Saab youngtimer på vintern. Ett självförsök (2 / 2)

Den som flyttar en gammal bil bör ha en viss tolerans och vilja att reparera mindre defekter själva. En Saab youngtimer har också några överraskningar i väntan, särskilt om den används i vardagen.

Anna på vintern. Saab älskar snö och is

Felaktigheterna är slående.

De första veckorna är uppe Anna-projektet oproblematisk. Tja, på något sätt undrar jag vad jag faktiskt gör här. Jag är inte säker på om gamla entusiastbilar hör hemma på vägen också på vintern. Men jag skulle aldrig erkänna det för familj och vänner som tittar på projektet med misstänksamhet.

9000 verkar vara på min sida. Han kämpar bra tills defekten är uppenbar. Först kommer en centrallåsmotor ut. Inte 100%, men då och då och oftare. Låst eller inte - det är frågan.

Jag gillar inte spelen och jag hatar det när något inte fungerar. Så jag byter ut den defekta delen. Detta är snabbt och kan göras av en lekman. Instruktioner följer snart på bloggen.

Några dagar senare kommer nästa defekt som en överraskning. När helljuset är aktiverat lyser det rött i piktogrammet. Rött är inte bra tycker jag. Men helljuset gör vad den ska. Det lyser. Okej då.

Spelet upprepar Saab med mig i några dagar. Rött piktogram. Men stor strålkastare.

Jag förstår inte vad min bil vill ha från mig och min bil förstår inte varför jag inte svarar. 9k tappar tålamod med mig och radikaliserar sig själv. En strålkastare slocknar äntligen, men bara i helljusläge. Halvljuset fortsätter att fungera.

Varför är det Billiga strålkastare, bruten lampa? Nej, lampans modul är defekt och kommer att bytas ut. Sedan dess finns tystnad och Saab rullar på som om ingenting hade hänt.

Saab och kyla och snö

Vintern ger några riktigt kalla dagar. Temperaturen sjunker ibland under minus 10 grader Celsius. Det imponerar inte minst på den gamla Saab. Men tvärtom. Turbo gillar kall luft, och du känner att Saab låter svenskan umgås. För det mesta är den ansluten till Calix-värmaren och startar sedan lätt. Den automatiska luftkonditioneringen blåser sin milda vind de första meterna, det kunde inte vara bättre. Bara sätesuppvärmningen behöver lite tid innan värmen kan kännas. Bra, tjockt läder användes fortfarande i 9000. Det har också nackdelar.

På sådana dagar kraschar 9k i entablaturen och en känner sin ålder. Men dragkraft på snö är i en klass av sig själv. Motorns och transmissionspaketet, som vilar på drivaxeln på ett kompakt sätt, garanterar god framåtriktad rörelse. Utan elektroniska hjälpare på vägen. Saab gillar snöiga, rena vägar. Han är svensk genom och igenom.

Saab och mångsidighet

9000 kommer från en annan tid då bilar byggdes för ändamål och inte för att tillfredsställa fåfänga. Han förstör med utrymme utan slut. Du kan resa bekvämt med 4 vänner och bagage, och du kan ladda bagageutrymmet så fullt i järnaffären att SUV-ägare är gröna av avund. Och till skillnad från simulerade terrängfordon kan du dra riktiga trailers. Inga små leksaker för järnaffärer, men saker för riktiga män. Vilket ger uppståndelse när du är ute och reser med en youngtimer och ett tvåaxligt fordon, fullastat med möbler. Eller bara transportera massor av grus.

Saab kan dra 1.8 ton, och det gör det med flygande färger. Dess avtagbara dragkrok fungerar som barnlek att använda när du har tittat igenom systemet - eller hittat instruktionerna under reservhjulshöljet.

Youngtimer på vintern. Ja eller nej?

En gammal bil är och förblir en gammal bil. Ändå var han pålitlig, utan allvarliga brister. Men efter 400 kilometer i 9000 gör min rygg ont. Eftersom jag inte längre är 20, och Saab är nästan 20. Och jag känner att Saab förlorar mycket av sin magi när den används dagligen. Särskild attraktion går förlorad när man använder en bil varje dag. Dessutom är han för mig, efter månader i självförsök, så illa en vinterbil. Jag är rädd för sin metall när jag fastnar i en hektisk rush.

