Saab youngtimer på vintern. Ett självförsök (2 / 2)

Den som flyttar en gammal bil borde ha en viss tolerans och villigheten att reparera mindre defekter själva. Även en Saab Youngtimer är redo för någon överraskning, speciellt om den flyttas i vardagen.

Anna på vintern. Saab älskar snö och is

Felaktigheterna är slående.

De första veckorna är uppe Anna-projektet oproblematiskt. Jo, på något sätt undrar jag vad jag gör här. Jag är inte säker på om gamla älskares bilar är på gatan även på vintern. Men jag skulle aldrig erkänna det för familjen och vännerna att titta på projektet med misstanke.

9000 verkar vara på min sida. Han håller sig fast tills defekten djävulen inträffar. Först kommer en centrallåsmotor ut. Inte till 100%, men om och om igen och oftare. Låst eller inte - är frågan.

Jag gillar inte spelen, och jag kan inte stå om något inte fungerar. Så byter jag den trasiga delen. Detta är snabbt, görs också av lekman. Instruktioner följer snart på bloggen.

Några dagar senare överraskar nästa defekt. När strålkastaren aktiveras lyser den röd i piktogrammet. Röd är inte bra, tror jag. Men helljuset gör vad det ska. Det lyser. Okej.

Spelet upprepar Saab med mig i några dagar. Rött piktogram. Men stor strålkastare.

Jag förstår inte vad min bil vill ha från mig, och min bil förstår inte varför jag inte svarar. 9k förlorar tålamod med mig och radikaliserar sig själv. En strålkastare slutar slutligen, men bara i helljusläge. Halvljuset fortsätter att fungera.

Varför är det Billiga strålkastare, bruten lampa? Nej, lampans modul är defekt och kommer att bytas ut. Sedan dess finns tystnad och Saab rullar på som om ingenting hade hänt.

Saab och kyla och snö

Vinter ger några riktigt kalla dagar. Temperaturen sjunker tillfälligt under minus 10 grader Celsius. Det påverkar inte minst den gamla Saaben. Tvärtom. Turbo gillar kall luft, och man har en känsla av att Saab låter svensken hänga ut. För det mesta hänger han på Calix-värmaren och hoppar sedan lekfullt lätt. Det automatiska klimatet blåser redan på de första meterna hennes lukeesbris, bättre är det inte. Endast sätesuppvärmningen tar lite tid tills värmen känns. I 9000 var fortfarande bra, tjockt läder behandlat. Det har också nackdelar.

På sådana dagar kraschar 9k i entablaturen och en känner sin ålder. Men dragkraft på snö är i en klass av sig själv. Motorns och transmissionspaketet, som vilar på drivaxeln på ett kompakt sätt, garanterar god framåtriktad rörelse. Utan elektroniska hjälpare på vägen. Saab gillar snöiga, rena vägar. Han är svensk genom och igenom.

Saab och mångsidighet

9000 kommer från en annan gång när bilar fortfarande byggdes för ändamålet och inte att gratulera fåfängligheter. Han förstör sig med utrymme utan ända. Du kan vara på väg med 4-vänner och bagage, och i hårdvaruaffären kan du ladda bagage så full att SUV-ägare är gröna av avundsjuka. Och du kan, i motsats till simulerade SUV, dra riktiga trailer. Inga små hårdvaruaffärer, men sakerna för riktiga män. Vad lockar uppmärksamhet när du reser med en klassisk bil och ett tvåaxligt fordon laddat med möbler. Eller bara transporterat ett ton grus.

Saab kan dra 1.8 ton, och han gör det med flygande färger. Den avtagbara släpvagnen från fabriken är väldigt lätt att använda, när du har sett igenom systemet - eller har hittat instruktionerna under reservhjulskåpan.

Youngtimer på vintern. Ja eller nej?

En gammal bil är och förblir en gammal bil. Ändå var han pålitlig, utan allvarliga brister. Men efter 400 kilometer i 9000 gör min rygg ont. Eftersom jag inte längre är 20, och Saab är nästan 20. Och jag känner att Saab förlorar mycket av sin magi när den används dagligen. Särskild attraktion går förlorad när man använder en bil varje dag. Dessutom är han för mig, efter månader i självförsök, så illa en vinterbil. Jag är rädd för sin metall när jag fastnar i en hektisk rush.

