En Talladega för årsdagen

Egentligen borde 9000CS (Joe) vara den sista som vi antog - det är inte längre lätt att köpa en SAAB idag. Tre räcker faktiskt för att fortsätta köra SAAB under många år framöver. Ibland händer det annorlunda.

blank
Tidlös vacker design, typiska Saab-linjer. Foto: Gerd

Vid någon tid kände jag mig som en 902 Coupé. Vi har haft 15 100i 902i från 2,3 sedan 1997 år och 902 TKm, som vi är mycket nöjda med. Jag gillar särskilt den tidlösa designen av XNUMX. I cabriolet och coupe kommer linjerna bäst.

Det var nätverket observerat och en dag för ungefär två år sedan hittade jag i närheten av Stuttgart, en 902 Talladega Turbo i svart med svart läderbeklädnad. Bildserien var från katalogen.

Vad kan jag säga, 1500 Km och en natt var gratis, vi gick inte för en provkörning och satt efter tio minuter i 9000 på vägen till norr - väldigt bra fotograf!

Några mer sightseeing i norr, så lägger jag planen på filerna. Dagen för 902 verkar räknas. Synd, för att de är mycket bättre än många unobjective fördomar hävdar, men nu minst 19 år gamla och konsumeras i vardagen.

För mig är 902 bland den "moderna" SAAB modellen som mest citerade SAABs ursprungliga designers. Han är från några vinklar som nästan liknar några av hans 99-modeller som sin direkta föregångare. Den något stigande sidlinjen, den subtila kinken i midjan. Den kom in i 99 som en förlängning av sidokåpan till bakljusen för första gången. Denna linje kan redan ses på en skiss av Sixten Sason (ca.1962) på ett papper av Hotel Bele i Trollhättan.

Tyvärr lever han inte längre för 99-konceptet. Arbetet fullbordades av Björn Envall, som även designade 902. Men här hölls också i slutet av utvecklingen, en generationsändring, Einar Hareide reviderade den svåra bakre änden.

Tillgången till GM-plattformen för SAAB var en lyckoslag, för att annars skulle ha varit i Trollhättan 20 år tidigare gick ljusen ut. Det hade varit flera försök att utveckla en 900-efterträdare på 9000-plattformen som var för tät på 9000 och för dyr. Det sista försöket var projektet 102, en mycket framgångsrik Envall-Design. Detta överfördes till stor del till projektet 104 (GM-plattformen). Plattformen var lösningen på problemet, allt annat är SAAB.

Den som hävdar att 902 är en Vectra, har ännu inte upplevt skillnaden och Anders Tunbergs bok rekommenderas. Från 1992 hade vi Vectras hos mitt senaste företag. Därefter föredrog jag min privata 9000 CC "för säkerhets skull".

De första mötena med 902 jag hade från 1995 genom tillfälliga hyrbilar. Jag gillade det mycket, men hade inte den vanliga platsen för familjen jämfört med 9000. Därför stannade den med 9000 CSE och senare 902-konvertibelen förresten. Nu är vi tillsammans igen.

blank
Saab 900 Talladega i en bakgård i östra Berlin. Foto: Gerd

I slutet av november upptäckte 2016 jag en 902 Talladega i Berlin, uppenbarligen felaktigt annonserad som 2.0i, för på ett foto var boosttrycksdisplayen. Priset är ganska i det symboliska området. Vår dotter (nu arbetar för en stor bilbil i Berlin) fick i uppdrag att ta en närmare titt på provet och kolla in motorrummet - Turbo ?? När samtalet kom in såg det här gången allt positivt och jag körde för att se själv.
Jag hittade SAAB på en bakgård i Östberlin bakom ett ganska rundhus med en mycket trevlig bilhandlare, Ur-Berliner. Familjen var tvungna att ge upp det här huset genom byggandet av väggen och det var bara en gång efter att svängen i dåligt skick kom tillbaka - tysk historia bor!

