En titt inuti växten. Saab 900 II produktion 1993.

Vi fortsätter att digitalisera Saabs arv och har nu 15 ”nya” Saab-videor redo att laddas upp. Filmerna är främst från 80- och 90-talet, inklusive många produktioner som Saab Tyskland beställde.

Saab 900-produktion vid anläggningen i Trollhättan
Saab 900-produktion vid anläggningen i Trollhättan

De färdiga digitaliserade tejpen är bara en liten del av det som fortfarande väntar på oss. Kampanjen möjliggjordes av Saab Service Frankfurt och Gerard Ratzmann, som gav oss tillgång till sitt omfattande arkiv med historiska Saab-filmer. Han kände igen videor som togs ur bruk i Saab Tyskland i svunna tider som bevis på tiden och räddade dem från förstörelse. Resultatet blev en stor samling som ligger till grund för vår pågående kampanj.

Saab 900 II-produktion 1993

En video från 1993 går online idag. Filmplatsen är fabriken i Trollhättan och visar produktionen av en Saab 900 II. Starten är i materialbutiken, varifrån en stålrulle skickas till pressbutiken. Robotar monterar sedan plåtdelarna för att bilda kroppen, sedan följer lackbutiken och andra stationer tills en Saab 900 II lämnar fabriken och kör mot leveransområdet. I videon görs produktionen på cirka 6 minuter, i verkligheten tar det betydligt längre tid.

Produktionen av 900 II startade den 10 maj 1993. Det tog bara 40 timmar att producera. En enorm produktivitetsökning efter 110 timmar i genomsnitt, vilket Saab tidigare behövde för att bygga Saab 9000 och 900. Detta möjliggjordes eftersom många delar levererades förmonterade för första gången. Ett trevligt exempel på detta är instrumentpanelen. Den är helt monterad för första gången när den flyter in i kroppen.

Vad väntar mer på läsarna? Filmer som hanterar tekniska innovationer, Saab Germany-evenemang, TV-inspelningar, presentationer och mer är redan digitaliserade. Cirka 50 fler filmer väntar på att upptäckas och digitaliseras. Det är mycket arbete, men också mycket roligt. Eftersom varje ny film är en liten upptäcktsresa in i ett speciellt bilmärkes värld.

7 tankar om “En titt inuti växten. Saab 900 II produktion 1993."

 • Mycket coolt, de har redan jobbat hårt för allting.

  Ha kul på Saab!

 • Tack så mycket!

 • Mycket trevligt !!! Vi vill se något sådant, för att påminna. Det är vad vi har hanterat och identifierat i åratal. En bra idé att ge fler filmer. Sådana saker intresserar Saab fans (jag åtminstone) och inga NEVS berättelser snälla fortsätt. Tack.

 • Bra dessa filmer från tider borta.
  Synd att det här arbetet har stått kvar så länge!

 • Great! Tack!

 • Vilken bra idé att ha dessa vackra videor, som Saab alltid har gjort mycket bra, digitaliserade för framtiden. Vi är nyfikna på att upptäcka mer i de andra bloggarna.
  Tack så mycket, det tar tillbaka det Saab livet tillbaka.

 • Innan den mänskliga faktorn kommer in i bilden har filmen något av science fiction ...

  Det är fantastiskt att någon skyddar detta SAAB-arv från förlust och gör det tillgängligt. Tack!

Kommentarer är stängda.