Fortfarande snygg Saab?

Under de senaste dagarna har jag reser oftare med en av dessa moderna kompakta bilar. Naturligtvis belastats med start / stopp-automatik, en turbo tre-cylindrig motor och en automatisk klimatkontroll som vill ta en paus när mini-motorn upphör vid trafikljusen i viloläge.

blank
Fortfarande snygg Saab?

Visst, du kan stänga av automatiskt start / stopp ur drift. Sedan fortsätter det svagt dimensionerade luftkonditioneringssystemet att svalna. Eller åtminstone låtsas. Det som inte kan ändras är turbomotorn. Även 40 år efter introduktionen och odlingen av turbo i Trollhättan är det inte alla företag som kan bygga en bra turbo. Är det roligt? Inte riktigt.

Byte från den lilla bilen som kommer från en tysk premiumleverantör till den äldre 9-3 är alltid en välkommen känsla. Börjar med 2 liters turbo, som odlar sitt arbete mycket intensivt och eftertryckligt till luftkonditioneringen, som håller sitt löfte. Och till den suveräna materien med vilken en Saab 9-3 gör sitt jobb.

Är Saab-enheten beroendeframkallande?

Jag hade betydande oro över bloggen i början av året. Skulle projektet överleva 2017, skulle den kraftiga nedgången i läsekrets som jag fruktade äga rum? Vid någon tidpunkt berättas varje historia helt, och Saab har inte producerat feta rubriker på flera år. Vad som händer på NEVS är fortfarande bra för periferin. De senaste konceptstudierna tjänar den asiatiska smaken, Saab-design kan bara kännas igen fragmentariskt.

Den som har en viss inblick i utvecklingen av NEVS 9-3 och 9-3X kan förstå hur mycket de kinesiska finansiärerna påverkade utvecklingen. Ursprungligen var det NEVS ville presentera på CES Asia tydligt baserat på Saab-design. Upplösningarna från sommaren 2016 tillämpades fortfarande. Det var förmodligen för mycket Saab, för lite mainstream för finansiärerna. Utseendet anpassades till kinesisk smak på begäran av aktieägarna. Designen på 9-3-konceptfordonen kommer inte från studiorna i Sverige, vilket säger mycket.

Låt oss glömma NEVS. Företaget har gått bort från det sista minimimålet, fortsättningen på Saab -designspråket. "Kina först" är den nuvarande parollen. Det som återstår är vad vi har.

Det skulle vara fordon som fortsätter åldras; ett lager som sjunker. Ett samhälle som blir mindre - ingenstans nära så snabbt som jag förväntade mig. Antalet läsare på bloggen minskar. Mycket försiktigt, men med bra 5% i år. Det är lite. Speciellt när man tänker på att Saab senast levererade kvantiteter för cirka 10 år sedan med modellåret 2008. Kör Saab beroende?

Saabs förare är lojala. Saab-kulturen lever vidare. Resor planeras noggrant och antalet deltagare ökar fortfarande. De som driver Saab gör det vanligtvis av övertygelse. För att det är kul, eftersom fordonen är så underbart avslappnade och ärliga. Kanske för att de är analoga.

En gång Saab, alltid Saab?

Jag fick intressanta mejl under helgen. Två läsare funderar på att investera kraftigt i Saab 9-5. Ett projekt som liknar vårt Paul-projekt. Bara att Saab redan har 600.000 3 kilometer på disken. En annan läsare har lagt till sin flotta. Saab nummer 9000 har flyttat in och spelar rollen som klassikern tillsammans med två moderna fordon. Saab-viruset är fortfarande aktivt, på ett mycket individuellt sätt. En person återställer en Saab 9 CC på egen hand. Ett projekt som kommer att pågå i flera år. En annan har restaurerat den och investerar mängden kompakt bil. En tredje person importerar en vacker 3-XNUMX I Aero med ett Viggen Body Kit från Sverige. Och alla lever efter sin dröm. Och Saab gör dig lycklig.

