Saab 9000. Den nuvarande marknadssituationen.

Under de senaste månaderna har vi skrivit om och om ursprunget till den första stora Saab. Dess skapande, innovationer, den långa produktionstiden. 9000 hade berättat mycket om Saab-märket och dess mest spännande år.

Cockpit Saab 9000 CSE årsdag Funktioner 1998.

Den sista delen av serien handlar om den nuvarande marknadssituationen. Överraskande har många 9k, mer än förväntat, överlevt åren. En Saab 9000 kan fortfarande anses lämplig för daglig användning idag. Han är, om du gillar klassisk, skandinavisk plåt, en obestämd tillträde till den klassiska och unga timmarsvärlden.

Naturligtvis märker man, i direkt jämförelse med moderna fordon, att åren inte har lämnat Saab utan spår. Dess drift kräver lite mer kraft och uppmärksamhet, dess kördynamik motsvarar 90er-åren. 9000 kompenserar med en stor, ljus inredning, ett nästan feodalt utrymme och flexibilitet utan ända. Det sänker vårt vardagliga billiv på ett underbart sätt. Hanteringen av 9000 väcker svenskarna i oss. Serenity blir en vana, pushing och turf är för de andra.

9000 har blivit alltmer sällsynt på våra vägar de senaste åren. Han är ur vardagen, och därmed ut ur den begagnade bilaffären och utvecklar allt mer i en klassiker. Det kan till och med hända att främlingar på parkeringsplatsen stormar mot dig bara för att prata om Saab. Det hände aldrig på 9000 före, eller nästan aldrig. Nu borde du vara beredd på det.

Marknadssituationen

Vem ville köra en Saab 9000, fick många år påstår som i paradiset befallt. Full service, första hand bil, mycket nära det nya bil villkoret, det var gott om att erbjuda. Kärleksfullt omhändertagna av mestadels äldre herrar, äkta garageguld med handtvätt och allt som går med det. Priserna var mer än billiga, och som hade lite tålamod, kunde välja färg och motor.

Dessa tider är över nu. I Tyskland finns för närvarande 3 till 4 dussin fordon. Av dessa är två tredjedelar konsumtionsbilar, för vilka ingen kan värma upp. De typiska bilköparna är för gamla, för fansen så illa. Priserna börjar på några hundra euro, och deras köp som restaureringsobjekt är nästan aldrig värt.

Det såg inte mycket bättre ut i år i mellanslagskategorin från 3.500 till 5.000 €. Läsare på bloggen sökte, men hittade inte alltid rätt bil. Varken priset och prestanda var inte kompatibla eller säljarens bedömning av säljarens villkor var för optimistisk. Vissa läsare köpte istället ett tidigt 9-5 som ett alternativ. Andra är tålmodiga och söker fortfarande.

Bra och billigt samtidigt 9000 är över. Kvalitet kräver sitt pris och man märker detta med den nuvarande prisutvecklingen. För några år sedan var ljudgränsen för en riktigt bra 9k runt 6.000 €. Under tiden klämmer de första bilarna på 10.000®-märket. Men historia, originalitet och ett mycket gott skick krävs.

Alternativen

Saab-samhällets köpbeteende skiljer sig knappast från fläktarna från andra märken. Önskat, i deras ursprungliga tillstånd, är de kraftfulla eros, årsdagar och det senaste året av konstruktion. För normal CS eller CSE finns en kraftig prisminskning. Det är förståeligt - men också tråkigt.

För att det fortfarande finns mycket att upptäcka utöver det vanliga uppstötningssystemet. Fordon i de ikoniska inredningsfärgerna i de sena 80er-åren, de sällsynta mellanliggande modellerna i övergången till CS, eller bra och billigt CC som suger. Dessa fordon är sanna individualister, och även idag kan de få gott skick för lite pengar.

Hållbarheten

Den som tycker om att gå igenom vardagen med 9000 borde föredra CS till en CC. I den andra upplagan av 9000 är reservdelstillgången bättre, den passiva säkerheten högre och motorerna med Trionic mer modern.

Köpet av en 9000 är ett intelligent beslut. Ordet "värdeförlust" kan raderas från hans ordförråd, för det har 9k redan bakom. Under 80- och 90-åren anklagades Saab upprepade gånger av journalister att leverera Mercedes-kvalitet. Därefter stod folket i Stuttgart för soliditet, och rykten har blivit sanna. Tekniken är oförstörbar med normalt underhåll, slitdelar finns tillgängliga. Välsorterade Saab-partners, med ett öga för det klassiska och ungdomsföretaget, håller fast vid vad Orio inte längre kan leverera.

Innan 5 år sedan publicerade jag ett köp på bloggen "Snabbt Sverige från överklassen". Det är, med begränsningar, fortfarande aktuellt. Det kan kompletteras med hållbarhetsfrågan idag. Vid den tiden använde jag inte ordet i samband med Saab. Idag, och det är ett av våra framtida ämnen.

De som köpte en Saab 80 i 90 och 9000-åren bestämde sig för att välja ett mycket dyrt, extravagant fordon - en teknikbärare och pionjär för turbotekniken i den tidigare överklassen. Att han också bär så mycket hållbarhet i sig själv, kunde inte gissa på den tiden. Det kunde inte bli bättre!

9000 följer också med oss ​​i år 2017. Vårt Anna-projekt är på vinterns drift och vi rapporterar hur 9000 slår under den kalla årstiden. Dessutom finns delarna 1-3 vår Saab 9000 saga att läsa:

Del 1: Saab 9000. Den första tekniken Saab.

