BAIC BJ40. Fettens återkomst.

Hans prestation är kampsport. Ett berg av bil och bortom politisk korrekthet. BAIC BJ40 provocerar. Michigan milisen skulle förmodligen ha gillat honom om han inte tyvärr var från Kina. Dumma, eftersom BJ40 är ett äkta terrängfordon, långt ifrån någon burk trendiga SUV.

BAIC BJ40 med Saab-motor
BAIC BJ40 med Saab-motor

Han har en solid stegram, omkopplingsbar fyrhjulsdrift, utväxlingsförhållande, ett ganska rimligt fördjupningsdycke och bra markfrigång. Delar av fordonet tillverkas enligt kinesiska militärstandarder, mer än 1.1 miljoner kilometer, BJ40 testades av People's Liberation Army enligt tillverkaren. En SUV från det hårda slaget på en Land Rover Defender, Hummer eller Jeep Wrangler så. Och det borde finnas en Saab-motor under huven?

Tjockleken är tillbaka

En titt under motorhuven skapar tydlighet. Den feta fyrcylindriga B235R dyker upp efter att plastskyddet tagits bort. Han heter nu B236R, han kan inte förneka sitt Saab-ursprung. Välkommen tillbaka till Europa! Och - svårt att tro - hur har det förändrats! BAIC installerar nu motorn i längdriktningen. Förvandlar den till en fyrcylindrig linje som flänsas till en Aisin 6-växlad maskin. 9-5 OG-förare skulle ha älskat att se denna automatik i sin Saab.

Livet är inte rättvist.

Det finns komponenter runt motorn som du tycker att du har sett någonstans tidigare. Och, dominera leverantören Delphi och GM-delar motorrummet.

BAIC BJ40-maskinens karriär började 1990 som B234 i Saab 9000. 1995 och 96 räknades andra generationen till de 10 bästa motorerna i världen. I BJ40 har den 245 hk, levererar ett vridmoment på 350 Nm och uppfyller Euro 6-standarden, som vi i Trollhättan alltid fick veta om, att det skulle vara omöjligt att möta denna generation av motorer.

Vi går ombord på BJ40, en funktionell, rustik miljö välkomnar oss. Passar bilen och bearbetas rutinmässigt. Läderstolar och läderratt med kontrasterande sömmar utstrålar en snygghet av lyx. Du behöver ingen manual för BAIC terrängfordon, allt är klart och enkelt att använda. Vrid tändningsnyckeln till låset, vrid det över, och då händer det.

Han bubblar. V8 eller Saab 900?

BAIC BJ40 vrålar och förfaller sedan till en bubblande som är en blandning av V8 och Saab 901. Vad i helvete händer Vi såg att det finns 2.3 liter under huven. Ingen V6, ingen V8! Det trevliga, bubblande ljudet försvinner när kolossen börjar röra sig. Med en vikt på mer än 2 ton och en lätt start som automatväxellådan inte kan täcka.

Styrningen är indirekt, har spel, som den måste vara i riktiga terrängfordon. Lasten är förvånansvärt lätt och säker att rikta. Om du accelererar rusar BJ40 med ett krigsbakgrundsbrus tvärs över gatan. Det blir snabbt klart att isolering har använts sparsamt, allt sker här direkt och omedelbart. Inte en bil för softies, men för old-school killar. Dessutom bör man inte tänka på den möjliga konsumtionen, det borde knappast vara ämnet.

BAIC BJ40 slutsats

BAIC är ett fordon för nischen och rör sig utanför alla vanliga testkriterier. Det riktar sig till jägare, bönder, alpina bönder, militären och eventuellt även militser. BAIC BJ40 ger intrycket av att vara robust och alltid mobil på lång sikt. Om det behövs drar det 2.5 ton, skärmarnas plastpaneler är praktiska. Om du gillar det kan du ta bort takets främre halvor och få ett slags rörligt högsäte.

Huruvida 2.3-liter Saab är rätt maskin, i Kina är diesel inte ett problem kvarstår en öppen fråga. De legendariska maskinerna är robusta och sofistikerade, men BJ40 har gott om plåt att flytta. Utrymmet för en V6 eller V8 skulle vara ett alternativ, och även på BAIC bör man tänka på alternativ.

Tillverkningen passar, vissa lösningar hålls mycket enkla och funktionella. Mycket av det påminner om en Jeep Wrangler, till exempel dörrarna. Men de känner sig mer massiva på Kina SUV och faller djupare in i låset än det amerikanska originalet. Otur lucka igen för Michigan milisen.

20 tankar om “BAIC BJ40. Fettens återkomst."