På andra sidan byggdes bilar som 9000 för körning. Inte bara i bra väder, men för vardaglig, robust användning. Att använda en produkt så länge som möjligt, för att behålla det, är resursskydd och levde hållbarhet. Och bortom det vanliga, som vill berätta något annat för oss.

Hur ser du läsarna på bloggen? Ska Youngtimer vara på vägen på vintern, eller skulle de vara bättre i torra hallar? Jag ser fram emot svaren.

Saab youngtimer på vintern. Är det möjligt?

 • Yes! Eftersom de byggdes för det. (76%, 132-röster)
 • Nej! Gammal metall bör sparas. (24%, 41-röster)

Totala omröstare: 173

Laddar ... Laddar ...

26 tankar om "Saab youngtimer på vintern. Ett självförsök (2 / 2)"

 • En 9000er för mig var den bästa Saab mannen har byggt.
  Bra, bra att köra. och alltid redo för handling. Dessa bilar kan och måste behållas bra men kan köras året runt. Vad som skulle sägas om läder är också 100% korrekt. Aldrig har Man använt ett sådant Kwalitaet läder längre.

 • GM sålde Saab sittplatser till Lear i de tidiga 90-åren. Därefter gjorde alla Saab-platser till 2011 i Trollhättan.

  ELMO spelar i en annan liga än BoW, vilket redan är märkbart i en direkt jämförelse. ELMO läder är lyx, BoW väldigt bra läder men mycket mindre värdefullt. Sätena själva borde vara identiska. Men man kan inte utesluta skillnader i Saab-galenskapen i 90-åren även skillnader.

 • Vill du åka skidor eller köra på vintern?
  Båda!

  Jag har en 9000 som redan visat spår av åren när jag köpte den. Den är tekniskt underhållen och skyddad från ytterligare försämring om möjligt (så långt det är möjligt i kvasi-exklusiv vinterdrift) - och drivs som vinterbil.
  Den andra - nästan lika ny - 9000 var tvungen att uthärda även vid den första ägaren inget salt och jag kommer att spara honom som möjligt. Samt de konvertibla och de klassiska bilarna.

  Om du funderar på vad som kostar en ny bil, skulle det vara alternativet från vinter och sommar, Youngtimer är förmodligen fortfarande billigare (för förlust av värdefri) alternativ. Och den mycket mer hållbara också. De resurser som en ny bil förbrukar under produktionen måste överföras av en unga timer på fabriken.
  Och om han då i drift och är lika tillförlitliga eller som i denna rapport (som jag kan bekräfta av erfarenhet obegränsat), förefaller det mig denna variant, åtminstone för mig som den enda logiska!

  hälsningar
  Gerald

 • Höger Tom,

  återlödning är (för mig) inget problem.
  Du behöver bara göra felsökning, till exempel när strålkastaren inte fungerar på ena sidan.
  Hitta en rätt bil men det är värt att hitta misstag.
  Och därefter ventilerad framstolar för installation och tråd etc.

  Hälsning SAAB 9-5 2.3t-drivrutin Klaus

 • Där är de igen, de olika karaktärerna i 9000 som du beskrivit för en tid sedan. Beigestolarna är från ELMO och de svarta från BoW, är det möjligen orsaken? Har dessa leverantörer byggt hela sätet (klädsel), eller bara levererat läderklädseln? Jag märker också en skillnad med mina två, men han gör inte ett så negativt intryck på mig. Jag har alltid drivit den till den högre körsträckan av BoW-säten, men det kan inte vara.

 • Jag är övertygad om det. Vår 9k i hangar flyttas endast sporadiskt och har inget emot det. Elektroniken är robustare än du förväntar dig. Jag håller mina fingrar korsade för säsongens början!

 • Inte riktigt. I midnattblått är allt bättre, även om det är (faktiskt) samma platser. Körsträckan är lika, båda byggdes samma dag i Trollhättan. Och ännu mer bekvämt känner jag de gamla plysch stolarna i CS.

 • Det är synd då det fördärvar hela resan. Är det i din andra 9000 (t.ex. den vackra blå Anni) på så sätt?

 • Om du äger flera Saab kan det vara vettigt att tilldela en av dem till vintertjänsten. Annars ber jag om den saltfria tiden för att bevara kroppens värde. Mina två H-plattor ser inte ens våt! Denna strategi hjälper mig att behålla varumärket på gatan, eftersom vintern är mer olycksbenägen. Om Borgward eller förare av andra förlorade märken hade konsekvent flyttat sina bilar på vintern, då idag hade nästan alla redan dött ut.

