I motortrycket. Den långa vägen till Saab Sonnet III

Det finns människor som kan köpa sin drömbil från hyllan. Förutsatt att likvida medel går du till den återförsäljare du väljer och tar vad du vill. Det är inte så lätt för oss Saab-fans. Ibland måste man kompromissa och ofta måste man ha tålamod.

Inredning av en son III. Bild: Saab Automobile AB

Men ge upp? Att ge upp är inte! Berättelsen om Thorsten Ziehm, i relevanta Saab-kretsar som Ziehmy känd, och hans passion för sonnet började någon gång i de tidiga 90-åren. Vid Saab-återförsäljaren av hans förtroende stod en gul son III, som tyvärr då var oförlåtlig. För Thorsten var mötet en avgörande upplevelse, för han blev omedelbart imponerad av den lilla svenska sportbilen.

Det skulle ta cirka 15 år innan en Saab Sonett III skulle vara i sitt garage. 2006 var tiden inne. I Danmark var en icke-vägvärd, men väl bevarad kopia till salu. En import från Kalifornien, inte tippad, alla tillgängliga delar, men inte i bruk på 12 år. Ziehmy körde norrut med en Saab-vän från Hamburg - och var på väg mot ett stort äventyr.

Återställandet av Saab Sonnet III

Att sonen var fel färg och att fel motor var under huven, alla dessa är bara mindre detaljer på kanten som inte kan stoppa en sann Saab entusiast. En varaktig historia på många år började, som skulle komma med en hel del Saab Spirit och uthållighet till ett bra slut.

Sonnet bytte färg och motor genom åren, och från en bra bas blev en vacker och mycket sällsynt Saab. Den kompletta berättelsen om Ziehmy och hans sonen III är också ett problem för tryckmedia och tar vårt varumärke in i den tyska motorpressen. I dagens utgåva av Motor klassiker Thorsten berättar historien om en lång restaurering. En anledning att ta en paus vid tidningskiosken under lunchavbrott eller efter arbetet.

Bilder på Sonnet III kan ses som en aptitretare här på bloggen. Mer bilder av ett liv med Saab-märket och många fordon finns på Ziehmys Hemsida.

6 tankar om “I motortrycket. Den långa vägen till Saab Sonnet III"

 • Hej Ziehmy, din sonett blev väldigt vacker! Interiören i vårt hus i Hamburg och gårds sadeln Guido M. är särskilt framgångsrik i sportig svart. Bra kombination med den nya exteriörfärgen, du kan aldrig bli entusiastisk över "poolen blå" ... .. Jag skickar Jens till DK i morgon en motorklassiker. Kom ihåg att genom att köpa Sonett kunde du "hänga" din Swiss 95 7-sits på mig ... ... efter att du hade laddat Sonett, gav Jens mig ett original takräcke för en kombi.
  På hemresan argumenterade du för att det skulle vara ett tecken på att jag var tvungen att köpa 95 ... som jag sedan gjorde, pang. Ett klokt beslut från dig, så att du kan ta hand om din sonett!
  Trevligt att ett Saab-projekt avslutades .... Och besök Jens på sommaren ... med åskfågeln! Ha alltid en bra resa.

  • Hej Gotz! Det var bra att ge 95er av, även om jag fortfarande hatar honom !!!
   Är en bra SAAB i en vacker kombination.
   Hur långt är detta "projekt" egentligen? 😉

 • En bra låda!
  Det är verkligen värt att även titta på bilderna på Ziehmys hemsida!

  En riktigt avantgarde Sverige mobil. Utformningen av sätena ensam - bra!

  Fälgarna, framsidan, baksidan och många, många detaljer. Du kan knappast få nog.

  Det är helt sekundärt (men fortfarande coolt) att förhållandet mellan vikt och vikt för denna lilla flundraloppa fortfarande kan hålla jämna steg med ett stort antal modeller som för närvarande erbjuds ...

  Jag önskar ägaren många trevliga resor med den lilla pärlan.

 • SAAB ser bra ut!
  Grattis, arbetet var värt det.

 • Jag har också tidningen idag. Mycket bra och intressant inlägg. Mod och uthållighet är redan beundra, men resultatet är en kraft. Bra att en så stor bil är mottagen.
  PS En annan anteckning för alla Saab-fans. Vi såg filmen "A MAN NAMENS OVE" igår. Boken i sig var fantastisk, men filmen överträffar den. Förresten, från Saab 92 till 9.3 Facelift Sport-Combi, kan många Saabs ses och OVE är en Saab-fan genomgående. Filmen finns på DVD och Blu-Ray Disc.

 • Grattis till att restaureringen lyckats. Men det finns ingen Saab Sonnet III. Även den ständiga upprepningen av den kvinnliga formen gör det inte "rätt".

Kommentarer är stängda.