Min långa väg till en Saab

Jag växte upp i 60igersna i en by i norra Saarland i närheten av flera garnisoner från de amerikanska väpnade styrkorna. Så det var normalt för många amerikaner att bo runt dessa garnisoner och parkera sina fordon på gatan.

Saab 9-3 Cabriolet. Bild: Saab Automobile AB
Saab 9-3 Cabriolet. Bild: Saab Automobile AB

Och så en dag såg jag ett US-registrerat fordon med en kroppsform som jag aldrig sett tidigare. Det var kroppsformen, de massiva stötdämparna i framsidan och läderinnredningen, ja, vad kan jag säga, det var kärlek vid första ögonkastet. Tyvärr kan jag inte komma ihåg modellnamnet längre.

Namnet Saab Jag hade aldrig läst, än mindre sett ett sådant fordon någonsin Hur som helst, han var för mig, pojken från byn, mycket mer elegant, mer fashionabla än någon sett hittills bilar och jag motiverades av en önskan att Du vill också köra en av dessa en gång. På den tiden en sådan begäran var nästan gleichzusetzten med önskan även ett rymdskepp att ha en sådan har Orion (för alla efterföljande generationer - rymdskeppet Orion från filmserien Space Patrol, science fiction klassiska lopp).

Jag blev äldre och Saab bleknade i minnena. Så jag körde senare först en Peugeot, flera Renault, en Mazda, en BMW och även flera VW Passat stationvagnar.

Barnen var redan stora, så jag behövde inte en stationsvagn längre, men ett nytt fordon skulle produceras. När du letar efter en lämplig bil jag kom från en återförsäljare i Kaiserslautern på en blå Saab 9-3 och något klickade de begravda minnen plötsligt kom upp om och om igen viljan att driva ett sådant fordon. Även om fordonet var i mycket gott skick med låg körsträcka var det då inte övervägt. Jag vill köpa ett dieselbil på grund av avståndet från min bostad till arbetsplatsen i Kaiserslautern.

Men jag blev igen smittad av Saab-viruset och letade nu efter en Saab-diesel. Jag hittade en bilhandlare i Heppenheim och köpte en grön / grå Saab 9-3 Diesel och jag var glad.

Tyvärr var min lycka bara lite mer än 4 år och 90.000 km och på grund av chassiproblem och de därtill hörande höga reparationskostnaderna hade jag tyvärr att skilja 2006 från honom. Min fru ville nu ha ett fordon med mer översikt och högre sittplatser och sålunda blev en annan Saab inte längre ifrågasatt. Men Saab-viruset dödades inte men lurade bara på chansen att bli aktiv igen.

Denna chans kom på sommaren 2014. Vi diskuterade frågan om att köpa en motorcykel eller en cabriolet. Även om min fru brukade mer till motorcykeln men jag ville ha, efter att jag körde min systers VW-konvertibel i flera veckor, en konvertibel och hur skulle det annars vara en Saab-konvertibel.

Saab-viruset hade lämnat sin väg ut ur det undermedvetna sinnet igen när jag såg en kollega för ett år sedan sin Saab 9-3, 2.2t, Cabriolet. Önskan om en Saab var där igen.

Jag lyckades övertyga min fru om fördelarna med en konvertibel och gick sedan på jakt efter ett lämpligt fordon. Men jag ville ha ett fordon från år 2006 med låg körsträcka och fordonets färg ska varken vara svart eller silver.

På sökmotorn autouncle.de hittade jag då på en söndag ett lovande erbjudande i Schweinfurt. Det var bara autobody men inga bilder. Detta hindrade mig dock inte från att ringa företaget nästa dag och att ha fordonet reserverat för mig. Jag packade min fru i bilen och på tisdagar körde vi till Schweinfurt för en bil sightseeing och provkörning.

Fordonet var en blå 9-3 Cabriolet 2.0t Vector. Det var i gott allmänt skick fram till mognad, alla papper var tillgängliga, 6. Växellåda, år 11 / 2006 med 57.000 km, så perfekt först. Provkörningen gick till min tillfredsställelse och min fru var stolt över fordonet och viruset hade sedan dess hittat ett nytt offer.