Jag är inte orolig för Saab-scenen. Hon är välplacerad, mycket färgstark och extremt livlig. Som halvårsbalans 2017, efter bekymmer i januari, är jag mer avslappnad. Det finns otaliga sätt märket kan leva på. Restaureringar är också ett uttryck för hållbarhet. Att göra en gammal Saab 9-5 med hög körsträcka passar även de närmaste åren.

Saab uppgradering. Något kul.

Det finns ingen magisk formel för att hålla varumärket vid liv. Men Mark och jag har redan idéer om hur man kan behålla önskan om Saab. Vi njuter av oss själva, och kanske gillar våra läsare det också. En uppgradering, något för alla Saab-hjärtan som inte bara gillar restaureringar och klassiker. Det är något modernt, coolt, prisvärt. Det finns fortfarande önskan om Saab. Och specifikt de närmaste dagarna som ett förslag på bloggen.

Det finns också mer önskan om Saab. Inte bara av oss, utan också internationellt och av många. Det också kommer snart att finnas tillgängligt i lös ordning på våra sidor.

24 tankar om “Fortfarande snygg Saab?"

 • blank

  Vill du ha Saab? Vilken fråga. Idag var jag på väg igen med min 93er Aero Coupe med Maptun Stage 1. Bara fantastiskt hur bilen drar iväg. Och de 140000 km kan inte ses på det minsta. Ingenting skramlar, allt fungerar! Fancy Saab, ja förstås, imorgon tar jag Viggen från stallen ...

 • blank

  Grader igen 800 km motorväg bakom oss med 9-5 2,3 Turbo Hirsch (220ps) och endast 350.000 km, med en 1.500 kg husvagn på kroken, han sprang som en ny bil.
  För mig är det klart att det inte finns något alternativ till SAAB, när tiden är klar har bilen just återställts

 • blank

  I vad du skriver och elände på gatorna tenderar längtan efter SAAB att vara större.
  Professionellt måste jag köra mycket taxi, eftersom de mest olika modellerna kommer före. Du sitter där bara som passagerare, men kan se allt i fred. Ibland undrar jag vad som faktiskt har utvecklats positivt under de senaste 30-åren.
  Jag tycker bara att LED-lampan är riktigt bra, men annars…. I alla fall, sitt inte!
  Med 9000, gjorde vi om 5000 Km semesterresor genom hälften av Europa under första halvåret. Han är en helt besvärlig trevlig resesällskap med 8,4 liters förbrukning på långa avstånd.
  Hans 20. han var på Gardasjön och på festivalen var han också med

 • blank

  Om tio dagar åker du till Sydtyrolen, frågan är inte en SUV eller en 10-serie cabriolet, utan Timmelsjoch eller Reschenpass.
  Längtan efter Saab blir större.

 • blank

  Fortfarande på humör för SAAB? Ingen fråga alls - men JA !!!
  Även efter svansången och slutet av produktionen fortsätter varumärket att fascinera. Det är de många små särdrag, känslan av stil, även quirkiness och uppmärksamhet på detaljer. SAAB har alltid sökt och hittat egna lösningar. Det gör mig märket så sympatisk!
  Om jag vänner inte kommer att förklara SAAB prova vad jag menar, jag kommer mest för att sampla med tändningsnyckeln i mittkonsolen. Detta är inte en gimmick! Bara för att det hör hemma! Det är den mekaniska startspärr och frysskydd för handbromsen. Eftersom du helt enkelt inte behöver en handbroms. Det är så häftigt att det är otänkbart att ingen annan tillverkare har gjort något (åtminstone jag känner inte till någon). För en SAAB drivrutin som en självklarhet. Och så finns det många genomtänkta detaljer som är helt enkelt vackra och funktionella, den vikbara mugghållare, via passiv säkerhet för det långlivade Turbo.
  I tider då individualitet är mycket viktigt inom bilindustrin har SAAB en chans. Med en stark partner vid rätt tidpunkt kunde allt ha fungerat bra. Synd!
  Kanske en dag kommer någon att ha modet och nödvändiga pengar för att återuppliva varumärket. En omfördelning av en ny sonn i små siffror skulle vara en bra start.

