Svenska bilindustrin. Den gamla människornas ilska.

Det har gått mer än ett år sedan Volvo legenden Pher Gyllenhammar gav ett brandtal vid en svensk bilindustri. Nationen har obevekligt övergivit en av dess nyckelindustrier, med långsiktiga konsekvenser för landet.

Svenska varumärken ska vara svenska. Eller?

Svenska bilindustrin i konstiga händer

Det kunde ha varit lätt att hålla Gyllenhammars adress för den gamle människans vrede, som ser besviken över sitt livs arbete i utländska ägares händer. Frustration född av en situation 2015 presenterad i deprimerande färger. Scania från Södertälje kom till 100%, ägd av VW, efter en tuff men slutligen misslyckad försvarssvensk pensionskassa. Volvo Personvagnar helt i händerna på kinesiska och Saab (bilar) i själva verket också.

De sista återstoden av svensk stolthet bestod då av en liten serieproducent i Ängelholm och den svagande Volvo lastbilsproduktionen.

I själva verket har Sverige gott resultat av investeringar från Kina, arbetsmarknaden är låg, bostadsmarknaden i Göteborg är utmattad och byggandet sker över hela landet. Bommen fortsätter till lilla Trollhättan, som blir den sovande staden för Göteborg. Och ändå var missnöje och frustration av en obruten globalisering där. Pher Gyllenhammar hade uttalat vad många tänkte - men knappast någonsin sagt det förrän då.

Sedan kom Wolfsburgs dieselport och därmed hoppet på hämnd. Sedan dess hoppas hoppet Sverige att köpa Scania. Pensionsfonderna signalerar alltid beredskap, i hopp om att den svaga VW-koncernen behövde medel för omstruktureringen. Saken är simmering sedan dess, den sista raden är inte skriven än.

Volvo Personvagnar på aktiemarknaden?

Saab, som vi vet, blev inte kinesisk då. På sommaren kom beslutet; Saab AB är ungefär lika svenska idag som det var 1947 innan bilar byggdes i Trollhättan. I staden är du inte riktigt missnöjd med det. Särskilt i Saabs veterankretsar är förtroendet för utländska investerare inte särskilt uttalat. Och det är diplomatiskt formulerat.

På Volvo, sedan Gyllenhammar-talet, har tanken att ta företaget offentligt tagit form. Emnet kommer upp och om igen i pressen, och i maj och november lade tillverkaren framgångsrikt ett band på den fria kapitalmarknaden. Ett steg mot självfinansiering, bort från kinesiska krukor med pengar vars tillgång blir allt svårare på grund av svåra kapitalkrav.

Förra veckan rapporterades Dagens Industri på det kommande beslutet att flyta Volvo. Mediasvaret var enormt. Expressen, som alltid mycket nära människans själ, skrev om en dröm som skulle bli sann, och sedan budskapet om Reuters förnekas. Börsnoteringen i Stockholm och möjligheten att göra Volvo svenska igen var uppskjuten.

Till denna dag. Volvo bilar placerar preferensaktier 5-miljarder (cirka 513 miljoner) hos 3-institutionella svenska investerare. En omräkning till vanliga aktier och ett initialt offentligt erbjudande 2017 är inte uteslutet. Ett historiskt steg. Volvo Cars har för första gången sedan 17 år delägare från Sverige.

Bilindustrin är i början av en radikal förändring. Alternativa körfordon är mindre komplexa att utveckla och producera än konventionella modeller. Deras underhållskostnader är lägre och distributionskanalerna över nätverket revolutionerar distributionen och sparar dubbelsiffriga procentsatser.

Chansen för små tillverkare
Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel

Omveltningen är ett hot mot de stora aktörerna i branschen och kan samtidigt vara comeback för små, innovativa tillverkare. Sveriges bilindustri har alltid varit något speciellt. Typiskt för landet, med en mycket speciell känsla. Och även Volvo var aldrig riktigt en stor spelare, åtminstone inte i internationell jämförelse.

