Saab 9-3 Griffin ePower (bildupplösning)

Am Fredag Vi letade efter en Saab som inte existerar. På grund av detta var många svar troligen mycket nära sanningen, men inte korrekta till 100%. Det faktum att det också fanns en Griffin-version av Saab 9-3-elbilen är inte känd för många människor.

blank
Batteriladdning, strömförbrukning, intervall i instrumentklustret.

Saab 9-3 ePower premiär på Paris Motor Show.

Flashback: 2010 presenterade Saab 9-3 ePower-sportdräkten på bilmässan i Paris. Ett luftkyldt litiumjonbatteri med en kapacitet på 35,5 kWh tack vare den vanliga automatiska luftkonditioneringen bör garantera en räckvidd på 200 kilometer. Batterierna var främst placerade i en modifierad mitttunnel, men också där tanken och avgassystemet var.

blank
Saab 9-3 ePower, ingen Griffin. Tryck på Image 2010, Saab Automobile AB

Elmotorn med 184 PS skulle transportera stationsvagnen från 8,5 till 0 på 100 sekunder. Laddningstiden specificerades som 3 till 6 timmar. En snabb laddning var möjlig, det finns inga data. Konceptet luftkylning borde ha fungerat bra. Det sänkte också både kostnader och vikt. I 2011 ska en testflotta med 70-fordon gå in i en fälttest, och här börjar man förlora reda på projektet.

Vem vet Saab 9-3 Griffin ePower?

Vi blev ännu mer glada när Saab 9-3 Griffin ePower kom framför kameran vid vårt senaste besök i Trollhättan. Eftersom han var på museets verkstad vid den tiden och du inte borde ta bilder där eftersom det alltid finns något att se som ingen ska se, det finns bara detaljerade bilder. 9-3 Griffin ePower byggdes som 9-3 Griffin Linear i april 2011 (!) - vid en tidpunkt då transportbanden faktiskt stod stilla. Vid denna tidpunkt fanns en produktionslinje i fabriken för pilotserien och byggandet av små serier. Där handgjordes diesel i en elbil.

Den elektriska Saab i Griffin Trim överraskar positivt. Interiören ser värdefull ut och är fodrad med premiumläder. Vi känner redan till koldioxidapplikationerna från andra 9-3 modeller; det som sticker ut är de små skillnaderna. EPower-växelspaken känner bara till PRND-steg, växellådan är fast. Det finns en elektrisk parkeringsbroms, en elektrisk-hydraulisk servostyrning och en elektrisk automatisk klimatreglering. Istället för turbodisplayen upptäcker du skärmar för förbrukning, laddningsstatus och räckvidd.

En Saab elbil Cabriolet skulle ha varit bildbärare.

Allt ser bra ut, gör att du vill ha mer, och verkar vara redo för showen. 200 kilometer var ett meddelande 2011. Förbättringar i batteritekniken kunde ha gjort 300 kilometer senare. VW ändrade endast eGolf 2017 (!) Av 200 till 300 kilometerintervall.

Den berömda frågan uppstår, vad skulle ha hänt om ...

4 Saab 9-3 Saab Griffin ePower-stationvagnen skulle ha polerat Saab-bilden som ett tekniskt avancerat varumärke. Vad du inte bör glömma: det var minst en 9-3 ePower Cabriolet vars existens garanteras. Med en elektrisk cabriolet skulle Saab ha varit avantgarde och framåt.

Det kom inte så långt vi vet idag. NEVS har förvärvat cirka 10% av Saab Automobile ABs immateriella rättigheter, men ePower-konceptet verkar inte ha inkluderats. Man kan anta att patent från Boston Power och GM förhindrade köpet. Om några dagar ser vi vad NEVS presenterar som en elbil på CES. Granskningen av 2011 var därför intressant och inte helt av en slump vårt ämne.

Även om ingen av våra läsare kunde svara på frågan om 100% var många av dem väldigt nära med Saab 9-3 ePower. Följande kommentatorer kan därför se fram emot utgåvan av Saab Inside, kundtidningen från Orio Germany:

 • Markus
 • jan
 • stort Otto

För att skicka tidningarna frågar bloggruppen postadressen via post till: info (at) saabblog.net.

10 tankar om “Saab 9-3 Griffin ePower (bildupplösning)"

 • blank

  Stor historia som på något sätt gör mig ledsen också. Jag skulle ha köpt en så. Är frågan kvar, vad NEVS kommer att visa oss nästa?

 • blank

  Stor historia, om det inte var så ledsen.
  SAAB på typiskt sätt u. Sätt: innovativa u. inför framtiden. Verkligheten är fortfarande bitter.
  En E-SAAB som en konvertibel ... ren fantastisk film! 🙂 9-3 som e-sportdräkt skulle ha blivit min ...
  Tack, även för filmen länk!

 • blank

  Det finns också korta "körvideor" av bilen på YouTube, till exempel i fabriken, eller hur?
  Jag fann det väldigt intressant på tiden.

  • blank

   Det är precis vad det är. Steven Wade hade gjort en video på fabrikens lokaler. Det kunde ha varit just denna Electro Saab. Filmen är fortfarande nätet.

   • blank

    Hej Tom.

    Ja, det var exakt vad jag tänkte, bland annat! 🙂
    (tack för snabblänken)

    Och det var det som hände:
    https://www.youtube.com/watch?v=qNviw_gnWuA
    Och i det kan du också se mittkonsolen i den.
    Fan, om jag bara hade påminde mig själv tidigare ... 😉

 • blank

  ... och lanserades som e-konvertibel 2010, synd!

 • blank

  Synd att denna utveckling inte kunde uppleva en go-around. Vad Saab har utvecklat Allt i 2010 är verkligen galen.

 • blank

  Vet du vad det är för en mittarmstöd? Griffin? Eller något speciellt?

  • blank

   Special. Centertunneln ändrades och förvaringsfacket under ryggstödet tappades.

 • blank

  Det är förmodligen en typisk SAAB-berättelse. Anläggningen står stilla, men de bygger fortfarande elbilar. Ren anda ....

Kommentarer är stängda.