Saab 9-5 NG - drömbilens långa väg. (1/2)

Min Saab 9-5 NG Biopower rullade av löpande bandet i mars 2011. Den levererades till en kund i Göteborg som ett beställningsfordon. Några dagar och bara några fordon senare stod monteringsbanden i fabriken stilla. För alltid läggs de desperata och i slutändan misslyckade försöken att starta produktionen igen åt sidan.

Karriären för Saab 9-5 NG, en drömbil från Sverige, blev kort. De första fordonen levererades till kunder i april 2010; Saab hade producerat 11.280 XNUMX fordon på knappt ett år - under extremt ogynnsamma förhållanden, med starkt motstånd från GM, Opel och motorpressen.

Saab 9-5-produktion. Bild: Saab Automobile AB

Den bökiga starten på Saabs drömbil

Egentligen skulle den nya 9-5:an ha byggts i Rüsselsheim. Tillsammans med Opel Insignia, som var tekniskt underlägsen Saaben och bara höjdes till nivån för Saab 9-5 med sin ansiktslyftning. Det var vad Opels företagsråd ville och Trollhättan fick bygga små bilar med blixten på motorhuven.

Av denna anledning kom de första karosserna i vitt för 2010 års modell från Opels huvudfabrik, och verktygen flyttades inte till karossverkstaden i Sverige förrän nästa modellår. Vid den tidpunkten var Saab inte längre en del av GM.

Transaktionen i december 2010 förhindrades av försäljningen till Spyker i allra sista minuten, och Saabs ingenjörer var tvungna att rensa sina skrivbord hos Opel. Opel-kollegorna ska ha applåderat när svenskarna flyttade ut. Relationen mellan de två varumärkena har aldrig varit utan rivaliteter, historien är förmodligen sann.

Testbanan på fabriken vintertid. Test av en drömbil. Bild: Saab Automobile AB
Testspåret på fabriken på vintern. Bild: Saab Automobile AB

Historien är också sann att den nya 9-5:an med det adaptiva chassit lätt utklassade Insignia på Opels testfält i Dudenhofen. Saaben körde ifrån både Opel och andra jämförbara märken i testet. Det borde inte heller ha bidragit till den goda stämningen.

Produktionsstarten, efter 20 år på GM, utan extern hjälp, var en utmaning för Saab. Från början var det också problem med leverantörer som inte längre var tillgängliga.

Saab 9-5 NG drömbil eller flopp?

Är 11.280 byggda fordon en framgång eller en flopp? Baren kan tjäna det andra svenska varumärket. Volvo flyter på en våg av framgång, varumärket växer, pressen älskar tillverkaren från Göteborg. Fördel Volvo så. Och ändå, från april till december 2016, kunde Volvo bara ta med 7.383 nya S90-sedans till kunder över hela världen. Den sista stora Saab, under dessa omständigheter, är en fantastisk framgång.

I slutet av mars reste 2011 i Sverige bandet, fortsatte utvecklingen. en stor diesel, varav endast en kopia överlevde som ett förproduktionsfordon, var under förberedelse. Många förfinningar skulle ha blivit in i serien i modellår 2012, bara det halvkombi skulle aldrig ha funnits.

Men kombibilen 9-5 NG, som tyska Saab-förare fick upptäcka under återförsäljarrundan hösten 2011.

I testlabb har varje 9-5 upp till 2,5 kilometer kabel. Bild: Saab Automobile AB
I testlabb har varje 9-5 upp till 2,5 kilometer kabel. Bild: Saab Automobile AB

Och när Saab fortsatte att röra sig mot avgrunden, förblev 9-5 alltid närvarande. För varje gång det fanns hopp, när en försäljning eller produktionsstart tillkännagavs, gick faxmaskinerna på Saab Tysklands försäljningsavdelning varma av beställningar. Saab gjorde sitt bästa för att fylla orderböckerna. 9-5 kombi skulle ha varit tillgänglig till sedan priset när den lanserades, och garantin förlängdes till 3 år.