Del 2: Saab 9000. Bilen från den högteknologiska smeden.

Teil3: Saab 9000. Björn Envall ger världen en kil

12 tankar om "Saab 9000. Den nuvarande marknadssituationen."

 • Du kan leva med det, inga problem

 • Tack för den stora artikeln om 9k.
  Men jag måste säga att kurvan över erbjudandet inte alltid var densamma i år. Jag spårade marknadssituationen för 9k den här veckan varje vecka eftersom jag ville ha en sekund själv.
  I början av året fanns det upp till 60-kopior på nätet. Ganska många i olika tillstånd. Då kom våren och plötsligt kom många av dem tillsammans med några 9000ers. Maj, juni, juli var inget mer på gång.
  Men sen på sommaren kom många bra upp. Delvis toppmotoriserade och mycket olika år av konstruktion. Priset gick ner nästan alla. Jag hittade då min anny jag ville ha i min färg ametistviolett. Och jag slog som priset, tanken släppte inte huvud-sak bort med fordonet.
  För många gick TÜV ut även med de riktigt bra motoriserade och många leverantörer behövde antagligen över vinteren tom garage. I september var 80 kopior online. När det blev kallare gick stocken dramatiskt ned som beskrivits av Tom.
  Sedan slutet av oktober har beståndet knappast förändrats. Tyvärr finns det många "gurkor". Och de få godorna blev dyra över natten. Jag tror att det bara på våren återstår fler valmöjligheter. Vissa kommer att gå i garage eftersom ägaren var ledsen att slösa dem.
  För mig är 9k nu i daglig användning. Han utmanas, men också upprätthålls. Och efter 20 år finns det fortfarande mycket skrikande.
  Och många är intresserade. I vardagen.
  Han är n speciell Saab, eftersom körsträckan med omsorg är nästan irrelevant.

 • Vad säger samhället att Saab 9000 är den enda Saab som inte har tändningen i mittkonsolen? Det är det enda jag inte tycker om 9000, annars tycker jag om det väldigt mycket

 • Jag har nyligen blivit den stolta ägaren till en 9k. Efter att jag kan njuta av sommaren redan Saab körning i 900 CV, önskan var lätt att köra för stor även på vintern Saab. Tyvärr kom insikten efter några dagar som "Winter Saab" faktiskt synd det är ... ..Sonst Jag kan bara bekräfta dina ord för att kunna driva en dröm om denna bil! Den ljusa ädla interiören (läder, uppvärmda säten, trä, Cruise Control), den stora runtomsikt, den entschleinigen i vardagen, de stora platser, stora bål, etc. Och jag har "bara" en 9k 2.0i CSE Bjh.97.

  Saabige hälsningar!

 • Bra att läsa!

  Endast med drivdynamikegenskaperna skulle jag inte ha presenterat så kortfattat. Med 2.3T markerade SAAB vid den tiden toppen och är fortfarande mycket löst körande dynamiskt mittfält *.

  Fortfarande svagare nya bilar erbjuds - ännu svagare än SAAB-sugaren.

  Om inte en ung svensk har försatt över 300 PS och mer än 500 Nm under huven. Det skulle också vara fallet. Sedan fortsätter 9000 i ledningen.

 • Mellanklassen finns fortfarande kvar. Detta marknadssegment är ganska illikvikt: det finns liten efterfrågan och lite utbud. Men åtminstone finns det ingen oproportion mellan marknadsaktörerna. det tar bara ett tag för dem att komma ihop.
  I denna prisklass sålde jag min Veronica i sommar - för icke-läsare av min blogg: en 9000 CC turbo med 320.000km, förresten en olyckavagn. Men ganska låg i rost och med komplett, inte bara genom checkbook bevisad underhållshistoria. Det tog två år att hitta en köpare, men då var det en rimlig avkastning i den.

  Så det finns ganska många användbara 900- och 9000-bilar i mittfemsiffriga prisklass. Man måste då säga farväl till den tyvärr alldeles för ofta uppkomna sökningen efter pappersform - och titta på varje bil för att skilja vete från bifenen. Sedan slutar vagnen 300.000 eller 400.000km ... Så vad? Om saken är liten eller ingen rost, har mannerly åkattraktioner och bäst innebär också en utbuktande mapp med verkstads räkningar, så är det mot ett eftersatt kort gurka med en halv mil ändå säker på bättre att köpa.
  Framtida köpare, skriv detta äntligen bakom dina öron: KilometerZAHL är helt irrelevant! Det viktiga är hur kilometeren kom fram.

 • Vänligen skjut upp det till stress före jul. Självklart hör CD: n till listan över individualister. Han är undervärderad men värt mycket mer än att bara tänka.

  Först, som en liten reparation, digitaliserar vi gamla Saab-bilder på CD-skivan. Gå online någon gång i nästa kvartal.

 • Nyligen talat om det, 9000-marknaden är död.
  Antingen används gurkor upp till 1000 € eller toppmodeller från 10000 €.

 • Hej och vad med CD: n? : /

 • Glad att läsa! Välkommen till Saab!

 • 9k är fortfarande rattlefri även efter 20 eller 30 år! SAAB-kvalitet på sitt bästa!

 • Hi Tom ... .wieder även några fina ord om 9000er ......... som jag har för några veckor sedan kämpade genom mig att äntligen prova andra svenska varumärket och gick direkt i händerna på en 9000er Eros am, hade jag ingen aning om hur mycket investera livsnerv Saab förare runt detta märke ...... .danke för det !!

Kommentarer är stängda.