Saab 9-5 NG. Den långa vägen till en drömbil. (1 / 2)

Min Saab 9-5 NG Biopower lämnade 2011 i mars. Han levererades som orderfordon till en kund i Göteborg. Några dagar och några fordon senare var banden stationära på fabriken. För alltid avstår man från de desperata och i slutändan misslyckade försök att starta om produktionen.

Saab 9-5-produktion. Bild: Saab Automobile AB

De första bilarna kom i april 2010 i kundens händer; Saab hade producerat 11.280-fordon på mindre än ett år under extremt dåliga omständigheter, med starka huvudvindar från GM, Opel och motortrycket.

Faktum är att den nya 9-5 skulle ha byggts i Rüsselsheim. Tillsammans med Insiginia, som var tekniskt underlägsen Saab och bara höjdes med hans ansiktslyftning till nivån av 9-5. Så det ville Opels verkstadsråd, och Trollhättan skulle ha tillåtit att bygga små bilar med blixten på huven.

Alla kroppsskal av modellår 2010 kom av denna anledning från Opels huvudfabrik, endast med följande modellår, var verktygen flyttas till kroppshandeln till Sverige. Saab tillhörde inte GM vid denna tidpunkt. Förlikning i december 2010 förhindrades av försäljningen till Spyker, Saab-ingenjörerna hade lämnat sina skrivbord på Opel. Opel-kollegorna sägs ha klappat när svenskarna flyttade ut. Förhållandet mellan de två varumärkena var aldrig utan rivalisering, historien är förmodligen sant.

Testspåret på fabriken på vintern. Bild: Saab Automobile AB

Det är också sant att den nya 9-5 med sin adaptiva upphängning enkelt överträffade Insiginia vid Opel testanläggningen i Dudenhofen. Saab körde både Opel, liksom andra jämförelser gör det i testet. Det också borde inte ha bidragit till det goda humöret.

Produktionstiden, efter 20 år GM, utan extern hjälp, var en utmaning för Saab. Från början var det också ett problem med leverantörer som inte längre var tillgängliga.

Saab 9-5 NG. Topp eller flopp?

Är 11.280 byggda fordon en framgång eller en flopp? Baren kan tjäna det andra svenska varumärket. Volvo flyter på en våg av framgång, varumärket växer, pressen älskar tillverkaren från Göteborg. Fördel Volvo så. Och ändå, från april till december 2016, kunde Volvo bara ta med 7.383 nya S90-sedans till kunder över hela världen. Den sista stora Saab, under dessa omständigheter, är en fantastisk framgång.

I slutet av mars reste 2011 i Sverige bandet, fortsatte utvecklingen. en stor diesel, varav endast en kopia överlevde som ett förproduktionsfordon, var under förberedelse. Många förfinningar skulle ha blivit in i serien i modellår 2012, bara det halvkombi fanns aldrig. Men för 9-5 NG-stationsvagnen fick den tyska Saab-chauffören under återförsäljarturen på hösten 2011 att upptäcka.

I testlabb har varje 9-5 upp till 2.5 kilometer kabel. Bild: Saab Automobile AB

Och medan Saab gick vidare mot avgrunden var 9-5 alltid närvarande. Eftersom varje gång det fanns hopp, när en försäljning eller den nya produktionen aviserades, sprang i försäljningsavdelningen Saab i Tyskland, faxmaskinerna med order varma. Saab kämpade för att fylla orderböckerna. 9-5-stationsvagnen skulle ha varit för lanseringen av pris på sedan, garantin förlängdes till 3 år.

Den sista prislistan för modellår 2012

På 7. Oktober 2011 kom den officiella prislistan för modellåret 2012. Tre dagar senare framkom den reviderade versionen. ( 9-5-funktioner och priser MJ12_Ver.2 ) Det var den sista prislistan för den tyska marknaden.

Det förändrade inte det faktum att Saab kom till ett slut. I december var 2011 över, och Saab Automobile AB blev historia.

Chassistaget på jobbet. Sittäcken från pre-serien, i bakgrunden en prototyp. Bild: Saab Automobile AB

På vintern av 2011 / 12 plågades några Saab-återförsäljare av särskilda bekymmer. Vad händer om den hyrda 9-5 återvänder till gården om ett år eller två? Återstående värden i källaren, fordonen skulle inte vara tillgängliga för försäljning? Bekymmerna var inte ogrundade, och i de första månaderna av 2012 var det inte klart hur sakerna skulle visa sig.

Lager av några 9-5 NG-lager var nere på ett positivt sätt under våren, där stora återförsäljare stängde sin Saab-division. Leverans av reservdelar ansågs kritisk. Förvånansvärt snabbt var emellertid efterfrågan på den sista, stora Saab. Senast från sommaren ändrade 2012 saker.

Fabriks såld. Rättigheterna till 9-5 NG förblir hos GM.

Växten och några reliker såldes till NEVS. Rättigheterna till 9-5 var kvar med GM. Senast här slutade för många fans hoppas på påfyllning. På vintern 2012 Saab förproduktion fordon, inklusive limousiner och modellår 2012, auktion, Intresset var enormt, efterfrågan från andra europeiska länder mycket högre än från Sverige. I Saabs hem hade de inte insett att de hade förlorat med avgången från Saab. Inte förrän idag.

