NEVS elbil på vintertestning

Det har blivit tyst runt NEVS. Sedan pressen talesman Ulrika Hultgren lämnade företaget, har informationsflödet torkat upp. En eventuell efterträdare är ännu inte bestämd, medias närvaro är också mycket begränsad i den svenska pressen.

NEVS 9-3 EV på vinterprestation. Bild: NEVS

Efter att det hade varit tyst i veckor på NEVS egna kanaler fanns det för några dagar sedan bilder på ett 9-3 EV testfordon på en vinterkörning. Bakgrundsinformationen om detta är gles och vi har bara ett fåtal fakta.

Fordonet, registreringsnummer WOM 248, tillverkades som Saab 9-3 med automatisk växellåda av modellår 2014. Den bär VIN VTNFM4VV8G9900003 och godkändes på sommaren 2016 som en elektrisk bil för testning.

NEVS elbil på E-Golf nivå?

En drivenhet används som drivenhet och ger upp till 100 kW. Prototypen är alltså på nivå med en E-Golf, som också kan ta upp till 100 kW effekt. Jämförelsen är inte utan intresse, för NEVS talade nyligen om en räckvidd på 300 kilometer som Golf har i serie sedan den senaste uppdateringen enligt NEDC-körcykeln. Volkswagen ger 200 kilometer som en realistisk handlingsradie under vardagliga förhållanden, först provkörningar bekräfta det.

Golfens tomma vikt är 1.600 kg, NEVS 9-3 väger 1.825 kg. Det är nästan 4 kvint mer än en välutrustad Saab 9-3 Aero sedan med V6 och XWD väger. Allt vi vet om batterierna är att de är från den kinesiska tillverkaren CATL som också levererar BMW och PSA-gruppen.

Allt är helt nytt under plåten på NEVS. Underhuset har förändrats djupt och har inget att göra med Saab och 9-3 som vi vet. Att du knappast kan röra den välbekanta utformningen av Saab 9-3 sedan i kostsam teknisk revision vill ha är en av de mystiska beslutsfattandet på NEVS.

NEVS 9-3 EV. Produktion från 2018 i Kina.

Elbilen, NEVS, tillverkas för första gången i december, när 2013 är klar för produktion rapporterade, från året 2018 i Tianjin. Licensen för anläggningen köptes med betydande medgivanden till Trollhättan. Kroppens produktion och målning kommer inte att äga rum i Sverige, utan i Kina. Även en planerad liten serie elektriska bilar i den gamla Saab-fabriken i stallbacken verkar av bordet.

Produktionsverktygen för 9-3 kommer troligtvis också att gå till Kina om NEVS inte bygger om dem till Tianjin-fabriken. Således är företaget rätt alla skeptiker som har följt kritiskt de senaste årens utveckling.

Det finns fortfarande ingen produktion i sikte för den traditionella Saab-fabriken. NEVS planerar att presentera helt nya modeller till 2020, som sedan byggs i Kina och Sverige. Men efter nästan 10 års stillestånd kunde den gamla Saab-fabriken börja igen, enligt den nuvarande statusen i Trollhättan tror bara de största optimisterna.

22 tankar om “NEVS elbil på vintertestning"

 • blank

  Inga goda nyheter! Tekniska data är inte särskilt imponerande. Tack för den intressanta jämförelsen med VW.
  NEVS borde kanske överväga att sälja fabriken i THT till en tillverkare som kan göra mer med SAAB-arvet.
  Om fabriken körs i Kina kan den produceras mycket billigare där. Kanske en slutmontering med levererade komponenter från Kina i THT skulle vara tänkbar för att kunna klistra "Made in Sweden" på den. Men det skulle inte längre vara en fullfjädrad fabrik.

 • blank

  Elbil och vinter provturer ???

  Detta kan inte ha något att göra med de bästa / gamla SAAB.

  Jag blir gammal också, men med min gamla riktiga bensinbil.

  En SAAB 9-5 2.3t kombidrivrutin

 • blank

  Du är alltid sönder. Hittills, så 70% hoppas på 30% skepticism, det är långsamt.
  Hur som helst, jag är som Bergsaab, mina fyra har fortfarande tillräckligt med drivkraftreserver och en ny brännare är inte av frågan för mig. Men det finns andra tillverkare, den korrekta ökningen av elbilar får inte vara från Trollhättan. Men absolut inte från Kina!

