Fortfarande snygg Saab?

Under de senaste dagarna har jag reser oftare med en av dessa moderna kompakta bilar. Naturligtvis belastats med start / stopp-automatik, en turbo tre-cylindrig motor och en automatisk klimatkontroll som vill ta en paus när mini-motorn upphör vid trafikljusen i viloläge.

Fortfarande snygg Saab?

Visst, du kan ställa in start / stopp automatiskt ur drift. Då kyler den svagt dimensionerade luftkonditioneringen fortsätter. Eller åtminstone gör det. Vad du inte kan ändra är turbomotorn. Även 40 år efter introduktionen och odlingen av turbo i Trollhättan kan inte alla företag bygga en bra turbo. Är det kul? Inte riktigt.

Byte från den lilla bilen som kommer från en tysk premiumleverantör till den äldre 9-3 är alltid en välkommen känsla. Börjar med 2 liters turbo, som odlar sitt arbete mycket intensivt och eftertryckligt till luftkonditioneringen, som håller sitt löfte. Och till den suveräna materien med vilken en Saab 9-3 gör sitt jobb.

Är Saab-enheten beroendeframkallande?

I början av året hade jag stora reservationer om bloggen. Skulle projektet överleva året 2017, skulle den rädda vassa nedgången i läsaren ske? Vid något tillfälle är varje historia färdig, och Saab har inte producerat feta rubriker i åratal. Vad händer vid NEVS, det är fortfarande bra för kringutrustning. De senaste konceptstudierna tjänar den asiatiska smaken, Saab-designen är bara fragmentarisk att känna igen.

Om du har viss inblick i utvecklingen av NEVS 9-3 och 9-3X, kan du se hur mycket de kinesiska givarna påverkat utvecklingen. Ursprungligen ville NEVS presentera vid CES Asia klart bygga på Saab Design. Det fanns fortfarande resolutioner från sommaren 2016. Det var nog för Saab, för lite mainstream för finansiärerna. Således utseendet, på begäran av aktieägare, justerades den kinesiska smaken. Utformningen av 9-3 konceptbilar är inte från studiorna i Sverige, vilket säger mycket.

Glöm NEVS. Företaget har flyttat från det sista minimala målet, fortsättningen av Saabs designsprog. "Kina först" är den nuvarande lösningen. Vad som finns kvar är vad vi har.

Dessa skulle vara fordon som fortsätter att åldras; ett lager som minskar. En gemenskap som blir mindre - inte så fort som jag förväntade mig. Antalet läsare på bloggen går tillbaka. Mycket mild, men bra 5% i år. Det är litet. Särskilt när du anser att Saab levererade förra gången runt 10 år sedan med modellår 2008-kvantiteter. Är Saab-enheten beroendeframkallande?

Saab-förare är lojala. Saab-kulturen lever vidare. Utgångar är noggrant planerade och antalet deltagare ökar fortfarande. Som driver Saab gör han det för det mesta av övertygelse. Eftersom det är kul eftersom bilarna är så underbart avslappnade och ärliga. Kanske för att de är analoga.

En gång Saab, alltid Saab?

På helgen fick jag några intressanta e-postmeddelanden. Två läsare överväger att investera tungt i deras Saab 9-5. Ett projekt som liknar vårt Paul-projekt. Bara att Saab redan har 600.000 kilometer på disken. En annan läsare har lagt till sin flotta. Saab nummer 3 har flyttat in och spelar klassens roll tillsammans med två moderna fordon. Saab-viruset är fortfarande aktivt, på ett mycket individuellt sätt. Den återställde en Saab 9000 CC på egen hand. Ett projekt som kommer att gå på i åratal. En annan återställer och investerar mängden av en kompakt bil. En tredje part importerar en fantastiskt vacker 9-3 I Aero med Viggen Body Kit från Sverige. Och alla lever sina drömmar. Och Saab gör henne lycklig.

Jag är inte orolig för Saab-scenen. Hon är välplacerad, mycket färgstark och extremt livlig. Som halvårsbalans 2017, efter bekymmer i januari, är jag mer avslappnad. Det finns otaliga sätt märket kan leva på. Restaureringar är också ett uttryck för hållbarhet. Att göra en gammal Saab 9-5 med hög körsträcka passar även de närmaste åren.

Saab uppgradering. Något kul.

Det finns inget sådant som ett recept för att hålla varumärket vid liv. Men idéer om hur man behåller aptiten för Saab fortsätter, Mark och jag har redan. Vi behandlar oss själva, och kanske tycker vi om det för våra läsare. En uppgradering, något för alla Saab-hjärtan som inte bara handlar om restaureringar och klassiker. Men något modernt, coolt, prisvärt. Det finns fortfarande en önskan om Saab. Och konkret de närmaste dagarna som ett förslag på bloggen.

Det finns också mer önskan om Saab. Inte bara av oss, utan också internationellt och av många. Det också kommer snart att finnas tillgängligt i lös ordning på våra sidor.

24 tankar om "Fortfarande snygg Saab?"

