NEVS förhandlar med nya investerare

NEVS förhandlar för att få fler investerare ombord. Detta meddelande passerade i fredags P4 Väst in i världen. Överraskande kom hon inte, företaget under de kommande månaderna, stora investeringar i huset.

NEVS Trollhattan

En avgörande fas. NEVS behöver mycket pengar nu.

Starten vid den tidigare Saab-fabriken har flera stora uppgifter på listan. Det finns den nya anläggningen i Tianjin som måste vara klar för produktion. Företagets första produkt, en elbil som delvis är baserad på Saab 9-3, är planerad att tas i produktion under andra halvåret 2. Dessutom finns en etablering av en försörjningskedja, utveckling av försäljning och kundservice. Annonserade mobilitetstjänster samt en ny generation fordon måste finansieras.

Med den aktuella aktieägarstrukturen verkar företaget inte kunna realisera investeringarna. NEVS vill ta fler investerare ombord som ger likviditets- och synergieffekter, men inte nödvändigtvis behöver komma från Kina. Samtidigt pågår samtal med tillverkare som kan använda produktionsanläggningen i Trollhättan med ytterligare produktion. i IntervjuMattias Bergman gav EFN förra veckan, den kan läsas.

Det här är inte nytt. Redan för två år sedan, under Saab Festival 2015, var dessa frågor ett mer eller mindre offentligt diskuterat ämne. Produktionsområdet för NEVS sedan början att arbeta i ny regi vid omstart, och sedan vintern 2016 / 17 berättas i Trollhättan igen om den förestående inträdet av övriga aktieägare.

Tiden är igång. Om schemat ska hållas.

Två saker är säkra. Tiden är avgörande om elbilens start till och med kommer nära att uppfylla schemat. Teamet från Stallbacka kan jämföras med ett besättning som går ut på berg. Du planerar, köper utrustningen, går till baslägret och klättrar sedan upp på berget. Var står NEVS? Vi är för närvarande upptagna med att packa våra ryggsäckar, den långa resan har inte ens börjat.

Alla visioner, alla befintliga beställningar är bara av värde om du faktiskt tar med elbilar med NEVS-logotypen på vägen. Men en sak är också säker - vid NEVS, efter nästan 5 år, finns ingenting i sten. Ägarstrukturen kommer troligen inte att förbli som den är. Det kommer att förändras, kanske flera gånger till. Fusioner med andra nystartade företag kan vänta, och en dag kan NEVS smälta samman till ett annat företag.

Andra nykomlingar med stora ambitioner har liknande upplevelser. Lynk & Co skjutit upp den europeiska starten eftersom du först måste skapa en försäljningsstruktur i Kina. Från slutet av året ska 700 butiker ta med det nya märkets fordon till kunderna. En enorm investering. Men bara en förspel till den planerade globala närvaron. Det nya Lynk-varumärket kan komma åt Geely- och Volvo-nätverken. Ett nätverk som varken NEVS eller dess nuvarande aktieägare har tillgängligt.

För Trollhättan är utvecklingen de närmaste månaderna viktig. Om ledningen lyckas etablera företaget på marknaden som en leverantör av högkvalitativa mobilitetstjänster under de närmaste fem åren, kan ett antal ytterligare jobb skapas i staden.

Frågan är fortfarande varför vd Mattias Bergman meddelandet nästan i samma andetag med meddelandet om de första konceptfordonen spridda? Ett svar, kanske det enda meningsfulla, kan vara att ingången till en ny partner är nära förestående.

10 tankar om “NEVS förhandlar med nya investerare"

 • blank

  Alla stora bilföretag har nu skrivit elbilar på sina flaggor, och de stora företagen har mycket fler alternativ vad gäller forskning och utveckling och ekonomiskt än NEVS, eftersom ingenting har kommit i flera år.
  NEVS är en stillbirth för mig, förhoppningsvis kommer det att vara över snart och då hoppas jag på en riktig SAAB-start.

