Saab 900 Talladega Challenge 1996

Vi hade skrivit mycket om Talladega Long Run det året. Tio år senare har vi försummat utmaningen. Innan 10 kommer att bli historia kommer vi snabbt att lägga en video om Talladega Challenge på bloggen.

Saab 900 Talladega Challenge 1996
Saab 900 Talladega Challenge 1996

På lång sikt var hållbarheten hos de turboladdade motorerna i förgrunden. Saab var då i attackläge och attackerade med 9000 överklassen. Sedan, 10 år senare, hade situationen vänt sig helt.

1993 900 IIs rykte, som hade kommit på marknaden, var permanent förstört, utmaningen var att rehabilitera den. Och medan 1986 bara Saab-anställda på ratten vände, fick ett decennium senare, förutom Rally-legenderna Erik Carlsson och Simo Lampinen och journalister i cockpiten.

900 II. Ett gratis medgift för GM

Problemen med 900 orsakade sig själv. I princip gjorde svenskarna allt rätt med 900. Nästan åtminstone ... Utvecklingen i flera etapper hade pågått sedan 1985, konceptet var klart innan amerikanerna engagerade sig. Med intelligenta, Saab-typiska idéer som Blackpanel, Safeseat och Sentronic.

Dramat kom från planen att anpassa konceptet till en Opel-plattform under tidspress. Trollen i bergen bakom växten sägs ha skrattat högt om det dagar senare. Att sätta en nästan färdig produkt på någon annans golvkanna tycktes lösa problemet med den saknade plattformen för Saab. En i princip färdig bil som en gratis medgift för att komma igång - som i sin tur fann revisorerna i Detroit utmärkta.

Det som följde var felbedömningar, missförstånd och misstanken att något skulle komma ihop som inte skulle passa ihop. Resultatet: en arbetsgrupp vid fabriken som drog ut kapacitet från andra projekt. Den resulterande försenade marknadsintroduktionen av 9-5, det förstörda rykte för en faktiskt mycket bra och innovativ bil och extra kostnader för okända belopp.

På en tid kommer historien om Saabs mest dramatiska bil i detalj på bloggen. Idag måste videon vara tillräckligt. Mer än 10 minuter gammal Saab TV, som tyvärr inte alltid var så bra.

10 tankar om “Saab 900 Talladega Challenge 1996"

 • Jag har ännu inte sparat mina.
  En 2.0i

 • Jag hade en gång en sådan silver 900 II med en svart bakspoiler. Detta var dock redan 9-3. Inte en dålig bil förrän en annan körde mig bak och pressade mig in i bilen framför ...

  Även i mitten av det såg SAAB bäst efter det. Men en total ekonomisk förlust är faktiskt en total ekonomisk förlust.

 • Mycket trevlig video, Tom! Tack till bloggen för det. Klockan 11 var jag tvungen att le; där säger den oförglömliga Carlsson i sin adress till teamet: "Hoppas vi ses igen i framtiden .." - Tja, med de sämre sämre B00x2-motorerna försökte de klokt inte spela in igen 5 ....

 • Det är rätt !!

 • Det finns helt enkelt inget att lägga till ...

 • Det är ändå den bästa bloggen i världen!

 • Tom, allt är bra ... ;-).

 • Men det är goda nyheter! Varje rädd 900 II förtjänar ett stort erkännande för bevarande av en hotad art!
  Tyvärr hade 2016 många bra ämnen som inte gjorde det att släppa av olika orsaker. Detta är beklagligt, men inte att förändras. 2017 kan bara bli bättre. Vi jobbar med det

 • Hej Gerd, jag hörde talas om din räddningsaktion för två dagar sedan och jag är nyfiken på vad du kan säga om det ... lycka till med det :-)!

 • Hi Tom,
  Sedan du just har kurvan hade jag undrat mig en stund.

  På grund av tillfället "sparade" jag en silver 902 Talladega Turbo,
  Men mer på det senare.

  Med vänliga hälsningar och en trevlig 4. Advent.

Kommentarer är stängda.