Saab 9-3 Turbo Edition koncept från NEVS

För besökare på festivalen i Trollhättan var det en överraskning att upptäcka på Saab-museet. En Saab, som tidigare var känd endast för några initiatorer, presenterades på fredagen. Han är en gåva från NEVS, och han är en del av Saabs historia.

Presentation på Saab-museet. Saab 9-3 Turbo Edition.

Att reducera det bara till status för en studie skulle nog inte vara tillräckligt. Saab 9-3 Turbo Edition bär också generna från 2015-modellen året och visar hur Saab Design skulle ha utvecklats och har fortsatt att utvecklas hos NEVS.

Saab 9-3 modellår 2015

Under de första månaderna av 2015 hörde vi rykten från några tyska Saab-leverantörer att NEVS skulle återuppta produktionen av Saab 9-3 efter sommaruppehållet. Oavsett om det var mer än bara förfrågningar om tillgången på delarna, är det idag inte längre förståeligt. Vid den tidpunkten var det också klart att 2014er Aero-modellerna inte skulle ha tillåtit en omstart i stor stil. NEVS, som en ny tillverkare, skulle ha fått ta med både 9-3 sedan och stationsvagnen genom homologeringen igen, vilket skulle ha krävt förändringar i kroppsdesignen.

Den modifierade, högre hylsan, den tjänar fotgängarskyddet, är en indikation på serieplanerna. Även om det förstör den perfekta, eleganta dynamiken, med alla 9 3-generationer, gick huven in i A-pelaren. Det ligger som en slags främmande kropp på kroppen, men skulle ha gjort NEVS Saab 9-3 tillåtliga.

På framsidan av Saab 9-3 Turbo Edition kan vi se hur modellår 2015 kunde ha sett ut. Saab-logotypen, inbäddad i vingeformen, från 2002er 9-3 till 9-3 Griffin som ständigt utvecklas, skulle ha kommit på ett helt nytt sätt. En nypa 9-5 NG, en bit av Castriota-design. 9-3 skulle ha genkänts omedelbart som Saab. Inte lika stilfullt är andra element. Silverstången på baksidan är för tjock och de generöst fördelade färgaccenterna i inredningen är en servering för mycket. Sätenas utformning är inte mätbar med gamla Saab-kvaliteter.

Saab 9-3 Turbo Edition. Shrill och högt.

Turbo Edition är alltid lite skakig och lite för högt, men med vilken det skulle ha varit rätt. Eftersom Saab 99 Turbo före 40 år var densamma. För mycket smink, för mycket spoiler, krävande för mycket uppmärksamhet åt något. Och sedan exakt det som ville, då och nu, är konceptet i ordning. Eftersom även den centralt placerade boosttrycksmätaren har en kultkaraktär, och vi skulle ha älskat det.

Föreställningen skulle ha varit tillräcklig. Den välkända 2.0 liters turbo direkt insprutningsmotor, som redan användes i 9-5 NG och 9-3 Griffin skulle ha avfyrat Saab med 260 hk. Turboets ljud, som besökarna lyckades övertyga i fredags, skulle också passa.

1.000-stycket av Saab 9-3 Turbo Edition skulle ha velat bygga NEVS, till ett symboliskt pris på 407.000 Sweden kronor. Där 40 efter nuvarande tolkning för 40 år turbo hade 70 stått för Saabs firade födelsedag.

NEVS skulle ha varit bra på väg. Begränsade utgåvor som spelar med känslor och det stora turboarvet skulle ha glatt de döende sorts människor för vilka en bil är också känslor. Porsche visar hur det fungerar. I Trollhättan kunde de ha kopierat det. Några skulle ha plundrat sitt konto eller löst sin aktiepost. Huruvida NEVS-elbilar kommer att utlösa ett överflöd av känslor i framtiden?

Det är över, och det är synd att det stora Saab-märket är borta. Vad framtiden kommer att medföra, vi kunde CES Asien se. Och också hur produkterna från Trollhättan har utvecklats. Tyvärr är NEVS-designen inte av en bit. De höga standarder som en gång gjorde Saab, tycks inte längre gälla.

