Saab 9-5 NG. En dröm om Sverige.

Hisingen är Volvo Land. Halvön är helt i händerna på det andra svenska märket, och om du vågar med en Saab på sin terräng känner du dig ganska ensam på vägen. I slutet av säsongen besökte 9-5 NG Sverige igen i oktober.

Hisingen framför Volvo Museum. En Saab i Volvo land.
Hisingen framför Volvo Museum. En Saab i Volvo land.

En Saab på Hisingen. Det är märkbart.

Förutom NEVS och Saab Museum, besökte Volvo Volvo. Och bilden framför museet, som inte bara gav oss ett snyggt utseende. 9-5 sticker ut. Fortfarande och oavsett var du är. Oavsett om du är Saab-fan eller inte, Saab är ett problem, och om du vill vara påfallande måste du leta efter en annan bil

Den sista Saab-sedan reste i hela landet också i år. Vare sig djupt i söder eller till "piloter sökes" i Kiel. Det finns knappast en bättre och bekvämare turbil. Utrymme utan slut, sportstolarna är fantastiska, bagageutrymmet har oändliga vidder. Saab är snabb, riktigt snabb. GPS:en indikerar 265 km/h vid behov, vilket verkar vara något av standarden med alla jagade 2 litersmotorer. Han är relativt sparsam på vägen, även vid rask körning.

Pålitliga - men små problem

Han är väldigt pålitlig. Den första rädslan att en bil byggd i små serier och under de svåraste omständigheterna kan vara en diva har inte bevisats sant än. Vad lockade uppmärksamhet under de senaste månaderna är dessa bagage. Till exempel bromsen fram till höger. Hon har slipat under en tid. Vad är ett känt problem när fordonet inte flyttas regelbundet. Åtgärden kommer att komma nästa år med nya bromsar av bättre kvalitet. På våren 2017 kommer ATE-bromsar att ersätta den ursprungliga riggen.

Den automatiska väljarspaken har utvecklat en känslig personlighet. Om du flyttar den till nivå P i slutet av resan och stänger av motorn uppmanas displayen att flytta spaken till nivå P. Displayen kan bara lugnas genom att starta om motorn, trycka på bromspedalen och trä spaken ur nivå P. Då är spaken över. Detta händer om och om igen, men inte regelbundet. Men tydligen när du har bråttom. En förklaring? Finns inte ännu.

Jag har aldrig ångrat att jag köpte 9-5 NG. Tvärtom ! Det är roligt och gör dig på gott humör, och alla som är sugna på en extrovert, individuell bil kommer att bli nöjd med den. Den sista Saaben är dock en sann exotisk. Vilket inte avspeglas i utbudet av reservdelar. Orio gör ett bra jobb, med undantag för ett fåtal byggarbetsplatser är leveransförmågan mycket hög.

Men du blir försiktig ju äldre 9-5 blir. Särskilt för att du alltid har säkerhet bakom dig att det aldrig kommer att finnas fler leveranser under varumärket Saab. Om det inte finns ett mirakel. Men världen behöver mer av det och att hoppas på Saab skulle vara ett misstag. Den logiska konsekvensen: Saab gick på säsongsbetonade registreringsskyltar i år.

9-5 NG är nu vilande till april. Vilket ger mig en god känsla av att det inte finns någon risk för oönskad kall deformation med snö och is. Det är ett tufft uttag, men det ser också fram emot ytterligare ett år med Sveriges dröm.

11 tankar om “Saab 9-5 NG. En dröm om Sverige."

 • Tom, hoppas du kör dessa vackra bilar till Kiel för nästa Pilots Wanted. Hur mycket KM gjorde din 9-5 NG-enhet nu? Jag är på 96.000 och kan behöva tänka på att göra något liknande. Men med vilken bil måste du köra till jobbet?

 • blank

  Mycket snygg artikel!
  och Tom, det finns verkligen vackra bilar i ditt garage, även med Saabs "galna" standarder:
  9-5 NG som en limousine i vitt, kanske hela seriens krona (flygplanets utseende är aldrig tydligare), härlig framför museets glasfasad ...
  ..och Silver Aero och Anna projekt och ...
  Förhoppningsvis kommer du att förbli entusiastisk under lång tid, det är alltid en glädje att läsa här igen!

  Tack. Och ha kul med Schwedentraum ..!

 • blank

  Hej Tom! Mycket snygg artikel!
  Jag kan bara hålla med "rörelsen". Var med mitt svarta Dick ship 14 dagar efter dig framför (och jag förstås i) Volvo Museum och sedan ett par dagar i Sverige / Norge på vägen. Du blir också huvud i Skandinavien efter den sista stora Saab.

  Och till smärtan med den automatiska hävarmen - jag har det ibland synonymt - jag hittade efter en lång sökning och försökte en lösning som hjälper mig med 100%:
  När det gäller meddelandet, låt bara den lilla silverlåsknappen på växelspaket framåt (dvs. tryck och låt fingrarna "glida av"). För mig är meddelandet sedan borta omedelbart. Jag misstänker att knappen inte är helt tillbaka till sin ursprungliga position och så att spakens läge inte kan detekteras (amatör gissning!)
  Hur som helst - för mig fungerar det alltid snabbt och pålitligt, även i "brådskande" situationer 🙂

  • blank

   Tack! Jag hade hoppats på tips. Det låter logiskt och kommer att försökas!

 • blank

  Stor rapport, jag känner mig fortfarande irriterad att jag inte har accepterat 2012 ett erbjudande om en demonstrationsbil för små pengar. Heck, vår 900 cabriolet är mer än en ersättare

 • blank

  Trevlig artikel, förhoppningsvis mer om ämnet! Jag köper 9-5 NG någon gång, men som en stationsvagn

  • blank

   Det skulle jag också vilja. Men det är svårt att uppskatta på 20 någonsin byggda kopior. Och de som är förståeligt är i extremt fasta händer. Vad kan du göra? Kanske bygga dig själv ??? Familjen Lafarentz i Kiel har alltid bra idéer.

   • blank

    bygga dig själv skulle vara idén, någonstans kommer det att finnas (olyckligtvis) en skadad 9-5NG, ta ta, sakna delar av Insignia och montera sedan

 • blank

  Bra rapport och bra bil.
  Jag tror att han kommer att öka i värde desto mer tid passerar.
  Tidlös form - högt erkännande.
  Och det är synd att jag inte har mer utrymme ...
  Vänligen fortsätt vård.

 • blank

  Hallå
  Quand reverra t på en SAAB même faite par NEVS?

  • blank

   Jamais, och det är bra. Det är sorgligt nog att Volvo är kinesisk.

Kommentarer är stängda.