Saab. 5 år senare.

För exakt 5 år sedan idag var den mörkaste dagen i Saabs historia. De första ledtrådarna nådde Mark och jag strax före klockan 9, lite senare var det säkert. Victor Muller tog sig till Vänersborg till konkursansökan för Saab Automobile AB.

Saab fabriken på hösten 2011

Om jag granskar denna dag, fem år senare, har några saker särskilt fastnat i mitt sinne. Det var det sista konferenssamtalet med Victor Muller. Vid denna tidpunkt - på krisens högsta nivå - var Saab-bloggarna mycket nära involverade i vad som hände. Det handlade om att undvika felinformation och tillhandahålla fakta från första hand.

Trollhättan

På eftermiddagen i 19. I december höll Muller sitt senaste internationella konferenssamtal. Saabs ledarskapsteam och han var synligt trassig och kom fram till slutet av sin styrka. Ändå var i slutet ord som skulle ge tröst och hopp.

Svensk konkurslag enligt VM tillåter företag att komma tillbaka till marknaden efter förfarandet. Det fanns hopp bland personalen. Det hade inträffat julkriser gång på gång i Saabs senaste historia. De anställda lämnade sina kontor i avsikt att återvända till arbetet i januari.

Frankfurt

Vid Saab-filialen i Frankfurt hade Saab Tyskland-laget upprättat preliminära kontor på första våningen. En tillfällig lösning efter att ha lämnat Rüsselsheim, med alltför lite utrymme. Fram till den sista dagen sprang framtidens planer i nära samordning med Trollhättan. Slutet var också en chock i Frankfurt, för bara några dagar tidigare hade planen godkänts för att bygga en stark tysk försäljningsorganisation.

Samordningen mellan Saab Tyskland-chef Jan-Philipp Schuhacher och bloggarna var särskilt nära i dessa dagar. Huvudfokuset låg på skadebegränsning och stöd för återförsäljare och Saab-förare. Lämna inte Saab-förarna ensamma, se till - det var mottoet. Situationen för Saab och reservdelsförsörjningen förklarades i intervjuer. Frankfurt började omedelbart planera för framtiden. Fokus låg på att säkra jobb och upprätthålla varumärket i Tyskland.

Idag, fem år senare, har Orio Germany fler anställda på sin Eschborn-anläggning än Saab Germany 5. En provisorisk filial har blivit en ultramodern logistiker med ett nationellt centrallager. Orio är en tysk-svensk framgångshistoria som framkom ur de svåraste omständigheterna. VD Jan-Philipp Schuhmacher fortsätter att garantera kontinuitet och tillförlitlighet.

Någonstans i Tyskland

Efter den 19 december 2011 tog många människor vägen till Trollhättan. Det handlade om att säkra Saabs rester så snabbt som möjligt. Det var besökare från Kina, Turkiet och även från Tyskland. En dag efter konkursen flög en tysk tillverkares CFO med det sista Lufthansa-planet till Göteborg och sedan vidare till Trollhättan. En modell av en ny, kompakt Saab var i en designstudio hos hans företag, som skulle rulla av produktionslinjerna i Stallbacka tillsammans med bilar av ett andra märke.

Plattformarna skulle ha varit identiska, motorn var en välkänd 1.6-liters 4-cylindrig turboladdning. Planerna att ta över Saab hade varit i lådorna ett tag, och ändå föll de isär. Styrelsen hade en rationaliseringsplan i bagaget. Både den traditionella sommarlovet och hela produktionsavbrottet skulle ha annullerats. Det möttes avslag i Sverige, och tyskarna var redan ur drift i januari.

Trollhättan 5 år senare.

I Trollhättan bedöms situationen positivt, 5 år senare. Staden på Göta Älv har varit en bilutvecklingsplats och är bättre och starkare i detta avseende än någonsin tidigare. Många nya små och medelstora företag har uppstått, strukturen i regionen har förändrats och beroende av stora arbetsgivare har fallit. Expansionen av anslutningen till Göteborg har gett ytterligare positiva impulser. Överallt i kommunen vänder byggkranar.