Turbo Edition var ett mellansteg, och du behöver inte ens titta mycket nära för att känna igen delar av konceptet från våren 2014 i 2017er-studierna. Hur många gånger sedan dess har designen blivit vattnad, förmodligen av olika partier, svår att fastna. Det var inte en fördel, ändå.

Men det är kanske bara av den anledningen, det är ett bra drag som NEVS har överlämnat Saab 9-3 Turbo Edition till museet. Han kan vara det sista tecknet på varumärket, försöket att komma tillbaka med ett nytt modellår på marknaden.

Men kanske är det också att Saab aldrig kommer att avgå. Trollhättans uppskattningar talar från 15.000 till 20.000 besökare under festivalen i helgen. Det skulle vara en ny rekord. Och ett enormt starkt tecken på livet.

27 tankar om "Saab 9-3 Turbo Edition koncept från NEVS"

 • Grejen med fotgängarskydd är redan en sådan hinrissig att den lätt kan hålla jämna steg med "gurka krökning" och bananer storlek ... Sedan dess olyckliga fotgängare eller glädje måste ha och med rätt höjd (AVARNING: kvinnor och barn är i underläge) i rätt vinkel att landa på sanningshalten bilen och inte köra framför en lastbil. För en omätbara effekt aerodynamik och bränsleförbrukningen försämras - förmodligen ett dårhus här i Bryssel ... Men jag tycker att näsan av SAAB bra - förmodligen skulle ha köpt kombi. Hade, skulle cykelkedjan ha ...

 • Färgen är dock lika med 100% eftersom du fortfarande har något kvar från den tiden. Med stor oro har man använt dessa sista droppar färg för att måla huven. Så det var prezentiert när man passerade till museet.

 • Hi Tom,

  finns det fler foton på 99?

  Jag tycker det är fantastiskt hur den enhetliga färgen på de två understryker förhållandet.
  99-strålkastarramen liknar till exempel strålkastaren på 9-3.

  Intent? Ett citat? Plötsligt fångar sådana likheter ögat.

  Kan vara spännande att underordna de två till en närmare jämförelse / kontrastbilder ...

  Kanske är det för saabisk-nerdig?

 • Hmm - så jag är ganska säker på att dessa "svagheter" i design gör Saab intressant och önskvärt på lång sikt. Bara den här lätt monterade huven och den lite för mycket kromen skulle alltid ha frågan om passformen? kastas upp - och hålls alltid fräsch. Den sista 9-3 är enligt min mening lite för självklart men kommer att vara tråkig på lång sikt. Särskilt för att Saab-ägare i det långa loppet alltid kallade en ovanligt lång livslängd för bilköpare.
  Awesome skulle vara ett uppgraderingssats från NEVS eller Orio eller Saab Museum? Kanske minst en analog klocka i turbo design? Varför märker cykelkedjan om och om igen ...
  Oavsett: väldigt modig från NEVS något sådant - åtminstone för din egen affärsmodell - förvisso skadligt för allmänheten. GM skulle säkert ha strimlat det och beviljat alla vittnen livslångt tal och skrivförbud.

 • Cool del, jag skulle ha tagit. Pris passform, fortfarande hjort, färdig.
  Om du tittar tillbaka på bilderna och ser hur mycket som hänt på festen, undrar jag varför ingen av tillverkarna tog i Saab. Potentiell underskattad eller otillräcklig?

 • Ja, annan liga. Förmodligen även med eller utan hjort ...

  Men de har redan 2014 PS (istället för 275) och 220 Nm (istället för 420) för MY350 och lovar 5,9 från noll till 100. Kunde vara nog!

  Och eftersom den stora rubriken för SAAB alltid hade varit, HAD BIKE CHAIN ​​är: Vem vet vad Hirsch skulle ha gjort av denna SAAB som redan levereras med 260 PS?