 • blank

  Jag har kört Saab sedan 1985 och har varit Saabfan sedan dag ett. Saab 900 Turbo är för mig fortfarande Saab par excellence. Efter över 500000 driven
  Km han har inte sin fascination till idag
  Förlorad trots att en Saab ll Turbo cabriolet och en Saab 9-3 ttdi sportbil är i drift. Likväl finns rummet kvar också
  Att vara ett fan av en annan bil, den
  VW T3 Westfalia Joker, tillverkningsår 1983.
  Men det är en annan historia!

  Dietmar

 • blank

  Naturligtvis finns det andra bilar, snabbare och eller lyxigare.
  Och även människor som är känslomässigt entusiastiska över dem ...

  Det som är unikt med SAAB är att det bara är det oagiterade och sofistikerade vardagen som genererar så mycket känslor och ett så starkt band mellan förare och fordon. Vem skulle annars älska om en kopphållare? Det kan bara vara en SAAB-förare!

 • blank

  ..SAAB 9-3 Aero på väg tillbaka från Hallig med sätesuppvärmning helt enkelt obesegrad ...

 • blank

  Bra att vi Saab-förare startar / stoppar automatiskt och trecylindrarna har sparats.
  På min 2001 9-5 2,3 t kommer trösklarna och hjulbågarna att tätas mot rost nästa vecka. Jag har redan avslutat undergolvet. Då kommer min 9-5 nog att ta några år till ... 196000 2007 km är inte heller mycket. Annars har jag fortfarande min 9-3 SC Diesel 152000, som redan är förseglad underifrån och bara har kört XNUMX XNUMX km ... så jag ska köra SAAB under mycket lång tid!

 • blank

  Jag har kört Saab sedan 1983. Det började med en 900 Turbo Sedan och fortsatte med en 9000 Turbo följt av en 9000 CS. Detta ersattes av en 9-5 V6 byggd 1999. Jag bytte detta med min Saab-återförsäljare i mars 2010 mot en 9-5 Sportcombi. Vid den tiden accepterades min beställning endast med reservationen att Saab fortfarande kunde leverera fordon. Tur! Och den här bilen kommer nu att följa mig tills jag tappar lusten att köra av åldersskäl.
  I början av min "Saab -tid" såg jag Saab -förare hälsa varandra på vägen, och det gick vilse med åren. Men nu upplever jag det om och om igen, oavsett var jag är, att det blinkar och vinkar. Och du ska inte förbli ett fan, speciellt eftersom jag inte kan tänka mig en bättre bil.

 • blank

  Problemet är enkelt, inget annat märke väcker sådana känslor. Det finns inget alternativ till Saab. Så vi rider länge på vår 2. Man kommer att få en komplett renovering under de kommande 3-åren.

  • blank

   Det är vad jag tycker att Saab bara har som vissa saker som inget varumärke kan göra. Du behöver inte prata om de vanliga varumärkena, men även andra exotics gör det inte så mycket som Saab lyckas göra.

 • blank

  Jag gick till hem till Dortmund från Saab i Trollhättan möte med min 9-5 sedan på en gång via de två broar. För mig är det alltid en mycket speciell känsla när 2,3t drar mig och mina 2007-kromglas över gatorna. Den speciella Saab känslan börjar redan när jag satte nyckeln i tändningslåset i mittkonsolen och motorn dova mullrande dess funktion plockar upp när jag sedan öka mätare flyttar växelspaken för den automatiska D punkt och pekaren sedan Världen okej för mig. Ska alla driva vad de vill, jag kör Saab

 • blank

  Fortfarande snygg Saab? Nu allt mer !!!

 • blank

  Mycket välskriven ...
  SAAB är beroendeframkallande. Även damer måste gå norrut i år.