Bara bland arbetarna är arbetslösheten över genomsnittet. Vissa har kunnat stanna i Hisingen nära Volvo, men många har fortfarande inga jobbutsikter. Om bilar byggs i stablebacka runt året 2020, då under varumärket NEVS, blir det för sent för många tidigare Saab-arbetare.

29 tankar om “Saab. 5 år senare."

 • blank

  Tyvärr, men du måste titta på det realistiskt. Vilka rykten inte har funnits tidigare, Saab skulle äntligen bli Volvos B-märke, det blev "Lynk & Co". BMW hade gjort ett motoravtal med Saab 2012 och var därför en av Saabs borgenärer. Norbert Reithofer hade byggt om BMW, det dyra Formel XNUMX-åtagandet avbröts, det var uppsägningar och besparingar. Jag tror knappast att förvärvet av en förlustbringande biltillverkare stod på Herr Reithofers agenda för detta. Rationalisering, samarbete och försäljning av motorer till tredje part. Lärdomar hade dragits från tidigare misstag. Visst, vi skulle ha velat arbeta tillsammans i framtiden, men inte i form av ett övertagande.

 • blank

  Synd att alternativet inte fungerade. Om det skulle ha fungerat, vem vet det. Men när jag tänker på skrapan för resterna, var det den enda chansen.
  Fem år går så fort, hon lever fortfarande, minnet.

 • blank

  Med några av de "kamraterna" i bloggen kommer det upprepade gånger att NEVS inte har fått något från marken - människor som håller på att börja bra. Den som bara har sett NEVS-jobbsidans sida då och då de senaste månaderna kan gissa att uppföljaren Trollhättan är nära förestående.

  Du bör bara vänta och se och inte sörja några tvivelaktiga företag som inte lyckades ta över. Som redan nämnts var inte kemin med BMW rätt - vid närmare granskning är detta förståeligt och lugnande att det inte fungerade. Personligen skulle jag ha velat BAIC som investerare - men tyvärr misslyckades det på grund av den självbelåten Mr. Muller. Kanske kommer ett samarbete mellan BAIC och NEVS att spela i alla fall - jag är nyfiken på vad framtiden kommer att medföra.

  • blank

   NEVS tar lång tid att börja - titeln på den här artikeln är "5 år senare". Det måste vara den riktigt stora visionen. Andra har sedan tillverkat och sålt fordon.

   Vad som är mer lugnande om dagens NEVS än att arbeta med en industriell investerare och tillgång till marknadsförbara produkter och teknik är inte något jag förstår.

  • blank

   Jag hoppas på NEVS och kallar BMW ett tvivelaktigt företag, jag tycker att det är väldigt ...
   Jag vill köra SAAB och inte NEVS. Jag vill ha en bra brännare och ingen elektrisk motor.
   Nevs är inte SAAB och har inget att göra med SAAB förutom att de fortsätter att använda fastigheten. Förresten har BMW byggt E-bilar ganska länge, i motsats till NEVS. Men jag vill aldrig köra.

   • blank

    Heiko, du talar till mig från själen. Saab förblir Saab och inte en blandning av Nevs och andra tillverkare. Det betyder att upprätthålla inventeringen, stödja bloggen, så att vi kan njuta av Saab-gemenskapen under lång tid

  • blank

   Tja, finns det några nya NEVS att köpa efter 5 år? Har något annat än reservdelar tillverkats i Trollhättan förutom de få Saab 9-3 MY14? Nevs har order som Muller hade också, och han gav aldrig upp produktion för leverans. Det finns rykten om huruvida i Trollhättan finns även färdiga bilar. Fokus av Nevs är och förblir Kina. Så vad har Nevs verkligen producerat hittills? 5 år är lång tid. Kan du verkligen lita på kineserna? På Volvo är S90 nu endast tillgänglig från helt kinesisk produktion. Är något önskvärt?

  • blank

   De rosa NEVS-glasögonen ...

 • blank

  BMW skulle ha varit en chans för Saab. Skulle ha varit intressant vad som kommer ut ur det. Definitivt bättre än vad NEVS gjorde av det.

