IDA letar efter PAUL

Lageret av SAAB-bilar och några nummer av vår älskade reservdelningsavdelning är inte bara en sak till glädje. SAAB-körning blir allt mer en hobby, eftersom bilarna blir äldre och inga nya bilar är i sikte.

Ursaab vid Saab-museet. Bild: JFK

"När du hjälpa världen är densamma men mycket lättare", säger Håkon, en pensionerad tysk lärare till oss växte lyckligt i min SAAB och tog oss tre kvarter till vår parkeringen efter att vi hade helt verfranzt oss i Göteborg trots Navi.

Vad det handlar om vid denna tidpunkt är att SAAB-gruppen knyts samman i inte så lätta tider. Det lyckas faktiskt med gott humör och robust. Ändå är det enligt min mening dags att göra något åt ​​det krympande beståndet. För många SAABs säljs som konsumentbilar och förloras för alltid.

En liten men fin bilproducent från Förenade kungariket driver ett spännande tillvägagångssätt för sådana problem. Det är varumärket BRISTOL. BRISTOL måste också sluta producera år sedan (under tiden en omstart pågår). Där gick de för att lägga över begagnade fordon på fabriken i Neuwagenzustand och skickades sedan tillbaka till kundens händer. Det fanns även målriktade förbättringar gjorda för fordon som chassioptimeringar, uppgradering av interiören eller installation av nuvarande radioapparater med handsfree-system etc.

Det finns ingen SAAB-fabrik längre .... och Catherina behöver brådskande översyn ...

Men SAAB-gruppen har SAAB-museet med verkstäder, den gamla fabriken i Norrköping och de tidigare återförsäljarna med utmärkta verkstäder. I synnerhet för museet på detta sätt kan avsevärt förbättra sin spända övergripande situation.

Ett skenbart exempel på detta är den gamla Land Roverfabriken i Solihull. I det, används Defenders blir till nästan helt nya "renoverade" fordon nuförtiden. Från den fantastiska kvaliteten på restaurangen på SAAB-museet kan du bäst få ett intryck på plats. En gång journalister flyttade SAAB 99 turbo prototypen lite för ambitiös. Tyvärr överlevde bilen inte denna utgång. Men museet har producerat en grandiös omtolkning.

Den historiska racerbilen från Mats Fägerhag kan också användas som ett exempel på det enastående arbetet på plats. Säkerligen skulle även tidigare SAAB-anställda vilja delta i ett sådant projekt. Kanske skulle då de svenska arbetsformedlingenna fortfarande kunna bidra med medel till långtidsarbetslösa. Till exempel kan ett museverkstad skapas och slutligen kan SAAB-bilar "produceras" igen i Trollhättan.

Det finns många rika amerikaner, japanska och européer ....

Innehåller också temat gamla och klassiska bilar för vår älskade reservdelar division stor potential. Ur ett svenskt perspektiv är förfrågningarna från Tyskland något märkliga, eftersom beståndet av gammalt SAAB i Sverige går tillbaka och bilarna i Västra Götaland rostar snabbt i den salta luften. Men de stora premiumproducenterna från Tyskland har de senaste åren utökat sin verksamhet på detta område. Detta tyder på att tillverkarnas erbjudanden på detta område är lönsamma.

SAAB 900 Convertible är en modern klassiker. Den solvente drivaxeln och inte bara glad över helt ny flygel och underhållsdelar i OEM kvalitet. Ett första steg i rätt riktning har gjorts med sponsring av historiska rallyn Orio.

SAAB-bloggen och dess samhälle med dess reparations- och förbättringskultur utgör också ett slags hållbart alternativ till den klassiska bilindustrin. För en ny bil behövs fortfarande 1 ton stål. När det gäller reparation är resursanvändningen tydligare, mindre, mer hållbar och därmed mer miljömedveten.

När det gäller hållbarhet spelar bränsle också en viktig roll. Så du kan till exempel med Triboron hans tvåtaktsavgift röka rök. Potentialen i detta ämne demonstreras av den nästan rökfria ritten på Stena färjan från Göteborg till Kiel. Speciellt för gamla och nya timare kan en liknande effekt också tillämpas på bilindustrin.

