Tesla-produktion i Saab-fabriken i framtiden?

Bilindustrin förändras, mycket är möjligt. Det är allmänt känt att Tesla letar efter en europeisk plats för en komplett produktion. Förutom platser i Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Portugal diskuteras Trollhättan också - och med den tidigare Saab-anläggningen.

blank
Saab-anläggningen Trollhättan. Produktion av Saab 9-3. Bild: Saab Automobile AB

Tesla produktion i Trollhättan. Svenskt önsketänkande?

Kontakterna till Tesla gjordes först i början av sommaren 2016. högt Sveriges Radio är båda Affär Sverige såväl som federationen av bilindustrin FKG deltog i diskussionerna. Du ser en hård konkurrens om Tesla, men också stora chanser.

Infrastrukturen i södra Sverige är konsekvent, vägen till de största europeiska marknaderna är kort. På plats i Trollhättan finns mycket erfarenhet inom bilindustrin och ett fungerande nätverk av leverantörer. Den svenska bilindustrin i 2017 är en framgångshistoria tack vare utländska investeringar. Varför en auto-anläggning, som är oanvänd i år i ängen, så vill inte passa.

Naturligtvis är önsketänkande en del av den tuffa konkurrensen om en eventuell Tesla-plats. Men en befintlig fabrik kan vara ett trumfkort i tävlingen för att vinna, även om det måste uppgraderas och moderniseras. I omedelbar närhet är NEVS forsknings- och utvecklingscentrum med vindtunnel, laboratorier och provbanor. Dessutom är Trollhättan ett forsknings- och innovationsfokus inom bilindustrin.

Under de senaste åren har NEVS upprepade gånger uttryckt intresse för anpassad produktion. Det fanns diskussioner med olika företag, inklusive Tesla. Till en order kom det inte ut hittills. NEVS Industrial Services (NIS) arbetar med omstart och har fått stöd av en erfaren Valmet Automotive Manager. Valmet Automotiv, tidigare Saab Valmet, arbetar också för tyska varumärken som kontraktstillverkare.

Tesla och NEVS i direkt konkurrens?

Vad som kunde prata mot en Tesla-produktion i den tidigare Saab-fabriken är modellplaneringen av NEVS. De fordon som meddelades från 2020 kunde placeras i samma pris och marknadssegment som den kommande Tesla 3-modellen. Båda företagen är i direkt konkurrens med varandra, vilket skulle göra en gemensam produktion åtminstone tveksam.

Det skulle finnas en möjlighet att NEVS skulle hyra ut anläggningen under en längre period eller sälja den helt. För NEVS skulle Trollhättan i framtiden vara en ren forsknings- och utvecklingsplats, vilket är fallet med CEVT i Göteborg och det nya varumärket Lynk & Co. Detta är dock ren spekulation, som det inte finns några bevis för.

Tesla har meddelat att det kommer att fatta ett beslut inom två år. För Trollhättan skulle det vara hundratals nya jobb och kanske platsen för en batteriproduktionsanläggning. Men det kan också vara av intresse för NEVS.

12 tankar om “Tesla-produktion i Saab-fabriken i framtiden?"

 • blank

  Det är som det är. I den nuvarande världsbilden måste allt växa, boom, expandera. Det skulle också vara möjligt med enskilda bilar som SAAB på världsmarknaden, men inte i den steniga kurvan som "experterna på pengarna" hoppas. SAAB Automabile är historia och det kommer att förbli så tills jag går tillbaka till garaget, vrider nyckeln och kör av. Jag litar i princip på TESLA att göra allt. Men jag ser inte det hela tillsammans med NEVS i en fabrikshall. Misstroendet mot "copy-paste Chinese" är för stort och tvärtom borde det vara liknande. Jag tror att TESLA kommer att gå till ”billiga hus” eftersom aktieägarna vill ha det så.

 • blank

  .... det är exakt så. Jag sa alltid att det var det med Saab. Om en seriös investerare hade tagit över Saab från den löpande verksamheten och kontinuerligt utvecklat den, kunde det ha gått bra - se Volvo-. Saab var och kommer att vara historia. Tyvärr

 • blank

  Frågan är om NEVS inte helt enkelt saknat en kontraktstillverkningsanläggning vid rätt tillfälle. Nu är det redan 6 år tyst och anläggningarna gör inte bättre. Kompetensen har flyttat till Göteborg och jag tror att vi kommer att se en försäljning i slutet.
  Inte nödvändigtvis idag eller nästa månad. Men säker på medellång sikt. Som ett alternativ kommer rivningen, men NEVS kommer säkert aldrig att producera ens en elbil i Sverige.

 • blank

  om utveckling och produktion faller sönder hittills kommer jag antagligen inte längre vara villig att köpa en bil där. Jag är för europeisk för det.

  Tanken är emellertid varken otroglig eller främmande för mig. Faktum är att jag har föreslagit det flera gånger för Apples bil, vilket förmodligen inte längre kommer.

 • blank

  Vill NEVS-folket faktiskt lägga något på sina fötter eller bara ge en amerikansk konkurrent möjlighet att producera för europeiska marknader i Trollhättan ??

  Jag hade inte märkt att diskussioner ägde rum om det. I mina ögon är hela saken mer än konstig och får mig tyvärr att tvivla på NEVS mer och mer. Vad vill de faktiskt tillämpa i framtiden med SAAB-arvet och mycket åberopat SAAB-anda - jag är rädd att det verkligen inte finns mycket kvar för SAAB-entusiaster!

  • blank

   För närvarande stärker intrycket att fler och fler flyttar mot Kina. Huruvida Saab Erbe kommer att tolkas igen och om det på medellång sikt kommer att göra det väldigt viktigt, ser jag med ett växande frågetecken.

   • blank

    Som en hård SAAB-älskare motsätter jag mig inte bara NEVS om inget mer ätbart skulle komma ut till slut - det är välkänt att många kockar har bidragit till förstörelse. Framför allt den tidigare amerikanska köksmästaren GM. En ung holländsk kock och de svenska hjälpkockarna (lagstiftare och rättsväsende) visade då också sin oförmåga - det säger sig självt att allt sakta blir oätligt för gourmeter (förmodligen också med den nuvarande kinesiska kocken Jiang).

    Det är dags att leta efter en ny fordonsbehandling - men enligt min mening är TESLA på något sätt inte heller. Var ska du hitta det du letar efter?

 • blank

  Betydar webbplatssökning faktiskt att Tesla vill överlämna en utländsk tillverkare till produktionen?
  Jag trodde att de hade utmärkat så långt av en helt fantastisk autonomi för branschen?
  En plats är först och främst en fastighet och inte en partner ...

  Kan det vara så att Tesla köper växten och NEVS går hela vägen till Kina?

  • blank

   Tesla kommer sannolikt att föredra att köpa, bygga, hyra. NEVS kunde hyra anläggningen och hyra ett skifte. En försäljning i nuvarande situation är inte särskilt sannolikt. Men inte helt omöjligt.

 • blank

  Jag misstänker att Volvo förr eller senare kommer att slå. Eller Lynk & Co och CEVT. NEVS kan helt enkelt inte göra det, China Mobil förväntas inte komma ut på marknaden förrän 2018. Är inte särskilt övertygande i mina ögon.

 • blank

  Jag erkänner att i första ögonblicket tittade jag på dagens datum ...

 • blank

  Dröm och möjlig verklighet ...
  Definitivt bra för regionen Troll-City!

Kommentarer är stängda.