Saab youngtimer på vintern. Ett självförsök (1 / 2)

1 november 2016 kom lika plötsligt som den 24 december varje år ... Det var bara ogynnsamt att exakt majoriteten av mina Saabs gick in i vinterkvarteret på detta exakta datum - och det fanns bara en bil med giltig registrering i carporten.

Saab 9000 på vintern

Inte att jag inte såg den här situationen på väg. Och det är inte så att det inte fanns något val av yngre Saabs som ett alternativ som jag bara var tvungen att anmäla mig till. Men andra saker krävde mer uppmärksamhet, och plötsligt var han där, 1. November.

Och det var bara en Saab 9000 på gården.

Vår Anna-projektet, Byggd 1998. I en ungtid genom vintern? Varför inte, hörde jag mig själv och reflexivt svarade Saabs vänner att 9ooo var för bra för den kalla årstiden. En 9000! Av alla saker! Denigrerade i flera år som Fiat, den klassiska vinterbilen i samhället par excellence. Och plötsligt är det synd. Tiderna har förändrats.

Med billiga vinterdäck under den kalla årstiden.

Jag är ett erkänt Michelin-fan. På alla mina Saabar är utan undantag sammansatta fransdäck av ren övertygelse och många års erfarenhet. Men jag har lite tid i november, ett spännande och krävande projekt var i startblocken, så valet av däck måste vara snabbt.

Jag hittar Kumho vinterdäck på en välkänd portal. Billiga däck för att pröva själv, köra en ungtid under vintern. Nästan 50,00 € vardera har jag inte varit på vägen så billigt sedan jag köpte min första uppsättning vinterdäck när jag var 18 år. I vår hangar får jag en uppsättning aluminiumfälgar och fångar den fulaste uppsättningen fälgar vi har. 5 meter längre, på ett fälgträd, finns det fantastiska 9000 turbo-fälgar. Men jag ser det inte förrän nästa dag och jag är arg på mig själv.

Några hundra meter från hangaren finns en verkstad som alltid hjälper om en Saab snabbt måste göras redo att köra eller om oljebyte beror på. Hon monterar däcken och så snart jag tar upp 100 känner jag vibrationerna av missnöje på grund av mitt billiga köp. Däcken är inte dåliga i sig, säger verkstadsmästaren. Men jag kommer inte att ha någon glädje med det. Punkt.

Och så är det. Kumhos kör som tegelstenar, men gör sitt jobb. De ger bra grepp i snö, och beteende under våta förhållanden är acceptabelt. Men bromssträckan blir längre och körkomforten är utom diskussion. Kort sagt: däcken i kombination med fula fälgar kommer att förstöra min kul hela vintern.

Saab Youngtimer på långa avstånd hemma.

En Saab är en Saab. Och en Saab är ett långväga fordon. Det har alltid varit, och detta gäller särskilt 9000. Det är kallt, det är vått. Än sen då? Sätesuppvärmningen värms upp, luftkonditioneringen är perfekt och bättre än i vissa moderna bilar. Sätena är tillräckligt bekväma, och när jag ställer farthållaren till den rekommenderade motorvägshastigheten förutspår färddatorn intervall som möjliggör Frankfurt - Trollhättan och därefter.

Saab rullar runt relativt tyst. Den legendariska 2.3 liters turboen har kraftreserver i överflöd. Autobahn och Saab 9000, det passar bara.

9k byggdes för resor. I staden irriterar han mig. Liksom alla stora sedans som designades på 80-talet har den en slösaktig tropik. Att köra 9000 tenderar bara att ibland ignorera problemet. Men det är min exklusiva bil i flera månader nu. Och det är då det roliga slutar. Långa avstånd ja, innerstäder om möjligt nej.

Saab 9000 och ljus och syn.

På vintern spelar ljus en stor roll. 9k har som en gammal bil H1-lampa, vilket motsvarar belysningen i bronsåldern. Ändå är utbytet fantastiskt. Dess boxformade strålkastare, i kombination med de stora reflektorerna, är precis vad en bra H1 strålkastare måste ha.

Strålkastarna är också nya. Nya glasögon, nya reflektorer gör skillnaden för de gamla, perforerade linser och mattreflektorer som många fordon har efter 20 år. Tyvärr har de goda originalen från Hella länge varit slutsålda, det finns bara repliker kvar. Dessa kommer inte att pågå i 20 år, men de ger ljus, synlighet och säkerhet för en rättvis kurs. (Orio Art.nr 32019340 och 32019341)

Under de första veckorna gör Anna och jag det bra. Saab gör vad han borde, han är mångsidig och jag upptäcker hans förmågor. Men då faller defekterna och det är frågan om man verkligen ska flytta en gammal Saab på vintern. Fortsätt i del 2.

