Varumärket för IoT. En succeshistorie från Lindholmen

När vi skriver om livet efter december 2011 vänder våra ögon mestadels till Trollhättan - felaktigt. Många tidigare Saab-anställda och chefer är tillbaka i Stallbacka. Men minst lika många, om inte fler, arbetar i Göteborgs Lindholmen.

Lynk 01 Sport, den mest anslutna bilen. Foto: Lync & Co.

Vad Mats Fägerhag, tidigare Saab-utvecklingschef och hans ingenjörer har byggt av det ordspråkiga ingenting under de senaste åren, förtjänar mycket respekt. Och det kan vara så att den mer spännande historien äger rum i Göteborg. Och inte i Trollhättan.

Börja med 200-anställda. Många kom från Saab.

Medan den tidigare Saab-produktionsanläggningen fortfarande arbetar med att bygga en elbil baserad på tidigare 9-3 har en helt ny generation fordon och ett nytt bilmärke skapats vid CEVT i Göteborg.

I oktober blev 2016 den Lynk & Co 01 presenteras i Berlin och Göteborg, kör i Kina, de första förproduktionsfordonen. 01 och den nya Volvo XC40 kommer att tillverkas på en fabrik i Kina från och med hösten. Det bygger på Göteborgs modulära CMA-plattform, som också kommer att ligga till grund för andra Volvo, Geely och Lynk fordon. Marknadslanseringen kommer att finnas i 4. Kvartal 2017 är i Kina, försäljningsplanerna är uppfriskande olika.

Alain Visser, Senior Vice President med Saab Germany tidigare, bryter med det nya varumärket med gamla, traditionella försäljningsstrukturer. Som ett alternativ till att beställa via Internet kommer egna butiker att upprättas i städer och Lynk & Co levererar direkt till kunden. Det finns inga rabatter, utan fasta bindande priser för varje kund.

Fordonen köps sedan till schablonbelopp och utan utbetalning. Bekväm, problemfri och, om möjligt, ingen hämningströskel. Så här ska det vara i framtiden. Signerad och 01 är en kort stund senare framför dörren. Enligt Visser kommer traditionell leasing endast att finnas om kunden insisterar på det.

Lynk & Co vill hålla saker enkelt för en ung, urbana publik. Adieu till ultra-långa tilläggslistor; Modellår hör till det förflutna. Istället kommer det att finnas färger som beror på säsong. Bilen som en mobilitetsfaktor eller som en trendartikel. En Lynk 01 är naturligtvis alltid online. Alltid ansluten till molnet, det är det mest anslutna fordonet på planeten.

Konsekvent inriktad på Internet av saker (IoT)

Den skulle kunna användas för att göra mål i en generation som har vuxit upp med en smartphone som känns ingen önskan om samtal med leverantörer för leveranstiden är en skräck, och skulle alltid vara online.

Imponerande bevisat av ett varumärke som vi verkligen inte hade på radaren. Minns vi Roewe? Faktum är hemmet till Rover 75, som sedan föll i kinesernas händer. Dessa gjorde Roewe-varumärket från Rover eftersom de inte hade namngivningsrättigheterna.

Under de kommande åren försökte de, helt meningslösa, att kombinera teknik från Kina med vad de förstår med engelsk design och att göra den attraktiv för kunderna. Resultatet var fruktansvärt för båda världarna och tilltalade inte ens kineserna.

Med RX5 SUV bröt de med brittisk designtradition och skickade i samarbete med Alibaba den första kinesiska Internetbilen i början. Roewe RX5 blev en bästsäljare. Varje månad går 20.000-fordon till unga internetkundiga kunder.

Något liknande, förmodligen ännu mer imponerande, kan vara fallet för Lynk under Q4 2017. 01 är det första erbjudandet från ett nytt varumärke som konsekvent är inriktat på Internet of Things (IoT). 01 SUV kommer bland annat att följas av en kompakt hatchback. De andra modellerna är helt enkelt numrerade. Lynk 01 följs av 02 och så vidare. Återigen hålls saker enkelt.

Lynk & Co på Mobile Word Congress i Barcelona

Lynk arbetar konsekvent i målgruppen. Inte bara i Kina, även i Europa. Förra veckan var Barcelona centrum för nätvärlden. Nästan alla företag kunde hittas på Mobile World Congress som har något att säga om ansluten mobilitet. Ett måste om du vill forma framtiden. Lynk & Co förstod och bjöd in dem. Så här tar du ett varumärke i samtal.

I slutet av året arbetade cirka 2.000 utvecklare för CEVT, inte bara i Göteborgs Lindholmen utan också i Trollhättan och Kina. CEVT med det nya varumärket Lynk & Co är den snabbast växande bilutvecklaren över hela världen. En svensk framgångssaga som startade för drygt 3 år sedan med 200 ingenjörer, varav de flesta kom från Saab.

blank
Lindholmen, Göteborg. Huvudkontor för CEVT och Lynk & Co. Foto: CEVT
Europa kommer 2019

Men det finns också byggarbetsplatser. Volvo-återförsäljare kunde ta över tjänsten för elbilar och hybrider i framtiden. Förhandlingar pågår. Tekniken under arket är identisk, Lynk 01 kan vara den smartare affären jämfört med XC40 - om du får det. Försäljningen i Europa och Nordamerika bör börja 2018. Det var kanske lite för ambitiöst, marknadslanseringen skjuts upp till 2019.

2017 ville CEVT och Lynk Co gå något av gasen, säger VD Mats Fägerhag i en intervju NyTeknik, Beror på vad du menar med det. I måndags välkomnade CEVT 74 nya anställda till Lindholmen.

6 tankar om “Varumärket för IoT. En succeshistorie från Lindholmen"

 • blank

  Spännande projekt och bra artikel. På baksidan påminner 01 mig lite om 9-4X och inuti cockpiten har en liknande linje som den stora Saab. Det har förekommit upprepade försäljningsmetoder tidigare (t.ex. vid Saturn i USA). Det blir intressant hur detta accepteras. Nu en europeisk produktion ...

 • blank

  Häromdagen talade man om ”den digitala världen där ute” i en radiosändning (DLF) ...

  Jag trodde att det var den verkliga världen där ute och att den fortfarande var analog? Jag kan inte hänga med längre ...

 • blank

  ... fräckt flin på fordonets framsida, snyggare förarorienterad sittbrunn, indikerad ljusremsa bak, sportiga säten, indirekt belysning i interiören, inga böjda pärlor, var vet jag allt detta? 😉
  Tack för artikeln, varumärket fanns inte i mitt online-media för bilshower! , ... då måste nätverksbilen göra det själv!

 • blank

  Ökande nätverk, IoT, dessa är de sanna trenderna under de kommande åren. Interresting och läskigt samtidigt. Hälsningar från George Orwell och 1984!

 • blank

  Ja, jag kan utan förbehåll instämma och därmed naturligtvis "indirekt" vänligen påminna dig om bloggdonationen!
  Det är saltet i soppan!
  Denna (förmodligen) enda allmänhet. Information med utsikten över kanten av plattan
  Som SAAB.

 • blank

  Exakt dessa artiklar gör bloggen så värt att läsa. Det är information som du aldrig får. Tom ser bortom horisonten. Great!

Kommentarer är stängda.