Saab 9-3 Turbo Edition koncept från NEVS

För besökare på festivalen i Trollhättan var det en överraskning att upptäcka på Saab-museet. En Saab, som tidigare var känd endast för några initiatorer, presenterades på fredagen. Han är en gåva från NEVS, och han är en del av Saabs historia.

Presentation på Saab-museet. Saab 9-3 Turbo Edition.

Att minska det till status för en studie skulle förmodligen inte vara tillräckligt. Saab 9-3 Turbo Edition bär också generna från 2015 års modell och visar hur Saab Design på NEVS skulle ha och har utvecklats vidare.

Saab 9-3 modellår 2015

Under de första månaderna 2015 hörde vi rykten från vissa tyska Saab-leverantörer att NEVS skulle börja producera Saab 9-3 sportdräkt igen efter sommaruppehållet. Idag är det inte längre möjligt att avgöra om det fanns mer än bara förfrågningar om tillgängligheten av delarna. Det var också tydligt då att Aero-modellerna 2014 inte skulle ha tillåtit en ny start i större skala. NEVS, som den nya tillverkaren, skulle ha fått ta både 9-3 sedan och kombi igenom godkännandet igen, vilket skulle ha gjort ändringar i karossdesignen nödvändiga.

Den modifierade, högre hylsan, den tjänar fotgängarskyddet, är en indikation på serieplanerna. Även om det förstör den perfekta, eleganta dynamiken, med alla 9 3-generationer, gick huven in i A-pelaren. Det ligger som en slags främmande kropp på kroppen, men skulle ha gjort NEVS Saab 9-3 tillåtliga.

På framsidan av Saab 9-3 Turbo Edition kan vi se hur 2015-året kunde ha varit. Saab-logotypen, inbäddad i vingdesignen, som kontinuerligt utvecklats från 2002-9 3 till Griffin 9-3, skulle ha kommit i en helt ny form. En nypa 9-5 NG, lite Castriota-design. 9-3 skulle ha varit omedelbart igenkännlig som en Saab. Andra element är inte riktigt lika snygga. Silverremsan på baksidan är för tjock och de generöst fördelade färgacenterna i interiören serverar för många. Sätenas design kan inte mätas mot gamla Saab-kvaliteter.

Saab 9-3 Turbo Edition. Shrill och högt.

Turbo Edition är alltid lite för skrämmande och lite för högt, men det skulle ha varit rätt. Eftersom Saab 99 Turbo för 40 år sedan var det också. För mycket smink, för mycket spoilers, för mycket uppmärksamhet för något. Och eftersom det var exakt vad man ville, då och nu, är konceptet okej. Eftersom den centralt anordnade boosttrycksindikatorn ensam har kultkaraktär, och vi skulle verkligen ha älskat det.

Föreställningen skulle ha varit tillräcklig. Den välkända 2.0 liters turbo direkt insprutningsmotor, som redan användes i 9-5 NG och 9-3 Griffin skulle ha avfyrat Saab med 260 hk. Turboets ljud, som besökarna lyckades övertyga i fredags, skulle också passa.

1.000-stycket av Saab 9-3 Turbo Edition skulle ha velat bygga NEVS, till ett symboliskt pris på 407.000 Sweden kronor. Där 40 efter nuvarande tolkning för 40 år turbo hade 70 stått för Saabs firade födelsedag.

NEVS skulle ha varit bra på väg. Begränsade utgåvor som spelar med känslor och det stora turboarvet skulle ha glatt de döende sorts människor för vilka en bil är också känslor. Porsche visar hur det fungerar. I Trollhättan kunde de ha kopierat det. Några skulle ha plundrat sitt konto eller löst sin aktiepost. Huruvida NEVS-elbilar kommer att utlösa ett överflöd av känslor i framtiden?

Det är över, och det är synd att det stora Saab-varumärket inte finns mer. Vad framtiden kommer att medföra, kunde vi se på CES Asien se. Och också hur produkterna från Trollhättan har utvecklats. Tyvärr är NEVS-designen inte av en bit. De höga standarder som en gång gjorde Saab, tycks inte längre gälla.