På andra sidan byggdes bilar som 9000 för körning. Inte bara i bra väder, men för vardaglig, robust användning. Att använda en produkt så länge som möjligt, för att behålla det, är resursskydd och levde hållbarhet. Och bortom det vanliga, som vill berätta något annat för oss.

Hur ser du läsarna på bloggen? Ska Youngtimer vara på vägen på vintern, eller skulle de vara bättre i torra hallar? Jag ser fram emot svaren.

Saab youngtimer på vintern. Är det möjligt?

 • Yes! Eftersom de byggdes för det. (76%, 132-röster)
 • Nej! Gammal metall bör sparas. (24%, 41-röster)

Totala omröstare: 173

Laddar ... Laddar ...

26 tankar om “Saab youngtimer på vintern. Ett självförsök (2 / 2)"

 • En 9000er för mig var den bästa Saab mannen har byggt.
  Bra, bra att köra. och alltid redo för handling. Dessa bilar kan och måste behållas bra men kan köras året runt. Vad som skulle sägas om läder är också 100% korrekt. Aldrig har Man använt ett sådant Kwalitaet läder längre.

 • Vill du åka skidor eller köra på vintern?
  Båda!

  Jag har en 9000 som visade märkena för de år då jag köpte den. Den underhålls tekniskt och skyddas från ytterligare försämring om möjligt (så långt detta är möjligt med nästan uteslutande vinterdrift) - och körs som en vinterbil.
  Den andra - nästan lika bra som ny - 9000 behövde antagligen inte uthärda salt från den första ägaren och jag kommer att spara honom så mycket som möjligt. Precis som cabrioleten och veteranbilarna.

  Om du funderar på vad som kostar en ny bil, skulle det vara alternativet från vinter och sommar, Youngtimer är förmodligen fortfarande billigare (för förlust av värdefri) alternativ. Och den mycket mer hållbara också. De resurser som en ny bil förbrukar under produktionen måste överföras av en unga timer på fabriken.
  Och om han då i drift och är lika tillförlitliga eller som i denna rapport (som jag kan bekräfta av erfarenhet obegränsat), förefaller det mig denna variant, åtminstone för mig som den enda logiska!

  hälsningar
  Gerald

 • Om du äger flera Saab kan det vara vettigt att tilldela en av dem till vintertjänsten. Annars ber jag om den saltfria tiden för att bevara kroppens värde. Mina två H-plattor ser inte ens våt! Denna strategi hjälper mig att behålla varumärket på gatan, eftersom vintern är mer olycksbenägen. Om Borgward eller förare av andra förlorade märken hade konsekvent flyttat sina bilar på vintern, då idag hade nästan alla redan dött ut.

 • Hallå

  Tack för den ärliga och omfattande rapporten.

  Jag tror också att sällsynt eller högkvalitativt Saab har inget att leta efter på vintern.

  Faktum är att varje Saab är värd skydd, men som andra har skrivit framför mig, känner Saab särskilt bekvämt med is och snö.

  Jag kör själv en 98 9-3 i daglig användning. Det är en 2,0i med min egen konverterade Aero Interior.
  För några år sedan, i december, skrek jag på av en främling på en parkeringsplats om hur jag kunde göra det. Han ansåg att den gamla svenskar var för dålig för vintern.
  Så här är åsikterna.
  Jag kan fullt ut dela Toms erfarenheter. Bara de som gillar att ventilera huven och göra lite smutsiga, borde köra Youngtimer. Självklart lider skönheten också genom åren.
  Därför min åsikt: Om din Aero är för dålig för vintern, köp dig själv en helt utrustad allround och du kommer saabig genom vintern.

  PS Michelin Alpine är de bästa vintertopparna för Saab.

 • Hi Tom

  Jag är förvånad över att inga fler fel har inträffat. I och för sig passar en 9000 perfekt för vinterdrift. Mycket utrymme, bekväm resa, framhjulsdrift, svensk konstruktion (Calix) ... och ändå var jag den första som räddade min 9000er vinterdrift och lade den till vinter under mitt första år av ägande. Under de kommande två veckorna kommer 2 att hitta tillbaka på vägen och jag hoppas att vinteruppehållet inte skadade det ... Jag är inte riktigt säker på om allt efter 9000 månaders stillestånd fortfarande gör som det ska eller om det är för tillfället många färgglada lampor tänds ... faktiskt är en 5 en långväga bil ...