  315 PS och 450 Nm? I 5,0 på 100? Hade, kunde ha varit tillräckligt ...

 • Inkludera mig, lite smink och folklore, men det skulle fortfarande vara bättre än vad vi för närvarande har - ingenting.

 • Med framtida modell blev det klart:
  NEVS vill erbjuda mobilitetslösningar utan ägande. Det här tror jag, den stora stickpunkten.
  Det finns inget utrymme för enskilda modeller med "fin" motorisering.
  Det är en hård klippning (för "gamla" ägare).
  Framtiden kommer att berätta om NEVS kan tjäna pengar med sin modell.
  Du kan vara nyfiken / stanna.

 • NEVS är en helt galen butik. Där har de något som väcker önskningar. Och sedan kör de saken direkt i museet. Kan du förstå det?

 • Med samma motorisering körs en 9-5 NG 265-maskin. Den lättare och mer kompakta 9-3 ska vara liknande på vägen. Det är verkligen nog.

 • Och precis med denna entusiasm ska den fortsätta i Trollhättan - då kan det fortfarande vara något med nya fordon för tidigare SAAB-entusiaster. Minst coola kroppar (med hatchback om möjligt) och fortsättningen av en framgångsrik skandinavisk design är en del av det - då fungerar det också med den världsomspännande kundkretsen, som lägger stor vikt vid sådana saker och hatar någon likformighet.

  Jag tror att NEVS är väl emot alla rädslor och ser fram emot framtida utveckling. Men vänligen inte bara erbjuda fordon som en del av så kallade mobilitetslösningar. En sådan utveckling med en lane skulle då inte vara för en stor del av kundkretsen och därmed en allvarlig begränsning av de möjligheter som verkligen finns tillgängliga.

 • Endast den här bilen spelar inte i en liga med AMG eller M-modeller. Han saknar 150-200PS. Men 260PS bör också vara tillräckligt.

 • Fint tåg från NEVS! Verkligen en cool bil. Jag skulle vilja ha sett det på gatorna. Ja-han har mycket på sig. Men det gör inte M-modeller, S-Line och AMG annars i den här ligan.

 • INKREDIBLE, det finns fortfarande något att upptäcka posthumously ...

  Och av alla NEVS som du (I) inte riktigt förstår som en del av SAAB-berättelsen eller till och med närvarande, lägg till något till SAAB-berättelsen. Kanske har du (underskattade) NEVS-medvetenheten för SAAB?

  Kanske inte? Shit, retro-bokstaven och den omöjliga färgen är bevis på en viss historisk medvetenhet och lådan är så omöjlig att det är kallt igen. Och hej, det hade inte varit den första latent vrida SAAB, eller hur?

  Fälgarna? Tja, du kan förändras!

  Som en limousine? Kombi Jag skulle hitta praktiskt och vackert, men den bästa presentatören skulle ha varit att presentera SAAB Fastback för årsdagen i en ny form. Trollhätte, skulle ha haft cykelkedja. Hur som helst, vad du ser på bilderna är x gånger svalare än ingenting!

  Detta är också en bra present och en värdig utställning i SAAB-museet, du måste lämna NEVS.

 • Det är exakt hur det är: du måste ha sett det själv.
  Jag hittade det en ganska fin idé för det här datumet för 99 och dess färger.

  Jag kan inte använda en limousine, men som en sportcykel skulle han ha varit trevlig

 • Helt dumt att ingen investerare vill återuppliva SAAB ...

 • De som har upplevt denna presentation i museet har säkert varit förvånad igen eftersom det här fordonet skulle byggas utan budget och på mycket kort tid.
  Detta har återigen visat vilken motivation, kreativitet och ren entusiaster som finns hos de tidigare Saab-anställda. Och en mycket bra present som inte bara Peter kan vara väldigt nöjd med. Alla måste gå och upptäcka Saab 9-3 Turbo. Först då kan man formulera sina egna tankar.

 • Fälgarna är vackra, ORIO tar över!
  Resten är, förlåt, inget annat än "maskinvaruavstämning".