Efter några förhandlingar kunde jag köpa fordonet till ett bra pris och var glad, jag fick äntligen en Saab igen. På följande lördag tog vi tåget till Schweinfurt och fick glatt vår cabriolet. På vägen hem ökade vår entusiasm för fordonets goda köregenskaper stadigt, vi hade gjort ett bra köp.

Sedan dess är jag igen den stolta ägaren till en Saab, som jag verkligen inte kommer att ge den. Han brydde sig om och älskade och jag kan förhoppningsvis ge det vidare till mitt barnbarn. Jag hoppas att jag redan har överfört viruset till honom, för som ett barn fick han från mig en kropp med en självtecknad Saab-konvertibel på den.

Tack till Arnold för hans Saab Story! Har du också något att säga om Saab?

Historien om en oförglömlig semesterresa, en restaurering? Den första kontakten med kultmärket från Trollhättan eller helt enkelt varför Saab tillhör billivet.
Oavsett vad det är, skriv oss.

7 tankar om “Min långa väg till en Saab"

 • blank

  Ja, kära Arnold, det är det, och det kommer inte att låta dig gå!
  Trevlig historia du har sagt!
  Jag fick min 10 på hösten. Saab, en 93 2005 konvertibel köpt i Lime Green Metallic. Så det händer att jag för närvarande har 4 Saab, inte en för många.
  Bra tid! Hälsningar från CH, Hans

 • blank

  För en tid sedan skrev jag också en rapport. Den här ligger här:

  https://saabblog.net/2015/09/22/saab-langzeitbericht/

  Under tiden kör jag inte längre SAAB. Jag ville inte gå med i övergången till ett yngertimer-märke eftersom jag behöver ett aktuellt fordon för daglig verksamhet. SAAB-tiden var fortfarande något speciellt, bort från det vanliga.

 • blank

  Bra historia! Det är alltid spännande att se hur människor kom till Saab, och hur historien gick vidare och fortsätter idag. Detta och tekniska hjälpmedel bör göra denna blogg. Var snäll och fortsätt.

 • blank

  Jag älskar dessa berättelser, får alltid gåsstötar när jag läser dem.
  Har också en berättelse att berätta, de måste bara förbereda sig.
  Jag förlorade min första SAAB 1987 i en älgolycka i Norge ... ytterligare 3 Saab följde ...
  Som jag sa kommer jag att rapportera hela historien snart.

 • blank

  Ja, tack för rapporten. Jag hade adresserat det inställda fotot. En konvertibel i Electric-Blue (eller alternativt i Lime-Yellow) lockar mig magiskt. Riktigt slående, vackra färger för ett extra (luft) fordon. Jag delar entusiasmen med dig.
  Tack för insatsen och ställa in historien.
  Lycka och många soliga dagar nästa vår / sommar.

 • blank

  Underbara bilar, underbar historia. Jag önskar dig mycket lång tid för att kunna rida det här nöjet med det, och sedan dina barnbarn :). Saab kommer länge att köra med sådana ägare.

 • blank

  Fin rapport, väldigt elegant bil, bra foto! 🙂

  Det liknade mig som en ”liten pojke”.
  Första kontakten med en byggentreprenör (mina föräldrars vän) som körde denna ”konstiga nya östeuropeiska bil” (en 900 Turbo 16V hatchback i svart med gummispoiler och beige läder), men annars hade han bara de dyraste och snabbaste ugnarna ( Alfa, Porsche, Mercedes, Quattro, Jaguar, etc.).
  Konstigt, jag hittade bilen vid den tiden, även om mycket sned, men var ändå helt fascinerad av det (utan att veta vad Saab eller medel), så att fordonet alltid kvar i mitt minne (och jag var aldrig riktigt en stor beundrare). Det var inte förrän många år senare att jag insåg vad exakt den bilen var.

  Och när min far inte längre ville ha en BMW år senare och letade efter ett alternativ rekommenderade jag Saab till honom som en "uppväxt" (också för att en Saab-filial precis hade öppnat hos oss ... och Saab var riktiga "racermaskiner" på den tiden hade i programmet).

  Tja ... och sedan dess körde min far Saab tills körkortet lämnades in .... och jag "lever" denna tradition i en speciell version nu (hoppas så länge som möjligt !!!)!

Kommentarer är stängda.