På vägen i Bremen, november 2011

KVD-auktionen tog med sig 4-serien före sport i Tyskland. Då skrev jag att du inte skulle se henne på gatan. Ett misstag! Eftersom jag inte hade förväntat mig vad som skulle utvecklas runt 9-5. I Kiel, och hos några andra Saab-partners, blev den stora Saab senast ämnet. Eftersom efterfrågan och priset steg, tog Saab Service Kiel sporten på vägen och 9-5 gick vidare till drömbilen.

Den här veckan är bloggen, förutom tisdag, den sista Saab. Hans produktion har varit 6 år sedan. Vi berättar vad som hände med produktionsverktyg, bodyshell bilar och förlorade sportdrag. Och hur en Saab-fan fick sin drömbil hemma.

30 tankar också "Saab 9-5 NG. Den långa vägen till en drömbil. (1 / 2)"

 • Bra, snälla skriv mycket mer om den här fantastiska bilen och dess historia, tack!

 • Förstår inte varför GM inte har satt produktionen i Rüsselsheim. Opel skulle äntligen ha haft en prestigebil igen, och vi skulle bara ha bytt ut några klistermärken, hehe.

  Tyvärr är han för lång för mig. Ingenting för München

  • Passar i Zürich inte i parkeringsplatserna, men han ska också köra och inte parkera där, P

 • Synd, igen ett bevis: Kunden är inte längre kung.
  Stora företag och deras chef idioter säger det.

  Jag behöver verkligen inte köpa en annan bil längre (jag har redan år på ryggen).
  Min 3ter SAAB (9-5 2,3t kombimodell 2002) är och kommer att bibehållas, kör och kör och ....

 • En trevlig bil och jag gillar att köra mina. Det finns ljus och skuggor mittemot 9000aero. 9-5 är ett Gesamtkunstwerk linjerna är fantastiska. Tekniskt uppdaterad, men inte längre som 9k. Jag saknar särskilt den stora bakluckan och den extra uppvärmningen på vintern. Vissa saker är enkla med plastklämmor där i 9k är en skruv eller annan permanent anslutning. Den automatiska dimningen, fyrhjulsdriften och uppladdningsskärmen, drivkedjorna och ljudsystemet är verkligen roliga för detta.

 • En av de vackraste sedans, fortfarande och länge! Tyvärr, men tyvärr också den sista Saab, för att du kunde skrika

 • Intressant historia!
  Okej, hur det kom ....

  När den nya stationsvagnen kom, borde den faktiskt vara efterträdare till 2002'er 9-5 SC-bågen.
  (en extremt snygg bil, egentligen redan en "drömbil" - bara med 5m redan ganska lång)
  Nå då kom det ändå annorlunda.

  Jag always'm glad när jag ser även en 9-5 NG som sedan på gatorna.
  Jag är inte en stor limousinfläkt, men Saab ser verkligen chic, sportig, elegant och modern ut!
  Och han står ut - enligt min mening - till och med idag, de flesta sedans från andra tillverkare avslappnade visuellt!

 • Exakt på grund av sådana artiklar är bloggen alltid värt att läsa!
  Vad skulle intressera mig om det finns fler bilder på pre-serie interiörer? På Saab-museet finns det platser med ganska färgglada referenser som skulle ha gjort att du vill ha mer.

  • Tack! Sätena i museet är ganska spännande men tyvärr hade vi missat det sista besöket för att be om ursprunget. Förmodligen kommer de från pre-serien eller från designavdelningen. Det fanns mycket fler färger och ett mycket större urval av material som planerades än det var i serie.
   Tyvärr är bilderna mycket sällsynta. Vi har också (nästan) bara de officiella pressbilderna.

 • Mycket intressanta fakta. Det är och kommer alltid att bli en dröm för alltid för varje Saab-fan, den sista 9.5.
  Ett nöje från tid till annan för att se en.
  Jag förstod aldrig varför GM sålde en fabrik men utan licens för bilar. Ford har gjort det annorlunda med Volvo och de senaste dagarna har GM också med Opel. Man kunde ha uppnått ett högre försäljningspris eller skulle fortfarande kunna tjäna senare på licenserna. Vad har Spyker eller senare tänkt kineserna att köpa. En bilfabrik utan bilar.
  Låt oss se hur det går i morgon med rapporten.

 • Också, som en långvarig Saab-förare, attackerade jag 9-5 NG-viruset. Vid KVD-auktionen blev min dröm sann och jag köpte en Aero XWD 2.8 Turbo 6. Tyvärr en modell för den kanadensiska marknaden. Till denna dag saknar jag den europeiska navigationen för detta. Kanske kan någon erbjuda hjälp. Men jag har inte ångrat detta beslut till idag. Han är och kommer att förbli en drömbil.

  • Problemet är lösbart. Ring i Kiel!

 • Jag förstår inte alls varför inget företag visar mer intresse för SAAB
  så stora bilar ...

