SAAB lever - mitt första halvår i den nya SAAB 9-5

En normal söndag kväll, strax efter halv åtta, temperaturer strax över noll. För de flesta är det dags att ägna sig åt "brottsplatsen", eller kanske Pilcher.

blank
Den nya: en SAAB 9-5 (II) ...

I Völklingen går jag in i min SAAB 9-5 (II). Resväskan för veckan är packad, sportväska, portfölj, några små saker i ryggen stuvade. Flygningen tar mig förbi Saarbrücken, Pirmasens, Landau, Karlsruhe och Pforzheim till Stuttgart, som varje söndag. Tid att byta till sydvästradio i bilradio. Som alltid är uppmärksamheten delad vid körning, hälften ägnas åt att köra fordonet, den andra tittar på problem som ska lösas under den kommande veckan, privata frågor, saker att organisera.

Ikväll kommer jag att reflektera över min SAAB. Under nästan ett halvt år är jag nu ägare till den nya 9-5. För några dagar sedan var jag på dagsutflykt till Bamberg och vinterade bilen. Nya vinterdäck, kundservice, nya bakre bromsskivor. Tid att granska de upplevda erfarenheterna.

Var ska man ta ifrån, om inte stjäla?

Nej, vi lämnar det andra alternativet här. "Car Napping - Ordered, Stolen, Delivered" var en underhållande film, men den borde vara så.

9-5 (II) är sällsynta. Mycket sällsynt. Enligt Kraftfahr-Bundesamt levererades endast en mycket homoeopatisk mängd av dig till Tyskland under åren 2010 och 2011. En snabb sökning hos online-återförsäljaren kommer att ge en handfull kopior som för närvarande finns tillgängliga, några få om du inkluderar grannländer i Europa.

Detta erbjudande är dock bara toppen av isberget. Det lönar sig att ta itu med fyrarna här - begåde SAAB-återförsäljare med motsvarande kontakter. De vet ofta i förväg om ett fordon är tillbaka och kan göra vissa saker möjligt, eller till och med erbjuda att organisera från Europa eller utomlands.

För min del, då, i mars, efter min olycka, vid Bilhandlare Muckelbauer kallas i Bamberg. Den Eckparameter för min önskelista 9-5er var klart ja: subtila färg tekniskt perfekt skick, om möjligt dieselmotor (eftersom 2.8-liters V6 som bestämts är kul, men inte nödvändigtvis för långdistans och frekventa förare). I det inre skulle åtminstone partiellt läder vara önskvärt. I själva verket kan en sådan 9-5er tre veckor tillgängliga efter telefonsamtalet, jag har köpt, plockade upp honom genom kvasi Exposé sedan slutet av april.

Nedre raden, kan vi säga att denna typ av upphandling kräver förtroende och en god relation med en dedikerad SAAB återförsäljare som kan sätta några hjul i rörelse ibland för att rensa alla små osäkerheter ur vägen. Dessutom bör det vara klart vilka funktioner som bara behöver vara trevliga, och vilka anses vara nödvändiga.

För icke-väsentliga saker är sant: ombyggnad kan vara mycket - jag kan installera en färgskärm på instrumentpanelen, medan andra kan eftermonteras vid mycket högre kostnader Drive Sense-systemet och eftermontering av backkamera och HUD var också redan föremål här.

Så nu är SAAB här ​​... Och? Hur mår han?

Jag har redan läst mycket om honom och sett bilder. Jag blev verkligen smittad när jag för två år sedan åkte med en mycket bra vän som passagerare. Om han står framför dig och du sitter i den och utstrålar trots sin tidigare innehav av denna rena arom, så är det en annan väldigt annorlunda sak.

Det första som slår dig är att den exakta fem meter längden över allt från närbilden ser väldigt lite ut. Stå bredvid flanken ser 9-5 (II) helt enkelt ut, vilket förmodligen beror på att framsidan har starka och bakre svagt avrundade kanter, varigenom längden är laminerad. Verkligen kraftfull ser bilen bara ut från en fågelperspektiv.

Det som också står ut är hur väl genomtänkt designen är. Fira inga fina orgier, accenterna på bakljusen strömmar in i kromstrimmen på bakluckan och i subtila axlar på flankerna. A-pelaren är något vinklad i kanten på huven, så plockar upp den här linjen igen. Från utsidan ser SAAB ut som en one-stop-butik, harmonisk, solid och lugnande.

Andra färgsystem, särskilt ljus, så det är också känt att de nedre gångjärnen på backspeglarna är klar i karossens färg och backspeglarna alltid i svart - båda tillsammans förstärker detta intryck av enighet igen, men är inte längre så att bära i en redan mörk färg ,

Negativ endast en sak sticker ut: framför föraren och passagerardörrarna finns ett litet ventilationsgaller i underdelen av spjutskyddet, som också är inramat i krom. Det behöver verkligen inte vara så - det är den enda detaljen utanför det som inte passar in och verkar inte alltför genomtänkt.

