Weekly Review. Vårt utseende till Kina.

Den här veckan demonterades Saab-skyltarna vid ingången till fabriken. Slutet på en era ... En av bokstäverna kommer att hitta sin plats på Saab-museet. Från och med nu kommer det att vara upp till NEVS att göra något med Saab-DNA på den historiska platsen trots att man överger varumärket.

BAIC X65 och BJ40
BAIC X65 och BJ40

Möjligheterna finns och månaderna och åren kommer att göra oss smartare. När det första nya NEVS-fordonet finns på marknaden i en avlägsen framtid kan vi bedöma det. Men det finns ett annat företag som hanterar Saabs arv. Och det är rätt tid, särskilt nu, när bokstäverna i Trollhättan försvinner, att se till Kina.

BAIC och Saab DNA

BAIC förvärvade rättigheterna till Saab-motorerna, Saab 2009-9 sedan och den gamla 3-9 generationen 5. 2011 skulle de ta över Saab Automobile men misslyckades på grund av Victor Muller. Sedan dess har BAIC-märket Senova spelat ett smart spel med Saabs arv i Kina. I reklamflygningar flyger Saab-jetplan, de svenska rötterna och Ursaab spelar en roll. Nattpanelen gör comeback på BAIC, med Saab-turbomotorer som kör terrängfordon, stadsjeepar och sedanbilar.

BAIC har också funnits i Tyskland sedan sommaren i år. Ett företag från Landstuhl har börjat importera och den första leveransen av Senova / BAIC nya bilar har redan sålts till tyska kunder. Nästa sjöfrakt från Kina är på väg, ett återförsäljarnätverk utvecklas, det är en historia som är i början - och en som är intressant.

Bokningar mot kinesiska bilar

Av två skäl. Hur mycket Saab är i en BAIC? Och hur bra är fordon från Kina idag? Jag kommer ihåg flera kinesiska tillverkare som vågade gå till IAA. På mässans första dag släpptes bilarna för inspektion. Dörren stängdes följande dag och alla andra dagar. Eftersom interiören sönderdelades själva och att materialdammar hade orsakat en hallucinogen effekt på besökarna.

Med alla mina fördomar mot kinesiska fordon noggrant samlade i många år i mitt bagage reste jag till importörens distributionscenter den här veckan. Naturligtvis med Anna vår bloggföretagsbil, en symbol för svensk teknik. Jag var inte ensam, en bra vän var där. Jag bad om det eftersom det skulle hjälpa mig att fatta en objektiv bedömning.

Vi körde två BAIC-fordon för våra läsare. En med och en utan Saab-motor. Det vi har upplevt är både störande och avslöjande. Att läsa bloggen är särskilt värt den kommande veckan.

20 tankar om “Weekly Review. Vårt utseende till Kina."

 • blank

  Alla bilar har Saab DNA i dem koente vi måste fortsätta att följa i den här bloggen.
  Okej Tom? Kanske finns det någonstans en ersättare för vad vi inte kan ha sedan 2011.
  Är också väldigt nyfiken på att höra Wieter vad satt där nere.

 • blank

  Tävlingen från NEVS sover aldrig ... Se LA motorshow ... Jaguar kommer att ta fram en SUV med ren eldrift nästa år, tidigare än NEVS, riktat mot premiumsektorn. Om BAIC: Jag är nyfiken på att se hur modellerna kommer att sälja här i Tyskland, förmodligen som skivat bröd, bara prismässigt och för att alla förbränningsmodeller kommer med Euro 6 (inklusive de med Saab -motorer). Jag tycker modellerna (förbränning och elektriska drivenheter) är intressanta, som riktar sig till yngre kunder från 16 år och som kan köras med ett A1 -körkort innan det "korrekta" bilkörkortet erhålls. Efter det kan motorn pimplas lagligt och du kör med högre hastighet. Dessutom erbjuder alla modeller ett antal bekvämligheter, för vilka tillverkare som VW får betala stora avgifter ... Glöm inte: försäkringen är lägre än för jämförbara modeller från konkurrenter. Den som måste titta på plånboken, lite bättre. I åratal har jag sett fördelarna, särskilt när det gäller priser, på skotrar, där de allra flesta motorerna kommer från PR Kina, Taiwan eller Japan.