Även i varumärket slumpar man stor inkomstpotential för Orio och museet. Orio har redan börjat med en varumärkesbutik. Museet driver en liten butik med en webbplats. Något försummat är den klassiska SAAB Sport + Rally-logotypen. Varor i detta område gläder sig åt alla SAAB-racer.

Det finns fortfarande mycket eld i glansen av den här lilla legendariska biltillverkaren från norr. Tillsammans kan vi fortfarande uppnå mycket. Vissa SAAB-verkstäder har länge blivit "renoverade". Jörg Gaworski från SAAB Service Gaworski säger: "Dessa bilar är absolut värda att bevara!"

En kritisk, tankeväckande artikel om Saab och nuvarande tillstånd av JFK-varumärket. Hur tänker gemenskapen på det? Är hållbarhet och bevarande av resurser ett ämne för oss?

38 tankar om "IDA letar efter PAUL"

 • Hej Gabriele,
  var är du hemma med din 9-3 turbo så vi vet var du behöver support?

 • Självklart menade jag Saab 9-3

 • Jag älskar min tjuv 9-3 Turbo. Tillvalsutrustning. Han har 300.000 km / h bakom honom. Nu är jag inte riktigt kompetent som en kvinna i frågor reservdelar, Repartur, service. Finns det någon bland er som hjälper mig med ord och gärningar?
  kan? För mig är inte en kompetent person till sidan, som jag kan begära problem.
  Gabriele

 • ... .. idealiskt och ekonomiskt ... att delta ....
  Detta är ett spännande uttalande och det håller mina tankar i rörelse. Så varför inte någon slags folkmassafinansiering av oss SAAB-galna människor för oss SAAB-galna människor med dedikerade workshops vid sin sida och Orio och / eller Bilmuseet bakom dem?
  Det skulle ha något. Synergieffekten bör vara stor.
  När börjar det?

 • Efter att ha läst artikeln, en lång paus för eftertanke och gå på semester med vår 9.3 coupe 2001 på såghuvudet mot sydost vi vänder goda siktade Saab på lastbil, tror jag tanken på regummerade Saab för gott. Så bra att jag i princip är villig att delta ideellt och ekonomiskt i ett sådant bolag. Ett företag är alltid en risk, men det är också. Men möjligheterna är viktiga, särskilt om vi börjar köpa - och snart sluta - exportera märkesfordon av vårt varumärke, åtminstone böja, i tid för att spara dem senare.

 • Jag skulle också vara väldigt rädd för det.

 • Jag tror att värdeökningarna fortfarande kommer, inte som med några andra märken, men fortfarande. På vissa modeller kan du redan se det, men en Saab-säljare behöver vanligtvis tålamod, vilket ibland kan vara en fördel för oss fans om vi fortfarande letar efter något.
  Vi, den medvetna Saab-körningen, kommer förhoppningsvis att fortsätta att få våra fordon så bra som möjligt, om det finns en chans att de kan placera dem på bytesetiketter och flytta ett annat märke för vardagen. Så vi kan spara våra Saabs, se att de då kommer (förhoppningsvis) att öka i värde.
  De människor som råkar köra Saab, bryr sig inte om vad som händer med Saabs, de är dåligt väntade vid något tillfälle, bara avstod. Tyvärr kan du redan se det och ibland är de också mycket trevliga sällsynta Saabs. (9-3I, 9000 riktigt dålig och 9-5NG) Således minimera antalet bra Saabs ytterligare och våra fans är i händerna på oss, då de få vara väl bevarad. Det kommer säkert att vara en marknad för det. Även om det bara kan vara bland oss ​​fans

 • Så Saab är inte särskilt vårdas i dessa östeuropeiska länder, skulle jag vara nya. De som medvetet köpt Saab gå med de flesta av sina fordon till särskild omvårdnad och omsorg så gott de kan. Ha lite vet att har fyra, fem Saab och ibland varav en används som en "byggarbetsplats Saab", men de andra är särskilt aktiva.

 • Jag skulle inte satsa på BAIC. Inte för tillfället. Kontaktpersonerna till importören är lite tuffa.

