Framtidsutsikter för 2017 - från Saabs synvinkel.

Jag gillar inte att se tillbaka på året. I tider när det inte finns några nyheter återvinner de det som redan har hörts någonstans och någon gång. Och ofta finns det ämnen som du inte vill gå vidare med. Av den anledningen gjordes ingen granskning av 2016 och vi börjar med en syn på vad som kommer.

Bättre tider. Muller, Jonsson och Mullers nya företagsbil. Bild: Saab Automobile AB

Vår första titt, som det passar ett skandinaviskt varumärkes blogg, går till Sverige. Närmare bestämt till Vänersborg, där gardinen öppnas den 24 januari på Saabs sista stora akt.

Muller och Jonsson i domstol

6 år efter slutet av bilproduktionen i Trollhättan, säljas ledande chefer i Saab Automobile AB i domstol. Det handlar om ansvaret för skatteflykt och brottslingar. Åtalet är inte ostridigt i Sverige; Inledande påståenden blev relativa under utredningen.

De dramatiska händelserna kring Saab kommer återigen att komma in i allmänhetens ögon. Spännande detaljer som ännu inte har varit kända kan komma och vi kommer att hålla ett öga på förfarandet.

Den sista dagen i förhandlingarna gäller 29. Mars fast. Det är tillfälligt eller inte. Dagen 2011 stoppade banden. En dom väntas i maj eller juni 2017.

Sedan denna ödesdigra 29. I mars kommer Stallbackas produktion att stängas permanent, förutom några korta avbrott. Anläggningen har en ny ägare som flyttade in innan 5 år, och vi hade många förhoppningar som inte har uppfyllts (ännu).

NEVS och Kina-modellen

I själva verket ville 2016 200 i augusti vilja anställa ny produktionspersonal, sätta pressaffären i drift och producera organ för NEVS EV. Ingenting kom av det, som vi vet. Planerna ändrades i samordning med den kinesiska förvaltningen, i Tianjin skapades en helt ny fabrik istället för bara en monteringsanläggning. Vid slutet av året 2017 eller början 2018 vill NEVS börja produktionen, sedan med mer än 12 månaders fördröjning.

Däremot saknas de dyra licenserna för försäljningen av NEVS-elbilen och driften av den nya fabriken idag. Utan licenser, ingen produktion, ingen elbil och ingen affärsmodell.

Den långa väntetiden på licenser är inte ovanlig. Volvo hade också månader i väntan tills frisläppandet kom. Men det har varit en tid, och under de senaste 12 månaderna har mycket förändrats fundamentalt i Kina.

Licenserna är viktiga för NEVS

För nya aktörer blir tillgången till marknaden allt svårare och licenser beviljas med fasthållande. Förvaltningen i Peking lägger alltmer tonvikt på hållbar utveckling och främjar nationella leverantörer. Tillverkare måste avslöja sin planering för försäljning, kundrelationer, utbildning av tekniker och personal samt hållbarhet för slutförvaring.

De strängare reglerna för valutahantering utvidgades till hösten 2017 och Peking stöder endast ett litet, mycket hanterbart antal tillverkare av elbilar.

Den stora, lukrativa partiet i Kina, som följdes av elbilbommen 2016, är nedgången. Överdrivna statliga subventioner kommer att sänkas på 2017 år efter år, och 2020 kommer inte ge några belöningar för att köpa en elbil.

Vem kommer för sent, missade inte bara det bästa, utan också de generösa subventionerna. För 170.000 förbeställda fordon, som kommer sent till marknaden, kan man bara spekulera på påverkan på affärsmodellen.

Saab Festvial 2017 och IntSaab i Tyskland

Saabs årliga utsikter skulle inte vara fullständiga utan de två stora festivalerna som väntar. Det internationella evenemanget kommer att äga rum i Trollhättan från 9 till 11 juni Saab Festival stället. Saabs hem är alltid värt en resa, oavsett hur lång resan är.

Under de senaste åren var det alltid en pre tour via Kiel - Göteborg till Trollhättan. Cirka 50 fordon är antalet deltagare begränsat, som tar sig tillsammans via Inlandsvägen. Det kommer förmodligen att bli en för-turné i år också, skyltarna är inte dåliga. Det slutliga beslutet väntar fortfarande, mer om det de närmaste dagarna på bloggen.

Två månader efter Saabfestivalen, den IntSaab 2017, Den internationella saabfestivalen äger rum varje år i ett annat land, värdar är alltid de nationella klubbarna. I år är 1. Tyska Saab Club stolt värd för fansen. Det stora mötet äger rum på spårväg i Dinslaken.

Två fantastiska Saab-evenemang 2017 som bör ingå i ditt schema. Det händer också mycket på bloggen. Inte allt som var vanligt kommer att hålla. Men andra, nya saker kommer. En ny funktion kommer online i morgon och vi kommer att lägga upp vår idé för diskussion.

7 tankar om “Framtidsutsikter för 2017 - från Saabs synvinkel."

 • Jag hoppas vi gör det till Trollhättan i år, men juni är alltid lite svårt, så vi har gott om tid att resa från Wien.
  Är det tillräckligt för Dinslaken att registrera 2-3 veckor i förväg, eller måste du göra det redan?

 • Om NEVS inte fick licensen, kunde de också föra fordon till den europeiska marknaden. Eller är jag bara för förenklad?

  • Det är inte så lätt. NEVS EV är konsekvent utformad för Kina som ett fordon i hyrbilar och taxi. Dessutom ser NEVS Kina som ett tillfälle att snabbt komma till nummer och lönsamhet. I Europa, som ett helt okänt varumärke, skulle det förmodligen vara få chanser, de förväntade kvantiteterna skulle vara för låga och avkastningen för låg.

 • Jag tror fortfarande att NEVS inte kan göra det till marknaden.
  Kanske kommer vi att uppleva hur vårt varumärke SAAB ser dagens ljus igen

 • Om jag tittar på den verkliga befintliga översvämningen av nya tillverkare, senast Faraday Future, så kan du skrika. Även Fisker är tillbaka. Allt är närvarande, alla annonsera och är på show. Bara vid NEVS kan du inte se någonting. är redan ledsen.

 • Jag kommer att göra mitt bästa för att vara närvarande vid båda mötena. THT är alltid värt ett besök och Dinslaken ligger så nära Belgien.
  Binn är också nyfiken på vad domstolen kommer att bli. Hoppas inte bara att de två som har gjort så mycket för att rädda Saab nu måste möta det, ja, vem har faktiskt främjat det, men inte Sveriges regering?

 • Vi skulle vara mycket nöjda med en pre-turné till Sverige, tillsammans med andra SAAB-fans! Vi väntar på nyheter!

Kommentarer är stängda.