Bilindustrin. Saab kommer tillbaka.

De mest spännande nyheterna de senaste dagarna var en intervju med Saab AB: s VD Håkan Buske Svenska Dagbladet, Det handlar om ingenting mindre än att Saab återvänder till bilindustrin. Saab kommer tillbaka 2017 med ett nytt företag.

Saab kommer tillbaka. Bild: Saab Automobile AB
Saab kommer tillbaka. Bild: Saab Automobile AB

Saab bygger på synergier

Detta bör, som det gjorde före 70 år, bygga på synergieffekter mellan luftfart, militär teknik och bilar. den Saab AB men kommer inte att komma tillbaka som automaker, men som systemleverantör i branschen. Bakgrunden ges av den nya IT-infrastrukturen för Flu E, som kommer att levereras till Swedish Air Force från 2019. Hans teknik kan också användas i självkörande bilar.

Det nya Gripen E-systemet, som en smartphone, möjliggör snabbt och enkelt tillägg av ytterligare funktioner och element. Men alla systemkritiska kärnfunktioner är separat skyddade och kan inte manipuleras. Arkitekturen för den nya Gripen E, enligt Håkan Buske, uppfyller helt och hållet kraven på autonom körning. Det måste också uteslutas att kärnfunktionerna kan ändras genom obehörig störning.

En annan Saab-innovation för bilindustrin kommer att bli nya radarsystem. Saab har under år utvecklat en ny radargenerering vars kretsar kommer att fungera på galliumnitridbasis. Denna nyhet bör vara mer kraftfull och hållbar än tidigare system. Samtidigt kan ännu mer kompakta radarsystem fungera bättre, vilket gör dem intressanta för användning i den autonoma bilen. Saab AB samarbetar också med Ericsson om nätverkande av de kommande systemen med ny 5G-teknik.

På väg till automaker?

Saab tillbaka i bilindustrin - en överraskning! Inte som tillverkare av fordon utan som en innovativ systemleverantör. Detta steg kan möjligen förklara misslyckandet i förhandlingarna mellan NEVS och Saab AB. 1947 vågade företaget att byta från flygplan till bil. Under 2017 är återigen fokus på synergier.

Hur troligt skulle hoppet från leverantör till tillverkare vara? Elbilar är mindre komplicerade att tillverka och utveckla än konventionella förbränningsmotorer. Om vi ​​talar om innovativa, exklusiva elbilar från Sverige skulle biljetten till klubben för fullvärdiga biltillverkare vara mycket billigare för Saab AB för närvarande än för 70 år sedan.

Nu är det mitt och - visserligen - väldigt långsökt. Men drömmar måste också tillåtas en gång.

21 tankar om “Bilindustrin. Saab kommer tillbaka."

 • blank

  Jag har redan skrivit i många tidigare kommentarer, varför Saab inte tar bilindustrin igen i handen. Jag tror inte att mina kommentarer till Saab AB var avgörande för hennes beslut, men på något sätt hördes min grund. Grattis till det här beslutet till Sverige. Detta visar återigen att man aldrig ska ge upp hoppet

 • blank

  Åh, det är det.
  Idag kan igen rapporteras på alla tillverkare på bloggen där något Saab är.
  Baicen var väckt och klagade utan slut. Även om han har bevisat och älskat saabtechnik.
  Det är till och med hjärtat.
  VII. Låt oss tänka på vad du vill innan du klagar.
  Jag hittade båda artiklarna väldigt mycket
  Intressant och informativt.
  Tack

  • I BAIC i går var inget Saab. Saab-tekniken kommer enligt artikel endast 2017 till DE.

   men fortfarande inte tik.

   • blank

    Det var inte riktat till dig.
    Det är generellt synd att det ibland görs sådan stress.
    Slutligen finns det arbete och tid bakom.
    Och det är verkligen inte illa att veta vad som händer utanför den stora pressen.
    Om du inte är intresserad kan du hoppa över artikeln.

 • blank

  Hej, det är en väldigt intressant rapport. Även om jag arbetade inom bilindustrin visste jag inte det. Men det förklarar också några av varumärkesrättigheterna och sakerna, och jag föreställer mig att Saab har mycket att göra för det. Det finns hopp igen.

 • blank

  Det är tillåtet att drömma igen ...

 • blank

  Vingar av, hjul ner och av går du på motorvägen med en SAAB.