SAAB såg bättre ut: en 902 SE Turbo Talladega från 1997 med 205TKm, 185 PS och nästan full utrustning. Han var en mycket mindre byggarbetsplats än vår andra 9000 Joe för fyra år sedan. Utan många ord fanns en rabatt, ytterligare åtgärder skulle ha generat mig. Bilen togs i VW i betalning och vidarebefordrades för export. Det här är tyvärr vägen för vår SAAB idag, om de inte kan vidarebefordras hos oss fans.

På returresa till Kiel var det nästan kontinuerligt grin, SAAB sprang fantastiskt. Varken 20 år eller 205TKm noterades. Det var roligt när LED-ljusljusen började driva bakom mig i truckövergripande manövrer. När tåget var fritt igen gick det och jostlingen hade gjort. Ingen tar den gamla 902 på allvar, mer underdrivning är inte möjlig. Motorns kraft är idag ganska medelklass, men väger bara 1300 Kg.

Jag har inte testat det och jag kommer inte, men enligt bruksanvisningen regleras 230 Km / h av boosttrycket för att skydda systemet. Detta bekräftas också av resultaten från Talladega 1996, den snabbaste behandlingen är 12 timmar vid 230,4 Km / h den sista dagen. I 1. och 2. Växelvridmomentet reduceras också för att skydda enheten och för bättre hantering, är det meningsfullt. I konstruktionen låg stor vikt vid hållbarhet. I 9-3-serien fick senare betydligt mer strömförsörjning.

Den enda downer var den självständiga black panel totalen. På motorvägen släcktes hela instrumentbelysningen. Hemma visade det sig att en kabel i kontakten hade löst ljusstyrkan, som snabbt blev fixerad.

Självklart, med en sådan gammal bil, finns det alltid en mer eller mindre lång att göra-lista. En stor del tillsattes Bilhandlare Lafrentz arbetade efter jul. Sedan följde behandlingen hemma, små quirks, den första ljusrosten närmar sig problemfria områden, polerar färgen och renoverar den ursprungliga BBS Talladegafelgen .... Dessutom måste jag säga att 902 inte har något underhållsskydd och en komplett servicebok som hålls av SAAB-garage. Han levererades ursprungligen i Schweiz och kom 2004 till Berlin. Dokumenten är också en COC, utfärdat i Trollhättan, 2011-07-11, intressant!

Under tiden kunde jag samla in några körintryck och jämförelser med våra två 9000. Jag har förändrats mycket de senaste veckorna.

Materialen är till stor del jämförbara med de av samma gamla 9000. Speciellt det tjocka svarta läder ger ett bra intryck. På vissa punkter märker du att 900 ligger under 9000, å andra sidan är 900 märkbart den modernare bilen. Han är lättfodrad och går smidig genom kurvorna. Vad jag har fixat igen (som med den konvertibla sedan), är det wobbly boot golvet. Om du håller bra 4mm-plywoodpaneler under mattan i utklippet på reservhjulet, är du inte ännu i den fina fasta botten av en 9000, men det blir mycket bättre. Detta är också möjligt med 9-3 I.
204er-motorn är för mig en gammal bekant från 9000 2.0t. Han kör som Vollturbo här så trevlig och tyst som i 9000. I Italien, förresten, levererades 9000 AERO med denna motor, eftersom bensin över två liter kubikkapacitet beskattades mycket högt.

Hela paketmotorn, chassit och bilen är mycket framgångsrikt efter mitt första intryck. I staden bor du bättre fasthållen i tredje växeln, annars finns det bilder i posten. Avgasljudet påminner om föregångaren.

Ljud: Det ursprungliga Clarion-musiksystemet (CD-växlare i bagageluckan) är fortfarande fullt fungerande efter 20-år och har ett gott fullt ljud. Naturligtvis, Clarion / Nokia-systemet i 9000 med separat förstärkare och dubbelt antal högtalare når inte riktigt, vilket var riktigt avancerat då.

Han klamrar inte, kroppen är styvare än 9000. Vindbruset är också signifikant lägre jämfört med 9000. Naturligtvis är allt detta inte fallet med 902-konvertibelen, så jag kunde aldrig riktigt jämföra tidigare. Den konvertibla med 150PS-sugaren har en mycket annorlunda karaktär än turbosna. Det här är snarare den mysiga kryssaren, som passar bra med öppen körning. Du lyssnar på 2,3i som.