 • blank

  Saab bor på någonstans ändå!
  Tack för rapporten !! Jag finner en intressant sak med utsikt över stranden!

 • blank

  Roligt! Tack. Varför, trots 2 ton vikt och stegramar, får bara dra 2.5 ton?

  • blank

   Jag skulle inte utesluta 2.8 tons som ett alternativ. Kanske har du inte bett om Tyskland. I Kina drar nästan ingen släpvagnar med privatfordon. Det är inte ett problem.

 • blank

  Det är intressant att motorn nu möter Euro 6 och har en mer aktuell växellåda.

  • blank

   BAIC har också missat 2.0-liter Saab Turbo 6 växel Aisin automatisk. Vi testar noga i februari!

 • blank

  Jag tycker det är intressant att placera fönstren direkt under radion. Centrerad förare?

 • blank

  Hach, vid den första BAIC SUV-översynen tänkte jag fortfarande vad de andra alla gnistor på.
  Men det här fordonet har låtit mig hoppa plötsligt på detta tåg.
  Detta fordon kommer aldrig att säljas i västvärlden. Därför tror jag också att det nu är bortkastat bloggkapacitet att rapportera om dessa två fordon.

  • blank

   Vid första anblicken ser det mycket ut som en Jeep. Riktigt billig plast inuti, jag vill inte slösa bort någon tid av mitt liv där inne. nästa tack ...

   • blank

    ser lätt ut att tvätta bort. Ytan på mina kromglasögon är dammig äcklig.

    Är inredningen lämplig för användning på terräng? Bagage, vått får och grejer? Fråga till redaktören

    • blank

     Redaktörerna ser BJ40 som passande för terrängen. Men välj sedan den enkla utrustningen, eventuellt finns det en militär version till salu?

  • blank

   Slösad bloggkapacitet?

   Beslutar denna fråga någonsin hur man hittar BAIC?

   Fordonet diskuteras inte här som ett SAAB-alternativ. Artikeln beskriver känslomässig och objektiv vad BAIC gör av sina licenser och med en SAAB-motor. Det uppfyller en eller annan nyfikenhet.

   Vad är det för att nagla?

   • blank

    Tack Herbert. Mina ord!

   • blank

    Japp, såååå exakt - jag skulle definitivt inte köpa den delen om jag inte bytte till Waidmann igen - men jag tycker fortfarande att det är väldigt intressant att läsa om allt där till och med lite Saab-DNA kan hittas ... 😉

 • blank

  .... Du glömde byggarbetsfolk som målgrupp ;-). Hm, ... om 9-7 är för dålig för mig för byggarbetsplatsen ????, .. hm ... ta en titt .. men nej! den feta kör länge och jag tror att det inte kommer att bli en ren förbränningsmotor längre!

 • blank

  6 växelautomatik skulle ha varit bra. Du kan inte ha allt. Redan galna dessa kineser, sätt motorn tillsammans.

  • blank

   Varför?

   För många SUV som kan vara annorlunda, men i riktiga terrängfordon var och är fortfarande vanligt.

 • blank

  Denna rapport gläder mig särskilt på grund av att denna B234-motor var en av de tio bästa motorerna i världen på 90-talet. Nu försöker jag ännu mer att hålla min nuvarande 10 turbo vid liv efter 9000 år och över 18 360000 km köravstånd. Tack för den här recensionen.

 • blank

  ... eller installera motorn som reservdelsdispenser i din första generation 9-5! Saab -renoverad - den första tillverkaren som inte längre producerar nya fordon utan ”bara” sätter tillbaka befintliga fordon på marknaden. Det sparar mer resurser än att köpa en ny elbil. Vilken affärsidé! Jag är nyfiken på vem som kommer att bli den första att överraska oss med en sådan lösning ...

 • blank

  Synd att frågan är öppen.

  Jag skulle gärna ha läst mer om hur det gamla SAAB-hjärtat slår i främmande kropp. Men ändå …

  ... en spännande kort rapport med intressant information. Kanske kommer MapTune att ta med BAIC i sitt program? Sedan kan svenskarna klubba kineserna med minst 300 hk och 400 Nm på sina grusvägar.

  • blank

   Du skulle behöva köra BJ40 längre för att svara på de öppna frågorna. Tyvärr är testfordon extremt knappa hos importören och vi har ingen chans att ha ett längre leasingavtal. X65 kommer att bli nästa föremål på våren, jag tycker att det är ännu mer spännande och han har Saab 2.0 liter under huven. Kanske har vi chansen att testa den lite längre.

Kommentarer är stängda.