 • Marknaden har varit väldigt tyst i flera månader. Samlare har redan täckt de senaste åren. Vissa skulle vilja köpa om de skulle uppgradera till sin nuvarande Saab. Så bättre, mindre kilometer, yngre, bättre utrustning. Men erbjudandet är litet och priserna är inte rätt.
  För 2008er-modeller krävs kurser som för 4-år, utan villkor och körsträcka skulle passa. De slutar då, för att ingen är villiga att betala för det. Dessutom får du nya bilar på extrema villkor, hos Volvo -27%, till Ford -35% rabatt till listpriset. Dessutom är dieselsäkerheten som gör använda bilar vid en viss ålder nästan oförlåtlig.

  Allt kommer att förändras, men inte så snabbt. Vad händer är Saabs sällsynta. Jag kunde sälja min 2001er Aero några gånger varje år. Till stigande priser. För att han är sällsynt och för att han är väldigt bra visuellt och tekniskt. Men det är och förblir osellerbart

 • Det är just den punkten, för närvarande är SAAB-marknaden ganska död. Om man observerar de relevanta sidorna och även bloggen är erbjudandet kvar där i stort sett obevekligt. Det här är inte allt kärnavfall och priserna är inte alltid.
  Kanske är våra vanliga kunder mättade och resten av världen är inte intresserad, så erbjudandet är fortfarande för stort - jag vet inte ??
  För närvarande meddelas bara godvård / bevarande, eftersom det större problemet kommer att vara delar. Detta börjar tack vare skrotningen i Sverige nu på 9000!
  Tyvärr, som en mobiltelefon, har en bil blivit en engångsartikel, ett otroligt slöseri med energi och råvaror. Men eftersom du nu kan hyra en välutrustad Passat för € 250, behöver ingen komma runt hörnet med restaureringar om föremålen saknar ungdomar. Det är knappast någon som vill betala för det. I detta skede är våra mer moderna SAAB inte ”ännu”.

 • En riktigt intressant tanke. Om Trollhättan kan hjälpa här, vet jag inte. Men kanske kan du hitta en nationell lösning. En grupp saabigerföretag, som är överens om vissa standarder och väl förberedda, men inte Totrestaurierte-bilar på en gemensam etikettmarknad. Huruvida det finns en tillräckligt stor marknad vågar jag dock tvivla på. Min nuvarande satsning på att sälja en bra men långt ifrån perfekt 900 I är nyktert. Erbjudandet är litet, men det är efterfrågan.

 • Jag kan hålla med om situationen i Skandinavien. Erbjudandet jag får när jag tittar på andra bilar är så låg att jag inte är villig att låta bilen gå. Jag ska bara lägga den i en ladugård och låt den gå röd. Så priserna är alldeles för låga, och det är en risk att hålla den i en fungerande ordning. Det kommer att kosta mycket mer än försäkringen vill täcka den.
  I 10-15 år min bil kan vara en samlare bil och priset kan gå upp och viljan att investera i bilarna kan därför gå upp. Men då del situationen kommer sannolikt att vara mycket dålig.
  Jag har äntligen fått 2 år att kämpa min NG9-5 till en felfri bil igen. Det känns bra och jag vill ta bilen för en 3000 km-tur i några veckor.
  200 km bort för specifika verk) kommer dagen att upphöra.
  Och tiderna som flyger med bilen, vill antagligen bara gå bort. Men jag kan fortfarande kalla mig en saab ägare!

 • Hej igen

  om jag satt valet att köpa en 93-1 i kvasi-statliga bilar med eventuella uppgraderingar teknik jag skulle någon Golf, Astra, eller föredrar andra jämförbara i prissegmentet fordon. Hur långt det skulle vara realistiskt, vet jag inte. Men utan lämpligt samarbete kommer ett sådant sätt inte att vara genomförbart. Aktivering av en sådan "produktion" kan också ha en positiv inverkan på dessa fordoners prestanda. Det skulle vara ett SAAB-typiskt sätt. Än en gång född av nödvändighet en innovativ utveckling. Så jag drömmer lite längre.

