Senova Offspace. Eller det eviga livet för 9-5.

Om minnen inte är vilseledande, så var det 1992 då Saabs ingenjörer i Trollhättan började arbeta med efterträdaren till den fantastiska Saab 9000. Det var för 25 år sedan! Saab 9-5 hade premiär 1997 och 20 år har gått sedan dess. Det verkar som om Sverige har gjort många saker rätt.

blank
Senova Offspace D70 Concept. Kredit: Granstudio

9-5 upprepades tekniskt och visuellt och sprang till 2010 från banden. Sedan såldes rättigheterna och de legendariska turboladdade motorerna till BAIC, och det blev tyst under en tid att flytta från Sverige.

Det statligt ägda bilföretaget, till vilket Borgward-ägaren Foton också hör, lanserade ett kinesiskt premiumvarumärke med varumärket Senova. För cirka 3 år sedan kom Senova D70 på marknaden, som är en Saab 9-5 av första generationen under plåt. Senova och BAIC har sedan intensivt kultiverat Saab-bilden, annonserat varumärkets stora förflutna och till och med använt Ex 9-5 i motorsport en.

Senova OffSpace Concept. Eller Saab 9-5 version 4.0.

Senova konkurrerar inte med premiumimporten från Europa, men för BAIC är Senova-linjen mer än bara en respektabel framgång. För att ge en boost till den sista svaga försäljningen visade BAIC på Shanghai Auto Show Senova D70 OffSpace-konceptet. Den förnyade designen har inget av en Saab, men bör vara nära serien. Det tar upp den konstiga trenden mot större och bredare kylare, vilket är mycket populärt i Asien. Kanske den sista uppfödningen innan du gör helt utan elektriska enheter.

blank
Nära till serien kommer 2018 på marknaden. Kredit: Granstudio

OffSpace Concept är utformat för att kombinera lyx och teknik, och den nya Senova-logotypen är integrerad i en dubbelvinge som sträcker sig rakt fram till strålkastarna. På senen av Senova-bokstaven i latinskt manus, vilket är värt den kinesiska köparen att signalera europeiskt ursprung.

Jag vet redan vad läsarna kommer att tänka på. Speciellt om du jämför originalet med det senaste designförslaget. I huvudfilmen blinkar ord som Chinadesign och så vidare förmodligen nu.

Rätt? Men det är fel.

Designen av Senova OffSpace-konceptet kommer från Turin, i tidigare tider en av de finaste adresserna för bilskönheter. Granstudio ritade designen för BAIC, som skapades på några månader från november 2016. Den nya Senova D70 bör tas i bruk våren 2018. De gamla gamla Saab-turbomotorerna fungerar under den nybildade plåten och till och med den nuvarande Euro 6-standarden i europeiska BAIC-modeller.

Saab 9-5, eller snarare dess teknik, kommer att fortsätta. När vi firar 2022s 25-årsdag i år XNUMX kommer det förmodligen fortfarande nya bilar att rulla av linjen med deras DNA någonstans i världen. En större komplimang till designern från Trollhättan kan knappast existera.

6 tankar om “Senova Offspace. Eller det eviga livet för 9-5."

 • blank

  På 15 år kommer ingen ihåg den kinesiska smällaren, 9-5 fortfarande decennier senare ... GM eller inte, 9-5 var en stor framgång!

 • blank

  I själva verket tycker jag att det på något sätt tröstar att det fortfarande finns nya barn och barnbarn som fortfarande bär farfarens goda SAAB-gener. Trevligt att veta, välskriven. Tack!

 • blank

  Citat: Det kan knappast vara en större komplimang till designern från Trollhättan.
  Det är rätt!
  SAAB -teknikens tillförlitlighet är imponerande! Du kan nästan tro att BAIC fick ett "fynd" ...
  Jag gillar sidovyn, från framsidan är kylaren för massiv / aggressiv ... 🙁
  Tack för att du tänkte utanför lådan ... 🙂

 • blank

  Trevligt att läsa, viktigt för oss 9-5 älskare: åtminstone vissa reservdelar kommer att fortsätta med det ....

 • blank

  Redan vild, vad erbjuds så i design. Vanligtvis Kina där några år gammal någonting helt nytt sprang. Påminner om Audi genom design.

 • blank

  Euro 6 är en bensinmotor med inloppsspridningsinsprutning, ingen stor konst. AvtoVAZ hanterar även skrotet i Lada Niva. Varför inte? Tricket är egentligen bara för att få katten varm nog snabbt.

  Jag skulle inte bli förvånad om till och med en 951 packar Euro 6 - om någon skulle bry sig om att mäta en ...

Kommentarer är stängda.