 • blank

  Bra som inte fungerade med BMW. Vid Rover och Land Rover har BMW också plundrats och därigenom förstört Rover-varumärket. Mini behölls enkelt, detta varumärke tillhörde Rover och med numren då Rover kunde ha överlevt.
  På Landrover har de använt fyrhjulsdriften, lyckligtvis har de överlevt, tack vare Ford och Tata.
  Vid Saab skulle liknande ha hänt, tyvärr kan BMW och Mercedes inte hantera andra företag.
  Välj sedan en NEVS med Siemens eller Bosch-motorn.

  • blank

   De plundrade redan

 • blank

  Läste jag det korrekt, i min xnumx-xnumx ng är något av BMW?

  • blank

   Endast om han har den lilla 1,6l bensinmotorn. Annars inte, till min vetskap.

  • blank

   Nej, 1.6 var en GM-motor, den 2.0 en motor som utvecklats i Trollhättan. Endast provbilar körde med BMW 1.6.

   • blank

    Tack för korrigeringen. Nu vet jag det också.

    GM är fortfarande glad över 2.0 om jag inte tar fel. Ett svenskt hjärta slår i vissa Opel ...

    I hela diskussionen inom SAAB-samhället, vilket företag och vilket varumärke har att göra med hur mycket det har att göra med SAAB eller under några omständigheter, känner mig känslan av att SAAB inte hade någon chans, kramar mig redan.

    Om du står med ryggen mot väggen och då är det för bra för den ena eller den andra, jag tycker det är roligt.

 • blank

  Jag tänker tillbaka till denna svåra period. Men jag är fortfarande imponerad av hur Muller och hans chefer har argumenterat så länge, har undersökt så många alternativ, men fortfarande måste kasta i slutet av handkoen. Dessa dagar finns det färre av dessa lag som har så mycket motivation och makt att simma mot tidvattnet under så lång tid.

 • blank

  Bara mina 2 cent ...
  Jag tror att BMW borde ha tagit över Saab. Även om du hade placerat varumärket nödvändigtvis något under de viktigaste BMW märke bilar Saab emblem skulle rullas längre bort och inte nödvändigtvis förvärras av modulära system förvisso även i vissa saker bilar.
  Under alla omständigheter misslyckades BMW genom att ta upp en ny marknadsandel genom ett nytt varumärke. Märket MINI gör det i mina ögon, det kan fungera och inte nödvändigtvis dåligt
  Även om Saab hade förändrats drastiskt hade jag snarare sett det än det här stora märket försvinner helt från marknaden och exploateras i åratal.

 • blank

  Det var sommaren 2011 och vi köpte just en ganska ny 9-3 konvertibel 1.9 TID AT. Att det inte var bra för SAAB, visste jag. Avskräckte inte oss. Vi kör fortfarande 2 SAAB idag, och förhoppningsvis i många år.

  Jag följde diskussionen om ”White Knight” med stort intresse. Kineserna, den tyska konkurrenten och och och. Redan vid den tiden noterade jag att förutom ett ganska vagt tillkännagivande av övertagandet behövdes framför allt en gedigen och välberäknad affärsplan för att återuppliva ”GM-bilagan” som hade legat. Den tyska "White Knight", det vill säga BMW, skulle verkligen ha lagt en sådan plan på fötterna. Vad som då skulle ha varit kvar av SAAB-generna är svårt att bedöma även idag efter 5 år. Men det måste övervägas. Med förvärvet av Mini har BMW lyckats med framgång implementera de viktiga image- och produktfunktionerna i en ny, större marknadsmiljö. I princip skulle detta ha varit möjligt med varumärket SAAB, även om SAAB-produktsortimentet redan i stort sett fanns tillgängligt hos BMW (3-serie BMW och 5-serie BMW). Om du sedan överväger situationen i den ”stora” VW-gruppen, där Skoda är i färd med att "tävla" med VW steg för steg från marknaden, har BMW-folket antagligen bedömt det korrekt till slut. Speciellt med ovannämnda volymmodeller från BMW skulle bra SAAB 9-3 och 9-5-serier ha varit mycket tuff konkurrens på en begränsad marknad. En mindre SAAB skulle i sin tur ha varit en direkt konkurrent till Mini. Också ganska meningslöst.

