Ny dag, nytt bilmärke. NEVS & ICONIQ.

I går utgav NEVS ett pressmeddelande, som hade det vid andra ögonkastet. Så mycket så att vissa förklaringar om möjliga bakgrunder är lämpliga. Vad handlar det om? NEVS och ICONIQ är två nya, okända bilmärken.

NEVS Trollhattan

Och hade NEVS inte av misstag köpt den tidigare Saab-fabriken före 5-åren och började återuppliva Saab-märket, företaget skulle inte intressera oss. Det med Saab och den planerade comebacken är nu över, men det skapade runt 1.000-jobb i Trollhättan och en ny fabrik i Kina. Dessutom lovar man att odla Saab-arvet.

I går kom kommunikationen om samarbete mellan NEVS och ICONIQ, som finns på NEVS,. Det förklarar delvis den nuvarande situationen i Trollhättan, kanske även personalen ändras och står för NEVS framtida riktning.

Några anteckningar och bakgrundsinformation från min sida.

”Båda företagen kommer att samarbeta om utveckling av delad teknik för deras framtida fordon för att dra nytta av den svenska expertisen, för att maximera industriella synergier.”

 

ICONIQ presenterade de sju i Shanghai för några dagar sedan. Han är den första produkten av varumärket och bör gå 2018 i serie. Det byggs på NEVS-fabriken i Tianjin. Båda företagen vill utveckla och producera elbilar tillsammans i framtiden. NEVS och ICONIQ kommer att använda gemensamma plattformar för detta. Bakom det kan vara mer än bara ett nära ömsesidigt beroende, företagen har överlappningar i ägarstrukturen. THT är en partner i både NEVS och ICONIQ. Det skulle vara möjligt för två företag att bli en på kort sikt. Det skulle inte vara ovanligt och det kinesiska sättet att skapa fakta.

 

"NEVS vill utveckla ett E-segment EV Commuter-fordon med produktionsstart 2020."

 

E-segmentet står för fordon med en längd på 5 meter uppåt. Enligt NEVS-informationen ligger en lyxig, allelektrisk SUV med upp till 7-stolar. Den kommer att byggas från 2020 i både Trollhättan och Tianjiin.

Elbilen i E-segmentet kan placeras på samma sätt som Tesla X-modellen och kommer att bli den första globalt tillgängliga produkten av varumärket NEVS.

"Den första NEVS-bilen på marknaden kommer att vara 9-3 Sedan EV i Kina, eventuellt följt av andra 9-3-modeller innan den globala lanseringen av NEVS EV-pendlaren 2020."

 

Kanske mer intressant ur en bloggs synvinkel är möjligheten att producera ytterligare modeller baserade på Saab 9-3. Hittills har sedanen alltid nämnts, andra varianter har inte diskuterats offentligt. Men det är också ett faktum att NEVS planerade en ny upplaga av sportdräkten 2015-9 för modellåret 3. Det hände inte och jag var ännu inte säker på om NEVS hade rättigheterna till fordonet.

Under tiden har vi lärt oss att bortsett från några delar som är under GM-ägande, kan även NEVS-vagnen utges på nytt. Även med sedan tvingade GM-patent NEVS att omforma delar, 2014 års modell "GM-free" kom ut på marknaden.

Vad som kommer att finnas kvar av Saabs arv på NEVS är frågan som faktiskt driver oss. Det finns rörelse i Sverige, vissa saker verkar möjliga. I alla riktningar. Innan vi fattar en dom ska vi ha tålamod ytterligare några veckor. NEVS första offentliga framträdande blir CES Asia i juni.

Det finns, enligt vår information, mycket mer att se än bara några få appar.

9 tankar om “Ny dag, nytt bilmärke. NEVS & ICONIQ."

 • blank

  ICONIQ Seven = VW-buss med Land Rover Velar-obligationer.
  Så bil går inte NEVS: /

 • blank

  Ja, den här rutan är otroligt. Det värsta är de strålkastare som är för höga, hur kan detta tillåtas? De bländar varje normal bil oändligt, vare sig framifrån eller bakifrån. Men passar in i ”nu är jag samhället”.
  Det är liknande i de flesta SUV.
  Lastbilar har vanligtvis sänkt strålkastare, men de har säkert strängare regler, som med dieselutsläpp.

 • blank

  Iconoclasts! ! !

  Jag var tvungen att klicka bort ICONIQ Seven väldigt snabbt för att inte bli upprörd i onödan ...

  Jag ser fram emot en helg med min SAAB.

 • blank

  Det är nyheter! Tack för informationen! Eftersom du kanske är nyfiken vad NEVS kommer att visa på CES.
  När det gäller 9-3EV kan en konvertibel vara ett utmärkt tillskott till stationsvagnen. En full-elektrisk konvertibel i denna klass, det är inte känt till min vetskap. En sådan modell skulle ge en ytterligare länk till SAAB-arvet och en unik försäljningsplats på marknaden för elektriska och elektroniska produkter. På grund av luftföroreningar i Kinas megastäder skulle modellen vara mer för de europeiska och amerikanska marknaderna.

  Förhoppningsvis kommer NEVS inte att ta ett exempel på utformningen av den nya partnern ICONIQ. De sju är en av de värsta designkatastrofer jag någonsin har sett. Vilken sjuk hjärna tänker så? Bilen ser ut som en olycksbil innan den första leveransen.

  • blank

   Jag skulle inte se det som en olycksbil - mer som en "dåligt förbättrad" VW-buss. I vilket fall som helst gick designen helt fel.

   Det skulle vara intressant att ta reda på om en lysande designer kommer ombord i Trollhättan - en extremt viktig fråga för den planerade fortsättningen av SAAB-linjen (förhoppningsvis inte bara designmässigt).

 • blank

  Tack för de här nyheterna från Trollcity. Utan den här bloggen skulle jag säga ”Jag har ingen aning om vad z. Hänt i Trollhättan ”.
  Det är fortfarande spännande och intressant ... vi kommer att se hur "arvet från SAAB" kommer att behandlas ytterligare ...
  Den tidlösa, kanske coola elegansen i VILLAGE inspirerar mig mer och mer!
  Vi får se vad som görs av det i Kina ...

 • blank

  oooo 2020 denna si att sakta, jag hoppas nya modellen kommer 2019, Volvo och andra märken lansera fullt elbilar snart

 • blank

  Jag är nyfiken på vad som gör NEVS ur 9-3. Finns det några detaljer?

  • blank

   Tyvärr var det inget vi kunde / skulle kommunicera med. Vi är lika exalterade.

Kommentarer är stängda.