Denna 902 coupe är fortfarande en trevlig turnébil, faktiskt en riktig GT. Och han är en sak, en riktig SAAB!

Tack till Gerd för Saab-berättelsen! Det är vad en av våra exklusiva är för Saab boarding-filer på resan. Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering eller någon annan händelse i livet med kultmärket från Trollhättan?
Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

11 tankar om “En Talladega för årsdagen"

 • blank

  Mycket trevliga bilder, för mig är 902 och 9-3 1 de vackraste Saabs.

 • blank

  En riktigt bra historia med bra bilder! Hur kan du ogillar 902? Åtminstone nu ser du inhysa olika ögon.

 • blank

  Tack för den känslosamma rapporten om din SAAB 900 "Talladega".
  Verkligen en tidlöst vacker SAAB! 🙂 Och att se särskilt "ädel" ut som en kupé ... Vad trevligt att SAAB har landat i goda händer hos dig! Ha kul med SAAB och olycksfria resor!

 • blank

  Hej Gerd,
  Riktigt vacker din Talladega! Jag ser redan fram emot att se honom live i juni. Jag undrar om den "spolar" lika bra som min 9-3.1 gör?

 • blank

  Underbar berättelse, tack för det.

 • blank

  Hej Gerd,
  Ett bra reportage om din 902 Talladega, som lyser igen i full prakt. Den entusiasm som du stod bakom det här projektet och bröt en lans för det mestadels "utstötta" 902 märks absolut. Grattis till din artikel och Talladega.
  Nu hoppas jag få se den nya höjdpunkten i din samling "live" i Kiel i juni. Tills dess, ha mycket roligt och glädje.

 • blank

  Hej Gerd!
  Tack för lansbrytningen till 902 och jämförelserna med 9000 och, designtechnisch, även föregångarna. Jag finner 902 också chic precis som han står med dig.
  Mitt intryck, även från internetannonserna, är att 902 läder inte är lika hållbart som 9000. Det ser ofta skört ut och scuffed, även vid lägre körsträckor.
  Ser du en tillverkare notering för ditt 902 läder?

  Köpet låter som en lyckoslag. Den gör redan på originalbildet ett rent intryck.
  Det är bra att det inte gick så långt efter inbytet på VW - jag tror att alltför ofta passar mycket bra exemplar intresserade, helt enkelt för att vi (inte kan) märka det.

  Jag önskar dig en skada -fri resa - och om du får chansen, kontakta den tidigare ägaren: Jag har redan upplevt flera gånger att de var mycket nöjda när jag rapporterade med deras "gamla bil". Några historier och positiva känslor kom upp.

  • blank

   Jag har kontrollerat igen, men det finns inga läderkoder som i 9000.
   Det svarta läder i Talladegas ger ett mycket solidt intryck. I min sökning sprang jag i två riktiga grottor, men det svarta skinnet såg förvånansvärt bra ut i båda.
   Det är annorlunda med beige läder, det kommer inte till Elmo från 9000ern-spåret. Eftersom jag har den direkta jämförelsen mellan CSE och konvertibel och tror att jag har bibehållit lika bra. Förarsätet i konvertibel ser sämre ut än i CSE, 30.000 har kört mer.

   • blank

    Tack för svaret på mina frågor. Mer motivation att ta hand om beige läder i min 9000.

 • blank

  Bonjour, Pourquoi ne parlez vous pas des Saab Biopower, användande l'éthanol à 85%. C'est une très bonne solution en attendant que la voiture électrique arrive, ce qui n'est pas pour demain avec plein en 10 minutes puis chauffage, pluie et essuies glace, radio, navigation….

  • blank

   Min franska är inte bra längre, så jag skriver på engelska. Det finns inte så många bensinstationer med E85 längre. Så bara ett fåtal människor får chansen att sätta E85 i sina Biopower-bilar. Vi har också en Biopower, men vi har inga E85-bensinstationer i närheten

Kommentarer är stängda.