Saab 9-5 NG - vägen till en drömbil (2/2)

I en nordisk saga levereras mycket drama. Hjältar dör, är mauled i ryggen. Steget för Saab 9-5 levererar oss svenska skrapverk. Medan vissa pre-seriens fordon gick till salu, landade andra på återvinningsföretaget.

Urvalskriterierna verkar godtyckliga och är fortfarande oklara och oförståeliga. Det är uppenbart att skrotindustrin plötsligt fått mycket arbete från Trollhättan. Inte bara 9-5 NG sedans och sportbilar landade på skrotet, men även helt nya konvertibler och Turbo X.

Frankfurt i november 2011

Saab 9-5 NG - Svenska kulturtillgångar kommer att förstöras

Främre fönster som inte var tillgängliga på några månader kom från återvinnaren. Fordonen som var tvungna att fungera som reservdonator var då utan fönster, endast täckta med en presenning, i det svenska klimatet. Efter det första regnet och senast efter vintern var resten bara skräp.

Förserie med VIN ....001. Från Ruesselsheim
Förserie med VIN ….001. Från Ruesselsheim

Men det fanns också undantag. Människor som såg vad som förstördes och inte ville acceptera det. Som förde en extremt sällsynt 9-5 NG sportdräkt från förserien till säkerhet i en torrhall. Och vem hade en plan. För att skydda Saaben för att kunna väcka den till liv igen någon gång, om många år.

En plan är en plan. Vem kan inte jobba när girigheten vinner.

Swedish Junkyard juni 2015
Swedish Junkyard juni 2015

Vid något tillfälle var 9-5 redan på väg till drömbilen och priserna på sportdräkter fortsatte att stiga, girigheten drabbades obevekligt. En skräpoperatör försökte få en sportdräkt genom godkännandet. De svenska myndigheterna och konkursförvaltarna spetsade upp öronen. Dramat tog sin gång, och den sista sportdräkten förproduktion förstördes på order.

Saab 9-5 NG - Pressverktygen i fabrikslokalen

Under tiden drömde några fans fortfarande om en återkommande 9-5. Efter försäljningen till NEVS fanns det fortfarande bodyshells för limousiner utomhus i fabriken. Under vissa omständigheter kunde det ha varit en chans, om inte kinesisk, men européerna skulle ha tagit över Saabs kvarlevor. Samtidigt som bodyshops försvann, hade sommaren 2016 fortfarande en mystisk hall i stablebacka.

Knappast någon hade chansen att komma in, för innehållet var explosivt: pressverktygen i Saab 9-5 NG sedan och sportkombin, samt hela karossen på en kombi. Det var över 5 år efter produktionens slut. Under tiden har hallen röjts, verktygen förstörts och kroppsskalet kasserats. Drömmarna - drömt över.

Saab karosser 2012
Saab karosser 2012

9-5 NG är den sista Saaben. Åtminstone under överskådlig framtid. Kanske för alltid, kanske inte. Bilindustrin står inför stora omvälvningar och det går inte att utesluta att ett svenskt konsortium med Saab AB i spetsen drar iväg igen någon gång.

Restvärdena för Saab 9-5 NG sedan 2017 är på eller över de tyska premiumleverantörerna. Saab har länge överträffat importerade varumärken. Detta gäller särskilt om 9-5 är en bensinmotor. Dieselfordon lider av problemet med typ av körning i sig och också av det faktum att entusiaster med dålig körprestanda inte brukar använda denna typ av motor. Den extremt sällsynta sportdräkten har en speciell position. Den som äger en verkar ha en bra investering. Priserna stiger årligen.

Mobilitet utöver det vanliga

Utbudet av reservdelar har utvecklats glädjande väl. Då och då saknas delar i Oriolagret, men dessa är nyproducerade. Eller lagad, som i fallet med LED-ljusremsorna på baksidan. Man kan anta att mutationen av 9-5:an till en drömbil är en typisk Saab-historia. Men vi är inte ensamma. Saker och ting utvecklas på liknande sätt hos Citroën. C6 anses vara den sista stora Citroën och var i princip en flopp.

Under de sju åren av tillverkning kunde Citroën bara sälja 7 23.384 fordon. Bra fordon av den modell som lades ner i december 2012 kostar långt över €20.000,00 XNUMX. Stigande trend.