Efter turnén runt bilen kommer vi in.

Min sista var en SAAB 9-5 den första serien, en produkt av den sena 90er, i stil med inredningen någonstans mellan fyrkantiga spartanska som i 80ern och den frodiga komfort 2000er endast besluta utan. Bekvämt det var fortfarande - 4-5 timmars bilfärd kan bära löst, Plappertaschen sover i sina bekväma säten Efter några minuter, tyckte en omskrivning för att använda var att den "svenska staten vagn". Förresten, jag hittade efter nästan ett år den sista förvaringsfack (de små nät på botten av B-stolpen). För den nya 9-5 är baren därför ganska hög. Kommer hon att bli sönder?

Ja och nej. Efter ombordstigning kan det sägas att den nya 9-5 definitivt har kommit till överklassen, som den ska konkurrera med, och den redan i mitten "Vector" -utrustningslinjen. Sätena är bekväma som vanliga, delvis elektriskt justerbara och en bra mellanklass mellan komfort och stöd.

Förarens centrering av cockpiten är inte lika uttalad som tidigare, men alla element är lättillgängliga från förarplatsen. Fumlande efter omkopplarna finns något i början, som i någon acklimatiseringsfas, då kan den användas till värmaren allt "blind". På några nycklar pelter etiketten, särskilt "A" s har lidit. Tyvärr är brytaren för Nattpanelen helt dold från ratten och ur syn. Ändå är det fortfarande - även mitt utrustning linjen - i ytorna, tidiness och diskret återhållsamhet mörk plast en soliditet och en förstklassig känsla av att gamla 9-5 kan ge endast begränsad.

Var är avdrag? En är rent subjektiv - en riktigt bekväm armposition jag hitta med den nya skjutbara armstödet på mittkonsolen, som justeras genom att vika fram, svårt - antingen hänga höger arm i hålet, eller är för hög, men det är förmodligen också delvis anatomiskt betingad och behöver inte vara med alla så. Pedalarmarna är nu inte längre tillverkade av metall, men av plast, och tenderar att knäcka, särskilt i de tidiga stadierna märkte jag det. Pekskärmen behöver en fastare kontakt, men det kan också vara en fördel om du inte uppmärksammar när du rör. Sammantaget är dessa inte riktigt dramatiska brister, men små avdrag.

Jag blev nästan besviken över bagageutrymmet. Den gamla 9-5 hade en mullrande stam, vilket kan absorbera en hel del påsar av kompost och cement och alla julgranar eller ens bagage på fyra personer på en veckas konferens tour ägde rum här. Den nya bagageutrymmet är definitivt mindre, utrymmet begränsas av små förvaringsutrymmen vänster och höger. Två resväskor, varav sedan men bör inte vara alltför brett i en brunn, och kanske en resväska kommer i nytt under. Inte nödvändigtvis dramatiskt - som har en hel del bagage, bör alltid överväga en kombi ändå - men slående jämfört med sin föregångare.

Bunnlinjen är emellertid fortfarande ett rikt plusstativ. Förutom stammen fann jag ingen verklig brist. Du måste också tänka på att någon kritik över 9-5 (II) en bit långt orättvist när det gäller de citerade småsaker. Fordonet kom 2010 med tryck på marknaden, 2010er-modellerna är i allmänhet lite mer felaktiga än 2011er. Mycket av det jag har märkt, kan kontrolleras under "barnsjukdomar", i samband med andra årsmodeller dessa punkter hade definitivt elimineras, har nya leverantörer för interiören redan aviserats för 2012.

Den verkliga storleken ... hur uppträder den stora?

Den gamla 9-5 var trots sin betydande storlek - trots allt drygt 4,80 m - ganska sportig väg, utan att förlora överdrivet alltid umgås hans sportsmanship. I en tidigare artikel talade jag om de tävlande i kostym, och bo med denna bild eller ens med "Power när du behöver det". Den 2,3-litersmotorn hade med sin 170 hk och 280 Nm i varje situation tillräckligt med styrka odlades där och bränsleförbrukningen för ett fordon av denna storlek i ordning, även om den saknade sjätte växeln blev negativt märkbar vid motorvägen cruising.