 • Hallå

  Tack för den ärliga och omfattande rapporten.

  Jag tror också att sällsynt eller högkvalitativt Saab har inget att leta efter på vintern.

  Faktum är att varje Saab är värd skydd, men som andra har skrivit framför mig, känner Saab särskilt bekvämt med is och snö.

  Jag kör själv en 98 9-3 i daglig användning. Det är en 2,0i med min egen konverterade Aero Interior.
  För några år sedan, i december, skrek jag på av en främling på en parkeringsplats om hur jag kunde göra det. Han ansåg att den gamla svenskar var för dålig för vintern.
  Så här är åsikterna.
  Jag kan fullt ut dela Toms erfarenheter. Bara de som gillar att ventilera huven och göra lite smutsiga, borde köra Youngtimer. Självklart lider skönheten också genom åren.
  Därför min åsikt: Om din Aero är för dålig för vintern, köp dig själv en helt utrustad allround och du kommer saabig genom vintern.

  PS Michelin Alpine är de bästa vintertopparna för Saab.

 • Hi Tom

  Jag är förvånad över att inga fler fel har uppstått. I och för sig är en sådan 9000er den perfekta gjutningen för vinterdrift. Massor av utrymme, bekväm resa, framhjulsdrift, svenska bygg (Calix) ... och ändå jag har sparat min 9000er första vinterdrift och eingewintert honom i mitt första år egendom. Under de kommande 2 veckor 9000er kommer att finna sin väg tillbaka på vägen och jag hoppas att hans julledighet inte ont ... så säker på att jag inte om att 5 månader liv fortfarande gör allt som det ska eller om första många färgglada lampor lyser ... faktiskt är en sådan 9000er verkligen en långväga bil ...

 • Jag skulle binda den till staten. om jag kör en Youngtimer på vintern. Ju bättre villkoret desto mindre skulle jag vara benägen att göra det. Eller, med andra ord, ju mer värdefulla SAAB, desto mer skulle jag lämna den i den underjordiska parkeringen.
  Om jag tittar på omröstningen är det inte majoritetsutlåtandet

 • Kanske borde du sätta det på så sätt: Kasta bort ingenting, för en reparation är värt. Och om det bara är återlödning på brädet?

 • Om så är fallet skulle min operation vara framgångsrik. Ryggsmärta men stanna. Vad kan vara i en nästan 20 årig bil ja, och förmodligen mer på min jämnare äldre rygg.

 • Den orange LampControl-delen i reläboxen är bara inte ett relä, bara elektronik.
  Och det finns bara "kalla" lödfogar (kontaktplatta med elektronikkort).
  Har redan löst minst 5x sådana särdrag.
  Ska du veta innan du köper överprissatta reservdelar.
  Hälsning SAAB 9-5 2.3t-drivrutin Klaus

 • Jag tror att Tom vill locka oss ur reserven och provocera oss.
  För mig har 9000 inte förlorat sin charm sedan 28 år, och efter körning i andra bilar är jag alltid glad när jag är i min 9000.

  Naturligtvis har vissa komponenters ålder överskridit deras utgångsdatum. Jag vet också det med ljus- och klimatreläerna, eller utmattade kolborstar på den inre fläkten. Men det här är jordnötter jämfört med moderna bilar. Om du lyssnar på hur ofta ett klimatrelä växlar, är livslängden fenomenal! För att inte nämna praktiken i vardagen, känner jag till byggnadsscenarierna (även med trailer). Utsikten är stor.

  För mig (med 195 cm) är platserna fortfarande måttet på saker, för att ingen kan få det. Läderstolarna i 902 är också topp. Om jag har en hård dag i trädgården eller liknande bakom mig och bakloggen loggar jag in för att koppla av i en timme 9000 eller 902. Jag säger alltid att det är en resa till det! Hjälper mig verkligen.
  Ett ben förra veckan var 900 Km, jag är trött men utmattad.
  På de första få meter på vintern tänker jag ibland också, gammal bil. När allt har driftstemperatur är ljuden borta och världen är bra.

 • Tyvärr för skrivbordet, TOM !!

