En Saab Toppola-historia

När vi var 2007 vid ett SAAB-möte i Huy, Belgien såg vi 2 SAAB med Toppola-konstruktion. Sedan vi fick idén, skulle det vara ganska praktiskt. Men när en husvagn var klar har vi inga ytterligare tankar om det. Trevligt att det finns något, men vi behöver inte det ... Var vår tanke.

Toppola med tält

Efter många år och många semesterar med husvagnen bestämde vi oss för att lägga detta på en säsongsmässig stigning och vara "stillasittande". Men en gång om året kör vi till Nürburgring, vi måste demontera husvagnen, plocka upp, gå till ringen och sedan ta tillbaka och bygga om.

Då fick Peter Braun en Toppola till en hanterbar kurs. Hans rapport, bilder och många samtal inspirerade oss också att se ut. Det skulle vara bekvämt för par dagarna på ringen och vi skulle inte ha haft så väsen med husvagnen ...

Tack vare tips och egen forskning hittade vi det vi letade efter i Holland.

Några mail och telefonsamtal (det avgörande telefonsamtalet på morgonen av Troll rallyen i Geisa) för att arrangera en tidpunkt hade gjorts. Pengar och röd nummerplatta oroade vi började på lördag morgon riktning Rotterdam.

Efter att ha passerat några industriområden kom vi fram till en mycket kontemplativ gata där söta familjehus står. Vi var varmt välkomna, med en läcker Kopje Koffie och kakor. Efter omfattande små prat om SAAB, Toppola etc. började vi i en Daimler (!) I ett kommersiellt område nådde vi efter 15 minuters bilresa.

Det var vår dröm i ett hyrdat garage framför en 900 I Cabriolet.

Efter utrullning och bedömning kom de överens och nycklarna bytte händer. Nu var vi tvungna att gå tillbaka igen, för vi hade inte tagit nummerplattorna. Först då kunde vi köra tillbaka till huset med Toppola för att bjuda in bakluckan, eftersom det inte passar in i 9-3-stationsvagnen.

Efter betalning var mer litet prat och en välsmakande soppa tillbaka mot 19 klockan på vägen hem. Motorn purrar som på den första dagen, överföringen skiftar ren och tack vare luftbälgstöd i SAABs superfjädrar på vägen. Du märker knappast strukturen.

Många förare gick över, saktade ned och gav tummen upp eller till och med fotograferade ...

Nästa dag tog vi bilen till vår verkstad och där kom desillusionen. Strukturen är stor, många frågor ställdes, även när det gäller registrering och teknik men bilen ...

Vi var redan medvetna om många brister, den SAAB-typiska Rostecken-stoppen: alla dörrar genom, båda sållarna på bakhjulsbågen, framfönstren och några mindre platser, inklusive en punkt på A-pelaren som rustas genom osparade.

Reparationen skulle blåsa upp någon rimlig ram, så drömmen med Toppola att köra till Nürburgring har brutit för nu.

Det var fortfarande annorlunda. vi fick en motsvarande bil med mindre rost med kort varsel. Detta byggdes sedan på verkstaden, avgick nya, bakre bromsar, luftfjäderförstärkning och uttaget för kraft och belysning av Toppola byggdes om.

Sedan, i verkstaden med hissen, lägger vi konstruktionen från en bil till den andra. Det tog en timme med mycket fred och berättande. Sedan har Andi Mondays gjort inredningen. Då provade vi om vårt vintertält kunde passa på husvagnen och vilken tur det passar. Således stod ingenting i början på torsdagen vid Nürburgring.

Tack till Hans och Ando för deras Saab Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering? Den första kontakten med kultmärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet.
Oavsett vad det är, skriv oss. Vi ser fram emot det!

9 tankar om "En Saab Toppola-historia"

 • Tyvärr fungerar vår Optimus-spis inte längre och en Wallas är för dyr. Alternativt tänker vi för närvarande på en petroleumskamin efter ...

 • Hej Guido,
  Möten finns alltid på varje 1. Fredag ​​i månaden istället, så igen på 3. Mars.
  Vi flyttade vår Toppola igen i lördags, efter vinteravbrottet.
  Njut av värmen, inte de stormiga dagarna.
  Ha en trevlig helg
  Toppola No 3

 • Hej du två ...... Konvertibelen börjar i mars igen på vägen
  Fredag ​​var jag tyvärr på vägen. När kommer du att träffas nästa gång?
  Då skulle jag vilja komma runt ... ..
  En trevlig WE och bästa hälsningar
  G.

 • Hej Guido,
  Vi är de som satt i Saab. Tyvärr var den röda fasen för kort. Om vädret är bättre igen, kommer vi att vara på väg igen med Toppola, även i Opladen. Vad gör din 900er?
  Kom nästa fredag ​​för ett avslappnat möte med Saab-vänner Kerpen (se hemsida).
  Vi ses snart vid trafikljuset.

  @ Hans och Andreas
  Tack för den stora rapporten

  Med vänliga hälsningar och trevlig helg
  Bruno & Ute (Toppola No. 3)

 • Klassen är också Optimus fotogen, det här är också svensk veteran. Jag hade en i min sista båt. Jag hade fått honom att översynas vid företaget Weihmeister nära Hamburgs Landungsbrücken. När jag sålde båten var han 28 år gammal och fungerade bra (liksom den danska båten).

 • Mycket trevlig, sällsynt kulturell tillgång. Toppolas är bara bra!

 • God morgon,
  Bra rapport ... ..Delarna är såååå KLASS
  Hälsningar till Opladener 9-3, från Opladenorspr ...... Jag är den som hoppade framför dig vid trafikljuset framför bilen
  En trevlig vecka till alla ... ..

 • En sådan Toppola är redan en bra sak. Har bara sett en live på Saabsessionen Slovakien 2016 och fascinerades av delen. Stor blickfångare överallt. Vet du faktiskt hur många det finns, eller om du kan kopiera något sånt?

 • Juchuu, jag känner denna Toppola väl! Underbart bevarad och mycket kärleksfullt utvecklad.

  Toppola är alltid bra enligt min åsikt. En mycket välbevarad Toppola samma generation som presenteras här (år av konstruktion 1984 med träinteriör) som jag förvärvade förra året. Det är den röda (mitten) 900 på bottenfotoet, som länge varit en tysk skyltskylt och igår (!) Vaknade från viloläge. Köpt av uppfinnaren Peter Malmberg i den svenska staden Landskrona ... en mycket unik äventyrssaga där jag också har bra bilder. Kanske ska jag skriva det här för tidigt?

  Med vänliga hälsningar från Toppolaner till Toppolander till Mönchengladbach!

Kommentarer är stängda.