 • blank

  Jag är lika upphetsad över rapporten!
  Även om BAIC -modellernas utsida inte ”slår mig omkull” ... Ingen köparreflex utlöses.
  Om NEVS: Citat "Om det första, nya NEVS -fordonet finns på marknaden inom en avlägsen framtid kan vi bedöma det."
  Domare, eller ens rapportera ??? 😉

  • blank

   Domare & rapport 🙂

   • blank

    BRA ! 🙂 Då kommer bloggen att vara online länge .... 😉

 • blank

  Men importören verkar bara sälja terrängfordonen? Jag skulle också tycka att det var ”störande” nu ;-).

  • blank

   Importören gör vad marknaden vill ha. Importen av limousinerna är inte tänkt, vilket jag tycker är synd men förståeligt. En Senova limousine på 9-5 OG grund, skulle jag hitta spännande att testa.

 • blank

  Kanske kommer det att bli en sammanslagning mellan BAIC och NEVS någon gång - fusioner, särskilt inom bilindustrin, är mycket meningsfulla.

  Om varumärkesrättigheterna skulle återvända skulle allt bli bra - SAAB AB skulle kunna göra stora intäkter och BAIC skulle få större möjligheter för nyutveckling av de svenska experterna i Trollhättan.

  • blank

   Bra idé! Detta kan kanske kringgå beviljandet av produktionslicensen elegant.

 • blank

  Synd att det inte fungerade med BAIC då.
  Det skulle ha varit ett bättre alternativ än konkurs.
  Att det kan fungera med kineserna visar Volvo med Geely.

  • blank

   På NEVS finns det uppenbarligen en bra körning. Det är synd - bara om varumärkesrättigheterna.

   • blank

    Det finns definitivt en bra enhet. Om du inser vad som är i horisonten får du väldigt intressanta produkter. Men de har fortfarande inte rapporterat om produktionstillstånd för Kina ...

    • blank

     Produceringsrättigheterna i Kina är muttrar och bultar, eller har jag fel?
     Då måste du hålla fingrarna korsade för NEVS ... annars plan B av Detlef Rudolf dras ut ur lådan. 😉
     Till exempel För närvarande saknas därför BAIC (för mig) externt och möjligen internt esprit. Möjligen kan NEVS "hjälpa" ...

     • blank

      Av produktionsrättigheterna beror på NEVS mycket, du måste verkligen hålla fingrarna korsade.

 • blank

  Ett spännande tillvägagångssätt! Jag har väntat länge för att BAIC ska komma till D, nu verkar det så långt. I Kina går verksamheten runt, varför inte här också?

 • blank

  Kinesernas intresse för den "gamla" tekniken visar hur aktuell den är än idag, hur lite som har gjorts inom bilindustrin (med undantag för hybrider och e-fordon). Men det är just därför jag föredrar SAAB -teknik i en begagnad SAAB än någon annanstans ...

  Och ändå ser jag naturligtvis fram emot rapporten.

  PS
  Enligt media har skillnaderna mellan verklig konsumtion och katalogdata ökat under åren från genomsnittet 15 till 42%. Min SAAB kan flyttas med sätesuppvärmning, luftkonditionering och ljus på ganska nära kataloginformationen. Med andra ord, de framsteg som andra tillverkare har gjort med sina brännare är i stor utsträckning fiktiva.

  En SAAB var på något sätt alltid ärlig hud. Vad synd …

  • blank

   Jag skulle till och med säga att du kan underskatta informationen. Framför allt kan 9k flyttas mycket sparsamt och är ändå snabbt på vägen. Det första BAIC-testet följer idag. (Om Telekom vi drar inte pluggen igen 😉)

 • blank

  Det gör jag också och jag hoppas också på lite positiv feedback …….

 • blank

  Jag är nyfiken på att se vad som kom ut ur det ... Jag bor inte långt ifrån det, jag kunde ha gått förbi förra veckan. På våren tittar jag på fordonen och gör också en provkörning. Men med den lilla e-mobilen Indimo Mic-E. Du kan säga vad du vill. BAIC kommer att jaga bort från NEVS i Kina när det gäller e-mobilitet och här i Tyskland från andra tillverkare (inklusive tyska premiumtillverkare) ett stort antal kunder inom hela området för bilar och leveransbilar, bara baserat på priset. För det senare, se diskussion om blå klistermärken, dieselförbud i städer, etc. ...

 • blank

  Jag är nyfiken!

Kommentarer är stängda.