Den sista prislistan för modellår 2012

Den officiella prislistan för 7 års modell kom ut den 2011 oktober 2012. Den reviderade versionen publicerades tre dagar senare. (9-5 Utrustning och priser MJ12_Ver.2)

Det var den sista Saab-prislistan för den tyska marknaden.

Inget av detta förändrade det faktum att Saab närmade sig sitt slut. I december 2011 var det över och Saab Automobile AB blev historia.

Chassistaget på jobbet. Sittäcken från pre-serien, i bakgrunden en prototyp. Bild: Saab Automobile AB
Chassistaget på jobbet. Sittäcken från pre-serien, i bakgrunden en prototyp. Bild: Saab Automobile AB

Under vintern 2011/12 hade vissa Saab-återförsäljare mycket specifika problem. Vad händer om de hyrda 9-5 kom tillbaka till gården om ett år eller två? Restvärdena i källaren, är fordonen faktiskt inte till salu? Bekymmerna var inte ogrundade och under de första månaderna 2012 kunde man inte säga hur saker skulle spela ut.

Lager av några 9-5 NG-lager var nere på ett positivt sätt under våren, där stora återförsäljare stängde sin Saab-division. Leverans av reservdelar ansågs kritisk. Förvånansvärt snabbt var emellertid efterfrågan på den sista, stora Saab. Senast från sommaren ändrade 2012 saker.

Fabrikssåld – Rättigheterna till Saabs drömbil finns kvar hos GM

Växten och några reliker såldes till NEVS. Rättigheterna till 9-5 var kvar med GM. Senast här slutade för många fans hoppas på påfyllning. På vintern 2012 Saab förproduktion fordon, inklusive limousiner och modellår 2012,  auktion, Intresset var enormt, efterfrågan från andra europeiska länder mycket högre än från Sverige. I Saabs hem hade de inte insett att de hade förlorat med avgången från Saab. Inte förrän idag.

Saab 9-5 NG på väg i Bremen, november 2011
Saab 9-5 NG på väg i Bremen, november 2011, efter Saabs sista evenemang i Tyskland

med KVD Auktionn kom 4 pre-series sportdräkter till Tyskland. De är också Saabs drömbilar. Jag skrev då att du förmodligen inte skulle se henne på gatan. Ett misstag! För jag förväntade mig inte vad som skulle utvecklas runt 9-5. I Kiel, och med några andra Saab-partners, blev den stora Saaben ett problem senast. Eftersom efterfrågan och priset steg tog Saab Service Kiel sportdräkterna ut på gatan och 9-5:an tog sig till drömbilen.

Den här veckan tillhör bloggen den sista Saab, förutom tisdag. Produktionen avslutades för 6 år sedan. Vi berättar vad som hände med produktionsverktyg, kroppsskal och förlorade sportdräkter. Och hur en Saab-fan fick sin drömbil hem.

30 tankar om “Saab 9-5 NG - drömbilens långa väg. (1/2)"

 • blank

  Skulle ha älskat att ha en 9-5NG, nyligen missade vi ett toppbud, nu måste vi titta vidare tills en kommer till salu eller importera en från Tyskland

 • blank

  Tack, Tom, det gör jag!
  Hälsningar från Basel, Hans

 • blank

  Prislista 2012, en 95 NG, TiD Vector utrustning och Automatisk för Euro 40300.- !!
  I Schweiz stod det i prislistan 2011 till 60 000 CHF!

  Jag köpte en annan 2012NG TiD, Vector + Automatic 95 i februari (inte för CHF 60000.-
  Eftersom jag behöver honom för lite och för att han är för stor för mig vill jag sälja honom i ungefär ett år.
  På CH nollmarknaden !! Två tveksamma krav på ett år! (2012, 38000 km, CHF 23900.- är ett rättvist erbjudande rätt?)

  Att 95NG är en otroligt bra bil är utan tvivel. Du kan till exempel köra från Basel till Kiel och tillbaka och träffa ingen annan 95 NG! (utom, naturligtvis, vid mötet i Kiel

  En 95NG med hatchback som skulle ha varit den ultimata hammaren.