Gyllenhammars tal, den gamle människans raseri, kunde ses som en förspel. En högt respekterad, multi-prisbelönt veteran talar vanligt språk. Sedan dess rör sig saker och ingenting måste vara som det är.

Tiderna har blivit rastlösa och ovänliga. Inte bara globaliseringen blåser en alltmer hård vind i ansiktet, även de militära utgifterna stiger. I denna obekväma miljö tjänar Saab AB magnifika och kommer att göra det under de närmaste åren. Samtidigt finns det mycket pengar över hela världen för institutionella investerare som letar efter investeringsmöjligheter.

Mot bakgrund av detta kan en avkastning från Saab i bilindustrin under de närmaste åren inte uteslutas.

7 tankar också "Svenska bilindustrin. Den gamla människornas ilska."

 • Extremt spännande och helt rätt! Många pengar söker en investeringsmöjlighet. Vem skulle ha trott att Volvo kunde bli svenska (i delar)? 5-miljarder kronor är redan en enorm summa, imponerande.

 • Om den svenska staten borde ha ingripit, då redan vid den tiden som GM Saab tog över, för vid denna tidpunkt för mig var det klart att Saab i detta företag endast var uutsatt. släpp sedan, vilket hände. Det skulle inte ha förändrats med den kinesiska u. Jag är väldigt glad att namnet Saab stannar i Sverige. Aldrig ska jag köra en NEVS-bil, även om Saab-gener borde ingå. Självklart skulle Saab Automobilie kunna komma tillbaka till livet om Saab AB OCH för mig den svenska staten skulle kunna göra någonting här. Jag skulle vara redo när som helst en finansiell Obulus i bestämd 5-siffrig mängd att kontrollera. För en gång Saab alltid Saab u. det sedan 1978 kontinuerligt. En dröm eller framtid ???

 • Det här är en rapport som talar så mycket om min själ. Kunde (faktiskt) aldrig förstå att den svenska staten inte gör någonting mot bilförsäljningen i sitt eget land, som redan sagt "faktiskt"! Där var det igen den inte alltid logiska skillnaden mellan stat och fri ekonomi 🙁
  Var 23 år "i / för" SAAB upptagen, har upplevt upp och ner (den senare tyvärr), var fortfarande den bästa tiden i min karriär hittills ...
  Eftersom 1 1 / 2 år arbetade nu för Scania, lära sig varje dag hur många paralleller finns det fortfarande båda varumärkena, kan du känna det mycket klart (positiv) när man är i Koblenz i Skåne, både personligen och förr av SAAB Tyskland i Frankfurt och Bad Homburg.
  Var på hösten i Södertälje till New Generation presentation - Evenemang 1: 1 som år sedan i Trollhättan. Vackra minnen väckas.

  Och då finns det påstådda paralleller, där man hoppas att det inte blir verkligt;
  MAN kommer snart att installera SCANIA-överföringar. Techniktransfair - eller hur var GM!?!?

  Hur som helst, önskar först bloggteamet och alla fans en god jul och kanske den gamle mannen i den röda kappan möter oss och svenskarna är fortfarande vårt största önskemål

  Lg. Från Thüringen

 • Man bör aldrig aldrig säga. Det kommer att finnas en anledning till att SAAB och NEVS inte kunde nå ett avtal? På Volvo trodde jag att de var 100% kinesiska för alltid.

 • Volvo kommer också att förbli nästan 100% kinesiska. Faktum är att mycket färre procentsatser är tillräckliga för att kontrollera vad som händer, se tidigare Daewoo idag GM Korea. Vad kineserna en gång hade i sina händer ger de inte längre och använder allt, se Baic med Saaberbe

 • Gör vi bättre (i Tyskland)? KUKA skickar hälsningar ... ;-(

 • Jag är lika arg på den försvarslöshet som svenskarna har gett bort sina nyckelindustrier (gäller även Siemens och den tyska solindustrin). Det finns inget behov av en rak, strategiskt passande gammal man med en bred rygg bakom vilken man måste gömma sig för ett öppet ord.

Kommentarer är stängda.