I motortrycket. Den långa vägen till Saab Sonnet III

Det finns människor som kan köpa sin drömbil från racketen. Med likvida tillgångar går de till återförsäljaren efter eget val och tar vad de vill. Vi Saab fans har det inte så lätt. Ibland måste du göra kompromisser, och du måste ofta vara tålamod.

Inredning av en son III. Bild: Saab Automobile AB

Men ge upp? Att ge upp är inte! Berättelsen om Thorsten Ziehm, i relevanta Saab-cirklar som Ziehmy känd, och hans passion för sonnet började någon gång i de tidiga 90-åren. Vid Saab-återförsäljaren av hans förtroende stod en gul son III, som tyvärr då var oförlåtlig. För Thorsten var mötet en avgörande upplevelse, för han blev omedelbart imponerad av den lilla svenska sportbilen.

Det skulle ta ungefär 15 år för en Saab Sonett III att vara i sitt garage. I år 2006 var det dags. I Danmark fanns ett icke färdigt men välbevarat prov till salu. En Kalifornien import, inte manipulerad, alla delar på plats men kör inte längre sedan 12 år sedan. Ziehmy körde norrut med en Saab-vän från Hamburg - och inledde ett fantastiskt äventyr.

Återställandet av Saab Sonnet III

Att sonen var fel färg och att fel motor var under huven, alla dessa är bara mindre detaljer på kanten som inte kan stoppa en sann Saab entusiast. En varaktig historia på många år började, som skulle komma med en hel del Saab Spirit och uthållighet till ett bra slut.

Sonnet bytte färg och motor genom åren, och från en bra bas blev en vacker och mycket sällsynt Saab. Den kompletta berättelsen om Ziehmy och hans sonen III är också ett problem för tryckmedia och tar vårt varumärke in i den tyska motorpressen. I dagens utgåva av Motor klassiker Thorsten berättar historien om en lång restaurering. En anledning att ta en paus vid tidningskiosken under lunchavbrott eller efter arbetet.

Bilder på Sonnet III kan ses som en aptitretare här på bloggen. Mer bilder av ett liv med Saab-märket och många fordon finns på Ziehmys Hemsida.

6 tankar om "I motortrycket. Den långa vägen till Saab Sonnet III"

 • Hej Gotz! Det var bra att ge 95er av, även om jag fortfarande hatar honom !!!
  Är en bra SAAB i en vacker kombination.
  Hur långt är detta "projekt" faktiskt?

 • Hej Ziehmy, din sonnett har visat sig vara väldigt vacker! Interiören i vår Hamburgs hem- och gårds sadelmästare Guido M. är särskilt framgångsrik i sportig svart. Bra kombination med den nya exteriörfärgen, du kan aldrig bli upphetsad över den "poolen blå" ... Jag skickar Jens i DK i morgon en motorklassiker. Tänk på genom att köpa Sonett kan du "hänga" din schweiziska 95 7-sitsig på mig ... efter att du hade laddat Sonett gav Jens mig ett originalt takställ för en stationvagn.
  På Rüchfahrt hävdade du att det skulle vara ett tecken nu måste jag köpa 95 ... vad jag gjorde då, poff. Ett klokt beslut av dig, så du kan ta hand om din sonnät!
  Trevligt att en gång ett Saab-projekt var klart .... Och besök Jens på sommaren ... med åskfågeln! Alltid bra körning.

 • En bra låda!
  Det är verkligen värt att även titta på bilderna på Ziehmys hemsida!

  En riktigt avantgarde Sverige mobil. Utformningen av sätena ensam - bra!

  Fälgarna, framsidan, baksidan och många, många detaljer. Du kan knappast få nog.

  Eftersom det är helt underordnat (men ändå coolt), kan kraftförhållandet mellan dessa små flounder Flohs fortfarande hålla sig till en rad olika modeller som erbjuds idag ...

  Jag önskar ägaren många trevliga resor med den lilla pärlan.

 • SAAB ser bra ut!
  Grattis, arbetet var värt det.

 • Jag har också tidningen idag. Mycket bra och intressant inlägg. Mod och uthållighet är redan beundra, men resultatet är en kraft. Bra att en så stor bil är mottagen.
  PS Ett annat tips för alla Saabfans. Igår såg vi filmen "ONE MAN NAME OVE". Även boken var fantastisk, men filmen överträffar det fortfarande. Förresten, från Saab 92 till 9.3 Facelift Sport-Combi kan många Saabs ses och OVE är Saabfan genom och igenom. Filmen är tillgänglig på DVD och som Blu-Ray Disc.

 • Grattis till restaureringens framgångsrika slutförande. Men det finns ingen Saab Sonnet III. Den konstanta upprepningen av kvinnformen gör det inte "rätt".

Kommentarer är stängda.