Saab 9000. Den nuvarande marknadssituationen.

Under de senaste månaderna har vi flera gånger skrivit om ursprunget till den första stora Saab. Dess skapande, innovationer, den långa produktionstiden. 9000 hade berättat mycket om Saab-märket och dess mest spännande år.

Cockpit Saab 9000 CSE årsdag Funktioner 1998.

Den sista delen av serien handlar om den nuvarande marknadssituationen. Överraskande har många 9k, mer än förväntat, överlevt åren. En Saab 9000 kan fortfarande anses lämplig för daglig användning idag. Han är, om du gillar klassisk, skandinavisk plåt, en obestämd tillträde till den klassiska och unga timmarsvärlden.

Naturligtvis märker man, i direkt jämförelse med moderna fordon, att åren inte har lämnat Saab utan spår. Dess drift kräver lite mer kraft och uppmärksamhet, dess kördynamik motsvarar 90er-åren. 9000 kompenserar med en stor, ljus inredning, ett nästan feodalt utrymme och flexibilitet utan ända. Det sänker vårt vardagliga billiv på ett underbart sätt. Hanteringen av 9000 väcker svenskarna i oss. Serenity blir en vana, pushing och turf är för de andra.

9000 har blivit alltmer sällsynt på våra vägar de senaste åren. Han är ur vardagen, och därmed ut ur den begagnade bilaffären och utvecklar allt mer i en klassiker. Det kan till och med hända att främlingar på parkeringsplatsen stormar mot dig bara för att prata om Saab. Det hände aldrig på 9000 före, eller nästan aldrig. Nu borde du vara beredd på det.

Marknadssituationen

Alla som ville köra en Saab 9000 erbjöds villkor som i paradis i många år. Det fanns gott om fordon som erbjuds som var välskötta, från första hand, mycket nära tillståndet hos nya. Kärleksfullt omhändertagna av mestadels äldre män, äkta garageguld med handtvätt och allt som hänger med. Priserna var mer än billiga, och de som hade lite tålamod kunde välja färg och motor.

De dagarna är över nu. I Tyskland erbjuds för närvarande 3 till 4 dussin fordon. Två tredjedelar av dessa är konsumentfordon som ingen kan värma upp för. De är för gamla för den typiska köparen av begagnade bilar, synd för fansen. Priserna börjar på några hundra euro, och det är nästan aldrig värt att köpa dem som restaureringsobjekt.

Det såg inte mycket bättre ut i år i mellanklasspriset från 3.500 euro till 5.000 euro. Läsare på bloggen sökte, men hittade inte alltid rätt bil. Antingen var priset och prestanda oförenliga eller säljarens bedömning av tillståndet var för optimistisk. Vissa läsare köpte tidigt 9-5 som ett alternativ istället. Andra är tålmodiga och letar fortfarande.

Bra och billigt samtidigt är över med 9000. Kvalitet kräver sitt pris, och det märker du i den nuvarande prisutvecklingen. För några år sedan var ljudgränsen för en riktigt bra 9k runt 6.000 10.000 euro. De första bilarna skrapar nu XNUMX XNUMX euro. Detta kräver dock historia, originalitet och ett mycket gott skick.

Alternativen

Köpbeteendet hos Saab-gemenskapen skiljer sig knappast från fans av andra märken. Vi letar efter i det ursprungliga skicket efter de kraftfulla eros, årsdagar och byggnadens senaste år. Det finns en betydande rabatt för normal CS eller CSE. Detta är förståeligt - men också tråkigt.

Eftersom det fortfarande finns mycket att upptäcka utöver det vanliga bytesschemat. Fordon i de ikoniska interiörfärgerna i slutet av 80-talet, de sällsynta mellanmodellerna i övergången till CS, eller bra och billiga CC som dammsugare. Dessa fordon är de verkliga individualisterna, och även idag kan du få dem i gott skick för lite pengar.

Hållbarheten

Den som överväger att köra 9000 genom vardagen bör föredra CS framför en CC. Med den andra upplagan av 9000 är reservdelsförsörjningen bättre, passiv säkerhet högre och motorerna med Trionic är mer moderna.

Att köpa en 9000 är ett smart beslut. Ordet "värdeförlust" kan raderas från ditt ordförråd, eftersom 9k redan ligger bakom det. På 80- och 90 -talen misstänkte journalister upprepade gånger att Saab levererade Mercedes -kvalitet. Då stod det Stuttgart-baserade företaget för soliditet, och ryktena har gått i uppfyllelse. Tekniken är oförstörbar med normalt underhåll, slitdelar finns tillgängliga. Välsorterade Saab-partners med ett öga på det klassiska och youngtimer-företaget har vad Orio inte längre kan leverera.

För fem år sedan publicerade jag en köpguide på bloggen för "Snabbt Sverige från överklassen". Det är fortfarande uppdaterat, med vissa begränsningar. Du kan lägga till ämnet hållbarhet till dem idag. På den tiden använde jag inte ordet i samband med Saab. Redan idag, och det är ett av våra framtida ämnen.

Alla som köpte en Saab 80 på 90- och 9000-talet fattade ett medvetet beslut att köpa ett mycket dyrt, extravagant fordon - en teknikpionjär och pionjär inom turboteknologi i den då högre klassen. Vid den tiden kunde du inte ha föreställt dig att den också hade så mycket hållbarhet i sig. Det kan inte bli bättre!

9000 kommer också att vara med under 2017. Vårt Anna-projekt är i vinterdrift och vi rapporterar hur 9000 gör under den kalla årstiden. Det finns också del 1-3 av vår Saab 9000-saga för läsning:

Del 1: Saab 9000. Den första tekniken Saab.