 • blank

  En bang, denna information!
  Ska vi inte underskatta svenskarnas seghet ... ???
  Utan denna (!) Blogg skulle denna information ha försvunnit i en specialpublikation ... och verksamheten fortsätter. Med denna blogg hoppas på ett bra slut på bilhistorien någon gång. Viruset rör om igen! 😉

 • även om ingen hindrar dig från att leverera grejerna till NEVS. Eller att få den byggd på NEVS Saabs som en del av "Badge Engineering". woah ej, huvudbio….

  • blank

   Bilindustrin är i full omvälvning. Det finns redan en biograf tillkännagivad

 • Tja, det är bra nyheter! Om det verkligen fungerar, så tänker jag två gånger och köper inte Tesla S. Slutligen ett positivt budskap igen.
  Detlef Harald
  Main-Taunus-Kreis

 • blank

  Denna nyhet är överlägset mest intressant under de senaste månaderna och motiverar beslutet att fortsätta Saab-bloggen. Om Saab AB tar upp saken i handen, är det mycket potential för bloggen där inne. Tänk om Saab blogg rapporter om alla bilar kommer att byggas på en dag Saab komponenter. Bortsett från det faktum att kanske en biltillverkare kommer upp med tanken att bygga en Saab-bil runt komponenterna. belöningen för uthållighet lockar sedan för bloggen och dess tuffa Operatör: annonser på den del av många bilmärken. Grattis! Innan de första Saab-komponenterna installeras i bra bilar finns det gott om nyheter att rapportera om motsvarande planer. Jag ser fram emot det från och med nu.

 • blank

  Så Saab AB börjar som systemleverantör för radar och mjukvara till fordonsindustrin. Jag tvivlar starkt på om det skulle ha skett en kollision med ett befintligt bilmärke från Saab och jag är säker på att detta inte är anledningen till att namnrättigheterna för NEVS dragits tillbaka. Om dessa system ska dyka upp i tredjepartsprodukter tenderar kundernas acceptans att bli större om något i stil med "(Bullet-Proof & Fail-Save)-Saab Defence AB" nämns som tillverkare. Med "SAAB Automotive något" förknippar de vanliga oinitierade solidt svenskt stål och möjligen fortfarande stabila överdimensionerade 4-cylindriga turbos – men i samma bemärkelse fortfarande idiosynkratisk, felbenägen och komplex elektronik (Something Almost Anytime Breaks). Det hade säkert varit till hjälp för Saab AB om Saab som en aktiv biltillverkare snabbt hade tagit ut dessa system på marknaden för att bevisa deras funktionalitet och tillförlitlighet. Saab AB lovar ett utvecklingsförsprång på tre år när de använder sin teknik - men jag är själv skeptisk till om det är ett argument: enligt min åsikt ligger acceptansen hos potentiella köpare mer än 10 år efter den senaste tekniken. Men oavsett hur: jag håller också fast vid varje glittrande hopp som lovar en spirande av Saabs bilmärke - och hoppas på en återupplivning efter Triumph-modellen...

  • blank

   Elektronik spelade också en central roll i SAAB-bilar från ett tidigt skede ...
   Och allt jag vet är SAABS inte ansett särskilt utsatta.

   Börjar med den legendariska Trionic. Även en klubb har namngett sig efter henne. För ingen halvvägs marknadsföring strateger, kommer det vara nästan problematiskt att kombinera namnet SAAB med solid militär och flygteknik.

   Jag kan väl föreställa mig att ambitionen har något att göra med namngivningsrättigheterna. En leverantör har också slogan Born from Jets. Och framför allt är det korrekt igen. Som med Trionic och fram till 9000: e GM kom Müller och NEVS först efter ...

 • blank

  Hej,
  Varför inte. Nokia har också sålt sin mobiltelefon / smartphone-industri och planerar / bygger nu nya smartphones igen ....

  Hälsningar från Oldenburg
  André

  • blank

   Tyvärr, Nokia kan bygga och vill övervaka kvaliteten. Det finns då Nokia-etiketten på enheterna. Jag är också nordisk-orienterad med mobiltelefoner och använder den enda verkliga efterföljarenheten från Finland, där tidigare Nokia-utvecklare var inblandade.

 • blank

  WOW, det är ett meddelande! ! !

  En svensk och 100% GM-fri systemleverantör. Real SAAB. Inte konstigt, NEVS har ingen chans att få namnet under dessa omständigheter.

  Men jag är inte så säker på om flytten till tillverkaren faktiskt skulle vara billigare. Till skillnad från 70 år sedan hade SAAB förmodligen inga överskott av färgpinnar runt den här tiden

Kommentarer är stängda.