Weekly Review. Vårt utseende till Kina.

Den här veckan demonterades Saab-skyltarna vid fabrikens entré. I slutet av en epok ... En av logotyperna kommer att hitta sin plats på Saab-museet. Från och med nu kommer det vara upp till NEVS att avgöra om man ska göra något ur Saab-DNA på den historiska platsen trots att man lämnar varumärket.

BAIC X65 och BJ40
BAIC X65 och BJ40

Möjligheterna är där, och de kommande månaderna och åren kommer att göra oss smartare. Om det första nya fordonet från NEVS på avlägsen tid kommer att ligga på marknaden, kan vi döma. Men det finns ett annat företag som handlar om Saab-arvet. Och det är rätt tid, just nu, när i Trollhättan försvinner bokstäverna för att se på Kina.

BAIC och Saab DNA

BAIC köpte 2009-rättigheter till Saab-motorerna, Saab 9-3-sedan och den gamla 9-5-generationen. 2011 skulle ta över Saab Automobile, men misslyckades med Victor Muller. Sedan dess spelar BAIC-märket Senova i Kina ett smart spel med Saab-arvet. I reklamfilmer som flyger Saab Jets spelar de svenska rötterna och Ursaab en roll. Nightpanel upplever en comeback på BAIC, Saab turbo-motorer kör terrängfordon, SUV och sedans.

BAIC har också varit tillgängligt i Tyskland sedan sommaren i år. Ett företag från Landstuhl har börjat importera och den första leveransen av Senova / BAIC nya bilar har redan sålts till tyska kunder. Nästa havsfrakt från Kina är på väg, ett återförsäljarnätverk växer fram, det är en historia som är i början - och det är intressant.

Bokningar mot kinesiska bilar

Av två skäl. Hur mycket Saab är i en BAIC? Och hur bra är fordon från Kina idag? Jag kommer ihåg flera kinesiska tillverkare som vågade gå till IAA. På mässans första dag släpptes bilarna för inspektion. Dörren stängdes följande dag och alla andra dagar. Eftersom interiören sönderdelades själva och att materialdammar hade orsakat en hallucinogen effekt på besökarna.

Med alla mina fördomar som samlades in i många år mot kinesiska fordon, reste jag till importörens lager i veckan. Självklart med Anna, vår bloggfirma, en symbol för svensk teknik. Jag var inte ensam, en bra vän var där. Jag bad om det eftersom det var tänkt att hjälpa mig att hitta en objektiv bedömning.

För våra läsare körde vi två fordon från BAIC. En med och en utan Saab-motor. Det vi upplevde är lika störande och avslöjande. Att läsa bloggen är särskilt värt den närmaste veckan.

20 tankar om "Weekly Review. Vårt utseende till Kina."

 • Alla bilar har Saab DNA i dem koente vi måste fortsätta att följa i den här bloggen.
  Okej Tom? Kanske finns det någonstans en ersättare för vad vi inte kan ha sedan 2011.
  Är också väldigt nyfiken på att höra Wieter vad satt där nere.

 • KLASS ! 🙂 Då kommer bloggen att stanna online länge ... 😉

 • Konkurrensen från NEVS inte sova ... .Se LA Motor Show ... Jaguar ger nästa år redan, så tidigast NEVS, en SUV med ren eldrift ut målen i premiumsegmentet. Till BAIC: Jag är nyfiken på att se hur modellerna att sälja här i Tyskland, troligen en strykande åtgång, men prismässigt och eftersom alla gaspowered komma med Euro 6 (även med Saab-motorer). Jag tycker det är intressant modeller (glöd och E-drive) som syftar till yngre kunder från 16 år och som kan drivas med en A1 licens innan görs "riktiga" körkort. Därefter kan motorn lagras upp och du kör med högre hastighet. Också erbjuda alla modeller, dussin bekvämligheter som man måste skal ut stora summor laddning av tillverkare som VW ... .Inte att glömma: försäkring är lägre än för jämförbara modeller av konkurrenter. Den som måste se på plånboken, igen en tad bättre. Fördelarna med priser, jag har sett i åratal i skotrar, där de allra flesta motorer kommer från PR Kina eller Taiwan eller Japan.