Turbo Edition var ett mellansteg, och du behöver inte ens titta mycket nära för att känna igen delar av konceptet från våren 2014 i 2017er-studierna. Hur många gånger sedan dess har designen blivit vattnad, förmodligen av olika partier, svår att fastna. Det var inte en fördel, ändå.

Men det är kanske bara av den anledningen, det är ett bra drag som NEVS har överlämnat Saab 9-3 Turbo Edition till museet. Han kan vara det sista tecknet på varumärket, försöket att komma tillbaka med ett nytt modellår på marknaden.

Men kanske är det också att Saab aldrig kommer att avgå. Trollhättans uppskattningar talar från 15.000 till 20.000 besökare under festivalen i helgen. Det skulle vara en ny rekord. Och ett enormt starkt tecken på livet.

27 tankar om “Saab 9-3 Turbo Edition koncept från NEVS"

 • Frågan om fotgängarskydd är så underbar att den lätt kan hålla jämna steg med "gurkkrövningen" eller bananstorleken ... Då måste den olyckliga fotgängaren fortfarande ha tur och med rätt höjd (en försiktighet: kvinnor och barn är missgynnade) i rätt vinkel Landar på rätt bil och kör inte framför en lastbil. För en icke-mätbar effekt försämras aerodynamik och bränsleförbrukning - förmodligen ett galhus där i Bryssel ... Ändå tror jag att SAAB: s näsa är bra - jag skulle förmodligen ha köpt kombi. Skulle ha, skulle ha, cykelkedja ...

 • Färgen är dock lika med 100% eftersom du fortfarande har något kvar från den tiden. Med stor oro har man använt dessa sista droppar färg för att måla huven. Så det var prezentiert när man passerade till museet.

 • Hi Tom,

  finns det fler foton på 99?

  Jag tycker det är fantastiskt hur den enhetliga färgen på de två understryker förhållandet.
  99-strålkastarramen liknar till exempel strålkastaren på 9-3.

  Intent? Ett citat? Plötsligt fångar sådana likheter ögat.

  Kan vara spännande att utsätta de två för en närmare jämförelse / för kontrastbilder ...

  Kanske är det för saabisk-nerdig?

 • Hmm - Jag är ganska säker på att dessa "svagheter" i designen gör denna Saab intressant och önskvärd på lång sikt. Denna något fäst motorhuv och den lite för mycket krom skulle alltid ha frågan om den passar? höjde - och det hela hålls alltid friskt. Den sista 9-3 är enligt min åsikt lite för tilltalande totalt sett men sedan blir det tråkigt i det långa loppet. Just för att Saab-ägare på lång sikt alltid hänvisar till en ovanligt lång livstid för bilköpare.
  Skulle inte ett uppgraderingspaket från NEVS eller Orio eller Saab Museum vara fantastiskt? Kanske åtminstone en analog klocka med turbokonstruktion? Varför kommer cykelkedjan att komma tillbaka till mig igen ...
  Det spelar ingen roll: NEVS är väldigt modig att släppa något som skadar allmänheten till allmänheten, åtminstone för sin egen affärsmodell. GM skulle verkligen ha strimlat det och utfärdat ett livslångt förbud mot att tala och skriva till alla vittnen.

 • Cool del, jag skulle ha tagit. Pris passform, fortfarande hjort, färdig.
  Om du tittar tillbaka på bilderna och ser hur mycket som hänt på festen, undrar jag varför ingen av tillverkarna tog i Saab. Potentiell underskattad eller otillräcklig?

 • Ja, andra ligor. Antagligen oavsett om det är med eller utan rådjur ...

  Men de har redan 2014 PS (istället för 275) och 220 Nm (istället för 420) för MY350 och lovar 5,9 från noll till 100. Kunde vara nog!

  Och eftersom den stora rubriken för SAAB alltid hade varit, HAD BIKE CHAIN ​​är: Vem vet vad Hirsch skulle ha gjort av denna SAAB som redan levereras med 260 PS?