  • blank

   En Saab säljer bra bland Saab-fans. Utöver det är marknaden svår. Dessutom läggs dieselproblemet till. Min artikel på torsdag behandlar också detta ämne. Jag skulle dessutom erbjuda 9-5 på vår Marketplace, Schweiz är en stark läsare!

  • blank

   Erbjudandet låter ganska bra, bör också prissättas, med vissa också billigare.
   Du behöver tålamod för försäljningen av Saab, då kan du ge den till goda händer och båda blir lyckliga.

 • blank

  9-5 II hade mycket potential, så GM behöll licenserna. Saab behövde bara lite mer tid. Ändå är det bra att GM till och med tillåtit Spyker att ta med 9-5 på marknaden.

  • blank

   Det var vad jag ville säga. Låt oss vara glada att dessa 10000 har lyckats byggas.

 • blank

  11280 fordon är definitivt en stor framgång. Främst för att dessa bilar också byggdes i Sverige. Jag vet inte hur det skulle ha gått om fordonen faktiskt hade byggts av Opel. Jämförelsen med Volvo S90 är ganska passande. Som det är känt produceras detta nu bara i Kina. Till och med den nya lilla Volvo SUV kommer i framtiden bara att tillverkas i Kina med samma bas som den här smarttelefonen på hjul (Lync & Co). I avsaknad av Saab-leveranser kör jag nu en Volvo, men när min nuvarande Volvo är sliten kommer jag definitivt inte att få en kinesisk Volvo. Jag tror att det också är problemet med NEVS att de inte längre ses som ett svenskt företag utan som kineser med utposter i Sverige. Om PSA har lyckats ta över Opel med alla licenser och rättigheter för det nuvarande eller för närvarande planerade produktsortimentet, skulle det vara mycket bättre för Opel att uppfattas igen som en tysk eller åtminstone europeisk tillverkare. Mycket bättre än den amerikanska utpostens status än vad Opel för närvarande har.

 • blank

  Du borde se det på ett positivt sätt. Det var en lycka till att han någonsin byggdes och vi är bland dem som fortfarande får uppleva honom. För övrigt gäller detta för alla fordon från Saab. Om 9-5 NG 1-2 hade släppts år tidigare kunde det ha sparat varumärket.

  • blank

   En 9-5 I-efterträdare borde ha kommit på marknaden mycket tidigare - 9-5 I-modellen hade körts sedan 1997!

   GM är som bekant också skyldig till detta misslyckande - företaget beviljade bara medel för flera modifieringar (så kallad ansiktslyftning). Naturligtvis räckte det inte för kunderna inom lyxsegmentet - bara hårda SAAB-entusiaster hade nyligen använt sig av 9-5 I i ett hanterbart antal. När 9-5 II dök upp hade de flesta tidigare kunder länge omorienterat sig själva. GM är och är fortfarande en ganska inkompetent sammanslutning (se nuvarande försäljningssiffror för Cadillac-modeller i Europa eller OPEL-katastrofen. För att inte tala om gruppens konkurs för några år sedan - även de amerikanska skattebetalarna var tvungna att blöda).

 • blank

  GM är och förblir inkompetent och orättvist. Ford har uppfört sig rättvist mot Volvo och Jaguar i försäljningen. Det fungerar.

  • blank

   Åh ja, jag hörde rykten om att licenserna eller deras avslag eller licensavgifter som tas ut av GM definitivt fortfarande skulle spela en roll i Opel PSA-affären ...

   Det skulle förmodligen innebära att PSA skulle vara nära så fort någon Opel växter och franska bilar säljer med blixt. Vad kan vara fast vid SAAB DNA i den ena eller den andra Opel och släckas sedan.

   • blank

    Särskilt för att du har många delar, t.ex. från Vectra eller Insignia. Speciellt med 9-5 NG.

   • blank

    GM Opel PSA-affären är en mycket speciell historia där inte allt är som det verkar. Kanske kommer det att finnas en bakgrundsrapport nästa vecka.

    • blank

     Det skulle vara bra! Kärleks hälsningar.

 • blank

  Jag förstår inte alls varför inget företag visar mer intresse för SAAB
  så bra bilar ...