Del 2: Saab 9000. Bilen från den högteknologiska smeden.

Teil3: Saab 9000. Björn Envall ger världen en kil

12 tankar om “Saab 9000. Den nuvarande marknadssituationen."

 • blank

  Tack för den stora artikeln om 9k.
  Men jag måste säga att kurvan över erbjudandet inte alltid var densamma i år. Jag spårade marknadssituationen för 9k den här veckan varje vecka eftersom jag ville ha en sekund själv.
  I början av året fanns det upp till 60-kopior på nätet. Ganska många i olika tillstånd. Då kom våren och plötsligt kom många av dem tillsammans med några 9000ers. Maj, juni, juli var inget mer på gång.
  Men sen på sommaren kom många bra upp. Delvis toppmotoriserade och mycket olika år av konstruktion. Priset gick ner nästan alla. Jag hittade då min anny jag ville ha i min färg ametistviolett. Och jag slog som priset, tanken släppte inte huvud-sak bort med fordonet.
  För många gick TÜV ut även med de riktigt bra motoriserade och många leverantörer behövde antagligen över vinteren tom garage. I september var 80 kopior online. När det blev kallare gick stocken dramatiskt ned som beskrivits av Tom.
  Sedan slutet av oktober har befolkningen knappast förändrats alls. Tyvärr finns det många "gurkor". Och de få bra blev dyra över en natt. Jag tror att det bara blir mer val igen under våren. Vissa kommer att ha försvunnit i garage eftersom ägarna var ledsna att slänga dem.
  För mig är 9k nu i daglig användning. Han utmanas, men också upprätthålls. Och efter 20 år finns det fortfarande mycket skrikande.
  Och många är intresserade. I vardagen.
  Han är n speciell Saab, eftersom körsträckan med omsorg är nästan irrelevant.

 • blank

  Vad säger samhället att Saab 9000 är den enda Saab som inte har tändningen i mittkonsolen? Det är det enda jag inte tycker om 9000, annars tycker jag om det väldigt mycket

  • blank

   Du kan leva med det, inga problem

 • blank

  Jag har bara nyligen blivit den stolta ägaren till en 9k. Efter att jag kunde njuta av att köra Saab på 900 CV på sommaren var lusten att köra Saab på vintern alldeles för stor. Tyvärr, efter några dagar insåg jag att "vintersaab" faktiskt är för bra för det ... .. Annars kan jag bara bekräfta dina ord, en dröm att köra denna bil! Den ljusa, ädla interiören (läder, uppvärmda säten, trä, farthållare), den fantastiska allroundvyn, städningen i vardagen, de stora sätena, den stora bagagerummet etc. Och jag har "bara" en 9k 2.0i CSE Bjh.97.

  Saabige hälsningar!

 • blank

  Bra att läsa!

  Endast med drivdynamikegenskaperna skulle jag inte ha presenterat så kortfattat. Med 2.3T markerade SAAB vid den tiden toppen och är fortfarande mycket löst körande dynamiskt mittfält *.

  Fortfarande svagare nya bilar erbjuds - ännu svagare än SAAB-sugaren.

  Om inte en ung svensk har försatt över 300 PS och mer än 500 Nm under huven. Det skulle också vara fallet. Sedan fortsätter 9000 i ledningen.

 • blank

  Nyligen talat om det, 9000-marknaden är död.
  Antingen används gurkor upp till 1000 € eller toppmodeller från 10000 €.

  • blank

   Mellanklassen finns fortfarande kvar. Detta marknadssegment är ganska illikvikt: det finns liten efterfrågan och lite utbud. Men åtminstone finns det ingen oproportion mellan marknadsaktörerna. det tar bara ett tag för dem att komma ihop.
   Jag sålde min Veronica i den här prisklassen i sommar - för de som inte läste min blogg: en 9000 CC turbo med 320.000 XNUMX km, en bil som förresten har skadats. Å andra sidan är den väldigt rostfri och har en fullständig underhållshistoria som inte bara bevisas av checkböcker. Det tog två år att hitta en köpare, men det gjorde en skälig vinst för det.

   Så det finns fortfarande mycket användbara bilar i mitten av fyrsiffriga prisklasser på 900 och 9000. Du måste bara säga adjö till sökandet efter pappersform, som tyvärr hittas alltför ofta - och titta på varje bil för att skilja vete från agnet. Sedan har vagnen 300.000 400.000 eller XNUMX XNUMX km ... Så vad? Om saken har liten eller ingen rost, kör bra och helst också ger en utbuktad mapp med verkstadskostnader, är det verkligen det bättre köpet jämfört med en försummad kortdistans gurka med halva körsträckan.
   Framtida köpare, skriv detta äntligen bakom dina öron: KilometerZAHL är helt irrelevant! Det viktiga är hur kilometeren kom fram.

 • blank

  Hej och vad med CD: n? : /

  • blank

   Vänligen skjut upp det till stress före jul. Självklart hör CD: n till listan över individualister. Han är undervärderad men värt mycket mer än att bara tänka.

   Först, som en liten reparation, digitaliserar vi gamla Saab-bilder på CD-skivan. Gå online någon gång i nästa kvartal.

 • blank

  9k är fortfarande rattlefri även efter 20 eller 30 år! SAAB-kvalitet på sitt bästa!

 • blank

  Hej Tom .... Återigen några fina rader om 9000 ...…… när jag bestämde mig för några veckor sedan för att äntligen prova det andra svenska märket och gick rakt i händerna på en 9000 AERO, jag hade ingen aning om hur mycket Saab-förare satte sitt hjärta och själ i det här märket ... tack för det !!

  • blank

   Glad att läsa! Välkommen till Saab!

Kommentarer är stängda.