  • Jag är övertygad om det. Vår 9k i hangar flyttas endast sporadiskt och har inget emot det. Elektroniken är robustare än du förväntar dig. Jag håller mina fingrar korsade för säsongens början!

 • Jag skulle binda den till staten. om jag kör en Youngtimer på vintern. Ju bättre villkoret desto mindre skulle jag vara benägen att göra det. Eller, med andra ord, ju mer värdefulla SAAB, desto mer skulle jag lämna den i den underjordiska parkeringen.
  Om jag tittar på omröstningen är det inte majoritetsutlåtandet

 • Den orange LampControl-delen i reläboxen är bara inte ett relä, bara elektronik.
  Och det finns ”kalla” lödpunkter (kontaktkort med elektronikkort).
  Har redan löst minst 5x sådana särdrag.
  Ska du veta innan du köper överprissatta reservdelar.
  Hälsning SAAB 9-5 2.3t-drivrutin Klaus

  • Kanske borde du sätta det på så sätt: Kasta bort ingenting, för en reparation är värt. Och om det bara är återlödning på brädet?

   • Höger Tom,

    återlödning är (för mig) inget problem.
    Du behöver bara göra felsökning, till exempel när strålkastaren inte fungerar på ena sidan.
    Hitta en rätt bil men det är värt att hitta misstag.
    Och därefter ventilerad framstolar för installation och tråd etc.

    Hälsning SAAB 9-5 2.3t-drivrutin Klaus

 • Jag tror att Tom vill locka oss ur reserven och provocera oss.
  För mig har 9000 inte förlorat sin charm sedan 28 år, och efter körning i andra bilar är jag alltid glad när jag är i min 9000.

  Naturligtvis har vissa komponenters ålder överskridit deras utgångsdatum. Jag vet också det med ljus- och klimatreläerna, eller utmattade kolborstar på den inre fläkten. Men det här är jordnötter jämfört med moderna bilar. Om du lyssnar på hur ofta ett klimatrelä växlar, är livslängden fenomenal! För att inte nämna praktiken i vardagen, känner jag till byggnadsscenarierna (även med trailer). Utsikten är stor.

  För mig (med 195 cm) är platserna fortfarande måttet på saker, för att ingen kan få det. Läderstolarna i 902 är också topp. Om jag har en hård dag i trädgården eller liknande bakom mig och bakloggen loggar jag in för att koppla av i en timme 9000 eller 902. Jag säger alltid att det är en resa till det! Hjälper mig verkligen.
  Ett ben förra veckan var 900 Km, jag är trött men utmattad.
  På de första få meter på vintern tänker jag ibland också, gammal bil. När allt har driftstemperatur är ljuden borta och världen är bra.

  • Om så är fallet skulle min operation vara framgångsrik. Ryggsmärta men stanna. Vad kan vara i en nästan 20 årig bil ja, och förmodligen mer på min jämnare äldre rygg.

   • Det är synd då det fördärvar hela resan. Är det i din andra 9000 (t.ex. den vackra blå Anni) på så sätt?

    • Inte riktigt. I midnattblått är allt bättre, även om det är (faktiskt) samma platser. Körsträckan är lika, båda byggdes samma dag i Trollhättan. Och ännu mer bekvämt känner jag de gamla plysch stolarna i CS.

     • Där är de igen, de olika karaktärerna i 9000 som du beskrivit för en tid sedan. Beigestolarna är från ELMO och de svarta från BoW, är det möjligen orsaken? Har dessa leverantörer byggt hela sätet (klädsel), eller bara levererat läderklädseln? Jag märker också en skillnad med mina två, men han gör inte ett så negativt intryck på mig. Jag har alltid drivit den till den högre körsträckan av BoW-säten, men det kan inte vara.

      • GM sålde Saab sittplatser till Lear i de tidiga 90-åren. Därefter gjorde alla Saab-platser till 2011 i Trollhättan.

       ELMO spelar i en annan liga än BoW, vilket redan är märkbart i en direkt jämförelse. ELMO läder är lyx, BoW väldigt bra läder men mycket mindre värdefullt. Sätena själva borde vara identiska. Men man kan inte utesluta skillnader i Saab-galenskapen i 90-åren även skillnader.