 • Det är vad jag tycker att Saab bara har som vissa saker som inget varumärke kan göra. Du behöver inte prata om de vanliga varumärkena, men även andra exotics gör det inte så mycket som Saab lyckas göra.

 • Fancy Saab? Vilken fråga. Återigen med min 93er Aero Coupe med Maptun Stage 1. Helt enkelt fantastiskt hur bilen drar av sig. Och 140000km ska inte ses minst. Ingenting rattlar, allt fungerar! Fancy Saab, ja imorgon tar jag Viggen från stabilt ... ..

 • Grader igen 800 km motorväg bakom oss med 9-5 2,3 Turbo Hirsch (220ps) och endast 350.000 km, med en 1.500 kg husvagn på kroken, han sprang som en ny bil.
  För mig är det klart att det inte finns något alternativ till SAAB, när tiden är klar har bilen just återställts

 • I vad du skriver och elände på gatorna tenderar längtan efter SAAB att vara större.
  Professionellt måste jag köra mycket taxi, eftersom de mest olika modellerna kommer före. Du sitter där bara som passagerare, men kan se allt i fred. Ibland undrar jag vad som faktiskt har utvecklats positivt under de senaste 30-åren.
  Riktigt bra, jag hittar bara LED-ljuset, men annars .... Åtminstone inte platser!
  Med 9000, gjorde vi om 5000 Km semesterresor genom hälften av Europa under första halvåret. Han är en helt besvärlig trevlig resesällskap med 8,4 liters förbrukning på långa avstånd.
  Hans 20. han var på Gardasjön och på festivalen var han också med

 • I 10 dagar du går på semester till Sydtyrolen, är det inte uppstår frågan SUV eller konvertibla 900'er men Timmelsjoch eller Reschen.
  Längtan efter Saab blir större.

 • Fortfarande snygg SAAB? Ingen fråga - men JA !!!
  Även efter svansången och slutet av produktionen fortsätter varumärket att fascinera. Det är de många små särdrag, känslan av stil, även quirkiness och uppmärksamhet på detaljer. SAAB har alltid sökt och hittat egna lösningar. Det gör mig märket så sympatisk!
  Om jag vänner inte kommer att förklara SAAB prova vad jag menar, jag kommer mest för att sampla med tändningsnyckeln i mittkonsolen. Detta är inte en gimmick! Bara för att det hör hemma! Det är den mekaniska startspärr och frysskydd för handbromsen. Eftersom du helt enkelt inte behöver en handbroms. Det är så häftigt att det är otänkbart att ingen annan tillverkare har gjort något (åtminstone jag känner inte till någon). För en SAAB drivrutin som en självklarhet. Och så finns det många genomtänkta detaljer som är helt enkelt vackra och funktionella, den vikbara mugghållare, via passiv säkerhet för det långlivade Turbo.
  I tider då individualitet är mycket viktigt inom bilindustrin har SAAB en chans. Med en stark partner vid rätt tidpunkt kunde allt ha fungerat bra. Synd!
  Kanske en dag kommer någon att ha modet och nödvändiga pengar för att återuppliva varumärket. En omfördelning av en ny sonn i små siffror skulle vara en bra start.

 • Jag har kört Saab sedan 1985 och har varit Saabfan sedan dag ett. Saab 900 Turbo är för mig fortfarande Saab par excellence. Efter över 500000 driven
  Km han har inte sin fascination till idag
  Förlorad trots att en Saab ll Turbo cabriolet och en Saab 9-3 ttdi sportbil är i drift. Likväl finns rummet kvar också
  Att vara ett fan av en annan bil, den
  VW T3 Westfalia Joker, tillverkningsår 1983.
  Men det är en annan historia!

  Dietmar

 • Naturligtvis finns det andra bilar, snabbare och eller lyxigare.
  Och även människor som är entusiastiska över det ...

  Det som är unikt med SAAB är att det bara är det oagiterade och sofistikerade vardagen som genererar så mycket känslor och ett så starkt band mellan förare och fordon. Vem skulle annars älska om en kopphållare? Det kan bara vara en SAAB-förare!

 • ..SAAB 9-3 Aero på vägen tillbaka från Hallig med sätesuppvärmning helt enkelt oskapad ...

 • Bra att vi Saab-förare startar / stoppar automatiskt och trecylindrarna har sparats.
  På mina 2001-9 5 ton 2,3 kommer fönsterbrädorna och hjulbågarna att tätas mot rost nästa vecka. Jag har redan slutfört undergrunden. Då kommer mina 9-5 förmodligen att pågå några år till ... 196000 km är fortfarande inte mycket. Annars har jag fortfarande min 2007 9-3 SC Diesel, som också är tätad underifrån och bara har kört 152000 km… ..och jag ska köra SAAB under väldigt länge !!!

