BAIC BJ40. Fettens återkomst.

Hans prestation är kampsport. Ett berg av bil och bortom politisk korrekthet. BAIC BJ40 provocerar. Michigan milisen skulle förmodligen ha gillat honom om han inte tyvärr var från Kina. Dumma, eftersom BJ40 är ett äkta terrängfordon, långt ifrån någon burk trendiga SUV.

BAIC BJ40 med Saab-motor
BAIC BJ40 med Saab-motor

Han har en solid stegram, omkopplingsbar fyrhjulsdrift, utväxlingsförhållande, ett ganska rimligt fördjupningsdycke och bra markfrigång. Delar av fordonet tillverkas enligt kinesiska militärstandarder, mer än 1.1 miljoner kilometer, BJ40 testades av People's Liberation Army enligt tillverkaren. En SUV från det hårda slaget på en Land Rover Defender, Hummer eller Jeep Wrangler så. Och det borde finnas en Saab-motor under huven?

Tjockleken är tillbaka

En titt under huven skapar tydlighet. Den tjocka B235R fyrcylindern visas efter att plastlocket har tagits bort. Hans namn är nu B236R, han kan inte förneka sitt Saab-ursprung. Välkommen tillbaka till Europa! Och - svårt att tro - hur förändrade han sig! BAIC installerar nu motorn i längdriktningen. Förvandla detta till en fyrcylinder, flänsad till en Aisin 6 gångmaskin. 9-5 OG-ryttare skulle ha velat se detta automatiskt i deras Saab.

Livet är inte rättvist.

Det finns komponenter runt motorn som du tycker att du har sett någonstans tidigare. Och, dominera leverantören Delphi och GM-delar motorrummet.

Karriären hos BAIC BJ40-maskinen tog sin start 1990 som B234 i Saab 9000. Under åren 1995 och 96 rankades andra generationen bland de bästa 10-motorerna i världen. I BJ40 det gör 245 HP levererar ett vridmoment på 350 Nm och uppfyller Euro 6 Standard som du alltid berättade i Trollhättan att det var omöjligt att uppfylla med denna generation av motorer.

Vi går ombord på BJ40, en funktionell, rustik miljö välkomnar oss. Passar bilen och bearbetas rutinmässigt. Läderstolar och läderratt med kontrasterande sömmar utstrålar en snygghet av lyx. Du behöver ingen manual för BAIC terrängfordon, allt är klart och enkelt att använda. Vrid tändningsnyckeln till låset, vrid det över, och då händer det.

Han bubblar. V8 eller Saab 900?

BAIC BJ40 bråser, faller sedan i en bubbling som är en blandning av V8 och Saab 901. Vad i helvete händer? Under huven har vi sett den, sitter en 2.3 liter. Nej V6, nej V8! Det fina, bubblande ljudet försvinner när kolossen börjar röra sig. Med mer än 2 tonvikt och en liten svaghet som inte kan vara den automatiska överföringen.

Styrningen är indirekt, spelar, eftersom det måste vara obligatoriskt för riktiga terrängfordon. Lasten kan utföras överraskande enkelt och säkert. Om du ger gas, rusar BJ40 tvärs över gatan med en kampsport. Det är lätt att inse att användningen av isolerande material har varit sparsam, och allt sker här mycket direkt och direkt. Ingen bil för softies, men för killar från gamla skolan. Dessutom bör man inte tänka på den möjliga konsumtionen, det borde knappast vara ämnet.

BAIC BJ40 slutsats

BAIC är ett fordon för nischen, och det rör sig bortom alla vanliga testkriterier. Det riktar sig till jägare, bönder, alpina bönder, militära och eventuellt även militärer. BAIC BJ40 ger intrycket av att vara robust och alltid mobil på lång sikt. Det drar 2.5 ton om det behövs, plastplankeringen av fendersna är lämplig. Vem har kul, vem kan ta bort de främre takhalvdelarna och presenteras ett slags rörligt högt säte.

Huruvida 2.3-liter Saab är rätt maskin, i Kina är diesel inte ett problem kvarstår en öppen fråga. De legendariska maskinerna är robusta och sofistikerade, men BJ40 har gott om plåt att flytta. Utrymmet för en V6 eller V8 skulle vara ett alternativ, och även på BAIC bör man tänka på alternativ.

Tillverkningen passar, vissa lösningar hålls mycket enkla och funktionella. Mycket av det påminner om en Jeep Wrangler, till exempel dörrarna. Men de känner sig mer massiva på Kina SUV och faller djupare in i låset än det amerikanska originalet. Otur lucka igen för Michigan milisen.