  315 PS och 450 Nm? I 5,0 till 100? Kunde ha kunnat räcka ...

 • Gå med mig, lite smink och folklore, men det skulle fortfarande vara bättre än vad vi för närvarande har - nämligen ingenting.

 • Med framtida modell blev det klart:
  NEVS vill erbjuda mobilitetslösningar utan ägande. Det här tror jag, den stora stickpunkten.
  Det finns inget utrymme för enskilda modeller med ”fina” motorer.
  Det är en tuff nedskärning (för "gamla" ägare).
  Framtiden kommer att berätta om NEVS kan tjäna pengar med sin modell.
  Du kan vara nyfiken / stanna.

 • NEVS är en helt galen butik. Där har de något som väcker önskningar. Och sedan kör de saken direkt i museet. Kan du förstå det?

 • Med samma motorisering körs en 9-5 NG 265-maskin. Den lättare och mer kompakta 9-3 ska vara liknande på vägen. Det är verkligen nog.

 • Och det bör fortsätta med denna entusiasm i Trollhättan - då kan det finnas något nytt fordon för tidigare SAAB-entusiaster. Åtminstone coola kroppar (om möjligt med hatchback) och fortsättningen av en framgångsrik skandinavisk design är en del av den - då fungerar den med de globala kunderna, som lägger stor vikt vid sådana saker och nästan avskyr alla enhetligheter.

  Jag tror att NEVS, i motsats till all rädsla, går bra och jag är glad över framtida nya utvecklingar. Men snälla erbjuda inte bara fordon som en del av så kallade mobilitetslösningar - en sådan enspårig utveckling skulle inte vara i en stor del av kundbasen och därmed en allvarlig begränsning av de faktiskt tillgängliga alternativen.

 • Endast den här bilen spelar inte i en liga med AMG eller M-modeller. Han saknar 150-200PS. Men 260PS bör också vara tillräckligt.

 • Fint tåg från NEVS! Verkligen en cool bil. Jag skulle vilja ha sett det på gatorna. Ja-han har mycket på sig. Men det gör inte M-modeller, S-Line och AMG annars i den här ligan.

 • OTROLIGT vad som fortfarande är att upptäcka postumt ...

  Och av alla NEVS som du (I) inte riktigt förstår som en del av SAAB-berättelsen eller till och med närvarande, lägg till något till SAAB-berättelsen. Kanske har du (underskattade) NEVS-medvetenheten för SAAB?

  Kanske inte? Shit, retro-bokstaven och den omöjliga färgen är bevis på en viss historisk medvetenhet och lådan är så omöjlig att det är kallt igen. Och hej, det hade inte varit den första latent vrida SAAB, eller hur?

  Fälgarna? Tja, du kan förändras!

  Som en limousine? Kombi Jag skulle hitta praktiskt och vackert, men den bästa presentatören skulle ha varit att presentera SAAB Fastback för årsdagen i en ny form. Trollhätte, skulle ha haft cykelkedja. Hur som helst, vad du ser på bilderna är x gånger svalare än ingenting!

  Detta är också en bra present och en värdig utställning i SAAB-museet, du måste lämna NEVS.

 • Det är exakt hur det är: du måste ha sett det själv.
  Jag hittade det en ganska fin idé för det här datumet för 99 och dess färger.

  Jag kan inte använda en limousine, men som en sportcykel skulle han ha varit trevlig

 • Helt dumt att ingen investerare vill återuppliva SAAB ...

 • De som har upplevt denna presentation i museet har säkert varit förvånad igen eftersom det här fordonet skulle byggas utan budget och på mycket kort tid.
  Detta har återigen visat vilken motivation, kreativitet och ren entusiaster som finns hos de tidigare Saab-anställda. Och en mycket bra present som inte bara Peter kan vara väldigt nöjd med. Alla måste gå och upptäcka Saab 9-3 Turbo. Först då kan man formulera sina egna tankar.

 • Fälgarna är vackra, ORIO tar över!
  Resten, tyvärr, är inget annat än "hårdvaruaffärsinställning".

