Nya kommer. Bevisade kvarlevor.

I december 2016 - nästan exakt fem år efter att Saab lämnade cirkeln av aktiva tillverkare - försvann de sista resterna av ett stort varumärke i Stallbacka. Förra veckan demonterades Saab-bokstäverna vid norra ingången.

Den sista dagen ..

En ceremoni i slutet av en epok

Under en liten ceremoni presenterade Jonas Hernqvist, tidigare på Saab Automobile och nu Director Sales and Marketing på NEVS, den berömda bokstäverna till curator för Saab Museum. Peter Backström var på plats med en ombyggd Saab 9000-skåpbil för att transportera skylten till museet med hjälpare.

Där kommer den att hitta sin nya plats på friluftsplatsen. Svensk press noterade händelsen som den dag då den sista Saab-bokstaven försvann från fabrikslokalerna. Och ändå hade förbisett den andra uppfarten, där ett identiskt tecken hälsar besökare. Det står fortfarande, men inte länge. Den kommer också att demonteras nästa onsdag.

Det här bildspelet kräver JavaScript.

NEVS hade kallat Saabs fans Instagram Lägg upp ditt minne om det globala populära motivet - som en välmenande, vänlig gest och som en liten båge för historien. Peter Backström fick ett collage av bilderna från Jonas Hernqvist. Ytterligare två collage utflödades bland avsändarna.

Och nu? Det faktum att du inte har demonterat logotyperna, placerat dem på en plattbilsbil och bara körde bort, talar för en känslig hantering av det förflutna. Det nya varumärket står för gryningen av en ny era. Bokstäverna på uppfarten är både tekniskt coola och värdefulla. Den är kompatibel med det påstående som NEVS placerar på sig själv. Samtidigt är det ett tydligt snitt med det förflutna. För nu.

I framtiden måste produkter för NEVS och den tillkännagivna bevarande och transkriptionen av Saab-arvet tala. Vi kommer att se.

Saab är överraskande hållbart

När ett varumärke lämnar scenen glömmer det sig vanligtvis snabbt. Vi minns Rover, varumärket som ingen vill komma ihåg. Eller Lancia, ett annat stort gammalt namn. Det är annorlunda på Saab! Igen! Varumärket stannar och det visar sig vara förvånansvärt hållbart. Vilket inte bara har att göra med Saab ABs tillkännagivna återkomst till bilindustrin.

I Sverige förutspåddes en stark årlig nedgång i Saabs försäljning på den tyska marknaden från 2012. Och hade fel! Försäljningen av original Saab-delar under de senaste 5 åren kan beskrivas som stabil, nedgången ligger i ett lågt, ensiffrigt intervall. Det är i sin tur fantastiskt.

Tyskland är således en mycket stark marknad för Saab. Och även Österrike. Där firar det lilla svenska kultmärket en väckelse i år med en ökande försäljning av originaldelar. Denna glädjande utveckling beror också på kontinuiteten i Eschborn, där tillförlitlighet och långsiktig planering lönar sig.

Saab byggde långsiktiga bilar, Saab-förare som deras fordon. Det har också något att göra med hållbarhet och kunskap om att det inte kommer att finnas några varor längre. Kanske använder du din Saab mer medvetet och ansvarsfullt än det var för många år sedan. Med vilket Saab-folk skulle återigen vara trendsättare för en begynnande omtanke.

Men de beprövade kvarlevorna, den nya kommer.

20 tankar om “Nya kommer. Bevisade kvarlevor."

 • Jag skulle säga "När allt var tecknet ..." 😉 Jag är inte den enda som har båda svenska märkena framför dörren? Till och med kundservicechefen hos min Volvo-återförsäljare kör fortfarande en Saab ...
  Men naturligtvis kan du läsa meddelandet annorlunda ... Vem har längre andedräkt?

 • Tom, du har rätt - de gamla varumärkena ....
  På något sätt är jag smittad där. Förutom 9-5 kromglasögon gjorde en av de mycket sena Lancia Ys vår flotta förra året. Jag hoppas verkligen att reservdelsförsörjningen kommer att upprätthållas i några år till. När allt kommer omkring är fordonet praktiskt taget en Fiat 500 ...

  https://flic.kr/p/zkoS3N

 • Så länge Orio levererar de nödvändiga reservdelarna fortsätter jag med min stora 9-5NG. 900-1987 han om jag kör fortsätta att stödja Saab klubbar och leverantörer, där man kan hitta de nödvändiga reservdelar min få min 96 1961 cabriolet från och.
  Så även utan detta bokstäver vid ingången där Saab alltid har byggt sina bilar kommer vi att köra Saab.
  Men jag är också väldigt glad att denna kända bokstäver nu går till Saams museum.
  Förhoppningsvis kan du fortsätta att ta dessa vackra bilder av Saab före denna Merkmahl.

 • Skylten måste demonteras med en VOLVO-kran av alla saker ...

 • Zoe har ingen chans. Han har sin första återvinningscykel senast 10 år. 9k är fortfarande kvar. Han har också en start på 20 eller 30 år, så livslängden hos alla moderna lådor har aldrig i livet.

 • När min bror presenterade sin nya Renault Zoe förra helgen, parkerade han bredvid min 9k. Jag tog upp talet och berömde 9k som ”helt eko” på grund av dess hållbarhet. Och vi vill se om Renault fortfarande kommer att vara i den här goda formen om 20 år ...

