Tesla-produktion i Saab-fabriken i framtiden?

Bilindustrin är i övergång, mycket är möjligt. Det faktum att Tesla letar efter en europeisk webbplats för en fullständig produktion är välkänd. Förutom platser i Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Portugal är Trollhättan också diskussion - och därmed den tidigare Saab-fabriken.

Saab-anläggningen Trollhättan. Produktion av Saab 9-3. Bild: Saab Automobile AB

Tesla produktion i Trollhättan. Svenskt önsketänkande?

Kontakterna till Tesla gjordes först i början av sommaren 2016. högt Sveriges Radio är båda Affär Sverige såväl som federationen av bilindustrin FKG deltog i diskussionerna. Du ser en hård konkurrens om Tesla, men också stora chanser.

Infrastrukturen i södra Sverige är konsekvent, vägen till de största europeiska marknaderna är kort. På plats i Trollhättan finns mycket erfarenhet inom bilindustrin och ett fungerande nätverk av leverantörer. Den svenska bilindustrin i 2017 är en framgångshistoria tack vare utländska investeringar. Varför en auto-anläggning, som är oanvänd i år i ängen, så vill inte passa.

Naturligtvis är önsketänkande en del av den tuffa konkurrensen om en eventuell Tesla-plats. Men en befintlig fabrik kan vara ett trumfkort i tävlingen för att vinna, även om det måste uppgraderas och moderniseras. I omedelbar närhet är NEVS forsknings- och utvecklingscentrum med vindtunnel, laboratorier och provbanor. Dessutom är Trollhättan ett forsknings- och innovationsfokus inom bilindustrin.

Under de senaste åren har NEVS upprepade gånger uttryckt intresse för anpassad produktion. Det fanns diskussioner med olika företag, inklusive Tesla. Till en order kom det inte ut hittills. NEVS Industrial Services (NIS) arbetar med omstart och har fått stöd av en erfaren Valmet Automotive Manager. Valmet Automotiv, tidigare Saab Valmet, arbetar också för tyska varumärken som kontraktstillverkare.

Tesla och NEVS i direkt konkurrens?

Vad som kunde prata mot en Tesla-produktion i den tidigare Saab-fabriken är modellplaneringen av NEVS. De fordon som meddelades från 2020 kunde placeras i samma pris och marknadssegment som den kommande Tesla 3-modellen. Båda företagen är i direkt konkurrens med varandra, vilket skulle göra en gemensam produktion åtminstone tveksam.

Det finns fortfarande möjlighet att NEVS kommer att hyra anläggningen på lång sikt eller sälja den helt. För NEVS skulle Trollhättan i framtiden vara en ren forsknings- och utvecklingsplats, som är fallet med CEVT i Göteborg och det nya varumärket Lynk & Co. Men det här är ren spekulation, för vilken det inte finns några bevis.

Tesla har meddelat att det kommer att besluta inom 2 år. För Trollhättan skulle det vara hundratals nya jobb, och kanske platsen för batteriproduktion. Vilket kan också vara av intresse för NEVS.

12 tankar också "Tesla-produktion i Saab-fabriken i framtiden?"

 • Det är som det är. I dagens världsutsikt måste allt växa, boom, expandera. Det skulle vara möjligt med enskilda bilar som SAAB på världsmarknaden, men inte i rakentenhaftens branta kurva som "experter i pengar ökar hoppet". SAAB Automabile är historia och det kommer att vara så tills jag går tillbaka till garaget, vrid nyckeln och lämna. TESLA Jag litar i grunden på allt. Men jag ser inte allt tillsammans med NEVS i en workshop. För mycket misstro mot "kinesisk kopi-pasta" och vice versa kan vara liknande. Jag tror att TESLA kommer att gå till "billig hushållning" eftersom aktieägare gillar det.

 • ... det är exakt hur det är. Jag sa alltid det var Saab. Om en välrenommerad investerare hade tagit Saab ur den pågående verksamheten och fortsatte att utveckla den, skulle det ha varit bra - se Volvo. Sådan var och är Saabs historia. tyvärr

 • Frågan är om NEVS inte helt enkelt saknat en kontraktstillverkningsanläggning vid rätt tillfälle. Nu är det redan 6 år tyst och anläggningarna gör inte bättre. Kompetensen har flyttat till Göteborg och jag tror att vi kommer att se en försäljning i slutet.
  Inte nödvändigtvis idag eller nästa månad. Men säker på medellång sikt. Som ett alternativ kommer rivningen, men NEVS kommer säkert aldrig att producera ens en elbil i Sverige.

 • om utveckling och produktion faller sönder hittills kommer jag antagligen inte längre vara villig att köpa en bil där. Jag är för europeisk för det.

  Tanken är emellertid varken otroglig eller främmande för mig. Faktum är att jag har föreslagit det flera gånger för Apples bil, vilket förmodligen inte längre kommer.

 • Vill NEVS-folket faktiskt lägga något på sina fötter eller bara ge en amerikansk konkurrent möjlighet att producera för europeiska marknader i Trollhättan ??

  Jag hörde inte att det fanns diskussioner. Enligt min mening är hela saken mer än konstig och tyvärr lämnar jag mer och mer tvivel om NEVS. Vad vill de verkligen göra i framtiden med SAAB-arvet och mycket av SAAB-andan - jag är rädd att SAAB-entusiaster verkligen inte har mycket!

  • För närvarande stärker intrycket att fler och fler flyttar mot Kina. Huruvida Saab Erbe kommer att tolkas igen och om det på medellång sikt kommer att göra det väldigt viktigt, ser jag med ett växande frågetecken.

   • Som en djupt hård SAAB-älskare bryter jag inte bara NEVS, men i slutändan inget ätbart bör komma ut - som du vet har många kockar bidragit till att förstöra. Framför allt var den tidigare amerikanska kocken GM. En nederländsk ung kock och de svenska hjälpkockarna (lagstiftande och judicativa) har sedan bevisat sin oförmåga då också - klara det sakta för foodie allt på något sätt oätliga (förmodligen bara med den nuvarande kinesiska kocken Jiang).

    Det är dags att leta efter en ny bilbehandla - men TESLA är inte. Var ska man bara hitta något?

 • Betydar webbplatssökning faktiskt att Tesla vill överlämna en utländsk tillverkare till produktionen?
  Jag trodde att de hade utmärkat så långt av en helt fantastisk autonomi för branschen?
  En plats är ursprungligen en egenskap och inte bara en partner ...

  Kan det vara så att Tesla köper växten och NEVS går hela vägen till Kina?

  • Tesla kommer sannolikt att föredra att köpa, bygga, hyra. NEVS kunde hyra anläggningen och hyra ett skifte. En försäljning i nuvarande situation är inte särskilt sannolikt. Men inte helt omöjligt.

 • Jag misstänker att Volvo förr eller senare träffar. Eller Lynk & Co och CEVT. NEVS kan bara inte göra det, China Mobile ska först 2018 komma på marknaden. Är inte särskilt övertygande i mina ögon.

 • Jag erkänner att jag för första gången tittade på dagens datum ...

 • Dröm och möjlig verklighet ...
  Definitivt bra för regionen Troll-City!

Kommentarer är stängda.