 • blank

  Också, som en långvarig Saab-förare, attackerade jag 9-5 NG-viruset. Vid KVD-auktionen blev min dröm sann och jag köpte en Aero XWD 2.8 Turbo 6. Tyvärr en modell för den kanadensiska marknaden. Till denna dag saknar jag den europeiska navigationen för detta. Kanske kan någon erbjuda hjälp. Men jag har inte ångrat detta beslut till idag. Han är och kommer att förbli en drömbil.

  • blank

   Problemet är lösbart. Ring i Kiel!

 • blank

  Mycket intressanta fakta. Det är och kommer alltid att bli en dröm för alltid för varje Saab-fan, den sista 9.5.
  Ett nöje från tid till annan för att se en.
  Jag förstod aldrig varför GM sålde en fabrik men utan licens för bilar. Ford har gjort det annorlunda med Volvo och de senaste dagarna har GM också med Opel. Man kunde ha uppnått ett högre försäljningspris eller skulle fortfarande kunna tjäna senare på licenserna. Vad har Spyker eller senare tänkt kineserna att köpa. En bilfabrik utan bilar.
  Låt oss se hur det går i morgon med rapporten.

 • blank

  Exakt på grund av sådana artiklar är bloggen alltid värt att läsa!
  Vad skulle intressera mig om det finns fler bilder på pre-serie interiörer? På Saab-museet finns det platser med ganska färgglada referenser som skulle ha gjort att du vill ha mer.

  • blank

   Tack! Sätena i museet är ganska spännande men tyvärr hade vi missat det sista besöket för att be om ursprunget. Förmodligen kommer de från pre-serien eller från designavdelningen. Det fanns mycket fler färger och ett mycket större urval av material som planerades än det var i serie.
   Tyvärr är bilderna mycket sällsynta. Vi har också (nästan) bara de officiella pressbilderna.

 • blank

  Intressant historia!
  Det är synd hur det hände…. 🙁

  När den nya stationsvagnen kom, borde den faktiskt vara efterträdare till 2002'er 9-5 SC-bågen.
  (en extremt elegant bil, faktiskt en "drömbil" - bara ganska lång på 5m)
  Nå då kom det ändå annorlunda.

  Jag always'm glad när jag ser även en 9-5 NG som sedan på gatorna.
  Jag är inte ett stort limousin-fan, men Saab ser riktigt chic, sportig, elegant och modern ut!
  Och - enligt min mening - skiljer det sig fortfarande visuellt från de flesta sedaner från andra tillverkare idag!

 • blank

  En av de vackraste sedans, fortfarande och länge! Tyvärr, men tyvärr också den sista Saab, för att du kunde skrika

 • blank

  En trevlig bil och jag gillar att köra mina. Det finns ljus och skuggor mittemot 9000aero. 9-5 är ett Gesamtkunstwerk linjerna är fantastiska. Tekniskt uppdaterad, men inte längre som 9k. Jag saknar särskilt den stora bakluckan och den extra uppvärmningen på vintern. Vissa saker är enkla med plastklämmor där i 9k är en skruv eller annan permanent anslutning. Den automatiska dimningen, fyrhjulsdriften och uppladdningsskärmen, drivkedjorna och ljudsystemet är verkligen roliga för detta.

 • blank

  Synd, igen ett bevis: Kunden är inte längre kung.
  Stora företag och deras chef idioter säger det.

  Jag behöver verkligen inte köpa en annan bil längre (jag har redan år på ryggen).
  Min tredje SAAB (3-9 5t kombi modell 2,3) är och underhålls och driver och driver och….

 • blank

  Förstår inte varför GM inte har satt produktionen i Rüsselsheim. Opel skulle äntligen ha haft en prestigebil igen, och vi skulle bara ha bytt ut några klistermärken, hehe.

  Tyvärr är han för lång för mig. Ingenting för München

  • blank

   Passar i Zürich inte i parkeringsplatserna, men han ska också köra och inte parkera där, P

 • blank

  Bra, snälla skriv mycket mer om den här fantastiska bilen och dess historia, tack!

Kommentarer är stängda.