Om rival Didi ny stor aktieägare på NEVS?

Det finns ett meddelande från Trollhättan som kan vara för viktigt att ignorera. Eftersom det kan påverka platsens framtid. Sveriges Radio rapporterade måndagen om en eventuell inresa av Didi, den kinesiska versionen av Uber, vid NEVS.

blank
NEVS 9-3X. Bild: NEVS

25 miljoner fordon kör för över rival Didi

Didi används av 20 miljoner människor dagligen i Kina. Den Uber-jämförbara plattformen växer mycket dynamiskt och har ambitiösa planer. I närvaro av statsministern Stefan Löfven undertecknade båda parter en avsiktsförklaring på måndagen i Peking. Det handlar om att Didi kommer till ny stor aktieägare vid NEVS och inköp av elbilar.

Vid slutet av sommaren bör vara bindande avtal. Det är oklart hur mycket Didi kommer att förvärva aktier och vilka belopp som är inblandade. Enligt informationspolitiken hittills är NEVS tyst om detaljer. Också ett officiellt pressmeddelande om detta ämne saknas.

Didis inträde skulle förändra många saker. NEVS kan integreras i produktutvecklingen hos den operatörstjänstleverantör som dominerar den kinesiska marknaden. Enligt VD Bergman har hittills endast en procent av de 25-bilar som körs för den kinesiska Uber-versionen elbilar. Företaget kan dra nytta av planerad vidare elektrifiering av flottan.

De befintliga aktieägarna borde dock förbli i bolaget. Tungvikt Didi ska vara stor, men inte en stor aktieägare. Ett vågat beslut, för till och med nu släpps utvecklingen av den kinesiska igångsättningen i Trollhättan mellan många intressenter.

Nya jobb i den gamla Saab-fabriken

NEVS fortsätter att domineras av Kina. Ändå kan posten för platsen Trollhättan vara till nytta. Uber-rival har länge haft internationella ambitioner. Kina är inte längre tillräckligt, globalt marknadsledande är målet. Sverige kan bli springbräda till Europa, hårdvaran kommer att produceras lokalt i framtiden. Den tunga Didi kunde skapa jobb i större skala vid den tidigare Saab-platsen.

Mycket är fortfarande extremt spekulativt och bara en syn på vad som kan vara. Specifikt skapar NEVS några fler Jos i den gamla Saab-fabriken. Det finns fortfarande ingen serietillverkning, men 25 bilarbetare ska nu gå ombord. De ska producera kroppar för elbilar och ytterligare jobb ska skapas inom överskådlig framtid.

9 tankar om “Om rival Didi ny stor aktieägare på NEVS?"

 • blank

  Didi ?? är de där Apple engagerade sig för att Uber irriterade dem? ... jag får min iSAAB 😉 någon gång

  • blank

   Det är precis vad de är. Hoppas dör senast

  • blank

   Om Didi & Dödel bygger bilar i framtiden kommer det definitivt inte att bli en SAAB.

   Med en app- och annonseringsbudget växlar du mellan tjänsteleverantören (taxi) och slutkund (passagerare) och kassar dumma och dumma. Varför gör hela världen denna nonsens?

   Didi är en av de många nya online parasiterna. En blandning av digital guldgrävning och http://www.Wegelagerei.

   20 miljoner passagerare använder dagligen 25 miljoner Uber-fordon? Det är inte ens en bilresa!

 • blank

  En avsiktsförklaring. Beautiful. NEVS drömmar kan eller inte ha varit.
  Jag väntar på att fakta ska kommuniceras.
  Men: när jobb uppstår i THT, är det alltid glädjande först!

 • blank

  Låter väldigt bra - men varför publicerades inte ett NEVS-pressmeddelande? Stefan Löfven, som är närvarande i Kina, är trots allt den sittande svenska premiärministern (inte, som felaktigt sagt, bara statsminister).

  Posten ska vara ett stort plus för NEVS.

  • blank

   I Sverige kallas statsministern också som statsministern. Båda är sanna.

 • blank

  NEVS bör kommunicera mer detaljerat. Dessa halvfakta är inte så meningsfulla, låt oss se hur länge Tom fortfarande känner för det.

 • blank

  Så länge det finns en framtid finns en framtid. Det var alltid klart att NEVS ensam inte kan inse någonting.
  Men din utvecklingsavdelning och god erfarenhet är det som är viktigt.
  Jag ser också bara ett deltagande av THT; Utveckling. Fordonen är byggda i Kina.
  THT var tvungen att hitta andra märken som vill bygga bilar där, sunn är den här stora produktionshallen där för ingenting.

 • blank

  Goda nyheter och nu väntar vi bara på att du ska börja i Europa!

Kommentarer är stängda.