Det är här när NEVS-bilar vill slå på de svenska vägarna

NEVS VD Mattias Bergman i en intervju med EFN, ett dotterbolag till svenska bankbanker.

EFN Nyheter. Ellinor Beckett och Mattias Bergman. Kredit: EFN

Ellinor Beckett (EB): I Sverige är elfordonet NEVS mest känt för förvärvet av konkursboet från Saab. De har tagit över fabriken i Trollhattan. Det här är där 1,000-personer arbetar just nu, men de bygger inte egentligen bilar. Mattias Bergman, VD för NEVS, kan du summera vilka NEVS?

Mattias Bergman (MB): Som du sa bygger vi en Saab och de tillgångar vi förvärvade. Men vi är inriktade på elbilar och vi gör steget för att leverera mobiltjänster.

EB: EV NEVS 9-3 i Shanghai nästa månad, men den här bilen är inte tillverkad i Trollhättan. Vad arbetar 1,000-personerna i Trollhättan faktiskt?

MB: Om 700 av dessa 1,000-personer är ingenjörer. Vilket innebär den stora delen av utvecklingen av bilar. Nu går vi från utveckling till industrialisering. Det finns cirka 200-leverantörer som vi börjar med. Vi bygger en ny fabrik i Tianjin, som stöds av vårt team i Trollhättan. Vi förvärvade ett annat bilföretag i södra Kina och vi börjar nu producera. Så vi förbereder en industrialisering av de bilar som kommer ut under sommaren nästa år. Rammen och de olika delsystemen kommer att byggas av Trollhättan, men slutförandet kommer att hända i Kina.

EB: Iconiq, och du vill dela din plattform - det har mycket att utveckla - med dem, vad innebär detta?

MB: Det behövs mycket pengar för att utveckla en ny plattform och att göra de nödvändiga verktygen för att skapa nya bilsystem. Det innebär att vi både kan börja tidigare och dela kostnaderna. Iconiqs bil vill tillverkas på vår fabrik i Kina, vilket innebär att det här är ett bra affärssak för oss. Men de bidrar också med mycket partnerskap och innovation.

EB: NEVS arbetar därför med kontraktstillverkning. Kan du prata mer om detta, eftersom du inte får NEVS-logotypen kopplad till den. Kan du dela hur situationen ser ut?

MB: Vår grund är att producera EV: er under vårt eget varumärke, som en del av en mobilitetstjänst. Vi kommer inledningsvis att fokusera på Kina, senare Sverige och följa den globala marknaden. Men dessutom säger vi att vi vill sätta våra tillgångar på jobbet. Vi har produktionskapacitet i Trollhattan från 200K bilar. Så vi har en stor kapacitet i Kina, så vi kan göra kontraktsutveckling och kontraktstillverkning för både befintliga bilföretag och nystartade företag. Och för nybörjare är vi så bra att dela vår plattform.

EB: Du har nyligen fått ett produktionslicens för EV-apparater i Kina. Vad betyder detta för dig?

MB: Det betyder mycket. Vi kan inte göra några bilar i Kina om vi inte har en produktionslicens. Om du vill sälja bilar i Kina borde de undvika att betala höga importskatter. Så om den kinesiska regeringen plockar NEVS från omkring 200 nystartade företag som en av de 12 möjliga licenstagare, betyder det thatthey tro på vår affärsplan och vår teknik, och vi är naturligtvis riktigt glad över det.

EB: Tidigare har det varit problem med företag som har fått bidrag i Kina och att det finns en överuppvärmd EV-marknad. Hur ser du den risken?

MB: Det är rätt. I Kina har det varit stora bidrag tillgängliga. Och när du har stora subventioner och stora vinster blir alla lockade till det. Det har funnits några kinesiska företag som har missbrukat subventionerna. De betalar in i subventionerna, men levererade inte bilarna till kunder. Nu har reglerna skärpts, så det försvinner nu från marknaden. Så det är viktigt att det finns en regering i Kina som verkligen sänker baren för ny teknik. Det vill ta några år innan det finns överkapacitet för EV, vilket därför är kopplat till nyckelkomponenter som batterier.

EB: Hur mycket är du beroende av dessa subventioner, särskilt när de kommer att fasas ut, som jag redan läste så tidigt som i 2020?

MB: Ny teknik kräver ofta att subventioner bryter igenom. Men efter det måste vi stå på egen hand, utan subventioner. Och i den fasen kan vi sänka våra kostnader och därmed. Men det här är först, för de första två åren, verkligen viktigt för oss.

EB: Du hänvisade bara till tillgången på batterier. Du har nyligen tecknat ett kontrakt med en batterifabrik i Tianjin. Vad är situationen i Sverige, eftersom det finns en batterifabrik i närheten av Trollhattan?

MB: Nej, det finns inte, men i första hand kommer vi att ha en leverantör. Denna leverantör är belägen i södra Kina och deras namn är CATL. De bilar som vi vill ha i Sverige vill ha samma batterier. Vi är dock positiva till flera leverantörer i framtiden, med våra nya plattformar. Men just nu har vi en kinesisk batteriproducent för alla våra bilar.

EB: Så är det ett problem att måla en batterifabrik i Trollhättan?

MB: Det är viktigt att inse att batteripaketet måste monteras nära bilens produktionsplats. Och det här är fallet för nästa nivå, modulerna, men battercellerna behöver inte produceras lokalt. Det är bra att skicka. Men på längre sikt, det vill säga, de två delarna av bilen och de andra delarna av bilen används batteri och komponentleverantör mellan Sverige, Kina och USA. Vi behöver se det senare.

