Ny NEVS 9-3 EV. Första fakta.

Igår gick de första bilderna på den nya NEVS 9-3 EV runt om i världen. Bilnyheterna Kina visade bilder; svaret var betydande. Det som händer i Trollhättan intresserar Saab-världen. Tyvärr visade de första bilderna att de var falska.

Under konstruktion?

Det visade fordonet kom från sommaren 2016 vid den tidpunkt då NEVS sa adjö till Saabs varumärke. Relevanta delar med Saab-logotypen har tagits bort, och den modifierade 9-3 har använts för vissa pressfoton. Dess design är definitivt inte mallen för ett elfordon som kommer att producera NEVS från 2018. Bilnyheterna Kina, annars alltid mycket välinformerade, är fel.

Nytt desing språk på NEVS?

Men vad kommer NEVS från 7? Visa juni vid CES i Shanghai? Rykten om de senaste veckorna har sagt att konstruktionen av Saab 9-3-baserade elbilar kommer att genomgå betydande förändringar. Även kinesiska medier, som säkert är närmare ämnet än vi skriver om det.

Låt oss ta en snabb titt tillbaka. 9-3 II kom 2002 på marknaden, 2008 gav det det första, stora modellunderhållet. 2011 följde nästa revision med en modifierad design och ny teknik. 6 år har gått sedan dess. En tidsram som står för en komplett modell och designgenerering i billivet. NEVS skulle göra det bra, efter att du har förändrats mycket under plattan nästan allt, även med en ny kropp att göra mål.

Stockholms 09.05.17. NEVS presentation.
En SUV på Saab 9-3 bas?

Att det kan komma till detta är mer sannolikt än någonsin sedan igår. NEVS VD Bergman var talare på 2. Kina - Sveriges konferens i Stockholm. Under sitt utseende togs ett foto som sedan dess har gått igenom media. Det visar två fordon. En av dem, sedanen, bär typiska Saab 9-3-gener och den kända hockeypinnen på C-pelaren. Ändrad är framsidan, som inte längre ser ut som Saab Griffin-modellerna.

Ännu mer intressant är SUV som står bredvid sedan. Det kan baseras på dimensionerna baserat på 9-3 och komma som 9-3 X (?) På marknaden. Utan SUV har ingen tillverkare i Kina den minsta chansen; det andra alternativet skulle vara ett logiskt steg. Redan vid Saab-tiderna fanns 9-3 X-projektet. En nästan färdig SUV i segmentet 9-3 stoppades av GM i sista minuten, den kom aldrig på marknaden.

En ny design, en annan modellvariant. Vad VD Bergman visade i Stockholm igår ligger nära de rykten som har pågått i veckor. Bilden från Stockholm är out of focus, detaljerna ska gissas högst. De kommande veckorna kommer att bli spännande. NEVS är ett i stort sett okänt varumärke som måste presentera sig själv. Huruvida konstruktionsspråket för de kommande elbilerna transporterar skandinaviskt DNA kommer att bli en spännande fråga för oss.

15 tankar om "Ny NEVS 9-3 EV. Första fakta."

 • Först av allt måste den gå in i produktion. Om den möjliga distributionen i Sverige skulle resten av Europa då inte vara något problem med avseende på godkännandet, ännu inte beslutat.

 • Kommer SUV också till Tyskland?

 • Det är precis vad jag är! Jag står dock på 93er i den första serien. En 9-3 Aero Coupe med Viggenbody är den perfekta bilen för mig.
  Bra tid!

 • allt kan vara bra, men namnet? NEVS, jag vet inte, jag vill ha en bil som heter det? Jag tror inte det. En SUV på 93er-basis skulle jag emellertid redan vilja ha.

 • NEVS skulle vara helt otroligt om de inte satsade på Saab Gene. Då skulle de vara en okänd, namnlös kinesisk tillverkare bland många.

 • Sannerligen är det inte - du ser dig själv som en legitim efterträdare till ett välkänt varumärke och vill fortsätta inte bara det så kallade designspråket. Länkar finns redan där - det skulle också vara trevligt om potentiella kunder på konsumentsidan skulle hitta så många SAAB-gener som möjligt.

  Det finns en mängd kriterier utanför drivtekniken som bör kopplas till SAAB (design, säkerhet, livslängd, unikhet osv.) SAAB-entusiaster letar förgäves för många av dessa saker hos andra märken - jag skulle vara mycket glad att se NEVS Ett stort antal av dessa SAAB-gener finns i produkter.

 • Jag undrar om Kina Sverige möte i Stockholm 09.05.17. Din du besöker den och såg NEVS-presentationen själv? Eftersom du inte hittar något på webbsidan om det.
  thx

 • Jag väntar till början av juni i Kina, bilutställningen öppnas. Förhoppningsvis kommer det att bli skarpare bilder av NEVS. Förhoppningsvis kommer SAAB-generna att bevaras ... annars kommer fordonet vara godtyckligt.
  Jag tycker fortfarande om synen på min 9-3 från 2008 ... elegant! Och alltid en anledning att prata med varandra.

 • I slutändan är det den produkt som bestämmer. Gillar det, är det intressant, fascinerar det? Då ser du om det kommer att finnas en länk till växtens stora förflutna i Trollhättan.

 • Du behöver inte kompulsivt skapa en anslutning där det inte finns någon. I slutändan använder de bara samma fabriksgolv som Saab brukade. Det är det.

 • Man bör inte ta bort designen för långt från 9-3 II (2011) - det här är det enda sättet att göra anslutningen till SAAB och Scandinavia synlig för allmänheten. Dessutom är designen av den senaste 9 3-serien verkligen uppdaterad.

  Om produktionen löper i några år kan du vara mer progressiv.

 • Ett tecken på livet, trots allt. Innan NEVS ligger en lång, lång väg. Det här är spännande och det är hoppas att du kommer att kommunicera mer öppet i framtiden. Jag ser fram emot designen i sin slutliga version!

 • Känns lite som Volvo. Med det nya designspråket har Volvo förlorat mig, och det där jag alltid har hittat Volvos design ganska bra under årtiondena. Att ersätta goda grundformer med orientalisk ornamentalism beror förmodligen på de så kallade världsmarknaderna.

  Detsamma gäller konceptet SUV. En elbil som ska flyttas till en acceptabel hastighet måste ha bästa möjliga aerodynamik. Det behöver inte bara ett sug-cw-värde så nära 0.2 som möjligt, men också en liten frontyta, säger, måste vara låg. Jag tror att det är precis vad Tesla Model 3 kommer att göra, för bara med mindre batterier och lägre strömförbrukning kan du nå det riktade priset. Och den mindre strömförbrukningen är endast möjlig genom aerodynamik. Det är här de globala marknaderna slår på, för på de flesta marknader kan du inte köra mycket snabbt, så aerodynamik är mindre av ett problem, men möjligheten att packa fler batterier i SUV-formen är en fördel.

 • Spännande! ..., det viktigaste är inga bumpande monster och tekniken sätter standarder!

Kommentarer är stängda.