Svenska bilindustrin. Den gamla människornas ilska.

Det har gått mer än ett år sedan Volvo legenden Pher Gyllenhammar gav ett brandtal vid en svensk bilindustri. Nationen har obevekligt övergivit en av dess nyckelindustrier, med långsiktiga konsekvenser för landet.

Svenska varumärken ska vara svenska. Eller?

Svenska bilindustrin i konstiga händer

Man kunde ha gjort det lätt för sig själv och misstag Gyllenhammars tal för ilska för den gamle mannen som, besviken, ser sitt livsverk i händerna på konstiga ägare. Frustration född ur en situation som presenterade sig i deprimerande färger 2015. Scania från Södertälje blev 100% VW-ägd efter en tuff men i slutändan misslyckad defensiv strid mellan svenska pensionsfonder. Volvo Cars helt i händerna på kineserna och Saab (bilar) faktiskt också.

De sista återstoden av svensk stolthet bestod då av en liten serieproducent i Ängelholm och den svagande Volvo lastbilsproduktionen.

Sverige drar mycket nytta av investeringar från Kina, arbetsmarknaden är vid sin gräns, bostadsmarknaden i Göteborg är uttömd och byggandet pågår över hela landet. Bommen går hela vägen till lilla Trollhättan, som blir en sovande stad för Göteborg. Och ändå fanns det missnöje och frustration över okontrollerad globalisering. Pher Gyllenhammar hade sagt vad många trodde - men tills dess sa knappast någon.

Sedan kom Wolfsburg Dieselgate och med det hopp om hämnd. Sedan dess har Sverige hoppats på att köpa Scania. Pensionsfonderna signalerar upprepade gånger beredskap i hopp om att den sjuka VW-gruppen behöver medel för sin omstrukturering. Ärendet har sjudit sedan dess, den sista raden har ännu inte skrivits.

Volvo Personvagnar på aktiemarknaden?

Saab, som vi vet, blev inte kinesisk då. På sommaren kom beslutet; Saab AB är ungefär lika svenska idag som det var 1947 innan bilar byggdes i Trollhättan. I staden är du inte riktigt missnöjd med det. Särskilt i Saabs veterankretsar är förtroendet för utländska investerare inte särskilt uttalat. Och det är diplomatiskt formulerat.

På Volvo, sedan Gyllenhammar-talet, har tanken att ta företaget offentligt tagit form. Emnet kommer upp och om igen i pressen, och i maj och november lade tillverkaren framgångsrikt ett band på den fria kapitalmarknaden. Ett steg mot självfinansiering, bort från kinesiska krukor med pengar vars tillgång blir allt svårare på grund av svåra kapitalkrav.

Förra veckan rapporterades Dagens Industri om det kommande beslutet att notera Volvo på börsen. Medietäckningen var enorm. Expressen, som alltid mycket nära folkets själ, skrev om en dröm som blev verklighet, och sedan blev meddelandet över Reuters förnekad. Stockholmsnoteringen och möjligheten att göra Volvo svenska igen har skjutits upp.

Till denna dag. Volvo bilar placerar preferensaktier 5-miljarder (cirka 513 miljoner) hos 3-institutionella svenska investerare. En omräkning till vanliga aktier och ett initialt offentligt erbjudande 2017 är inte uteslutet. Ett historiskt steg. Volvo Cars har för första gången sedan 17 år delägare från Sverige.

Bilindustrin är i början av en radikal förändring. Alternativa körfordon är mindre komplexa att utveckla och producera än konventionella modeller. Deras underhållskostnader är lägre och distributionskanalerna över nätverket revolutionerar distributionen och sparar dubbelsiffriga procentsatser.

Chansen för små tillverkare
Vyn tillbaka, och den här gången in i framtiden. Bloggers backspegel

Omveltningen är ett hot mot de stora aktörerna i branschen och kan samtidigt vara comeback för små, innovativa tillverkare. Sveriges bilindustri har alltid varit något speciellt. Typiskt för landet, med en mycket speciell känsla. Och även Volvo var aldrig riktigt en stor spelare, åtminstone inte i internationell jämförelse.