 • GM är och förblir inkompetent och orättvist. Ford har uppfört sig rättvist mot Volvo och Jaguar i försäljningen. Det fungerar.

  • Åh ja, jag hörde rykten om att även med Opel PSA handlar licenserna eller deras vägran eller royalties som tas ut av GM är det troligt att det kommer att spela en roll ...

   Det skulle förmodligen innebära att PSA skulle vara nära så fort någon Opel växter och franska bilar säljer med blixt. Vad kan vara fast vid SAAB DNA i den ena eller den andra Opel och släckas sedan.

   • Särskilt för att du har många delar, t.ex. från Vectra eller Insignia. Speciellt med 9-5 NG.

   • GM Opel PSA-affären är en mycket speciell historia där inte allt är som det verkar. Kanske kommer det att finnas en bakgrundsrapport nästa vecka.

    • Det skulle vara bra! Kärleks hälsningar.

 • Du borde se det på ett positivt sätt. Det var en lycka till att han någonsin byggdes och vi är bland dem som fortfarande får uppleva honom. För övrigt gäller detta för alla fordon från Saab. Om 9-5 NG 1-2 hade släppts år tidigare kunde det ha sparat varumärket.

  • En 9-5 I-efterträdare skulle ha kommit mycket tidigare på marknaden - modellen 9-5 I har körts sedan 1997!

   Även med detta utelämnande GM möter den största boven är välkänt - koncernen beviljade bara medel för flera modell modifieringar (så kallad facelift.). Detta var inte nog av kunder i lyxsegmentet naturligtvis - bara diehard Saab entusiaster attacke sist ändå hanterbart antal för 9-5 I. Vid förekomst av 9-5 II, en stor del av de tidigare kunder hade för länge sedan en ny inriktning. GM är och förblir en ganska inkompetent Association (se för närvarande inte tala om försäljningen av Cadillac modeller i Europa eller OPEL katastrof av koncernens konkurs som lades för några år sedan. - Det hade även amerikanska skattebetalare blöda).

 • 11280-fordon är definitivt en stor framgång. Särskilt för att dessa bilar också byggdes i Sverige. Jag vet inte hur det skulle ha varit om fordonen faktiskt hade byggts av Opel. Jämförelsen med Volvo S90 är ganska passande. Som ni vet är detta nu bara producerat i Kina. Dessutom kommer den nya lilla Volvo SUV i framtiden med samma grund som denna smartphone på hjul (Lync & Co) endast från kinesisk produktion. I avsaknad av Saab-efterfyllning kör jag Volvo, men jag kommer, om min nuvarande Volvo ska bäras, kommer jag säkert inte köpa någon kinesisk Volvo. Jag tror det är också problemet med NEVS som inte längre anses vara svenska företag, men som en kinesisk med utposter i Sverige. Om PSA har lyckats att ta över Opel med alla licenser och rättigheter för den aktuella eller närvarande planeras sortimentet, är det mycket bättre igen uppfattas som en tysk, eller åtminstone europeisk tillverkare Opel. Mycket bättre än statusen för den amerikanska utposten Opel har för närvarande.

 • 9-5 II hade mycket potential, så GM behöll licenserna. Saab behövde bara lite mer tid. Ändå är det bra att GM till och med tillåtit Spyker att ta med 9-5 på marknaden.

  • Det var vad jag ville säga. Låt oss vara glada att dessa 10000 har lyckats byggas.

 • Prislista 2012, en 95 NG, TiD Vector utrustning och Automatisk för Euro 40300.- !!
  I Schweiz anges detta i prislistan 2011 med CHF 60'000.-!

  Jag köpte en annan 2012NG TiD, Vector + Automatic 95 i februari (inte för CHF 60000.-
  Eftersom jag behöver honom för lite och för att han är för stor för mig vill jag sälja honom i ungefär ett år.
  På CH nollmarknaden !! Två tveksamma krav på ett år! (2012, 38000 km, CHF 23900.- är ett rättvist erbjudande rätt?)

  Att 95NG är en otroligt bra bil är utan tvivel. Du kan till exempel köra från Basel till Kiel och tillbaka och träffa ingen annan 95 NG! (utom, naturligtvis, vid mötet i Kiel

  En 95NG med hatchback som skulle ha varit den ultimata hammaren.

  • En Saab säljer bra bland Saab-fans. Utöver det är marknaden svår. Dessutom läggs dieselproblemet till. Min artikel på torsdag behandlar också detta ämne. Jag skulle dessutom erbjuda 9-5 på vår Marketplace, Schweiz är en stark läsare!

  • Erbjudandet låter ganska bra, bör också prissättas, med vissa också billigare.
   Du behöver tålamod för försäljningen av Saab, då kan du ge den till goda händer och båda blir lyckliga.

 • Tack, Tom, det gör jag!
  Hälsningar från Basel, Hans

 • Skulle ha älskat att ha en 9-5NG, nyligen missade vi ett toppbud, nu måste vi titta vidare tills en kommer till salu eller importera en från Tyskland

Kommentarer är stängda.