NEVS förhandlar med nya investerare

NEVS förhandlar om att få fler investerare ombord. Meddelandet gick över på fredagen den sista P4 Väst in i världen. Överraskande kom hon inte, företaget under de kommande månaderna, stora investeringar i huset.

NEVS Trollhattan

En avgörande fas. NEVS behöver mycket pengar nu.

Starten i den tidigare Saab-fabriken har flera stora uppgifter på listan. Det finns den nya fabriken i Tianjin som behöver vara produktiv. Den första egna produkten, en elbil, som delvis är baserad på Saab 9-3, borde vara i 2. Halvdelen av 2018 går in i produktion. Till detta skapas en försörjningskedja, utveckling av försäljning och eftermarknadsverksamhet. Annonserade mobilitetstjänster måste finansieras liksom en ny generation fordon.

Med nuvarande aktieägarstruktur verkar företaget inte kunna genomföra investeringarna. NEVS vill ta ombord andra investerare som ger likviditet och synergier men som inte nödvändigtvis måste vara från Kina. Samtidigt finns det diskussioner med tillverkare, som skulle kunna använda produktionen i Trollhättan med ytterligare produktion. i IntervjuMattias Bergman gav EFN förra veckan, den kan läsas.

Det här är inte nytt. Redan för två år sedan, under Saab Festival 2015, var dessa frågor ett mer eller mindre offentligt diskuterat ämne. Produktionsområdet för NEVS sedan början att arbeta i ny regi vid omstart, och sedan vintern 2016 / 17 berättas i Trollhättan igen om den förestående inträdet av övriga aktieägare.

Tiden är igång. Om schemat ska hållas.

Två saker är säkra. Tiden är kort, om den elektriska bilstarten vill till och med närma sig schemat. Teamet från Stallbacka kan jämföras med ett besättning som strävar efter att klättra upp i ett berg. Du planerar, köper utrustningen, går till baslägret och klättrar sedan på berget. Var står NEVS? För närvarande är folk upptagna med att packa sina ryggsäckar, den stora resan har inte ens börjat än.

Alla visioner, alla befintliga beställningar, har bara värde om du faktiskt sätter elbilar med NEVS-logotypen på vägen. Men en sak är säker - vid NEVS sätts ingenting i sten efter nästan 5 år. Ägarstrukturen kommer sannolikt inte att vara som den är. Det kommer att förändras, kanske fler gånger. Kanske kommer det att gå samman med andra startups, och kanske kommer en dag NEVS att gå till ett annat företag.

Andra nykomlingar med stora ambitioner får liknande erfarenheter. Lynk & Co har skjutit upp lanseringen av Europa eftersom de först måste inrätta en försäljningsstruktur i Kina. 700-baserna ska ta med fordonet i det nya varumärket till kunden från årets slut. En stor investering. Men bara en inledning till den planerade globala närvaron. Det nya märket Lynk kan komma åt nätverket Geely och Volvo. Ett nätverk som varken NEVS eller nuvarande aktieägare har tillgång till.

För Trollhättan är utvecklingen av de kommande månaderna viktig. Om ledningen lyckas etablera företaget som leverantör av högkvalitativa mobilitetstjänster på marknaden under de följande 5-åren, skulle staden kunna generera en hel del ytterligare arbetstillfällen.

Frågan är fortfarande varför vd Mattias Bergman meddelandet nästan i samma andetag med meddelandet om de första konceptfordonen spridda? Ett svar, kanske det enda meningsfulla, kan vara att ingången till en ny partner är nära förestående.

10 tankar om "NEVS förhandlar med nya investerare"

 • Alla stora bilföretag har nu skrivit elbilar på sina flaggor, och de stora företagen har mycket fler alternativ vad gäller forskning och utveckling och ekonomiskt än NEVS, eftersom ingenting har kommit i flera år.
  NEVS är en stillbirth för mig, förhoppningsvis kommer det att vara över snart och då hoppas jag på en riktig SAAB-start.