 • blank

  Vad var anledningen till att NEVS inte fick rätten till SAAB-varumärket? eller Vilka är SAABs villkor för en automaker som vill förvärva rättigheterna? Kunde inte affärsmän som SAAB-fans tar med varumärket tillbaka en dag?

 • blank

  Att jämföra en Saab med 2 liter kubisk kapacitet mot en liten bil är orättvist.
  Jag har redan kört några nya bilar från Mazda (utan Turbo), Nissan och Fiat (med turbo).
  Eftersom motorn stängs av vid trafikljuset, men inte ljuset eller luftkonditioneringen. Efter en tid
  motorn börjar bara upp igen.
  Saab skulle också behöva erbjuda start-stop nuförtiden, för att du inte behöver göra något bra.

  Särskilt Nissan 1,6L turbo bensinmotor är bra på gasen, för att jag inte kan klaga.
  Saab kommer att fortsätta som en hobby för mig och många andra, som ett enda fordon ganska sällsynt.
  Framför allt är det bristen på verkstäder som Saab ”lever” som kommer att minska Saabs lager.

  • blank

   Självklart skulle varje Saab idag ha en start / stoppautomatik och det är också beroende av tillverkaren, ibland bra eller mindre väl löst. Det viktigaste är att du har kul med det. Det spelar ingen roll om Saab är en första bil eller en hobby.

 • blank

  Jag är verkligen intresserad av det som håller på att förberedas igen. Så min dagliga Saab-litteratur blir bättre och är kul att läsa. Så du kan se Saab-enheten roligt men Saab bloggen minskar gehoert också tillagt. Grattis till er båda.

 • blank

  Saab "drar" fortfarande! 🙂

  Min deponerade Nachabrins son var här en kort stund i helgen.
  Han har sett min bil på min gård flera gånger tidigare och - eftersom han tyckte att den var så elegant och inte visste den - gjorde han lite "klokt" på Internet.

  På lördag lät jag honom köra lite .... och han var glad!
  (av vila, dragkraft och sprintkraft, interiörutrustning, sittplatser, ventilation ... och de typiska små Saab-detaljerna som till exempel ventilationsgaller).

  Min vän kan nu fullt ut förstå min "egendom".
  Så även i dag kan Saab fortfarande inspirera. 🙂

 • blank

  Scenen förändras Förutom en SAAB har fler och fler fordon ett fordon med andra märken. Ändå har varumärket en framtid! Fler och fler unga människor gillar mina SÄÄBe stora, vi är ofta behandlade. Bloggen är viktigare än någonsin, det är den bästa informationskällan för alla som är intresserade av SAAB. Så snygg SAAB är här, fortsätt!

 • blank

  Saab är definitivt beroendeframkallande. Fysiskt och psykiskt. De fina sätena som smeker din rygg, så att du kan komma in och ut utan krångel, förarens ergonomi, den branta vindrutan på 900 I som inte får dig att svettas, ännu mer psykologisk: den klangfulla bankningen av Turbo 16S, de doftande colorado-färgade lädersätena, den stora bakdörren, den gripande läderratten, den platta, främre gångjärnshuven, det beniga växeln, samvetet att köra en riktigt sällsynt bil och inte bara vara rädd att stå i garaget och, sist men inte minst, en gemenskap av liknande "galna" entusiastiska kollegor och verkstadsfolk för att lära känna varandra .... allt detta är beroendeframkallande ... och sedan nästa Saab (Saab 9000 CC från 1991 ) kommer in, som du bygger själv och, om det behövs, med blod, svett och tårar. Och då måste du fortfarande ta hand om ett "barn" ...

 • blank

  Självklart, snygging SAAB. Allting skulle vara tråkigt

 • blank

  Vår 9-5 SportKombi får ett rostskydd idag och bumpersna är målade. Han har nu 15 år på ryggen, han gillar att hålla sig till 10 eller längre.

Kommentarer är stängda.