 • Hej Tim,

  tack för din intressanta rapport om "Anna" ...... .. naturligtvis är 9000 och alla andra unga timers byggda för att använda dem varje dag ...... Jag är glad över mångsidigheten i min " silverfisk "...... en gång med 2016 km / h, farthållare och under 9000 ltr. Förbrukning och sedan manövrerbarheten hos den ”riktiga turbon”, när kollegorna från TDI -gruppen är tillbaka i min bagageutrymme och utför sitt ”strålkastarlampa”, även om det bara inte fortsätter framför mig och jag sedan helt enkelt kan känna det när du accelererar under rätt trafikförhållanden hur din käke sjunker ytterligare med ökande avstånd från dem …………. Allt detta och mycket mer kunde inte upplevas om du bara kör ett varv runt kyrktornet i solskenet med den nytvättade youngtimer på söndagar.

  • Tyvärr för skrivbordet, TOM !!

 • Varför ska normal användning bilar som Saab 900 och 9000 eller 9-3 och 9-5 förblir oanvända på vintern?
  Då ser du ännu mindre Saab på gatan, vid en viss tidpunkt endast vid möten. Med en sonen är meningsfullt på grund av det inte så bra vardagen och dess verkliga sällsynthet. Men redan en 99 är en bra vinterbil.

  Håll Saab på vägen så mycket som möjligt de senaste åren, där bilar med förbränningsmotorer fortfarande är tillåtna och prisvärda att behålla. Det kommer att se annorlunda ut i 20 år, fler och fler elbilar kommer att köra.
  Vänta inte tills din Saab är bara museumstycken men använd tiden nu.

  • För närvarande visar omröstningen en tydlig tendens till vinterverksamheten.

 • Hej Tom och kära Saab-community, först och främst är det fantastiskt att köra 9000 på vintern. Om jag skulle göra det med mitt också, men eftersom det redan har renoverats som plåt, vågar jag bara göra det på salt tid. Men jag kör en 9-5 Aero SC från 2002 året runt, det är inte så helt nytt längre. I alla fall är jag förespråkare för att köra gamla fordon (Saabs så länge som möjligt) av kända skäl .... Så fortsätt ... många hälsningar från Thüringen

 • En bra artikel, bra!
  Sedan du blir upphetsad över fler unga, gamla och nya timer.

 • Hi Tom,

  Jag kör endast 9000er på vintern och kan inte föreställa mig något bättre.

  För mig flyger charmen inte, även om min 91er CC hade låst mig i vinter på grund av ett isigt dörrlås. För tillfället förbannade jag en hel del, men sedan efter upptining var alla låser snyggt omhändertagna. Jag måste sluta före vintern.

  Och till LampControl säger jag bara att i de moderna bilarna finns mycket mer elektronik i den, vilket kan misslyckas. Det är nästan whining på en hög nivå.

  florian

  • Det whining på en extremt hög nivå

 • Mycket välskriven! Det talar från mitt hjärta ... En 9000 är en cool bil och det kommer det alltid att vara.

 • En Youngtimer förlorar sin överklagande när du kör den dagligen. Eller inte. Jag har kört Saab för 25 år, från 99er till 900, 9000, 9-3 till 9-5. Jag körde också 2 Winter 9000er och jag måste erkänna att ibland ser du livet genom de rosa Saab-glasögonen. Men en 9000er är mer än en bil. Aldrig har en vinterbil varit så roligt som min 96er 9000 2.0 gör med Hirsch controller. 286 tkm, velour säten med bra sidostöd och perfekt sätesuppvärmning, vridmoment. Ingen skatteklingning som en ny Golf. Det var en trevlig vinter. En mycket vacker.
  Under tiden har en 2002er 9-3er lyckats honom. 185 PS, 240 tkm, en "GM". Nej, det är inte 9000er, men en bra bil. Det åtföljer mig varje dag, undeterred drar sina spår och ger mig en känsla av välbefinnande som bara en Saab burk. Jag vet inte hur han gör det, men han gör det. Och jag kan bara säga att han inte förlorar, men blir mer och mer attraktiv ju mer du kör honom. Han byggdes också som en bil och jag är glad att han inte uppfyller mina fåfängligheter. För att han inte kliar på ytan, men berör mig djupt i hjärtat. Dag efter dag. Jag bryter upp nu för att jag måste gå just nu. Och jag ser fram emot det. Och hur. Saab: mer än en bil!

Kommentarer är stängda.