EB: När man tänker på NEVS vill många människor identifiera dig med Panda New Energy. Vad ser den här ordern ut? Det fanns några personer som skulle vilja vara journalister som inte kunde spåra företaget.

MB: Panda New Energy är ett nystartat företag. Vid den tidpunkt då vi undertecknade kontraktet och journalisten startade sin forskning hade företaget en registrerad adress på ett gemensamt kontorsutrymme. Men det finns ett företag bakom Panda, som heter Hasun Investment. De investerar i europeiska företag, de äger 500K-byggnader, så det här är ett starkt företag. Kina är viktigt. Om det kallas Uber i Europa kallas Didi Taxi i Kina. Så de är den marknad de vill ta itu med, tillsammans med våra bilar och tjänster.

EB: Så det här är en stor order. Hur många av dessa bilar har du levererat?

MB: Detta är ett ramavtal för 250K-bilar. Av dessa 250K är 150K 9-3 och vi kommer att börja leverera nästa sommar. Vi har dock börjat leverera små kommersiella elbilar från vår fabrik i Longyan. 20K av dessa bilar till dem.

EB: Låt oss ta en titt på vem äger NEVS. Vi har ett diagram på detta:

NEVS ägare. Kredit: EFN

Först är det National Modern Energy Holdings, som är den svenska-kinesiska Kai Johan Jiang. Då är det Tianjin, platsen för den nya fabriken. Då är Qingbo Investment, som är en statlig investeringsfond och China Unicom, och sedan är bolagets egna 5% också statligt ägda. Det finns en mycket stor del i händerna på den kinesiska staten och kommunerna. varför finns det en fabrik och ett utvecklingscenter i Trollhättan? Vill du inte flytta allt till Kina?

MB: Det är viktigt att inse att de flesta kinesiska företagen för närvarande inte har kompetens och kunskap för att utveckla bilar av hög kvalitet. Det är därför Geely förvärvade Volvo och Dongfeng köpte delar av PSA. Så det finns en expertis som de har respekt för. Med detta sagt vill den kinesiska marknaden ske i Kina. Produktionen för den europeiska marknaden vill förbli i Sverige. Vår huvudägare är en privat aktör och den andra är statligt ägda aktörer, antingen på central eller på kommunal nivå. Det är så som den kinesiska regeringen stöder riktningen, men fler och fler privata investerare.

EB: Vi pratar EVs, vi pratar om miljön, men det finns mycket prat om autonoma körbilar. Hur mycket fokuserar du på detta?

MB: Den plattform som vi vill utveckla tillsammans med Iconiq vill vara beredd att vara helt självständig. Det finns nivå 1 genom 5, och med 5-nivå har du inte ens en rullstol längre. Så vi förbereder oss för att vara helt autonoma, men de rättsliga ramarna som krävs är inte stödjande, vi går ner på en eller två nivåer. 2020 och 2023 kommer ut på gatorna.

EB: Och slutligen: när kommer vi kunna se NEVS bilar ute på vägen i Sverige?

MB: Vi har ett antal tester med olika typer av kunder. Men förhoppningsvis i slutet av 2018.

EB: Men kan en vanlig konsument köpa en?

MB: Du köper inte den som bil, men du köper den som en tjänst. Och om du har tur kan du delta i de första flotta testerna vi planerar för 2018.

EB: Tack.

6 tankar om “Det är här när NEVS-bilar vill slå på de svenska vägarna"

 • blank

  Intressant! Tack för informationen!

 • blank

  Åh ... det är dåliga nyheter.
  Behöver. Kunna. Till. Köpa. A. Nevs. Bil….
  Vilken nytta har jag av en bil om jag inte har 100% kontroll över den? Dela bilen med ... vem? Och hur intresserade är ”användarna” att hålla bilen i god form? Och ser jag mig själv som en vanlig användare med tillgång till en transport?

  Helvete nej!

  Det låter som en bilpool, men med en vridning.

  Inte ens hyra eller hyra ... bara en tjänst? En månadsavgift? Var kan bilen bytas ut när Nevs känner för det?
  Kan det vara något mer avarege Joe?

  Jag är för gammal för att hitta det här intressant. Hoppas det går bra för Nevs. Men jag kan inte vara någon framtid utanför stora städer. Det här är bara för dem som bor i utrymmen utan parkeringsplats och får en taxi ersättning.

  Jag är inte den kund de riktar in sig på. Dags att gå vidare

  Tack för intressant blogg, intressant webbplats och jag vill kolla här nu och då.
  Men för första gången gör Nevs. Fram till den här artikeln kunde jag läsa om Nevs.
  Det vill sluta från och med nu.

 • blank

  Det kommer att bli lång tid tills jag vill köpa en Trollhättan tillverkad bil igen, sucka. En tjänst? Pardon? Vad sägs om släphästvagnar?

 • blank

  Tom, tack så mycket för översättningen av denna intervju.

 • blank

  Intressanta saker sa som vanligt i alla NEVS-meddelanden, det öppnar nya lådor fulla med ytterligare frågor.
  Bara hoppas att de går rätt riktning.

 • blank

  Om du har tur kan du delta i ett test?
  Testar en Didi-cab för Kina? Tja, det är inte precis jul ...
  Och jag skulle inte kalla det tur heller.

Kommentarer är stängda.