Den nya 9-5 är tyngre och längre. Han har en dieselmotor - som TiD 160-PS-varianten, som drivs av en hjortuppgradering till 180 PS. Istället för 350 Nm sätter 400 Nm nu på axeln och byter som vanligt för hand, nu med sex växlar istället för de tidigare fem växlarna. Nominellt är således ett rikt prestanda och vridmomentökning. Med drygt 6 liter diesel, som kostar den ambitiösa, men inte överdrivna körningen per 100 km, är förbrukningen lämplig. I andra artiklar föreslogs denna motorisering och deras fördelar jämfört med TTiD-versionen med 190 PS anges i fabriken.

Att skära en lång historia kort: Motorn är den mest förnuftiga och, enligt min åsikt, en mycket bekväm. Den står för den stora SAAB ingen super idrottsman, och hastigheten band jag var tvungen att träna dig på de första hundra kilometer, men sedan dess har SAAB körs i alla lägen snabbt utan att ansträngda det. En diesel är en diesel och kan jag låter också som en, Gemäkel över traktor ljud och liknande kan vilja att monteras, men kommer inte att höra av mig.

Var det i trånga schwabiska städer under rusningstid, aldrig överväldigad med avslappnad cruising över tomma Pfalz landsvägar eller i luftstrider med kämpeskvadron Ingolstadt mellan Pforzheim och Karlsruhe, motor handlingar, steg på gasen av motorn svarar omedelbart och utan att tveka, även vid höga hastigheter, där den gamla 9-5 kämpade redan. Den gamla slogan "Hemma på lång sikt" kunde inte bli bättre.

Däcken är en fråga om sig själv. För dem som har en kopia av DriveSense ingår allt från 17 till 19 inches. Visserligen är sistnämnda det enda rätta valet ur optisk synvinkel, men det måste sägas att suspensionens hårdhet, som ofta noteras i tidiga tester, inte är någon överdrift. Utan DriveSense är 18-tums däck de högsta känslorna, och de är också tillgängliga för dessa visuellt tilltalande fälgar. Min personliga rekommendation: 18 inches med fälgar "Carve" på sommaren, 17 "med fälgar" Blade "på vintern.

Från motorn är allting därför passande. Från styrningen också. Efter några veckor måste jag köra till Saarbrücken och parkera på parkeringen i närheten av Karstadt, som landade för några år sedan på ryggen i ett rikstäckande test. Men du vill inte ha ett självständigt test för en SAAB, så - låt oss gå. Trots snäva hörn kan SAAB styras runt hörnen utan överdriven vevning, upp spiralrampen, över smala ramper, till stativet. Tack vare avståndssensorerna - inte en lyx, men en nödvändighet! - Parkering är lätt även i ett trångt utrymme.

Den högre vikten och den växta hjulbasen är positivt märkbara på andra punkter. Där den gamla 9-5 nervöst svarade, speciellt vid höga hastigheter och SAAB gav okaraktäristiskt ingen känsla av säkerhet, nya 9-5 glider ändå avslappnad även vid hastigheter bortom 150 km / t, är lugnt ligger på gatan. I en av mina första resor hastigheten var plötsligt på 180 km / t - en nivå där den gamla 9-5 gjorde redan ett försök att tolka flygplan arv helt nya.

Den övergripande slutsatsen är att du kan sammanfatta körningsbeteendet enligt följande: Den perfekta touring limousinen, som kan parkeras även när den blir hårdare.

Finns det några svaga punkter? Igen, som med designen: inget mål. Den casual-suveräna i körbeteendet har irriterat mig i början, ofta irriterad, från den gamla 9-5 var jag ett smutsigt svar, särskilt i den använda motorn. Men skillnaden ligger i en 2,3-l-bensinmotor som inte är en 2-l-dieselmotor. Motoriseringen är intressant för frekventa förare, och om du vet vad som händer i bilen och vad som inte är, kommer körglädjen tillbaka. Konsumtionen är rimlig.

En svag punkt slog men plötsligt. En morgon blinkade meddelandet "lågstrålfel kvar" på displayen. När kavlen slogs upp, föll en käke ned. Även om fästanordningar och stift är förmodligen liknar tidigare, men kommer vid de låga balkar endast de som tvättar vattentank och säkringsdosan (vänster) eller laddluftslangen (höger) medger åt sidan - eller lösgör strålkastarna och expanderar. Utbytet kosta mig 15 euro närmaste garage, no big deal, men irriterande för någon som var alltid stolt över sin tekniska skicklighet.

Förresten, från den vanliga vanan att gå in motsatt efter parkering, kan man säga adjö (men det gör jag inte). Det finns varken ett mekaniskt tändningslås eller ett mekaniskt lås av samma. Tändningen fungerar rent elektroniskt och trådlöst, trots den typiska SAAB-tråden för nyckeln som faktiskt kan förbli i fickan.