 • Sökandet efter reklam och publicitet jag tycker är så slående, men se mer än en logisk eller möjlig förklaring till Bergmanns offentliga uppdrag.

  Allt är förmodligen överhängande - modell presentationer, testfaser, produktion lanseringen lanserar är -eller påstås redan i påsen (affären på hundratusentals fordon). Stor brud. Bra dowry. Det är precis vad du skulle berätta för potentiella investerare.

  Kanske har NEVS just insett att de behöver investerare och är i början av sökningen? Kanske har talar redan ägt rum, men har misslyckats? Vem vet?

 • NEVS är kinesiska. Och till skillnad från Volvo är NEVS en start-up. Vem kan bygga vad och när var dikteras av det nationella och kinesiska intresset. Den nya byggandet av arbetet var förmodligen mer ett politiskt och inte ett ekonomiskt beslut.

 • Tesla bränner pengar och fortsätter att samla in pengar från investerare. Skillnaden är att vissa bygger elbilar, andra har inte lanserat någonting i 5 år och har en konstig strategi. 2020, Volvo har länge varit med en lyxig elbil på marknaden och andra också. NEVS kommer inte att intressera någon längre.

 • Måste ge Franconia Troll rätt. Och om du inte har mycket djupa "fickor" måste du vara försiktig och gå steg för steg, säkert om det inte finns någon produkt som kan marknadsföras.

 • Allt är konstigt. Dessa oklara och vaga föreställningar vi tidigare har upplevt hos Saab.
  Den externa presentationen av NEVS är inte heller bindande. Jag misstänker att eftersom den kinesiska regeringen också har fått sina bidrag nära noll finns det redan problem med NEVS. Jag är inte heller intresserad av NEVS. Låt oss prata och skriva om vårt varumärke SAAB. Bloggen heter också SAAB blogg. net och inte NEVS Blog.net.
  Alla Saab körs en trevlig vecka.

 • Prognoser har alltid varit svåra på NEVS. Den enda logiska förklaringen på varför man letar efter allmänheten verkar nu vara den kommande inträdet av en annan investerare. Men bloggen är bara en kroniker av händelserna i Trollhättan.

 • Det är bara ren galenskap. Det finns ett jobb i Sverige som du kan göra rått. I stället bygger du en fabrik i Tianjin, med pengar du inte har. Det hade varit lättare att etablera en liten produktion i Sverige först och sedan investera i Kina. Tesla bygger också framgångsrikt bilar i USA och säljer till och med till Kina. Såg någon inte det på NEVS?

 • Du kan göra en jämförelse med bergsklättrare - eftersom de flesta jämförelserna lags men också detta. Jag tror att NEVS redan är på väg och nu erfarna bergsguider skulle vara användbara, eftersom det handlar om en ganska svår uppstigning.

  Återstår att se häck som upplevt bergsguide (investerare) ökar - efter mycket omfattande förberedelser vore det önskvärt NEVS att framgångsrika partnerskap kommit till stånd och ökningen kan fortsätta på ett säkert sätt.

  När det gäller Bergman-intervjun som publicerades igår bör det noteras att man inte bör förstyva för mycket på ett servicepaket. Godkännandet av NEVS offentligt skulle vara betydligt större om bilar kan köpas under konventionella metoder - fem 'mig är detta väsen om mobilitetstjänster ännu mer skrämmande!

 • "... det kan vara att ingången till en ny partner är nära förestående."

  Men det kan också vara så att motsatsen är fallet. Sådana tillkännagivanden om förhandsmeddelanden tycks vara mer lugnande piller för yrkesvärlden och bete för investerare.

  Om NEVZ och en potentiell investerare redan var mer eller mindre överenskomna, skulle Bergmann inte längre behöva vaga meddelanden, men skulle snart leverera.

  Allt verkar desperat för mig. Åtminstone verkar det mycket tveksamt ...

Kommentarer är stängda.