Ny NEVS 9-3 EV. Första fakta.

Igår gick de första bilderna av nya NEVS 9-3 EV runt om i världen. Car News China visade foton; svaret var stort. Saabvärlden är intresserad av vad som händer i Trollhättan. Tyvärr var de första bilderna som visas falska.

Under konstruktion?

Det visade fordonet skapades sommaren 2016 när NEVS sa adjö till Saabs varumärke. Relevanta delar med Saab-bokstäver togs bort och den modifierade 9-3 användes för några pressfoton. Dess design är definitivt inte mallen för ett elfordon som NEVS kommer att producera från 2018. Bilnyheter Kina, annars alltid mycket välinformerade, har fel.

Nytt desing språk på NEVS?

Men vad kommer NEVS att visa från 7 juni på CES i Shanghai? Rykten under de senaste veckorna har sagt att det kommer att bli betydande förändringar i utformningen av Saab 9-3-baserade elbilar. Kinesiska medier, som verkligen ligger närmare ämnet än vi, skriver också om det.

Låt oss ta en snabb titt tillbaka. 9-3 II kom 2002 på marknaden, 2008 gav det det första, stora modellunderhållet. 2011 följde nästa revision med en modifierad design och ny teknik. 6 år har gått sedan dess. En tidsram som står för en komplett modell och designgenerering i billivet. NEVS skulle göra det bra, efter att du har förändrats mycket under plattan nästan allt, även med en ny kropp att göra mål.

Stockholms 09.05.17. NEVS presentation.
En SUV på Saab 9-3 bas?

Sedan igår är det mer sannolikt än någonsin att detta kan hända. NEVS VD Bergman var talare vid 2: a Kina - Sverige konferensen i Stockholm. Ett foto togs under hans framträdande som har funnits i media sedan dess. Den visar två fordon. En av dem, sedanen, har de typiska Saab 9-3-generna och den berömda hockeyklubben på C-pelaren. Fronten, som inte längre ser ut som Saab Griffin-modellerna, har ändrats.

SUV: n som står bredvid sedanen är ännu mer intressant. När det gäller dimensioner kan den baseras på 9-3 och komma ut på marknaden som 9-3 X (?). Utan en SUV har ingen tillverkare i Kina den minsta chansen; den andra varianten skulle därför vara ett logiskt steg. 9-3 X-projektet fanns redan på Saabs tid. En nästan färdig SUV i segmentet 9-3 stoppades av GM i sista minuten, den slog aldrig på marknaden.

En ny design, en annan modellvariant. Det som VD Bergman visade i Stockholm igår ligger nära rykten som har funnits i flera veckor. Bilden från Stockholm är ur fokus, detaljer kan bara gissas på. De kommande veckorna blir spännande. NEVS är ett i stort sett okänt varumärke som måste presentera sig. Den spännande frågan för oss kommer att vara om designspråket för de kommande elbilarna kommer att förmedla skandinaviskt DNA.

15 tankar om “Ny NEVS 9-3 EV. Första fakta."

 • blank

  Kommer SUV också till Tyskland?

  • blank

   Först av allt måste den gå in i produktion. Om den möjliga distributionen i Sverige skulle resten av Europa då inte vara något problem med avseende på godkännandet, ännu inte beslutat.

 • blank

  allt kan vara bra, men namnet? NEVS, jag vet inte, jag vill ha en bil som heter det? Jag tror inte det. En SUV på 93er-basis skulle jag emellertid redan vilja ha.

 • blank

  Jag undrar om mötet i Kina i Stockholm 09.05.17. Besöker du den och såg NEVS-presentationen själv? För att du inte kan hitta något på webben om det.
  thx

 • blank

  Jag kommer att ha tålamod tills bilutställningen öppnar i Kina i början av juni. Då kommer förhoppningsvis skarpare bilder från NEVS. Förhoppningsvis kommer SAAB-generna att bevaras ... annars blir fordonet godtyckligt.
  Jag njuter fortfarande av synen av min 9-3 2008 ... elegant! Och alltid en anledning att prata med varandra.

  • blank

   Det är precis vad jag är! Jag står dock på 93er i den första serien. En 9-3 Aero Coupe med Viggenbody är den perfekta bilen för mig.
   Bra tid!

 • blank

  Designen bör inte tas bort för långt från 9-3 II (2011) - detta är det enda sättet att göra anslutningen till SAAB och Skandinavien synlig för allmänheten. Dessutom är designen för den senaste 9-3-serien verkligen uppdaterad.

  Om produktionen löper i några år kan du vara mer progressiv.

  • blank

   Du behöver inte kompulsivt skapa en anslutning där det inte finns någon. I slutändan använder de bara samma fabriksgolv som Saab brukade. Det är det.

   • blank

    I slutändan är det den produkt som bestämmer. Gillar det, är det intressant, fascinerar det? Då ser du om det kommer att finnas en länk till växtens stora förflutna i Trollhättan.

   • blank

    Det är inte riktigt så - du ser dig själv som en legitim efterträdare för ett välkänt varumärke och du vill inte bara fortsätta det så kallade designspråket. Anslutningar finns redan - det skulle också vara trevligt om intresserade parter kunde hitta så många SAAB-gener som möjligt på konsumentens sida.

    Det finns en mängd kriterier utanför drivtekniken som bör kopplas till SAAB (design, säkerhet, livslängd, unikhet etc.). SAAB-entusiaster letar för närvarande förgäves efter många av dessa saker från andra märken - jag skulle vara väldigt glad att se NEVS Ett stort antal av dessa SAAB-gener finns i produkter.

    • blank

     NEVS skulle vara helt otroligt om de inte satsade på Saab Gene. Då skulle de vara en okänd, namnlös kinesisk tillverkare bland många.

 • blank

  Ett tecken på livet, trots allt. Innan NEVS ligger en lång, lång väg. Det här är spännande och det är hoppas att du kommer att kommunicera mer öppet i framtiden. Jag ser fram emot designen i sin slutliga version!

 • blank

  Känns lite som Volvo. Med det nya designspråket har Volvo förlorat mig, och det där jag alltid har hittat Volvos design ganska bra under årtiondena. Att ersätta goda grundformer med orientalisk ornamentalism beror förmodligen på de så kallade världsmarknaderna.

  Detsamma gäller konceptet SUV. En elbil som ska flyttas till en acceptabel hastighet måste ha bästa möjliga aerodynamik. Det behöver inte bara ett sug-cw-värde så nära 0.2 som möjligt, men också en liten frontyta, säger, måste vara låg. Jag tror att det är precis vad Tesla Model 3 kommer att göra, för bara med mindre batterier och lägre strömförbrukning kan du nå det riktade priset. Och den mindre strömförbrukningen är endast möjlig genom aerodynamik. Det är här de globala marknaderna slår på, för på de flesta marknader kan du inte köra mycket snabbt, så aerodynamik är mindre av ett problem, men möjligheten att packa fler batterier i SUV-formen är en fördel.

 • blank

  Spännande! ..., det viktigaste är att det inte finns några bumpmonster och tekniken sätter standarder!

Kommentarer är stängda.