  • blank

   Väl uttryckt. Du kan inte skriva det bättre!

 • blank

  Vad händer mer med nevs i sverige?

 • blank

  NEVS hade möjligheter och utnyttjade inte dem. 2013 gillade jag den nya upplagan av 9-3. Men folk, under 2018 fortfarande samma design och sedan som ett nytt varumärke och elektro? Jag bryter av ...

  • blank

   Med 9-3 välkända silhuett kan du åtminstone känna igen att det är en produkt med skandinaviska rötter.

   Detta kommer troligen att ha varit huvudorsaken till NEVS, först för att ändra utseendet på ingenting.

   Designen är fortfarande mycket modern - de flesta nya versioner från andra tillverkare har fått en ganska inharmonisk form.

   • blank

    Att kalla designen ”mycket aktuell” är definitivt ett skämt. Naturligtvis är det ganska tidlöst, men naturligtvis inser alla, inifrån och ut, att det inte längre är ett "mycket modernt" fordon.

 • blank

  Helt nya modeller (det är på tiden) från 2020 låter bra - om det verkligen ska vara produktion i både Sverige och Kina, kan till och med en nybyggnad av en komplett tillverkningsanläggning planeras i Sverige.

  Om NEVS redan har fått en riktigt lysande start i Kina, skulle det gamla och välkända varumärket fortfarande vara vettigt för andra marknader - diskussioner med SAAB AB skulle säkert vara enklare att hantera och avsluta med ett positivt resultat än tidigare, med tanke på en god affärssituation med ganska dystra utsikter.

 • blank

  Låt oss bli överraskade av Saab Festival 2017. NEVS bjuder in dig till den "gamla" fabriken.

  • blank

   Oavsett vad NEVS planerar: Det är värt att gå till den tidigare Saab-fabriken på fredag ​​morgon. En promenad genom de "heliga salarna" är alltid väldigt spännande!

   • blank

    Jag kommer definitivt att göra det. Det kan vara sista måltiden vi kan fortfarande se detta arbete.

   • blank

    Hi Tom
    måste du anmäla dig till fredagsbesöket på heliga hallar? Vi är också från 8.06 i Trollhätten för årsdagen och skulle vilja gå till de heliga salarna
    LG

    • blank

     Hittills behövde du inte registrering och jag antar att det här året inte kommer att förändras.

     • blank

      Tack så mycket. Jag såg att du kan anmäla dig till dagarna där. Är det möjligt att göra detta på plats eller i anteroom?
      LG Chrissi

      • blank

       Om det kommer till festivalpasset, kan du köpa det i museet på plats.

       • blank

        Okej tack då gör vi det lokalt

 • blank

  Det är synd om skeptikerna och ”jag visste alltid” -typerna har rätt. Det hade annars varit trevligare.

 • blank

  .. ja, alla företag måste möta begränsningarna och tjäna pengar. Synd för Sverige bra för Kina.

  Men jag väntar också på att min SAAB kommer att ta slut. Efter det är allt öppet men förbränningsmotorer är som i går ...

 • blank

  Lämplig för våren ... vinterkörningar! 🙁
  Michael A. har lämnat NEVS, pressansvarig Ulrika Hultgren har lämnat NEVS. För tillfället ser jag ”den gamla bilden” av NEVS igen: mycket dimma kring aktiviteterna. Entusiasm för nya produkter ser annorlunda ut!
  Jag väntar. Inga känslor för NEVS.
  Tack till Tom för den ringa informationen.

 • blank

  Åh kära ... vilken start på veckan!
  Eftersom jag är en av dem som hade slutit med VMAB med SAAB som en ny billeverantör, är det synd för historien och arbetarna, men jag skulle verkligen inte ha köpt en NEVS SAAB (sorry).
  Jag föredrar att ta hand om skrotjärnet (9000) och gammal plast (9-3 II) 🙂 och kanske kommer det nya SAAB: er från namnägaren igen ... vem vet ...
  Under de kommande 4 åren har jag tid att vänta ... 🙂 och sedan full elektrisk kraft !! 🙂 med TURBO 🙂

Kommentarer är stängda.