Saab 9-5 NG sportdräkt och 9-4 X i Rostock i november 2011
Saab 9-5 NG sportdräkt och 9-4 X i Rostock i november 2011

Även här finns en liten välbärgad vänkrets som värdesätter individualitet. Mobilitet, långt bortom det vanliga, är ett framtidsämne - inte ett som skulle vara särskilt högljutt. Men ju mer graden av nätverkande ökar, desto mer flyttar de sista representanterna för den analoga generationen in i rampljuset.

Den sista Saab 9-5 NG nya bilen har nu också sålts. Det var i Italien fram till 2017 och har nu en tysk ägare. Antalet fordon i vårt land ökar. Import från Grekland och Sverige säkerställer tillväxt. 9-5 NG kommer att vara med oss ​​under lång tid framöver. Även 6 år efter produktionens slut som den sista Saab och drömbilen för många människor.

22 tankar om “Saab 9-5 NG - vägen till en drömbil (2/2)"

 • blank

  Jag tycker att hela diskussionen om dieselfordon är helt överdriven. Diesel med partikelfilter avger mindre partikelformigt material än bensin med injektionsmotorer (och utan partikelfilter!).

  Jag kör en 9-5 NG Tiid. Jag måste åka långt öster om Hamburg två gånger om dagen. Gör 50 km stadstrafik per arbetsdag. Jämfört med bensinmotorer sparar diesel mycket CO2 och partikelutsläpp (och pengar). Min genomsnittliga förbrukning är nu 8,4 l / 100 km (i stadstrafik och med konstant 180 km / h på motorvägen). NG är också ett trevligt fordon i staden - parkeringsplatser kan "upplevas" av parkeringssignalen fram och bak, chassit är väl frikopplat av H-armupphängningen på TiiD även utan Drive-Sense och ändå mycket exakt och om du är uppmärksam så lite händer under 1500 1 / min med diesel, det är också livligt och du kan köra med lite växel (även i staden). För övrigt är NG bilen som har flest defekter av alla mina redan (5) och fortfarande (3) ägda Saabs.

  Hej, Flo, om du vill köra NG (prob), kom i kontakt.
  Tom, tack för de fina inläggen

  Uwe

  • blank

   Tyvärr, självklart TTiD (och inte TiiD).

   Uwe

 • blank

  Denna rika mörkgröna från skräpgården. Man, det skulle ha varit en färg ... vad synd, bara synd! Och helt obegripligt. Den röda 95NG som står på bromsskivorna, vilken sorglig syn.

  Förra veckan skrev jag att jag ville sälja min TiD. Nu när jag har läst den här stora rapporten och alla konsekventa kommentarer på det, kommer jag förmodligen att behålla det.

  • blank

   Färgen är från Opel-sortimentet, interiören är ljusbeige. En mycket trevlig, harmonisk bil. Jag skulle ha velat ta det med mig då ...
   Bra idé att behålla 9-5 NG. Du skulle sakna honom.

   • blank

    Ja Tom, det gör jag, även om jag har 5 Saab i mina händer nu! (Jag köpte en annan 5-dörr Viggen, för att jag inte kunde motstå)

    Tack för dina fantastiska bidrag, som hjälper oss Saab-entusiaster mycket i vår dagliga "kamp för överlevnad"

  • blank

   Vilken mörkgrön menar du, eller var ser du det? (Jag vill se det också, kan bara inte hitta det på bilderna)

 • blank

  Återigen mycket intressant artikel på Saab-bloggen. 9-5 NG verkar verkligen vara en drömbil för majoriteten av läsarna (och det kommer att förbli så för de flesta). Bara en fråga - i artikeln läste jag kommentaren ”Dieselfordon lider av problemet med själva framdrivningen”; vilken typ av problem är det här? Varje typ av drivenhet (diesel, bensin, el, hybrid ...) har sina fördelar och nackdelar, men jag skulle fortfarande vara nyfiken på vad det handlar om.

  • blank

   Tja, vad är problemet med den här typen av enhet i allmänhetens uppfattning just nu?