20 tankar om "BAIC BJ40. Fettens återkomst."

 • Saab bor på någonstans ändå!
  Tack för rapporten !! Jag finner en intressant sak med utsikt över stranden!

 • Japp, sooooo exakt - den del jag verkligen inte skulle köpa mig, om jag sadla upp igen för att få tillgång till idrottsman - men jag tycker att det är mycket intressant att läsa om allt som kan hittas bara en nypa Saab-DNA ...

 • Jag skulle inte utesluta 2.8 tons som ett alternativ. Kanske har du inte bett om Tyskland. I Kina drar nästan ingen släpvagnar med privatfordon. Det är inte ett problem.

 • Redaktörerna ser BJ40 som passande för terrängen. Men välj sedan den enkla utrustningen, eventuellt finns det en militär version till salu?

 • ser lätt ut att tvätta bort. Ytan på mina kromglasögon är dammig äcklig.

  Är inredningen lämplig för användning på terräng? Bagage, vått får och grejer? Fråga till redaktören

 • Roligt! Tack. Varför, trots 2 ton vikt och stegramar, får bara dra 2.5 ton?

 • Tack Herbert. Mina ord!

 • BAIC har också missat 2.0-liter Saab Turbo 6 växel Aisin automatisk. Vi testar noga i februari!

 • Det är intressant att motorn nu möter Euro 6 och har en mer aktuell växellåda.

 • Slösad bloggkapacitet?

  Beslutar denna fråga någonsin hur man hittar BAIC?

  Fordonet diskuteras inte här som ett SAAB-alternativ. Artikeln beskriver känslomässig och objektiv vad BAIC gör av sina licenser och med en SAAB-motor. Det uppfyller en eller annan nyfikenhet.

  Vad är det för att nagla?

 • Vid första anblicken ser han ungefär ut som Jeep. Verkligen billig plast inuti, jag vill inte slösa något av mitt liv i det. nästa snälla ...

 • Jag tycker det är intressant att placera fönstren direkt under radion. Centrerad förare?

 • Hach, vid den första BAIC SUV-översynen tänkte jag fortfarande vad de andra alla gnistor på.
  Men det här fordonet har låtit mig hoppa plötsligt på detta tåg.
  Detta fordon kommer aldrig att säljas i västvärlden. Därför tror jag också att det nu är bortkastat bloggkapacitet att rapportera om dessa två fordon.

 • ... .platsen personer du har glömt som målgrupp ;-). Hm ... om mig 9-7 synd för området är ???? .. hm ... Låt ansehen..aber nej! tjockleken pågår länge och jag tror att en ren gasbrännare inte gör det längre!

 • Varför?

  För många SUV som kan vara annorlunda, men i riktiga terrängfordon var och är fortfarande vanligt.

 • 6 växelautomatik skulle ha varit bra. Du kan inte ha allt. Redan galna dessa kineser, sätt motorn tillsammans.

 • Denna rapport gläder mig särskilt på grund av att denna B234-motor var en av de tio bästa motorerna i världen på 90-talet. Nu försöker jag ännu mer att hålla min nuvarande 10 turbo vid liv efter 9000 år och över 18 360000 km köravstånd. Tack för den här recensionen.

 • Du skulle behöva köra BJ40 längre för att svara på de öppna frågorna. Tyvärr är testfordon extremt knappa hos importören och vi har ingen chans att ha ett längre leasingavtal. X65 kommer att bli nästa föremål på våren, jag tycker att det är ännu mer spännande och han har Saab 2.0 liter under huven. Kanske har vi chansen att testa den lite längre.

 • ... eller installera motorn som reservdispenser i din första generation 9-5! Saab-renoverade-den första tillverkaren som inte producerar nya däck men "bara" ger redan befintliga fordon tillbaka på marknaden. Detta sparar mer resurser än inköp av en ny elbil. Vilken affärsidé! Låt oss se vem som är den första att överraska oss med en sådan lösning ...

 • Synd att frågan är öppen.

  Speciellt om hur det gamla SAAB-hjärtat slår i den märkliga kroppen, skulle jag gärna läsa mer. Men fortfarande ...

  ... en spännande kort rapport med intressant information. Kanske MapTune tar BAIC in i programmet? Då kan svenskarna klubba kineserna med minst 300 PS och 400 Nm på sina grusvägar.

Kommentarer är stängda.