 • Tack för den här rapporten från det tidigare hjärtat av SAAB.
  Från fronten har 9-3 elegans fallit av vägen ..., dåligt. Akteren behagar. Färgspelet i inredningen är provocerande, en röd SAAB skulle aldrig ha blivit (!). Men andra färger skulle ha varit ett alternativ. Motoriseringen verkar mig aktuell även i nuvarande tid, om förbrukningen skulle vara i genomsnitt vid 5 Ltr. / 100 Km. (Min 9-3 Ex-Aero Bj. 2000 var i genomsnitt på 8 Ltr !!!
  Bra att så många SAABians var där! Detta visar ett stort intresse för varumärket med hjärta och själ!
  Utan en blogg ingen information från Trollcity!
  Så: SAAB är intresserad av ytterligare!

 • Tack för den här rapporten. En sak som jag blev medveten om vid festivalen. Nya bilar med Saab Spirit kommer aldrig att hända igen. Åtminstone inte för de normala dödliga, för det fanns rykten om att Saab vill bygga ett militärt fordon. Och vad Nevs skulle vilja producera är inte till salu. Det är inte förvånande att NEVS inte syftar till det, de skulle misslyckas precis som Qoros. Kineserna vill driva ett europeiskt premiummärke. Därför är det förstås att Nevs adresserar företag och inte privatanvändaren. Och om du vill behaga en bred publik som ett biltillverkningsföretag, kan det inte vara till nytta för din egen design.

  En av höjdpunkterna på årets festival var Peter Backstroms tal om var Trollhättan står och vilka modeller Saab Technik har i världen. Den mest nedslående var NEVS-föreläsningen. Egentligen bara en självständig bil som delar Blabla och det i ett land som Sverige. En bil som kör avslappnat land där på grund av avstånden bildelning är otänkbart. Jag blev förvånad över att svenskarna stannade så lugna. Inga frågor ställdes om, om jag kommer ihåg rätt var det ingen applåder, med rätta. Tiden kommer att berätta om ett företag idag har råd att inte sälja till privatpersoner.

  På vägen tillbaka stannade jag på Volvo Museum. Jag försökte, men en gnista hoppade inte över.

  I slutet står det klart för Tom att säga "Saab är vad som finns i våra garage".

 • Wow! Vilken bil! ... vill ha ... !!!

 • Så jag måste säga att turboupplagan inte ser så illa ut.

  Och äntligen vet jag vad som hände med instrumentbrädans lock och läderhandtagen vi levererade till Nevs.

  Med vänliga hälsningar
  Elmar

 • Egentligen ser jag bara Xte-ansiktslyftan i en 14 årig bil där ett tvångssök försökte göra ett märke på varumärkets historia. Det påverkar mig bara. Bra, det är över nu.

 • Bortsett från svagheterna i designen är det den enhet som räknas. 2 liters turbo är redan bra i 9-5, det skulle ha varit jättekul i ljusare 9-3. Jag skulle förmodligen bli svag också

 • Det som NEVS inte gjorde är mer spännande än vad NEVS gör. Du kan bygga självgående hytter, det är okej. Om det måste vara. Huruvida man lyckas med det är oklart.
  Tydligt skulle vara Turbo Edition, eftersom det skulle ha varit riktigt till salu. Men verkligheten intresserar inte.

 • Kära Tom, jag har väntat på din rapport om presentationen av Saab 9-3 Turbo Edition på festivalen i Trollhättan. Tack för detta och även för dina detaljerade förklaringar. Jag tycker personligen att Turbo Edition är ganska framgångsrik, oavsett kvalitetsbedömning, särskilt Saab hydrofoil design och efter att jag först sett den, ville jag genast komma in, testa och förmodligen beställa. Jag hade också velat öka tryckindikatorn och spoilrarna skulle inte heller vara något problem för mig. Sammanfattningsvis: Rapporten väckte stora önskningar och besvikelse på samma gång. Vilken skam!!!!!

 • Det skulle ha varit häftigt om de hade byggt det. Även som NEVS 9-3 Turbo skulle ha kommit säkert.

Kommentarer är stängda.