  Hälsningar från Erik och en trevlig semester

 • En bra rapport vid rätt tidpunkt!

  Jag har ofta undrat hur framtiden ser ut, eftersom vi alla vill köra SAAB, och slitage är inte uteslutet. Idén att arbeta gamla / skrota Saabs och sätta tillbaka den på marknaden i leasingmodellen är ett mycket bra tillvägagångssätt och inget annat varumärke skulle vara lika bra som SAAB. Först och främst kombinerar den livslängden med bilarna från norr. Tillsammans med de tidlösa designlinjerna, skulle du resa framåt chic och modern genom landet.

  Vore det inte bara för museet ett bra alternativ till ett andra företag att öppna? Kom ihåg att leva från Museum operation jag tänka mig svårt med en "renoverade" workshop, kan man gå så fortfarande (nästan) helt nya Saabar. Hållbar för oss förare, hållbar för regionen, hållbar för varumärket. Den enda frågan som kommer att komma ihåg är detta: Löfte NEVS inte att fortsätta SAABs arv och hedra det? Som det verkar på den tiden, är det arbete som upplevs på lång sikt ingen användning som kommer att vara härliga Saab gånger, kan du inte åta sig att varumärket efterhand? Nästan som en tjänst, i vilket segment NEVS vill tilldela mest? Allt som allt ett spännande ämne, som inbjuder lite att drömma.

 • Jag önskar alla oss och våra bilar att du har rätt.

 • Är det till och med värt att investera en femsiffrig summa i en fem år gammal bil och ha otur att bli nedskjuten av en annan förare? Försäkringsbolaget bekräftar den totala förlusten och överför 500 €. Har hänt mig tidigare

 • Det finns speciellt hos Mercedes-restauratörer som också installerar ny motorteknik. Det kan vara intressant någon gång. Tyvärr är Saab H-motorn inte längre nöjd med direktinsprutning, men kan BAIC också hjälpa oss där?

  Förbättringar av aerodynamiken skulle jag också vilja välkomna, även om det förmodligen finns för många modeller.

 • I Skandinavien är det verkligen grymt vad som händer med gamla Saabs. Inte alltid, inte överallt. Men ofta. 9000 är, med några undantag, förbrukas fortfarande tills ingenting fungerar. Saab hade aldrig samma status i Sverige som i Nederländerna, Belgien eller Tyskland och Schweiz. Men dessa länder har en hög Saab-affinitet och kan vara den framtida marknaden för restaureringar. Nederländerna har redan ett företag som tillverkar gamla Saabs och hyr dem.

 • Tiderna ändras. Före 10 år, såg 900 på ett helt annat ljus och i 10 år från och med nu kommer att märk 9 3 902 i och helt annorlunda. Hela processen kommer att accelerera ju fler bilar är digitala. Analog är då plötsligt, men inte oväntat, tillkännages.

 • Jag tycker att idén med de renoverade SAAB: erna i grund och botten är bra. Men faktum är att för ett fordon byggt från grunden (motor, transmission, chassi, lackering etc.) går femsiffriga belopp bort på nolltid. Kanske fortfarande tänkbart med en 900/1, men också med en 900/2? Med andra ord, vem skulle lägga en summa på fem siffror på disken för ett fordon som "Paul" i slutet av dagen? Ärligt talat, det gör jag inte. För ungefär 2 år sedan brände jag upp nästan 900 grand för en 1/20 och så är det nu. Jag skulle inte tillåta min 9-5 kombi, som bara knakar 400.000 XNUMX km och inte kommer att få nästa MOT utan uppmärksamhet. Bilen har för närvarande ett marknadsvärde i det lägre tresiffriga intervallet och du borde faktiskt köra den till nästa MOT och sedan hejdå, för nästa klistermärke kostar mer än ett jämförelsevis bättre fordon på den fria marknaden. Och vad ska jag göra? Låt det passa igen på medellång sikt, för det är en fantastisk, lojal bil. Men allt med måtta och inte för ett belopp på fem siffror.

 • Hej.

