6 år. Uppdrag: Omöjligt

En omöjlig historia firar sitt 6-årsdag. Saabblog.net-projektet är sedan 9. Februari 2011 online. Och allt började då harmlöst och fullt av hopp. Inte veta var vi skulle vara 6 år senare.

Saab skriver över den administrativa vingen.

Stora visioner. Stort löfte.

Vad hade blivit lovat för oss! Det fanns stora visioner sedan då vars frontman var Victor Muller. Märket ska blomstra och bli mer framgångsrikt än någonsin. Vid första anblicken hade man velat tro på orden. Eftersom med 9-5 NG sedan, den 9-4x och 9-3 Griffin var så mycket nyhet som aldrig förr i historien om Saab i utställningslokaler.

Och 9-5 NG-sportkläderna var nära att greppa som nästa nya release. Allt var möjligt över natten, och även Phoenix-studien, som efterträdare till 9-3, hade chanser att bli realiserad. Vi trodde. Vid den tiden, under de första veckorna och månaderna av bloggen.

Det kom annorlunda. Phoenix fastnade på ett mycket tidigt stadium och borde aldrig lära sig att flyga. Muller kämpade, någon gång, en förlorad kamp. Och förlorade. Efter honom var hoppet om en omstart kvar. Med BMW, med Mahindra, eller med Pang Da, Youngman och alla andra investerare vars namn vi länge sedan glömt. 2012 kom NEVS. En okänd trupp, med synen att bygga elbilar. Och med den otroliga lyckan att fortsätta använda Saabs namnrättigheter. Det gav hopp, men det försvann också. På sommaren 2016 begravde NEVS det stora målet och sedan dess bara minskat till NEVS.

Inte utan Saab-samhället att presentera ett nytt minimimål. Saabs designsspråk ska bevaras och i framtiden i varje nytt fordon hos mobilitetsleverantören från Trollhättan. Det är verkligen trevligt menat. Men det kan visa sig vara för lite.

Saab DNA till Göteborg

Ibland kan du gråta! Särskilt när man tittar till Göteborg. Volvo och Saab ansåg att 2010 inte var kapitalförsäljningsbar och var bara bevarade av EIB-lån. Volvo har fortfarande problem idag, men av olika slag saknas anställda och kapacitet. På tisdag tillkännagav rekryteringen av 800 ytterligare produktionspersonal och på onsdag en miljard dollar vinst för 2016.

Göteborgs Lindholmen ger en uppfattning om vad Saab skulle ha kunnat - om bara en hade en riktig chans. Eftersom den sanna framgångsberättelsen för tiden efter Saab inte bär namnet Volvo, men skriver sig själv till CEVT. Den tidigare Saab-utvecklingschefen Mats Fägerhag och många ingenjörer från Trollhättan har skapat något unikt. 2.000 ingenjörer på lönelistan, utvecklas för Geely, Volvo och CEVT eget varumärke Lynk Co. pre-tillverkade fordon göra sina rundor i Kina, kommer införandet av det nya varumärket i Europa och Nordamerika marknaden kommer snabbare än väntat.

Stigningen av Mats Fägerhag är också en Saab-succeshistorie och under de närmaste dagarna på bloggen.

Tyskland var aldrig Saab Land. Saab var alltid en outsider, även om du hade chanser med de nya modellerna. Du skulle fortfarande ha varit ett litet varumärke. Saabs är de sanna exotikerna i vägtrafiken. Den som driver en Saab idag utanför Sverige, håller den i gott skick, gör det medvetet. Han kunde också välja en annan ny bil. Ibland gör han det också, så är Saab den andra bilen av följeslagare för de soliga stunderna i livet.

Körning Saab visar karaktär

Vem driver Saab, som uppskattar det speciella karaktär som dessa bilar måste erbjuda. Från klassikern till den sista serien har den speciella Saab-känslan bevarats. Ibland mer, ibland mindre. En 9-3 II är en modern bil och kör fortfarande som en typisk Saab. En 9-5 NG bryts radikalt med sin föregångare, baseras på 9000, och erbjuder ändå en körupplevelse som skiljer sig från marknadsmiljön.

Om bloggprojektet har gjort skillnad under de senaste åren så kan det vara:

Märket har inte försvunnit. Vi håller flaggan upp, eftersom det är värd Saabs påstående. Vi har hållit vår stolthet. Eftersom vi kör stora, individuella bilar, som är mycket hållbara och därmed hållbara.

Och om det är så att våra läsare varje dag klättra med ett litet leende från hennes Saab, slå på vägen till ytterdörren kort, fundera över sin bil för en bråkdel av en sekund med stolthet och tillfredsställelse, så har vi gjort allt rätt.

27 tankar om "6 år. Uppdrag: Omöjligt"

 • Känslan och passion för SAAB har ökats genom ditt engagemang, kära herr Knecht,
  Många tack från Wilhelmshaven

 • Om du tittar tillbaka på SAAB-berättelsen får två skådespelare inte lämnas obemannade: efter år av misslyckande har General Motors visat att de har kvarhållit de patent som är viktiga för dess fortsatta existens och är därför faktiskt den främsta orsaken till hela svårigheterna - för amerikaner har det alltid undersökts med mottoet "Amerika först".

  Den välkända varumärke är inte längre tillgängligt för personbilsdivision finns dock beteendet hos svenskarna själva motiverade enligt NEVS - tydligen SAAB AB ville tjäna lite för girig i åter namnge rättigheter och därmed kom frågan ( till sist?) till fallet.