 • Hej Tim,

  Tack för din intressant rapport om "Anna" ......... ..of naturligtvis 9000er och alla andra klassiska bilar, de är byggda för att använda varje dag ...... .I har kört i december 2016 med växande entusiasm och en 9000er i hans favorit disciplin "Long Tractor" och Jag är glad över min "Silverfish" mångsidighet ...... en gång med 125 km / h, farthållare och under 9 ltr. Konsumtion och sedan på manövrerbarhet "sanna turbos" när kollegor sitta TDI-gruppen tillbaka i min trunk genom att dra henne "blinkers testa", även om det inte går på strax före mig och jag bara kan känna rätt med motsvarande trafikförhållanden under acceleration samt vidare faller med ökande avstånd från dem deras käke ............ .Europeiska allt detta och mycket mer skulle inte veta det om du bara söndagar en promenad runt kyrktornet fortsätter med den klassiska nytvättade bilar i solsken.

 • För närvarande visar omröstningen en tydlig tendens till vinterverksamheten.

 • Det whining på en extremt hög nivå

 • Varför ska normal användning bilar som Saab 900 och 9000 eller 9-3 och 9-5 förblir oanvända på vintern?
  Då ser du ännu mindre Saab på gatan, vid en viss tidpunkt endast vid möten. Med en sonen är meningsfullt på grund av det inte så bra vardagen och dess verkliga sällsynthet. Men redan en 99 är en bra vinterbil.

  Håll Saab på vägen så mycket som möjligt de senaste åren, där bilar med förbränningsmotorer fortfarande är tillåtna och prisvärda att behålla. Det kommer att se annorlunda ut i 20 år, fler och fler elbilar kommer att köra.
  Vänta inte tills din Saab är bara museumstycken men använd tiden nu.

 • Hej Tom och vördade Saab-gemenskapen, Först och främst bra att köra 9000er på vintern. Om jag skulle göra med min också, men eftersom han har rehabiliterats före metall, vågar jag bara i saltfri tid. Men jag kör en 9-5 Aero SC från 2002 hela året, vilket inte är det som dapplar längre. Jag är i alla fall också en förespråkare för att köra gamla fordon (Saabs så länge det är) av kända skäl .... Så fortsätt köra .... Hälsningar från Thüringen

 • En bra artikel, bra!
  Sedan du blir upphetsad över fler unga, gamla och nya timer.

 • Hi Tom,

  Jag kör endast 9000er på vintern och kan inte föreställa mig något bättre.

  För mig flyger charmen inte, även om min 91er CC hade låst mig i vinter på grund av ett isigt dörrlås. För tillfället förbannade jag en hel del, men sedan efter upptining var alla låser snyggt omhändertagna. Jag måste sluta före vintern.

  Och till LampControl säger jag bara att i de moderna bilarna finns mycket mer elektronik i den, vilket kan misslyckas. Det är nästan whining på en hög nivå.

  florian

 • Mycket välskriven! Det är det som kommer ut ur mitt sinne ... En 9000 är och kommer alltid att bli en cool bil.

 • En Youngtimer förlorar sin överklagande när du kör den dagligen. Eller inte. Jag har kört Saab för 25 år, från 99er till 900, 9000, 9-3 till 9-5. Jag körde också 2 Winter 9000er och jag måste erkänna att ibland ser du livet genom de rosa Saab-glasögonen. Men en 9000er är mer än en bil. Aldrig har en vinterbil varit så roligt som min 96er 9000 2.0 gör med Hirsch controller. 286 tkm, velour säten med bra sidostöd och perfekt sätesuppvärmning, vridmoment. Ingen skatteklingning som en ny Golf. Det var en trevlig vinter. En mycket vacker.
  Under tiden har en 2002er 9-3er lyckats honom. 185 PS, 240 tkm, en "GM". Nej, det är inte 9000er, men en bra bil. Det åtföljer mig varje dag, undeterred drar sina spår och ger mig en känsla av välbefinnande som bara en Saab burk. Jag vet inte hur han gör det, men han gör det. Och jag kan bara säga att han inte förlorar, men blir mer och mer attraktiv ju mer du kör honom. Han byggdes också som en bil och jag är glad att han inte uppfyller mina fåfängligheter. För att han inte kliar på ytan, men berör mig djupt i hjärtat. Dag efter dag. Jag bryter upp nu för att jag måste gå just nu. Och jag ser fram emot det. Och hur. Saab: mer än en bil!

Kommentarer är stängda.