  Behållandet av vår gamla Saab är för det mesta självklart i Tyskland.
  Britterna har också det vissa fabeln.
  Endast skulle ett företag överleva på restaureringar ensam?
  Hur som helst gör Saab inte längre något i riktning mot fordonsingenjör. Så du måste starta ett nytt företag.
  Om du tittar mot norr eller öst visar Saab-fläkten ofta en grym bild.
  I Finland och Sverige bearbetas gamla Saab till skrot vid Stok-Car Ralleys. Och i Polen är Tjeckien och Ungern Saab populära på grund av deras livslängd, men de flesta är inte rädda eller speciellt omhändertagna!
  Den moderna disponibla kulturen gör enligt min uppfattning en företagsstiftelse för restaurering endast av Saab olönsam.
  Det måste investeras mycket eget kapital och hata blod, för att du inte kommer att göra stora vinster.
  Särskilt eftersom det borde sägas att tillståndet i staten i Tyskland är ganska annorlunda än i England.

 • Växellådan fortsätter att tillverkas av BAIC i Kina. För att revidera överföringar eller reparationssatser bör organiseras om så önskas.

 • Mercedes har återuppbyggt klassiker i årtionden. Centret ligger i Fellbach och levererar på begäran "bättre än ny". Hur man gör det visar varumärket med stjärnan imponerande på sin hemsida.

 • Hej,

  Jag tycker att idén är bra. Att köpa använda Saabs billigt och göra nya av dem, installera tekniska uppgraderingar, och allt det till lämpliga priser, kan fungera om du samarbetar med andra tillverkare. Det kan vara svårt för SAAB ensam. Men varför inte samarbeta. Försäljningen genom de befintliga SAAB-centra är säker och jag är säker på att om kunderna kan komma till SAAB Show Rooms och förvärva en nära-mint SAAB, kommer den ena eller den andra att få tillgång. Vilken vacker vision. Och jag skulle inte ha något problem för mig att skaffa en fin 93 1 SE med tekniska uppgraderingar för upp till 20.000 €.

  Jag hade min 900 Sedan före 1 1 / 2 årens fullständiga förberedelser, kolla och har gjort. Efter avslutad kampanj för flera veckor tog jag leveransen av mitt fordon i leveransområdet SAAB ny bil till mitt SAAB-centrum igen. Bilen såg ut som ny och det var en upprymdhet att ta det igen. Jag kan föreställa mig igen mig redan och jag skulle inte skrämma dem tillbaka för att ta detta påstående för min officiella begagnad bil och ersätta den nuvarande älg från andra lager mot en nästan nya bilar från SAAB, om villkoren skulle vara motsvarande ,

  Jag går till och med så långt som att engagera mig i genomförandet.

  Med vänliga hälsningar från Erik

 • Frågan är hur länge vi har råd med slöseri med råvaror. Vid en tidpunkt i 70-åren fanns ett projekt för en långsiktig bil hos Daimler. Men det var begravt ganska snabbt. Med argumentet att kunderna inte vill ha det.
  Medvetandet saknas också 40 år senare helt. Hur skulle man annars kunna hoppa på elbilens tåg, utan de hållbara koncepten för att hantera det framtida farliga avfallet och att det skulle vara möjligt att introducera en ny produktionsprocess?

 • De flesta kör massproducerade varor (som namnet antyder - bulkvaror).

  En liten grupp bilförare kan inte göra någonting med massproducerade varor (massproducerade varor är i de flesta fall inte värda någonting ändå och är inte långvariga alls). Nästan alla SAAB-förare är förmodligen bland denna lilla grupp och skulle vilja flytta sina fordon under långa perioder. Av detta skäl skulle ett förfarande som i BRISTOL för SAAB-bilar vara en bra sak - om möjligt även med en omstart, liknande BRISTOL! SAAB AB ska gå in och ge den globala SAAB-gemenskapen denna glädje - kanske kommer det att fungera med omstart även nu tillsammans med NEVS.

 • upp. Det skulle förmodligen vara meningsfullt för 9000, genial konstruktion, men även där skulle du förmodligen förstklara att du får överklass i storleksordningen mellanklass (stadsbil) och Saab fans är inte så riktigt Saab.

