Round Ireland med en SAAB (2 / 2)

Med början av andra veckan blev det politiskt: Gränsen med norra Irland korsades och Londonderry, i Irland talar man om Derry besökte. Stadshuset har en omfattande utställning om kolonisering genom Storbritannien till spänningarna i det senaste förflutna.

blank
Mörka häckar Bild: Benjamin

Den tidigare och välbevarade stadsmuren är fortfarande identifierbar idag som en gräns för den omgivande majoriteten av irländska kvarter.

blank
Londonderry Bild: Benjamin

Vi missar dagens sista rundtur genom destilleriet Bushmills med några minuter, så promenaden genom basaltpelarna i Giant's Causeway är längre. På vägen till middag letar vi också efter de mörka häckarna, en hundra år gammal och filmprovad knotig allé. Kvällssolen får dock detta landskap att se helt annorlunda ut än vad filmerna brukar sikta på ...

blank
Giants Causeway Bild: Benjamin
blank
Mörka häckar Bild: Benjamin

Efter en god natts sömn följer den sista etappen på den irländska ön: vägen till Belfast.

Det är också politiskt: på en svart taxi turné (den enda resan på turnén som äger rum på hjul, men inte SAAB), lär vi oss från en lokal irländsk person detaljer, bakgrund och ständiga effekter av den brittisk-irländska konflikten. Under tiden har detta i hög grad skiftats från gatan till politik, men under ytan är oupplösta problem med stor intensitet också märkbar för den oerfarna besökaren.

blank
Belfast Bild: Benjamin

Den faktabaserade historien i staden Belfast och de viktiga varven vi kommer att uppleva i Titanic Museum. En imponerande modern byggnad med en mycket insiktsfull, omfattande och spännande utställning runt Belfast, det eponymiska skeppet, dess undergång och konsekvenser (för människor, sjöfart och - jag var förvånad - de tidiga massmedierna).
Från kvällen och övernattning går vi med färja till första retet på returen: till England, Liverpool för att vara exakt. SAAB har för första gången en parkeringsplats med sjöutsikt på däck. Vår stuga ligger i samma höjd bara några meter framåt. Vi ska docka vid 7.30 och försöka vara rimligt välviljade.

Först till Crewe utan frukost: Vi frestas kort i (Bentley) showroom, men uppskattningen av den gamla följeslagaren driver oss tillbaka ut och mot Chatsworth House. Rutten går genom Peak District, English Central Uplands. En rutt som - överraskande den här gången - också är mycket trevlig att köra: upp, ner, kurvor, skarpa kurvor och då och då en fin rak. Runda kullar, några vattendrag och alla slags djur pryder området tilltalande.

Den nämnda bostaden rymmer en ädla familj en gång och var förmodligen Jane Austens inspiration för Pride and Prejudice. Turnén på fastigheten inklusive trädgården tog upp på eftermiddagen, så att de återstående dagliga kilometerna konsumerades som snabbmat på kvällen: på den direkta vägen till kvartalet.

blank
Chatsworth House Image: Benjamin

För att kompensera för den kvinnliga destinationen dagen innan började dagen med en avstickare till Northampton: 78 Derngate. Det sista och samtidigt det enda arkitektoniska arbetet av Charles Rennie Mackintosh i England. Stora delar bevarade, restaurerade och kan ses. Interiörkonstruktionen i stil med tidig klassisk modernism kan beskrivas som framåt för år 1917. Nästan Art Déco, lite blekande jugendstil.

Det följde Cambridge. Ett annat mål som jag redan hade tagit upp 2012. Medföraren var ny och jag tyckte om kontrast till Oxford: det verkar mer öppet, rymligare, mindre trångt och välkomnar besökaren mer vänlig. Duellen för personlig preferens vinner Cambridge. Efter stadsrundan ville staden inte låta oss gå: Upptagen trafik på sen eftermiddag.
Vi når Harwich senast, men har redan haft middag på vägen.

Självklart finns det fortfarande dags för en nattkork i den bifogade puben i grannskapet. De speciella, lokala och endast knappt tillgängliga ölen hade dock varit mycket begränsade av konsumtionen av andra gäster i sorten. Vi letade fortfarande efter och det var det, det var sista kvällen på ön, till vänster. Jag gillar denna uppfattade absurditet: kör till vänster, sväng vänster.

blank
Holland Bild: Benjamin

Nästa morgon börjar färjan igen; tillbaka till Holland. På fredag ​​kväll kommer vi till ett familjebesök till min bror i Ruhrområdet och på lördagskvällarna når vi äntligen Berlin igen. Sedan hamnen i Hoek van Holland finns det nästan 800 km, i stort sett unspectacular.

Vi är på väg i totalt 15 dagar, täcker cirka 4.500 km, tar färjan fem gånger och SAAB 18-212.000, som har kört 9 km i 3 år, levererar utan klagomål. Trots alla undergångsprofetier ger GM-SAAB dig körande humör och den ena eller den andra förbipasserande hade till och med ett leende på läpparna för den röda excentrikern från utlandet.

Nästa destination är redan planerad: Se på Pre-Tour från Kiel till SAAB-festivalen och i augusti på IntSAAB i Dinslaken. Den röda Knut är klar och väntar på nästa resa.

2 tankar om “Round Ireland med en SAAB (2 / 2)"

  • blank

    Trevlig rapport och bra bilder! Tack och hälsningar från CH
    Hans

  • blank

    Stor del 2 och mycket atmosfäriska bilder! Tack!

Kommentarer är stängda.