  För oss förblir lojala fans, nu hoppas att NEVS hinbekommt lite mer än bara fortsätta formspråket - eftersom en sak går men inte: den framtida produktionen av "likformighet" i Trollhättan!

 • Saab kommer alltid att vara min "dröm" bil. Min konvertibla visar mig fortfarande efter 8 år att det var det rätta valet. 110.000 km och allt är nästan som nytt, så TÜV. Den entusiasm jag läste i dina linjer och jag hoppas att den stannar så!
  Michael

 • Tja, du kan också se det på så sätt: 6 år mindre till reflektionsdagen, det är ett varumärke SAAB inom bilindustrin men har en legitimation (i motsats till de kända professorerna i Mainstrem och smarta ägg). Jag tror en dag kommer det att bli en uppståndelse - det är vad som händer! Fram till dess tack för Bloq och "fortsätt"!

 • Tack för 6 spännande år !!
  Jag skulle vilja kunna slutföra bloggen under de kommande 6-åren .. så snälla fortsätt!

 • Hej Tom och Mark!

  Även från mig grattis till 6 år!
  Allt visade sig verkligen annorlunda, men jag misstänker att din betydelse som blogg är, åtminstone för det tyska Saab-samfundet, mycket större än det någonsin skulle vara med en "levande" biltillverkare.

  I den meningen ser jag fram emot vad som kommer, och din sista stycke, Tom, är väldigt sant, så jag har upplevt det sedan 13 år sedan och runt. 200 tkm med min första bil, en Saab används redan då ...

 • Hej Tom, grattis och tack för den alltid optimistiska rapporteringen om dig, Mark och hela teamet skrev under goda och dåliga tider i fanbasen. Du håller Saab-känslan vid liv, som vi alla älskar så mycket. Fortsätt så….

 • Utan denna blogg skulle vissa SAAB-band säkert bli sönder och några händelser skulle inte ha hänt.
  Många tack till er båda "fighters"!

 • Jag insåg bara att jag är en flitig läsare av bloggen från början.
  Jag hittade i mina mappar ett inlägg av dig Tom från 12.March 2011.
  Tema: Saab 9-2 Designförslag från Göteborg av Johan Wejedal.
  Det är alltid kul att rycka i de gamla dokumenten.
  Tack igen.

 • Jag kan gärna göra utan en väckelse à la Borgward ... ..

 • Jag känner mig detsamma, sedan 27 år ......

  Jag kunde köra allt annat, varför Saab ....

 • Jag håller med 9.3Wolfgangs anmärkningar.
  Så mycket (!) Jag SAAB aldrig Njut i mina tidigare 12 år !!! Denna 6 års blogg har varit väldigt gynnsam för förståelse.
  Jag ser fram emot ett annat år (!!!) https://www.saabblog.net !

 • Hi Tom,
  Jag kan bara bekräfta det med att vända och ett leende på mitt ansikte. Sedan 25 år.

 • Tack till er båda som hållit SAAB-andan vid liv och skapade en förekomst med bloggen. Tack för nya idéer (delutbyte) och den ständiga ambitionen om och om igen att leverera skatter i form av digitaliserade videor eller bidrag. Uppdraget är möjligt, tummen upp och allra bästa.

 • Tack också från mig.
  Jag är säker på att en dag kommer det att bli comeback, namnet är för kult.

 • För mer 6 år med den underbara bloggen och våra Saabs

 • Hi Tom,
  en mycket trevlig, om något tråkig sammanfattning av de senaste åren. Tack för den alltid nya informationen om vårt varumärke. Vi skulle aldrig ha upplevt mycket utan dig, Tom och Mark.
  Var snäll och fortsätt. Vi har fortfarande alla hopp om att vi ska se något saabypiskt på våra gator i framtiden, oavsett hur alla tycker om NEVS.

 • Trevlig text och så sant!

 • Tom-tack! Orden talar till mig från botten av mitt hjärta. Utvecklingen kunde ha varit annorlunda. SAAB hade i början 2011 stora nya modeller. BMW eller Mahindra kan ha varit riktigt bra partners och produktionen skulle fortfarande springa idag. Hos Volvo / Geely; Jaguar / Landrover / Tata har fungerat bra. Jag önskar NEVS allra bästa! Jag hoppas att du verkligen kan göra något under de närmaste åren.
  När jag stänger av vårt SAAB och tittar på det, njuter jag det igen och igen i denna vackra balanserade form. Det är en känsla att ingen nuvarande modell av Audi, BMW eller Mercedes kan ge mig. Designen håller sig tillbaka, den är bara där - säker utan att locka uppmärksamhet. Det är som klassisk musik eller ett gott vin. Du lär dig bara att uppskatta det när du växer upp. SAAB - Jag älskar dig!

 • Grattis på födelsedagen! ! !

 • Tack Tom. För de kommande 6-åren. Tack igen

 • Är bara 1 år men fortfarande beroende av nya rapporter och min SAAB.
  Och jag har alltid ett ögonblick på mitt ansikte när jag kör. Håll upp det.

 • 6 år är en stor framgång. Varje artikel är kul!

 • Hi Tom,
  Allt i ett nötskal, fortsätt det bra arbetet.
  Hälsningar Ralf

 • Tack! Det talar till mig från själen!
  Vänligen fortsätt det bra arbetet!

 • Tack för 6 års underbar underhållning!

 • Hi Tom
  Tack
  Hälsningar från Oldenburg
  André

Kommentarer är stängda.