 • Jag kan inte se att jag har generaliserat och jag läser inte ditt svar på ett sätt som bloggsupportrar inte bör kritiseras ...
  Men några exempel: Tvådelad servotrycksledning för 9-3I originalet är inte längre tillgänglig. Originalavgaser med oval kromkant inte längre tillgängliga. Emblem för 901 och andra delvis inte längre tillgängliga (efter en olycka kunde Hirsch inte längre få mig bokstäverna "SAAB" eller var det "9-3"? För CV. Tryckledning för 9k automatisk inte längre tillgänglig, inte ens som en reproduktion Växellådsdelar till 901, bara några få rester tillgängliga. Kontrollenheter, el. Säten 9k, ingen chans. Inredningsdelar också väldigt, väldigt svåra, t.ex. sätesvärmemattor. Det här är bara mina personliga upplevelser nu.

  När det gäller reproduktionerna: Delarna är delvis inte värda uppackningen. Chassibussningar som reproduktion kan ändras med varje oljebyte eftersom kvaliteten är underjordisk. Jag vill inte anklaga företagen eftersom de ekonomiska begränsningarna inte slutar hos Orio och de andra företagen du nämnde. Om delarna hade originalkvaliteten skulle 15 varar i flera år eller mer. Det är inte värt att få 500 att producera, de är på hyllan för de kommande tjugo åren.

 • Jag kör också samma kille (BJ 2000). Bra bil!
  Förra året var jag i trubbel med läckande hydraulcylindrar på mjuka toppen. Alla 4-cylindrar läcker ut. Den tidigare leverantören existerar inte längre. Jag hade då funnit ett företag i Lübeck som har återställt min cylinder. Hittills är allt stramt.
  I USA hade jag oroat mig för Ebay en original SAAB-drinkhållare som installerades i radionaxeln. Den här delen var inte längre tillgänglig.
  Vad jag menar med det: Det kan också betraktas som en utmaning att få delar som inte längre kan beställas på andra sätt. Personligen är detta jättekul.

 • Är redan ledsen att titta på. Jag är glad att ha gjort ett bra foto med min 9.3 sedan direkt på denna skylt. Det kommer aldrig att hända igen.

 • Naturligtvis producerar Orio också äldre delar, men inte allt. Ibland finns verktyg eller leverantörer inte längre, eller minsta kvantiteten är bara för stor. Du bör vara försiktig med anklagelser och snälla inte sopa något @Daniel

  Det finns också fler och fler tredjeparts replikor. Husvarumärkena i Skandix, Skanimport och svenska delar bara en gång som exempel.

 • Är det verkligen så? I så fall skulle det vara fruktansvärt för vår välbevarade 9-3 I Cabrio (2001) - några hundratusen fordon av denna typ körs verkligen fortfarande över hela världen.

  Varför skulle inte efterproduktion av delar vara värt det här? Dessutom förlängs fordons livslängd eftersom de oftast bara körs på sommaren - produktionen av delar skulle därför fortsätta att vara lukrativ i många år.

 • Sorg kommer fortfarande upp ... Jag vill nästan säga: Jag vill bara inte (!) Tro det! 🙁
  Orio-styckena är stabila eller till och med stigande, har verkligen något att göra med bloggen. Positiva nyheter rapporteras och en SAAB framför dörren är fortfarande önskvärd för många (?). Det är bra. SAAB borde vara långvarig!
  Personligen skulle jag vilja ha en ledningsnät från Orio ... då skulle SAAB-världen bli rosigare igen!

 • Man bör inte överdriva Orio beröm nu. Majoriteten av reservdelar är för den yngsta generationen fordon och även det finns inte allt. Slitage delar är fortfarande bäst att få. I äldre fordon ser det däremot ganska ut. Delvis fortfarande remainders som säljs av, andra delar är inte ens för pengar att få och nachproduziert det finns ingenting. Inte värt det.

 • Dessutom hade SAAB alltid gjort modelländringar mycket sparsamt. Bilarna var aldrig artificiellt åldrade som det är fallet med andra märken.

 • Bilarna är bara för bra. Trycket att byta fordon var inte tillräckligt högt. Kanske också en anledning till att SAAB är mottagen.

 • Förutom reservdelsaffären måste du se andra åtgärder för att bevara värdet. Rostförebyggande och försegling var 2016 en stor fråga i de workshops som lever Saab. Trenden fortsätter.
  Och ja, de gamla herrarna med 9k är redan tuffa och hänger på sina bilar. Hangar 2 är förstklassiga, fantastiska Saabs!

 • Mycket passande, Toms tankar om utvecklingen av reservdelsaffären.

  Jag är också mer villig att investera i ett bra bevarande tillstånd. Med ett annat varumärke skulle jag antagligen titta nykterare på förhållandet mellan marknadsvärde och investeringar ...

  Men SAAB är SAAB och det finns inget utbud av nya bilar längre. Det är det som gör SAABs klassiker, oavsett ålder. Och om det bara är (m) kromglasögon SC.

  Och tydligen har SAAB-förare alltid varit långsiktiga ägare. Jag har pratat med flera äldre män de senaste månaderna. Alla första ägare, tyvärr ingen av dem ville sälja sin SAAB. Förståeligt om ni har vuxit tillsammans och nöjda med er 20 i 9000 år ...

 • Förutom SAAB-fans som sköter och tar hand om sina bilar och ORIO som gör ett bra jobb, spelar Saab-bloggen också en viktig roll.
  Han håller intresset för varumärket väckt och han entusiasmerar också en eller två nya SAAB-fans.

 • och ändå finns det lite sorg…. de stiliserade snöflingorna gör resten

 • Detta talar mycket bra för det bra arbetet med Orio! Och ja, trevligt att åtminstone i framtiden finns ett SAAB-tecken i Trolhättan!

Kommentarer är stängda.