Och ytterligare en anteckning: Amerika har flyttat in. Om kopplingen inte har gått i ingrepp kommer tändningen inte att släppas och handbromsen kommer, utan bromsen, att vara låst, även när motorn är avstängd. Om du gör en av bägge felmeddelandena finns ett meddelande från gong och en inspelad signal på displayen.

Avslutningsvis ... en slutsats.

Nästan exakt 250 km jag har täckt i slutet av mitt flyg och det tog drygt två och en halv timme. Ändå anländer jag avslappnad och inte trött, även om den nu är klockan halv vid elva på natten. Jag rullar in i parkeringsplatsen, trycker på den elektroniska handbromsen och stänger av motorn. Väskor och väskor balanseras från bagaget.

I slutet av rapporten finns det egentligen bara en fråga: Körer du ett musestycke som ska bevaras, eller har du ett fullvärdigt vardagligt fordon? Med tanke på modellens sällsynthet och dess speciella status - den sista övre klassens SAAB, står det definierande ansiktet på märkets mest duktila era, hoppbäraren, 9-5 (II) för många. Så det är för bra att utsätta det för daglig trafik.

Å andra sidan: Jag använder SAAB i daglig användning. Som en samlarobjekt med sällsynthet skulle han förmodligen ha tjänat bättre, men förrän vid förtidspensionering måste detta sova en stund. Han gör det också, utan några problem. Ersatzteillage är med undantag bra. Bara för att det är sällsynt, har det fortfarande för mycket att vara i garaget bara för en samlarens skull, och det har fortfarande några praktiska egenskaper förutom spelningen (officiellt den största bilen på parkeringsplatsen).

Jo, bara för att han står för så mycket, är min slutsats: Ut med den, på vägen, på motorvägen - det passar den stora SAAB-bäst, och där finns han också fullt i hans livsmiljö. Han är inte en museumsdel, men ett riktigt original, trots alla profetior av domen, är han en original SAAB, med den utmärkta flaggshowen.

Beviset? När jag står på bensinstationen Wattenheim rullar en gammal 9-5 till gaspumpen motsatt. Föraren tittar på mig kort, jag tittar på honom kortfattat. Han lyfter sin hand till segerns tecken, jag svarar i enlighet därmed.

SAAB lever.

Tack till Philipp för hans Saab Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering? Den första kontakten med kultmärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet.
Oavsett vad det är, skriv oss.

10 tankar om “SAAB lever - mitt första halvår i den nya SAAB 9-5"

 • blank

  Utan färgskärmen skulle allt vara bara grönt eller rätt? Jag har nyligen tittat på en 9-5 II som inte såg ut som den gjorde på dessa bilder. Med vår 9-3 TID behöver vi mellan 5,5-6,5. 6,2 är mycket bra värde för en sådan bil

  • blank

   Korrekt, det finns en monokrom version, som då är helt grön. Om du är intresserad av detaljer om konvertering, kan Tom gärna ge dig min e-postadress, så offentligt håller jag inte med prisuppgifterna

 • blank

  Mycket bra skrivet! Jag kan bara hålla med rekommendationen 18 ”Carve” på sommaren och 17 ”Blade” på vintern, det är så jag hanterar det. Och ja: jag flyttar också mitt i vardagen, jag kan bara gå med på överklagandet "Gå ut på gatorna"

 • blank

  Tack för rapporten! Har du den gamla 9-5 också med 1.9 liter Diesel? Jag finner det riktigt dåligt passform och grumpy-loud.

  • blank

   Nej, med 2,3-l bensinmotor. Ingen åtgärd, en fantastisk enhet, för förskjutningen är också mycket ekonomisk (ca 8,4 l / 100 km). Endast femte växeln skulle inte ha varit en lyx.

 • blank

  En mycket intressant artikel tack vare författaren! Och ha kul med Saab. Bara en anmärkning angående bristen på känsla av trygghet och nervöst körbeteende utöver 150 km / h på den tidigare modellen - det kan jag inte bekräfta för vår 9-5 TiD-kombi (modellår 2010). Känns helt säker även vid 180.

  • blank

   Senast i hastigheter över 180 km / h hade jag en mycket omfattande känsla av att ”sväva” efter varje bult - mer med vinterdäck än med sommardäck. Kan ha varit ett tecken på ålderdom, men jag kan tyvärr inte bortförklara det.

   • blank

    Stötdämpare bär nu delar. Du kan inte jämföra gamla spjäll och nya.
    Om spjällen är i ordning och bilen inte överbelastas, flyter föregångaren inte.
    Om NG-dämparna förstörde först, är han också en gunghäst.

 • blank

  Du kan känna direkt bandet mellan föraren och hans "följeslagare". Tack för rapporten och ha en bra resa!

Kommentarer är stängda.