Gyllenhammars tal, den gamle mans ilska, kunde ses som ett förspel. En väl respekterad, prisbelönt veteran talar vanligt språk. Sedan dess har saker och ting rört sig och ingenting behöver stanna som det är.

Tiderna har blivit rastlösa och ovänliga. Inte bara globaliseringen blåser en alltmer hård vind i ansiktet, även de militära utgifterna stiger. I denna obekväma miljö tjänar Saab AB magnifika och kommer att göra det under de närmaste åren. Samtidigt finns det mycket pengar över hela världen för institutionella investerare som letar efter investeringsmöjligheter.

Mot bakgrund av detta kan en avkastning från Saab i bilindustrin under de närmaste åren inte uteslutas.

7 tankar om “Svenska bilindustrin. Den gamla människornas ilska."

 • blank

  Jag är lika arg på den försvarslöshet som svenskarna har gett bort sina nyckelindustrier (gäller även Siemens och den tyska solindustrin). Det finns inget behov av en rak, strategiskt passande gammal man med en bred rygg bakom vilken man måste gömma sig för ett öppet ord.

 • blank

  Gör vi (i Tyskland) det bättre? KUKA skickar hälsningar ... ;-(

 • blank

  Volvo kommer också att förbli nästan 100% kinesiska. Faktum är att mycket färre procentsatser är tillräckliga för att kontrollera vad som händer, se tidigare Daewoo idag GM Korea. Vad kineserna en gång hade i sina händer ger de inte längre och använder allt, se Baic med Saaberbe

 • blank

  Man bör aldrig aldrig säga. Det kommer att finnas en anledning till att SAAB och NEVS inte kunde nå ett avtal? På Volvo trodde jag att de var 100% kinesiska för alltid.

 • blank

  Det här är en rapport som talar till mig så mycket från själen. Skulle (faktiskt) aldrig kunna förstå att den svenska staten inte gör någonting mot bilens "försäljning" i sitt eget land, som jag sa "faktiskt"! Där var det återigen inte alltid den logiska separationen mellan stat och fri ekonomi 🙁
  Anställdes "hos / för" SAAB i 23 år, upplevde upp-och nedgångar (den senare tyvärr), men det var fortfarande den bästa tiden i mitt yrkesliv hittills ...
  Eftersom 1 1 / 2 år arbetade nu för Scania, lära sig varje dag hur många paralleller finns det fortfarande båda varumärkena, kan du känna det mycket klart (positiv) när man är i Koblenz i Skåne, både personligen och förr av SAAB Tyskland i Frankfurt och Bad Homburg.
  Var i Södertälje på hösten för New Generation Presentation - evenemang 1: 1 som för år sedan i Trollhättan. Bra minnen väcks.

  Och då finns det påstådda paralleller, där man hoppas att det inte blir verkligt;
  MAN installerar förmodligen SCANIA-växellådor snart .... Tekniköverföring - eller hur var det hos GM!?!?

  Hur som helst, önskar först bloggteamet och alla fans en god jul och kanske den gamle mannen i den röda kappan möter oss och svenskarna är fortfarande vårt största önskemål

  Lg. Från Thüringen

 • blank

  Om den svenska staten borde ha ingripit, då redan vid den tiden som GM Saab tog över, för vid denna tidpunkt för mig var det klart att Saab i detta företag endast var uutsatt. släpp sedan, vilket hände. Det skulle inte ha förändrats med den kinesiska u. Jag är väldigt glad att namnet Saab stannar i Sverige. Aldrig ska jag köra en NEVS-bil, även om Saab-gener borde ingå. Självklart skulle Saab Automobilie kunna komma tillbaka till livet om Saab AB OCH för mig den svenska staten skulle kunna göra någonting här. Jag skulle vara redo när som helst en finansiell Obulus i bestämd 5-siffrig mängd att kontrollera. För en gång Saab alltid Saab u. det sedan 1978 kontinuerligt. En dröm eller framtid ???

 • blank

  Extremt spännande och helt rätt! Många pengar söker en investeringsmöjlighet. Vem skulle ha trott att Volvo kunde bli svenska (i delar)? 5-miljarder kronor är redan en enorm summa, imponerande.

Kommentarer är stängda.