saab.

  Jag har haft positiva erfarenheter med de gamla Saab-återförsäljarna, men jag kan bara tala för mig själv och mina föräldrar. Kanske kan andra dela sina erfarenheter med oss.

  Med vänliga hälsningar

  Jonas

 • Kära samhälle och speciellt Jonas,
  Jag gillade att läsa ditt kärleksbrev. Och nu (som en 51-årig, aldrig-Saab-ägare) har jag en grundläggande fråga, för jag skulle vilja ha en Saab själv, men jag hade aldrig råd med det. Vad driver någon att köpa en bil med 270.000km? Även som en vardaglig bil!
  Är en 1.000 EUR dyrare 900er eller 9-3er verkligen ett alternativ?
  Och ... hur mycket skulle du lita på de gamla Saab-verkstäderna om du visar bilen där för en "inköpskontroll"? Eller vem skulle du anställa ditt föremål för önskan om en sådan check?
  Tack och vem vet - kanske kommer det snart att finnas en Saab framför min dörr.
  lg. Roland

 • Tack Jonas för denna vackra historia! Min 17 åriga son får snart sitt körkort och drömmar om ... en 9-3! Efter att ha tillbringat hela sitt liv i 9-5-sportkläderna köpte vi för hans födelse. För några år sedan töjer han sig ibland om den gamla omoderna vagnen - nu finner han SAAB som kör bara coolt.

Kommentarer är stängda.