 • Importören gör vad marknaden vill ha. Importen av limousinerna är inte tänkt, vilket jag tycker är synd men förståeligt. En Senova limousine på 9-5 OG grund, skulle jag hitta spännande att testa.

 • Av produktionsrättigheterna beror på NEVS mycket, du måste verkligen hålla fingrarna korsade.

 • Domare & rapport 🙂

 • Bra idé! Detta kan kanske kringgå beviljandet av produktionslicensen elegant.

 • Jag är lika upphetsad över rapporten!
  Även om utsidan av BAIC-modellerna inte "blåser bort dig" ... utlöses ingen återkoppling.
  Till NEVS: Citat "Om det första nya fordonet från NEVS kommer att finnas på marknaden i framtiden, kan vi döma det."
  Domare, eller ens rapportera ??? 😉

 • Produceringsrättigheterna i Kina är muttrar och bultar, eller har jag fel?
  Då måste du hålla fingrarna korsade för NEVS ... eller Plan B av Detlef Rudolf kommer att dras ut ur lådan. 😉
  Gilla z. Zt. BAIC kommer därför, saknar (för mig) externt och eventuellt internt vit. möjligen kan det NEVS "hjälpa" ...

 • Importören verkar emellertid bara att köra terrängfordon? Jag skulle nu hitta "störande" ;-).

 • Kanske kommer det så småningom att bli en sammanslagning mellan BAIC och NEVS - fusioner, särskilt inom bilindustrin, är mycket förnuftiga.

  Om sedan tillbaka varumärket, men liksom allt i smör - SAAB AB kunde skicka enorma intäkter och BAIC hade större möjligheter till ny utveckling av svenska experter i Trollhättan.

 • Det är definitivt en bra enhet. Om du inser vad som meddelas, så är det mycket intressanta produkter. Men det finns fortfarande ingen produktionstillstånd för Kina rapporterade ...

 • Jag skulle till och med säga att du kan underskatta informationen. Framför allt kan 9k flyttas mycket sparsamt och är ändå snabbt på vägen. Det första BAIC-testet följer idag. (Om Telekom vi drar inte pluggen igen 😉)

 • Naturligtvis har NEVS också en bra enhet. Synd - bara om varumärkesrättigheterna.

 • Synd att det inte fungerade med BAIC då.
  Det skulle ha varit ett bättre alternativ än konkurs.
  Att det kan fungera med kineserna visar Volvo med Geely.

 • Ett spännande tillvägagångssätt! Jag har väntat länge för att BAIC ska komma till D, nu verkar det så långt. I Kina går verksamheten runt, varför inte här också?

 • Trots allt visar kinesernas intresse i den "gamla" tekniken hur tidigt det fortfarande är idag, hur lite har man gjort strikt i bilindustrin (exklusive hybrider och e-fordon). Men det är därför jag föredrar SAAB-teknik i en begagnad SAAB, snarare än någon annanstans ...

  Och ändå ser jag naturligtvis fram emot rapporten.

  PS
  Enligt media har skillnaderna mellan verklig konsumtion och katalogdata ökat under åren från genomsnittet 15 till 42%. Min SAAB kan flyttas med sätesuppvärmning, luftkonditionering och ljus på ganska nära kataloginformationen. Med andra ord, de framsteg som andra tillverkare har gjort med sina brännare är i stor utsträckning fiktiva.

  En SAAB var på något sätt alltid en ärlig hud. Synd, för dåligt ...

 • Det gör jag också och hoppas på en något positiv feedback …….

 • Jag är nyfiken på vad som kom ut ur det. Jag bor inte långt ifrån det, jag kunde ha slutat i förra veckan. På våren tittar jag på bilarna och gör även en provkörning. Men med den lilla e-mobilen Indimo Mic-E. Du kan säga vad du vill ha. BAIC är NEVS i Kina när det gäller e-mobilitet och här i D andra tillverkare (även tyska tillverkare premium) mycket kundkrets tillbaka i komplett sortiment i personbilar samt skåpbilar, på enbart priset abjagen. Den senare ser diskussionen om blå märke, dieselförbud i städer osv. ....

 • Jag är nyfiken!

Kommentarer är stängda.