 • Tack för den här rapporten från det tidigare hjärtat av SAAB.
  Framifrån föll elegansen i 9-3 längs vägen ... vad synd. Den bakre glädjen. Färgspel i interiören är provocerande, det skulle aldrig (!) Ha varit en röd SAAB. Men andra färger skulle ha varit ett alternativ. Motoriseringen verkar för mig också i dagens tid, om förbrukningen skulle vara i genomsnitt 5 liter / 100 km. (min 9-3 Ex-Aero Bj. 2000 var i genomsnitt 8 liter !!! 🙂)
  Bra att så många SAABians var där! Detta visar ett stort intresse för varumärket med hjärta och själ!
  Utan en blogg ingen information från Trollcity!
  Så: SAAB är intresserad av ytterligare!

 • Tack för det här rapporten. Jag blev medveten om en sak på festivalen. Det kommer aldrig att finnas nya bilar med Saab Spirit. Åtminstone inte bara för dödliga, för det fanns rykten om att Saab skulle vilja bygga ett militärfordon. Och det Nevs vill producera är inte avsett för försäljning. Det är inte förvånande att NEVS inte strävar efter detta alls, du skulle misslyckas precis som Qoros. Kineserna vill driva ett europeiskt premiumvarumärke. Därför är det bara förståeligt att Nevs adresserar företag och inte privata användare. Och om du som bildelningsföretag vill behaga en bred publik är det verkligen inte särskilt fördelaktigt för en oberoende design.

  En av höjdpunkterna på årets festival var Peter Backstroms tal om var Trollhättan står och vilka modeller Saab Technik har i världen. Den mest nedslående var NEVS-föreläsningen. Egentligen bara en självständig bil som delar Blabla och det i ett land som Sverige. En bil som kör avslappnat land där på grund av avstånden bildelning är otänkbart. Jag blev förvånad över att svenskarna stannade så lugna. Inga frågor ställdes om, om jag kommer ihåg rätt var det ingen applåder, med rätta. Tiden kommer att berätta om ett företag idag har råd att inte sälja till privatpersoner.

  På vägen tillbaka stannade jag på Volvo Museum. Jag försökte, men en gnista hoppade inte över.

  Slutligen, efter Tom, kan du säga "Saab är vad som finns i våra garage".

 • Wow! Vilken bil! ... vill ... !!! 🙂

 • Så jag måste säga att turboupplagan inte ser så illa ut.

  Och äntligen vet jag vad som hände med instrumentbrädans lock och läderhandtagen vi levererade till Nevs.

  Med vänliga hälsningar
  Elmar

 • Egentligen ser jag bara Xte-ansiktslyftan i en 14 årig bil där ett tvångssök försökte göra ett märke på varumärkets historia. Det påverkar mig bara. Bra, det är över nu.

 • Bortsett från svagheterna i designen är det den enhet som räknas. 2 liters turbo är redan bra i 9-5, det skulle ha varit jättekul i ljusare 9-3. Jag skulle förmodligen bli svag också

 • Det som NEVS inte gjorde är mer spännande än vad NEVS gör. Du kan bygga självgående hytter, det är okej. Om det måste vara. Huruvida man lyckas med det är oklart.
  Tydligt skulle vara Turbo Edition, eftersom det skulle ha varit riktigt till salu. Men verkligheten intresserar inte.

 • Kära Tom, jag har väntat på din rapport om presentationen av Saab 9-3 Turbo Edition på festivalen i Trollhättan. Tack för detta och även för dina detaljerade förklaringar. Jag tycker personligen att Turbo Edition är ganska framgångsrik, oavsett kvalitetsbedömning, särskilt Saab hydrofoil design och efter att jag först sett den, ville jag genast komma in, testa och förmodligen beställa. Jag hade också velat öka tryckindikatorn och spoilrarna skulle inte heller vara något problem för mig. Sammanfattningsvis: Rapporten väckte stora önskningar och besvikelse på samma gång. Vilken skam!!!!!

 • Det skulle ha varit häftigt om de hade byggt det. Även som NEVS 9-3 Turbo skulle ha kommit säkert.

Kommentarer är stängda.