 • blank

  Tesla bränner pengar och fortsätter att samla in pengar från investerare. Skillnaden är att vissa bygger elbilar, andra har inte lanserat någonting i 5 år och har en konstig strategi. 2020, Volvo har länge varit med en lyxig elbil på marknaden och andra också. NEVS kommer inte att intressera någon längre.

 • blank

  Måste hålla med Franken Troll. Och om du inte har särskilt djupa "fickor" måste du vara försiktig och gå steg för steg, särskilt om det fortfarande inte finns någon produkt som du kan marknadsföra.

 • blank

  Det är bara ren galenskap. Det finns ett jobb i Sverige som du kan göra rått. I stället bygger du en fabrik i Tianjin, med pengar du inte har. Det hade varit lättare att etablera en liten produktion i Sverige först och sedan investera i Kina. Tesla bygger också framgångsrikt bilar i USA och säljer till och med till Kina. Såg någon inte det på NEVS?

  • blank

   NEVS är kinesiska. Och till skillnad från Volvo är NEVS en start-up. Vem kan bygga vad och när var dikteras av det nationella och kinesiska intresset. Den nya byggandet av arbetet var förmodligen mer ett politiskt och inte ett ekonomiskt beslut.

 • blank

  En jämförelse med bergsklättrare kan göras - men som de flesta jämförelser haltar den här också. Jag tror att NEVS redan är på väg och nu skulle erfarna bergsguider vara vettiga, eftersom det är en ganska svår uppstigning.

  Det återstår att se vilka erfarna bergsguider (investerare) som säkerställer uppstigningen - efter de mycket omfattande förberedelserna vill NEVS se framgångsrika partnerskap och uppstigningen fortsätter säkert.

  När det gäller Bergman-intervjun som publicerades i går, återstår att notera att man aldrig bör fastna för ett servicepaket. Allmänhetens acceptans av NEVS skulle vara betydligt större om bilar också skulle kunna köpas enligt konventionell praxis - för mig är detta väsen om mobilitetstjänster ganska nedslående!

 • blank

  "... det kan vara så att en ny partners inträde är nära förestående."

  Det kan också vara så att motsatsen är fallet. Sådana meddelanden om tillkännagivanden förefaller mig mer försäkringspiller för den professionella världen och bete för investerare.

  Om NEVZ och en potentiell investerare redan var mer eller mindre överenskomna, skulle Bergmann inte längre behöva vaga meddelanden, men skulle snart leverera.

  Allt verkar desperat för mig. Det ser åtminstone extremt tveksamt ut ...

  • blank

   Prognoser har alltid varit svåra på NEVS. Den enda logiska förklaringen på varför man letar efter allmänheten verkar nu vara den kommande inträdet av en annan investerare. Men bloggen är bara en kroniker av händelserna i Trollhättan.

   • blank

    Sökandet efter reklam och publicitet jag tycker är så slående, men se mer än en logisk eller möjlig förklaring till Bergmanns offentliga uppdrag.

    Allt är förmodligen överhängande - modell presentationer, testfaser, produktion lanseringen lanserar är -eller påstås redan i påsen (affären på hundratusentals fordon). Stor brud. Bra dowry. Det är precis vad du skulle berätta för potentiella investerare.

    Kanske har NEVS just insett att de behöver investerare och är i början av sökningen? Kanske har talar redan ägt rum, men har misslyckats? Vem vet?

  • blank

   Allt är konstigt. Dessa oklara och vaga föreställningar vi tidigare har upplevt hos Saab.
   Den externa presentationen av NEVS är inte heller bindande. Jag misstänker att eftersom den kinesiska regeringen också har fått sina bidrag nära noll finns det redan problem med NEVS. Jag är inte heller intresserad av NEVS. Låt oss prata och skriva om vårt varumärke SAAB. Bloggen heter också SAAB blogg. net och inte NEVS Blog.net.
   Alla Saab körs en trevlig vecka.

Kommentarer är stängda.