  Slutsats:
  Hade jag haft något att säga till BMW vid den tiden (tack och lov inte fallet), skulle övertagandet av SAAB ha blivit avvisat av mig. Så om BMW hade erbjudit seriöst, då mycket säkert till helt oacceptabla förhållanden. Jag tror inte att det bara var på arbetsledighet och på kommande sommarlov.

  • blank

   Den verkliga anledningen kommer troligen att ha varit att du helt enkelt inte accepterade investeraren från München i Trollhättan. Så det rapporterades till oss. Kanske har rivalitet och stolthet något att göra med det. Pengarna för Sverige investerades i England och Nedcar.
   År senare rapporterade spegeln om det. Där skulle man ha skrivit BMW istället för att Saab skulle köpa det föredra att investera i elbilar.

 • blank

  Det gör mig ledsen att läsa det, men tack ändå. Vad jag alltid undrar var är skisserna, modellerna och prototyperna som var kvar före 5 år sedan
  existerade. Hur skulle bilarna ha tittat?
  Visst finns det en eller annan version, men det kan inte ha varit allt.

  • blank

   Den ena modellen vi aldrig sett, men vet att den existerar (har?) Och vem ansvarade för designen. NEVS har fortfarande vissa lermodeller från tiden, de står i en hall på platsen. Kanske kommer du visa det en dag?

 • blank

  ”CFO för en tysk tillverkare flög [...] vidare till Trollhättan. En modell av en ny, kompakt Saab var i en designstudio hos hans företag, som skulle rulla av produktionslinjerna i Stallbacka tillsammans med bilar av ett andra märke.
  [...] Motorn var en välkänd 1.6 liters fyrcylinder med turboladdning. Planerna att ta över Saab hade varit i lådorna ett tag ”.

  BMW ville ta över SAAB ... och det misslyckades bara för att svenskarna inte ville göra utan sin sommarlov? 😮

  • blank

   Man har Mark och jag Xnumx mycket tydligt till historien med den intresserade parten från Tyskland uttryckt. Kemin har uppenbarligen inte helt inställt sig. Om minnet inte är bedrägligt var tyskarna första ute i tävlingen för Saab.

   • blank

    Varför så kryptiskt (”tyskarna”)?

    Det är som Harry Potter. Förutom att det verkar finnas mer än en mörk herre i ämnet SAAB, vars namn många inte vågar uttala. Jag tycker att det är dags att ringa alla som är involverade i dramat med namn.

    BMW så! BMW, BMW.

    Det skulle ha varit bättre än status quo!

    Och BMW körde med 9-5 NG ändå ...

   • blank

    Om BMW-folket i Trollhättan hade spridit sig hade jag varit ute mycket snabbt (som en möjlig kund) - både dagens BMW-image och företagets förflutna (särskilt Quandts övertagande med medel som kan bevisas på grund av Utnyttjande av slavarbete) skulle ha varit ett stort hinder för mig.

    Jag föredrar att titta på utvecklingen på NEVS och föreslå att produktportföljen fortfarande kan vara acceptabel för mig de närmaste åren.

    • blank

     vad BMW har hänvisat till kunder under det förflutna ungefär 15 år är verkligen ganska motbjudande.

     Och att agera okänslig med en sådan efterfrågan är återigen typisk för de stora huvudet.

     • blank

      Kanske vet jag för lite om BMW och gör andra saker?

      Men jag vet med säkerhet att det inte ökar kunskapen när det gäller saker och olika namn runt. SAAB är historia. Att skriva dem fullständigt och analysera allt är på bordet. Allt.

   • blank

    Så du kan ha fel. Ett annat felaktigt beslut i den långa serien, vilket ledde till det kända och olyckliga resultatet (Kopfschüttel). Således SAAB skulle förmodligen snart han hade också en uppföljare med topp motorer för 9-5 och skulle ha varit definitivt goda chanser i loppet.

    Vem går inte med tiden, går med tiden ...

 • blank

  5 år senare och SAAB är fortfarande här! För någon som senare kom att läsa verkligen spännande och dramatiska. Bloggen är en tidsmaskin

Kommentarer är stängda.