 • Jag har kört Saab sedan 1983. Det började med en 900 Turbo Sedan och fortsatte med en 9000 Turbo följt av en 9000 CS. Detta ersattes av en 9-5 V6 byggd 1999. Jag bytte detta med min Saab-återförsäljare i mars 2010 mot en 9-5 Sportcombi. Vid den tiden accepterades min beställning endast med reservationen att Saab fortfarande kunde leverera fordon. Tur! Och den här bilen kommer nu att följa mig tills jag tappar lusten att köra av åldersskäl.
  I början av min "Saab-tid" såg jag Saab-förare hälsning varandra på vägen, som gick förlorad över åren. Men nu upplever jag det mer och oftare, oavsett var jag reser, det blinkar och blinkar. Och du borde inte stanna ett fan, särskilt eftersom jag inte kan föreställa mig en bättre bil.

 • Problemet är enkelt, inget annat märke väcker sådana känslor. Det finns inget alternativ till Saab. Så vi rider länge på vår 2. Man kommer att få en komplett renovering under de kommande 3-åren.

 • Jag gick till hem till Dortmund från Saab i Trollhättan möte med min 9-5 sedan på en gång via de två broar. För mig är det alltid en mycket speciell känsla när 2,3t drar mig och mina 2007-kromglas över gatorna. Den speciella Saab känslan börjar redan när jag satte nyckeln i tändningslåset i mittkonsolen och motorn dova mullrande dess funktion plockar upp när jag sedan öka mätare flyttar växelspaken för den automatiska D punkt och pekaren sedan Världen okej för mig. Ska alla driva vad de vill, jag kör Saab

 • Fortfarande snygg Saab? Nu allt mer !!!

 • Mycket välskriven ...
  SAAB är beroendeframkallande. Även damer måste gå norrut i år.

 • Vad var anledningen till att NEVS inte fick rätten till SAAB-varumärket? eller Vilka är SAABs villkor för en automaker som vill förvärva rättigheterna? Kunde inte affärsmän som SAAB-fans tar med varumärket tillbaka en dag?

 • Självklart skulle varje Saab idag ha en start / stoppautomatik och det är också beroende av tillverkaren, ibland bra eller mindre väl löst. Det viktigaste är att du har kul med det. Det spelar ingen roll om Saab är en första bil eller en hobby.

 • Att jämföra en Saab med 2 liter kubisk kapacitet mot en liten bil är orättvist.
  Jag har redan kört några nya bilar från Mazda (utan Turbo), Nissan och Fiat (med turbo).
  Eftersom motorn stängs av vid trafikljuset, men inte ljuset eller luftkonditioneringen. Efter en tid
  motorn börjar bara upp igen.
  Saab skulle också behöva erbjuda start-stop nuförtiden, för att du inte behöver göra något bra.

  Särskilt Nissan 1,6L turbo bensinmotor är bra på gasen, för att jag inte kan klaga.
  Saab kommer att fortsätta som en hobby för mig och många andra, som ett enda fordon ganska sällsynt.
  Det är framförallt bristen på verkstäder som "lever" Saab, vilket kommer att minska Saabs existens.

 • Jag är verkligen intresserad av det som håller på att förberedas igen. Så min dagliga Saab-litteratur blir bättre och är kul att läsa. Så du kan se Saab-enheten roligt men Saab bloggen minskar gehoert också tillagt. Grattis till er båda.

 • Saab är fortfarande "dra"! 🙂

  Min deponerade Nachabrins son var här en kort stund i helgen.
  Han har ofta sett min bil på min gård före och - för att han fann honom så smart och inte visste - på internet om något "smart" gjort.

  På lördag lät jag honom köra något kort .... och han var upphetsad!
  (vila, tåg och Sprintkraft, inredning, sittplatser, ventilation ... och de typiska små Saab Dtetails som till exempel ventilationsgaller).

  Min vän kan förstå min "Macke" nu helt.
  Så även i dag kan Saab fortfarande inspirera. 🙂

 • Scenen förändras Förutom en SAAB har fler och fler fordon ett fordon med andra märken. Ändå har varumärket en framtid! Fler och fler unga människor gillar mina SÄÄBe stora, vi är ofta behandlade. Bloggen är viktigare än någonsin, det är den bästa informationskällan för alla som är intresserade av SAAB. Så snygg SAAB är här, fortsätt!

 • Saab är definitivt beroendeframkallande. Fysiskt och psykiskt. De fina sätena som smickrar ryggen, att du kan komma in och ut utan säkerhetsbälte, förarens ergonomi, den branta vindrutan på 900 I som inte får dig att svettas, ännu mer psykologiskt: det sonorösa rumlet från Turbo 16S, de doftande, kolorofärgade lädersätena , den stora bakluckan, det praktiska läderratten, den plana motorhuven, den beniga växelväxeln, samvete med att köra en riktigt sällsynt bil och inte bara vara rädd i garaget, och sist men inte minst ett samhälle av liknande ”galna” entusiastiska kollegor och workshops för att känna varandra ... detta är allt beroendeframkallande ... och sedan nästa Saab (Saab 9000 CC från 1991), som du bygger själv och om det behövs, körs med blod, svett och tårar. Och då måste du ta hand om ett "barn" ...

 • Självklart, snygging SAAB. Allting skulle vara tråkigt

 • Vår 9-5 SportKombi får ett rostskydd idag och bumpersna är målade. Han har nu 15 år på ryggen, han gillar att hålla sig till 10 eller längre.

Kommentarer är stängda.