 • blank

  9-5 NG har alltid vädjat mycket till mig - så jag ser verkligen fram emot att läsa mer om den senaste stora Saab här igen. Här väster om Hamburg är han ofta närvarande - minst två fordon kör bara genom HH-Blankenese.
  Jag blev förvånad över att se den första 9-5 NG-vagnen i Kiel - fantastiska bilar! Det är synd att historien blev så dålig - bilen blev en stor framgång.

 • blank

  Tack från min sida för din rapport, Tom. Jag känner på samma sätt som alla här och jag känner mig särskilt ledsen över det förflutna och det erfarna. För mig är 9-5 NG en av de vackraste och absolut eleganta limousinerna jag någonsin har kört. Hittills har endast fordonets längd skäl vunnit de känslomässiga kaosna i magen. Det är alltid en dröm att se 9-5 NG på gatan och varje gång det händer, skakar orsaken och den inre kampen börjar ... Jag hade mycket tur att testa 9-5 NG via mobilforum dresden att köra och kan inte glömma känslan till denna dag. Och där är det, längtan ... som inte bara utlöser 9-5 NG, utan Saab i allmänhet och din fantastiska blogg. Jag ser fram emot många fler artiklar, kanske i framtiden kommer jag att bestämma mer orimligt …….

 • blank

  Mycket intressant Tom. Jag är alltid förvånad över din bakgrundskunskap och de ovanliga bilderna. Är redan en sorglig historia, vad förstördes så allting. För mig är intresset fortfarande kvar, hur skulle nästa 9.3 bli. Det som existerade så bilder är verkligen inte rätt. Från 9.5 NG fanns också bilder och då kom han ganska annorlunda och framför allt bättre och vackrare.
  Tack för informationen.

  • blank

   På NEVS kunde du se mycket. Det finns fortfarande mönster från Saab-tiden som inte är avsedda för allmänheten. Kanske någon dag öppnar du grindarna för det?

 • blank

  och det gör ont fortfarande!
  att ha för mig, utvecklade jag en positiv känsla av tacksamhet och glädje image Sabb före Jahrzehneten upptäckt för mig själv och för att starta från 900 16V Tu Sedan, fortfarande närvarande 93 SC XWD Aero, körde vissa fordon. I dessa rapporter kryper nostalgi in igen.
  Men även du skriver i själarna. Hur som helst, tack
  Jag fortsätter välskötta.

 • blank

  Varje gång jag ser en på gatan är jag glad: Jag gillar den utsträckta, tidlösa och rynkfria elegansen mycket och jag hoppas i hemlighet att komma till tåget en dag.
  Tack för artikeln Tom, din blogg blir bättre!

 • blank

  Har faktiskt någonsin funderat på att skriva en bok om den sista Saabs uppkomst (9-5 / 9-4x / 9-3 Griffin / Phoenix och ???). Vlt mot Schrader-typens kronik av Motorbuchverlag. Saab-litteraturen är tyvärr bristfällig, särskilt när det gäller de nya modellerna.

 • blank

  Om SAAB Comunity fortsätter att vara så dedikerad så kommer det en dag tillbaka, jag är säker !!!

 • blank

  Jag vet i Baden annan 9-5NG nya bilar som stod där sedan 6 år i utställningslokalen, som fortfarande säljer wäre.Wie ser faktiskt en grekisk 9-5NG utrustning från standard?

  • blank

   Tyvärr har vi ingen inblick i specifikationen för Grekland. Förmodligen kommer det att finnas skillnader i en eller annan detalj. I mitt område erbjuds två import till salu. Priset är rätt (nästan), villkoret är mycket värre än i bilar från D eller S. Så du måste investera lite extra.

 • blank

  Jag skulle aldrig ha valt en "5-metersdel"! Men SAAB 9-5 NG är elegant att titta på ... Som alltid: hjärtesorg och praktisk anledning brottas i mitt bröst.
  Glädjande, citat: Antalet fordon i vårt land ökar.
  Det tror jag har något att göra med den här bloggen! Denna entusiasm för SAAB är verkligen speciell!
  Tack för den här artikeln. Även om många saker är ledsna.

 • blank

  När du vet vad som har förstörts, leder det tårar till dina ögon.

 • blank

  XWD-stationsvagnen skulle ha varit mitt val ... men tyvärr är han förmodligen en (ovärderlig) dröm

Kommentarer är stängda.