 • Det kan fungera för Mercedes, men inte för Saab. Bara för att Saab-fordon aldrig kommer att bryta sig in i MB: s prisområden. Sågar är fortfarande relativt billigt och används för bredden av 901 är de enda kända bilarna i företaget. Mecedesfahrer säljer fortfarande fordon som redan har landat på Saab 2x i skräppressen, eftersom det inte längre är "värt". Allvarligt och ärligt, skulle någon verkligen lägga 25-30000 Euro på bordet för en "renoverad" 9-3I LPT?

 • Bra idé att spara SAWS på lång sikt!
  Men som alltid spelar priset en roll ...
  Med svaret "det finns inte mer" är vägen ofta markerad ...
  Skulle vara trevligt om det fanns "alternativ"!

 • Hållbarhet och bevarande av resurser är ett ämne för oss?
  För mig ja.

  Är nu uppdaterad för mig, eftersom min 9-5 2.3t 2002 nu rehabiliteras i bakhjulets bågar.
  Allt annat är rostfritt.

  Det är ändå värt det, för en ny motor finns redan i den.

 • Talar om redskap som har bytts ut (se ovan). Detta är en femväxlad växellåda, som kommer från Saab själv och användes tydligen över ett stort område. Inte alla delar är tillgängliga och antalet utbytesredskap verkar också vara begränsat. Så det är slutet så småningom uppnått, om inte någon lyckas anpassa en utländsk redskap.

 • Tja, tillverkarna bryr sig inte riktigt om det. Graden undersöktes kortfattat. Egentligen bara Mercedes och Jaguar / Land Rover på några modeller. Och vad jag har tittat på på Mercedes låter nu som om de erbjuder låga körsträcka fordon utan en smink.

  Tanken är inte dålig, men det är frågan om vad det kostar i slutändan.

  Jag förlorar bara någon mängd i en 9-5 TiD för att hålla den igång, nu vid 268000 km-växellådsreparation för 4000 Euro, innan det några tusen för andra motordelar. Det är varv.

  Hur ska en 9000 repareras när Orio skrapar de sista plåtdelarna? rapporterades nyligen.

  Jag skulle vara någonsin glad när Orio skulle erbjuda en elegant lösning för dagtid kör bilen, till exempel i form av en H7-omvandling för helljus, också skulle kunna användas som ett helljus där en del av lysdioderna. Eller de vackra, tydliga bakljusenheterna från Biopower i museet.

 • Ja, i alla fall. Naturligtvis kan du som originalfetisjist med en renoverad Saab 99 Turbo till exempel inte hålla med om grundläggande ingrepp i motor, växellåda och chassi. Annars ett intressant tillvägagångssätt om utsikten utanför förblir densamma. Ok, vilket inte är möjligt (enligt min mening) skulle vara en multifunktionsratt på en 9-3 i 900 Turbo 16S

 • Hej,
  Jag tror att artikeln kommer vid rätt tidpunkt och borde leda till ett samtal.
  Från aktiviteterna i Bristol och Range Rover hade jag nyligen läst och funnit det här bra. Kanske utöver Norrköping har Valmet även "gamla" experter i Finland som vill ha en serie restaurering av 900-kabinen ...
  Någonting måste gå!

 • Hej så vi är mycket nära detta ämne. Min gamla 9000er-årsdag var redan upparbetad och går (utan vinter) varje dag. 9-3 Aero MY 2001 från sonen är för närvarande på friskburen och sedan kommer vår 9-5 Aero MY 2003. Och det kostar naturligtvis också .... men nya bilar eller leasingbetalningar är inte förgäves. Och det är bara inte denna Saab känsla ... ..
  Och när du ser hur länge, bättre än korta, ny bil köras i dag, men är någon diskussion om resurshushållning, vare sig det produktionsmaterial eller bränsle Vermarkungswege ren hjärntvätt ...... Så länge det går, vi bo med våra gamla bilar där!

 • Jag hittade IDA-projektet från Orio att vara den rätta. Tyvärr kom ingenting då. Varför in-house? Jag kan väl föreställa mig en SAAB-tillverkning i Sverige.

Kommentarer är stängda.