6 år. Uppdrag: Omöjligt

En omöjlig historia firar sitt 6-årsdag. Saabblog.net-projektet är sedan 9. Februari 2011 online. Och allt började då harmlöst och fullt av hopp. Inte veta var vi skulle vara 6 år senare.

Saab skriver över den administrativa vingen.

Stora visioner. Stort löfte.

Vad hade blivit lovat för oss! Det fanns stora visioner sedan då vars frontman var Victor Muller. Märket ska blomstra och bli mer framgångsrikt än någonsin. Vid första anblicken hade man velat tro på orden. Eftersom med 9-5 NG sedan, den 9-4x och 9-3 Griffin var så mycket nyhet som aldrig förr i historien om Saab i utställningslokaler.

Och sportdräkten 9-5 NG verkade som nästa nya släpp inom räckhåll. Allt var möjligt över natten och till och med Phoenix-studien, som efterträdare till 9-3, hade en chans att bli förverkligad. Vi trodde. Då, under de första veckorna och månaderna av bloggen.

Det visade sig annorlunda. Phoenix satt fast i ett mycket tidigt skede och borde aldrig lära sig att flyga. Muller kämpade vid en viss tidpunkt en förlorande strid. Och förlorade. Efter honom fanns det fortfarande hopp om en ny start. Med BMW, med Mahindra eller med Pang Da, Youngman och alla andra investerare vars namn vi länge har glömt. 2012 kom NEVS. En okänd grupp med visionen att bygga elbilar. Och med den otroliga turen att kunna fortsätta använda Saabs namnrättigheter. Det gav hopp, men det försvann också. Sommaren 2016 begravde NEVS det stora målet och har sedan dess helt enkelt minskat sig till NEVS.

Inte utan Saab-samhället att presentera ett nytt minimimål. Saabs designsspråk ska bevaras och i framtiden i varje nytt fordon hos mobilitetsleverantören från Trollhättan. Det är verkligen trevligt menat. Men det kan visa sig vara för lite.

Saab DNA till Göteborg

Ibland kunde du gråta! Särskilt när du tittar på Göteborg. Volvo och Saab ansågs inte säljbara under 2010 och hölls bara vid liv av EIB-lån. Volvo har fortfarande problem idag, men av en annan typ - det saknas personal och kapacitet. På tisdagen tillkännagav det rekryteringen av ytterligare 800 anställda för produktionen, på onsdag en vinst på en miljard dollar för 2016.

I Göteborgs Lindholmen kan du gissa vad Saab skulle ha kunnat göra - om du bara hade fått en verklig chans. Eftersom den verkliga framgångshistorien för tiden efter Saab inte bär namnet Volvo, utan är skriven av CEVT. Tidigare Saabs utvecklingschef Mats Fägerhag och många ingenjörer från Trollhättan har skapat något unikt. 2.000 XNUMX ingenjörer är på lönen, utvecklingen pågår för Geely, Volvo och CEVT: s eget Lynk Co.-varumärke. Pre-series fordon gör sina rundor i Kina, och det nya märkets marknadsinträde i Europa och Nordamerika borde komma snabbare än väntat.

Stigningen av Mats Fägerhag är också en Saab-succeshistorie och under de närmaste dagarna på bloggen.

Tyskland var aldrig Saab Land. Saab var alltid en outsider, även om du hade chanser med de nya modellerna. Du skulle fortfarande ha varit ett litet varumärke. Saabs är de sanna exotikerna i vägtrafiken. Den som driver en Saab idag utanför Sverige, håller den i gott skick, gör det medvetet. Han kunde också välja en annan ny bil. Ibland gör han det också, så är Saab den andra bilen av följeslagare för de soliga stunderna i livet.

Körning Saab visar karaktär

Vem driver Saab, som uppskattar det speciella karaktär som dessa bilar måste erbjuda. Från klassikern till den sista serien har den speciella Saab-känslan bevarats. Ibland mer, ibland mindre. En 9-3 II är en modern bil och kör fortfarande som en typisk Saab. En 9-5 NG bryts radikalt med sin föregångare, baseras på 9000, och erbjuder ändå en körupplevelse som skiljer sig från marknadsmiljön.

Om bloggprojektet har gjort skillnad under de senaste åren så kan det vara:

Märket har inte försvunnit. Vi håller flaggan upp, eftersom det är värd Saabs påstående. Vi har hållit vår stolthet. Eftersom vi kör stora, individuella bilar, som är mycket hållbara och därmed hållbara.

Och om det är så att våra läsare varje dag klättra med ett litet leende från hennes Saab, slå på vägen till ytterdörren kort, fundera över sin bil för en bråkdel av en sekund med stolthet och tillfredsställelse, så har vi gjort allt rätt.

27 tankar om “6 år. Uppdrag: Omöjligt"

 • blank

  Känslan och passion för SAAB har ökats genom ditt engagemang, kära herr Knecht,
  Många tack från Wilhelmshaven

 • blank

  Om man ser tillbaka på SAAB-historien får två aktörer inte vara anonyma: Efter år av misslyckande har General Motors, som känt, undanhållit de patent som är viktiga för den fortsatta existensen och är därför faktiskt huvudorsaken till hela elände - för amerikaner har det alltid följts mottot "Amerika först".

  Det faktum att det välkända varumärket inte längre finns tillgängligt för bildivisionen beror enligt NEVS på svenskarnas beteende - SAAB AB ville uppenbarligen tjäna lite för girigt genom den förnyade beviljandet av namngivningsrättigheter och så kom denna fråga upp ( i slutändan?) till fallet.

