Bilder från Trollhattan. Slut och avgång.

Flygfältet Trollhättan Vänersborg. Just nu har en Saab 340 landat, vintersolen skiner och allt verkar vara detsamma som alltid. Men det är inte det. Bilderna från Trollhättan visar de sista dagarna i en 69-tradition.

En Saab 340 har landat. I bakgrunden arbetet. Nu med NEVS-bokstäver.
En Saab 340 har landat. I bakgrunden arbetet. Nu med NEVS-bokstäver.

Saab-logotyperna har redan försvunnit från fabriksbyggnaderna, bara det välbekanta skylten finns fortfarande vid norra ingången till fabriken. Bilar med märket Saab har byggts här sedan 1947. Det fanns ett initiativ i staden för att hålla ett av skyltarna och lämna det på sin plats. Denna procedur, kanske i kombination med en informationstavla för besökare, skulle ha varit ett lämpligt sätt att hantera historien. Men idén kunde inte råda.

NEVS visar ansvar

När allt kommer omkring visar NEVS mycket ansvar, och för en av logotyperna är den fortsatta existensen. Under de närmaste dagarna kommer Saabs tecken på norra uppfarten att överlämnas till museet vid en ceremoni. Det borde finnas hans framtida plats. Ett bra alternativ med symbolisk kraft. Trollhättans industriella utveckling började vid vattenfallen. Turbiner och lokomotiv byggdes tidigare på nuvarande museet, och Saab-utställningen är inrymd i en tidigare produktionshall. Utfasningen av en teknik i staden har alltid varit kopplad till att bryta in någonting nytt. Vad hände nu har Trollhättan upplevt flera gånger under de senaste decennierna.

Efter 69 år

Vad återstår för oss efter 69 år bortom våra bilar som vi tycker om och bryr oss om? Vilket uttrycker i ökad utsträckning bilens individualitet? I slutändan är det hoppet att det inte är över för hela tiden. Att det kommer igen till en avgång.

Saab kommer som 2017 systemleverantör tillbaka in i bilindustrin. Och på NEVS finns det mer än berättigat hopp om att bevara tanken bakom varumärket. Vårt besök på FoU-centret i oktober visade många nya saker men uppmuntrade också kontinuitet. De nya modellerna, som tillkännages för 2019 eller 2020, bör inte bara innehålla visuellt Saab-arv. Tillsammans med toppmodern teknik och nya mobilitetslösningar kan saker komma i rörelse. Men det finns fortfarande en lång väg att gå innan dess.

Vad är nytt i den tidigare Saab-fabriken? Certifieringsprocessen för Kina pågår. Kvittot av licensen för Tianjin-fabriken och produktionen av NEVS-elbilen kommer att vara mycket viktigt för vidareutveckling. Låt oss vara nyfikna.

4 tankar om “Bilder från Trollhattan. Slut och avgång."

 • blank

  Underbart.

 • blank

  Det som återstår är minnet ... och z. SAAB är för närvarande på gatorna. Hälsningarna från SAAB-förarna känns tydliga. Bli mindre…. 🙁. Synd.
  Till NEVS: Jag är nyfiken och håller mina fingrar korsade för produktion av EL-fordon.
  Tack för den här rapporten med de fantastiska bilderna!

 • blank

  Naturligtvis vill NEVS inte skrapa tecknen och ta ansvar för det förflutna. Å andra sidan har NEVS också sörjt för SAAB-framtiden en hel del.
  Jag ser redan den ärliga ansträngningen, men NEVS gör mig inte lycklig ännu!

 • blank

  Demonteringen av skyltarna ger den nödvändiga klarheten. NEVS är NEVS och måste visa att du kan. Det är synd att ha en lång tradition och användningen av SAAB-tecknet skulle ha hjälpt NEVS säkert.
  Utmärkta produkter säljer dock bra under namnet, och det är där utmaningen för NEVS kommer ifrån.

Kommentarer är stängda.