13 tankar om “Saab youngtimer på vintern. Ett självförsök (1 / 2)"

 • blank

  Vi hade mycket nysnö förra vintern (det snöade nästan permanent hela dagen och natten) och Jag tillät mig det roliga att göra en "nysnöprov" med mina 2 bilar, på natten från midnatt till 0 på rensade och stängda rum. praktiskt taget tomma sidogator i vår provins:
  9k 2,3 FP turbo (över 200 hk) var säker u. tyst på gatan (även 100-120 km / h var inga problem alls - nämnde jag tomma gator?), accelererade försiktigt och. sedan i 4: e / 5: e Drivväxel, värme bekvämt varmt, fantastiskt ljud (jag har det ursprungliga toppsystemet med kassett / CD och separat förstärkare) och bekväma säten - jag kunde ha kört i timmar genom att blåsa snö och den snöiga natten ...
  9k har något som kallas "cocooning" på modern tysk - du känner dig bara säker
  (Det finns nästan inte mer med dagens snygga lådor -> överdriven information)

  Vem är fortfarande intresserad:
  Testkärlet efter det var en gammal SLK (R170), med 2,3-kompressorn mycket lika motoriserad, men berodde på elektroniska problem misslyckades alla säkerhetsfunktioner (ESP, BAS etc.), inte ens ABS hade han mer:
  en skarp kontrast till 9k, jag var tvungen att vara mycket försiktig med att den stannade på vägen, lite för mycket gas - även den 4.5.6/XNUMX/XNUMX. Korridor! - u. han ville korsa, men hade mycket roligt att driva på en stormarknadsparkering!

  Med den 9k som också var möjlig på parkeringen, men bara med handbroms och liknande. Inte alls lika elegant -> klart säkrare framhjulsdrift
  Jag måste dock erkänna att jag var väldigt glad att ha tagit SLK hem oskadd, och ibland behöver man fortfarande testa mod med över 50 ... ;-))

  Ämnet tänder dig. Äldre av de befintliga kommentarerna:
  Fick Osram H9 Night Breaker i 96k (EZ 1) - gör bättre ljus än de gamla xenonerna i min SLK!
  Men de moderna strålkastarna är det enda jag avundnade dagens bilar, bra syn är viktigt

  Däckets tema är m. E. fullständigt överskattade:
  Jag åker på båda bilarna (nu på vintern) åtminstone 10 år gamla vinter tofflor, jag vet inte vilket märke jag bryr mig inte,
  "Kundtider" skulle säkert vara bättre med bra, nya däck, men vi är inte racerförare ;-))
  har alla bromsats i god tid u. ur en kurva har jag inte kommit ut de senaste decennierna heller
  och idag på A9 kunde jag hänga med den allra senaste E-klass (riktigt ful) upp till 200 ...

  Kära Saab hälsningar

  Oliver

 • blank

  Hi Tom,
  Jag tror att du har kul med de billiga däcken själva. Jag har alltid haft lite kul med Michelin vinterdäck och kört dem så kort som möjligt. Obehagliga däck gör det inte kul på 900 / 9000!
  Nu kör jag på Joe sedan bra 60TKm Vredestein Quatrac 3 (de var nya på köp, så gå) och jag är super glad över det. Förbrukning, körkomfort och slitage åtminstone på Michelin-nivå. Sedan denna vinter var återigen i stort sett med oss, körde jag dem igenom, okej. Efter de goda erfarenheterna jag har köpt för Talladega Quatrac 5, som också går bra. Särskilt smidigheten i Quatrac är fantastisk.

  Med kvinnorna och 9k verkar det vara undantag. När jag kom hem efter den vilda olyckan med den böjda Joe stod min fru framför den och tårarna sprang! Jag blev förvånad.

  Men det stämmer, stadstrafik har aldrig varit riktigt kul med en 9k, de vill gå ...
  Vi har just gjort en rundtur i Italien, 3200 km med mycket motorväg, men också berg, italienska gamla stadsgator och landsvägar, så han var i sitt skick igen. Allt var super trevligt att köra - hemma på långa resor!