  För oss, den lojala fansamfundet, kan vi nu hoppas att NEVS klarar lite mer än bara att fortsätta designspråket - för en sak är inte alls möjlig: den framtida produktionen av "Einheitsbrei" i Trollhättan!

 • blank

  Saab kommer alltid att vara min "drömbil". Min cabriolet visar mig fortfarande efter åtta år att det var rätt val. 8 110.000 km och allt är nästan som nytt, enligt TÜV. Jag läser entusiasmen i dina rader och jag hoppas att det förblir så!
  Michael

 • blank

  Tja, du kan också se det på det här sättet: 6 år mindre fram till dagen för eftertanke att ett SAAB-varumärke är berättigat i bilindustrin (i motsats till mainstream av välkända professorer och kloka killar). Jag tror att det kommer att bli en uppståndelse någon gång - något sådant borde hända! Tills dess, tack för bloq och "fortsätt"!

 • blank

  Tack för 6 spännande år !!
  Jag skulle vilja kunna slutföra bloggen under de kommande 6-åren .. så snälla fortsätt!

 • blank

  Hej Tom och Mark!

  Även från mig grattis till 6 år!
  Allt blev annorlunda, men jag misstänker: Din betydelse som blogg är mycket större idag, åtminstone för det tyska Saab-samhället, än vad det någonsin skulle vara för en "levande" biltillverkare.

  I den meningen ser jag fram emot vad som kommer och ditt sista stycke, Tom, är väldigt sant, så har jag upplevt det i 13 år och ungefär. 200 tkm med min första bil, en Saab som redan användes då ...

 • blank

  Hej Tom, Grattis och tack för den alltid optimistiska rapporteringen som du, Mark och hela teamet skrev till fansen i goda och dåliga tider. Du håller Saab-känslan vid liv, som vi alla älskar så mycket. Fortsätt så….

 • blank

  Utan denna blogg skulle vissa SAAB-band säkert bli sönder och några händelser skulle inte ha hänt.
  Stort tack till er båda "fighters"!

 • blank

  Jag insåg bara att jag är en flitig läsare av bloggen från början.
  Jag hittade i mina mappar ett inlägg av dig Tom från 12.March 2011.
  Tema: Saab 9-2 Designförslag från Göteborg av Johan Wejedal.
  Det är alltid kul att rycka i de gamla dokumenten.
  Tack igen.

 • blank

  Jag har gjort detsamma i 27 år ......

  Jag kunde köra allt annat, varför fortfarande Saab ...

 • blank

  Hi Tom,
  Jag kan bara bekräfta det med att vända och ett leende på mitt ansikte. Sedan 25 år.

 • blank

  Tack till er båda som hållit SAAB-andan vid liv och skapade en förekomst med bloggen. Tack för nya idéer (delutbyte) och den ständiga ambitionen om och om igen att leverera skatter i form av digitaliserade videor eller bidrag. Uppdraget är möjligt, tummen upp och allra bästa.

 • blank

  Tack också från mig.
  Jag är säker på att en dag kommer det att bli comeback, namnet är för kult.

  • blank

   Jag kan klara mig utan en väckelse à la Borgward ...

 • blank

  För mer 6 år med den underbara bloggen och våra Saabs

 • blank

  Hi Tom,
  en mycket trevlig, om något tråkig sammanfattning av de senaste åren. Tack för den alltid nya informationen om vårt varumärke. Vi skulle aldrig ha upplevt mycket utan dig, Tom och Mark.
  Var snäll och fortsätt. Vi har fortfarande alla hopp om att vi ska se något saabypiskt på våra gator i framtiden, oavsett hur alla tycker om NEVS.

  • blank

   Jag håller med 9.3Wolfgangs anmärkningar.
   Så mycket (!) Jag SAAB aldrig Njut i mina tidigare 12 år !!! Denna 6 års blogg har varit väldigt gynnsam för förståelse.
   Jag ser fram emot ett annat år (!!!) https://www.saabblog.net !

 • blank

  Trevlig text och så sant!

 • blank

  Tom-tack! Orden talar till mig från botten av mitt hjärta. Utvecklingen kunde ha varit annorlunda. SAAB hade i början 2011 stora nya modeller. BMW eller Mahindra kan ha varit riktigt bra partners och produktionen skulle fortfarande springa idag. Hos Volvo / Geely; Jaguar / Landrover / Tata har fungerat bra. Jag önskar NEVS allra bästa! Jag hoppas att du verkligen kan göra något under de närmaste åren.
  När jag stänger av vår SAAB och tittar på den, tycker jag alltid om denna vackra, balanserade form. Det är en känsla som ingen aktuell modell från Audi, BMW eller Mercedes kan ge mig. Designen håller tillbaka, den är bara där - självförtroende utan att vilja locka uppmärksamhet. Det är som klassisk musik eller ett bra vin. Du lär dig bara att uppskatta det när du växer upp. SAAB - Jag älskar dig!

 • blank

  Grattis på födelsedagen! ! !

 • blank

  Tack Tom. För de kommande 6-åren. Tack igen

 • blank

  Är bara 1 år men fortfarande beroende av nya rapporter och min SAAB.
  Och jag har alltid ett ögonblick på mitt ansikte när jag kör. Håll upp det.

 • blank

  6 år är en stor framgång. Varje artikel är kul!

 • blank

  Hi Tom,
  Allt i ett nötskal, fortsätt det bra arbetet.
  Hälsningar Ralf

 • blank

  Tack! Det talar till mig från själen!
  Vänligen fortsätt det bra arbetet!

 • blank

  Tack för 6 års underbar underhållning!

 • blank

  Hi Tom
  Tack
  Hälsningar från Oldenburg
  André

Kommentarer är stängda.