Saab 9000 mittarmstöd för eftermontering

Om du frågar vad jag har sett från Saab i vinter, så finns det ett svar: körde Saab 9000. I självexperiment med en Saab-klassiker genom de mörka och kalla årstiderna. Fungerar det? Svaret kommer de kommande dagarna på bloggen.

Saab 9000, vårt Anna-projekt, med mittarmstöd.

Innan vår 9000 var redo för rättegången fick han en liten komfortuppdatering. Tyvärr har svenskarna aldrig levererat 9k med en vanlig mittarmstöd. Detta är inte förståeligt. Eftersom den första stora Saab är ett komfortpaket, vilket nödvändigtvis kräver en mittarmstöd.

Saab 9000 mittarmstöd "Made in Italy"

Det fanns en bra och hållbar tillbehörslösning från Saab som inte har varit tillgänglig under åren. Eftermarknaden erbjuder olika alternativ som är antingen billiga, ful eller grym - eller till och med alla tillsammans. Ett möjligt alternativ erbjuder Armstöd butik från Darmstadt. Det ger olika versioner av armstöd för Saab 900, 9000 och 9-3.

Priset går med 86,00 € för det konstläder, eller för 16,00 € dessutom för den riktiga läderversionen i ordning. Leveranstid anges med 7 - 10 dagar, och efter exakt 10 dagar är armstödet där. Synd: Det finns ingen fraktmeddelande, vilket skulle ha varit bra service. Armstödet är tillverkat i Italien, och direkt hos tillverkaren finns det ännu fler färgalternativ för 9000, eftersom den erbjuder den tyska representationen.

Det är det: Den eftermonterade lösningen för Saab 9000

Tillverkningen är bra, det lilla facket under armstödet är stoppat, läderet känns bra och luktar hur italienskt läder ska. Armstödet är monterat med 2-skruvar, som borras underifrån i locket på facket på mittunneln. Detta fungerar snabbt, är lätt och passar, eftersom locket börjar bilda sin första lilla bubbla. Tecken på åldrande, som nu är täckta av mittarmstöd.

Material, design och pris har rätt

De två skruvarna håller armstödet ordentligt, även om en liten lek och lika små problem kvarstår över hållbarheten. De kommande månaderna visar att de är ogrundade. Delen från tillbehören håller vad den lovar, facket i mittunneln förblir tillgängligt, komfortförstärkningen är hög.

Praktiskt: ett litet fack under armstödet

Framför allt är färgen, designen och materialet rätt. Mittarmstöd ser ut som Saab Original och som om det redan hade installerats i 1998-fabriken. Komfortförstärkningen är palpabel, och efter en dag vill du inte köra 9000 utan den.

Liten investering, mer lyx i Saab-klassikerna. Och förspelet att skriva något mer om den första stora Saaben. Självförsöket med Saab 9000, vårt Anna-projekt, under den kalla och mörka årstiden kommer att komma på bloggen under de närmaste dagarna.

7 tankar om "Saab 9000 mittarmstöd för eftermontering"

  • Ryggstödet skruvas på locket på mittfacket och kan vikas tillbaka med det.

  • Kan du också kasta ryggstödet på baksidan eller är det fast?

  • Det finns inte bara armstöd utan också en handbromsväska till min 9-3 I i beige läder. Efter 17 år ser det bromsliknande locket på handbromsspaken inte så bra längre ut. Jag beställde det genast. Jag är nyfiken på hur det passar. Tack för tipset! Jag hade aldrig hittat det utan Saabblog!

  • @ Alex: exakt!

  • Automatisk 9k behöver nödvändigtvis en armstöd, ingen tvekan. Även med strömbrytaren passar den. Jag hade lite reservationer innan montering. Men armstödet passar som om det hade levererats från fabriken. Ingenting stör.

  • Med 9000der genom den kalla årstiden ???? Med vad mer? Vad är bättre där? Vad är så tvivelaktigt om det?
    9000der är alltid och överallt! Men jag ser fram emot den mycket bra artikeln!

  • För en 9000 med automatisk finner jag den här lösningen ganska värt att överväga, men hur är det med versionerna med manuell växellåda stör armstödet?

Kommentarer är stängda.