  • blank

   Det är rätt. De billiga däcken var en medveten risk. Ett självexperiment för våra läsare, så att säga. Jag blev dock förvånad över att de är så obekväma. Nästa vecka kommer 16 ″ Michelin att slå 9k, då är världen okej igen 🙂

 • blank

  Kall rapport. Vi kör även vår 9000 Anni från 1997 på vintern. Om du gör något förebyggande med rosten och gör en undervåning i våren ser jag inga problem. Han gör verkligen roligt och det viktigaste är säkert.

 • blank

  På snö är 900 långt överlägsen 9000. Men utan snö är 9k helt enkelt okomplicerat i vardagen.
  Jag delar absolut din bedömning av staden och långväga. Att köra i staden är helt enkelt inte kul alls. Inte med 900, mycket mindre med 9000 och 9-5 är ännu svårare. Men för staden finns tunnelbanor, cyklar och skosulor ... så det är inte dåligt.
  Ljuset i 9000 är inte dåligt. Det är inte heller i pre-facelift med H4. Jag tror att ljuset i allmänhet är överskattat - även i Snövit med sina sandblästrade linser och dumma reflexer ser jag mer än tillräckligt på natten på slingrande landsvägar. Hur som helst räckte det i vinter för att inte rusa in i en vildsvinsrutt ... Saab förstod vikten av god nattdesign redan på 600.000-talet. Diskret instrumentbelysning, svagt nedtonad och ögonen kan anpassa sig till mörkret.
  De gör det inte med stark instrumentbelysning eller till och med massor av ljusa skärmar som i de flesta moderna bilar. Då behöver du naturligtvis mer ljus ute på gatan - och blindar alla andra ...
  Nattpanelen är effektivare och socialt acceptabel än Xenon och LED. Tyvärr förstod ingen förutom Saab ingen.

  Övrigt ämne:
  Förhoppningsvis har du bevarat bilen före vintern ... trots allt växer dessa saker inte tillbaka ...
  🙂

  • blank

   Självklart var 9k väl konserverad. Frankfurtområdet är inte heller särskilt farligt när det gäller användningen av vägsalt.

   • blank

    Din lyckliga!

    Trots FF måste Snow White rostas vart tredje år ... A9 är extremt salt.

 • blank

  Hej Tom!

  Jag har kört en 9000 2.3T som vinterbil i sex år nu.
  Och om det kommer ner till mig, blir det åtminstone en gång så mycket igen. Jag kan bara inte föreställa mig en mer bekväm och pålitlig bil.
  Defekt? Visst finns det en eller annan liten defekt som med vilken bil som helst. Men strängt taget fanns det faktiskt jordnötter med tanke på bilens ålder (21 år) och nuvarande körsträcka (290tKm).
  Jag kan bara säga det om och om igen: För mig är den sena 9000 bredvid den sena 99 den bästa bilen Saab någonsin byggt.

  hälsningar
  Gerald

 • blank

  Wow !!! En Anni med mindre än 150k kilometer. Var hittar du något sådant? Extremt cool !!

 • blank

  Hej Tom, jag köpte 2015 9000 som en vinterbil, först för att min konvertibel ska försvinna i garaget för de kalla och våta månaderna, men också för att uppfylla den gamla drömmen om en svart 9000.
  Min slutsats: en utmärkt vinterbil utan fel, snabbare uppvärmning och nu mycket mer än "bara" min vinterbil ...

  Tyvärr värmer inte min fru upp den här "gamla" bilen i hennes ögon och den kommer antagligen att behöva vika för ett annat fordon nästa vinter

  Förresten kör jag Conti-däck och är mycket nöjd med dem ...

  LG smekade

  • blank

   Vi delar med oss ​​av våra erfarenheter: Även hos oss är 9k inte en direkt kvinnobil. Men en "gammal" bil.

   • blank

    Hej människor!
    Eftersom jag har andra erfarenheter att samla. Vår första Saab var en 9000 CSE. Han orsakade Saab-viruset till min fru och jag. Under tiden återställer jag en 901 och min fru kan inte vänta med att köra honom.
    Naturligtvis kommer det bara att vara en helgbil, men den kan säkert användas som en "daglig förare". Det är underbart att sakta ner.
    Hälsningar till alla Saab-förare

    • blank

     Smaker är olika, och det är en bra sak. En 9k kan redan infektera för Saab! Fortsätt ha det roligt!

Kommentarer är stängda.