Saab 9000. Björn Envall ger världen en kil.

1990 är en av de ödesdigra år på Saab. GM kommer in och går genast till de viktigaste byggplatserna. Den nya fabriken i Malmö, vars konstruktion var ett politiskt beslut, kommer att stängas 18 månader efter invigningen.

Saab 9000 Aero. Bild: Saab Automobile AB
Saab 9000 Aero. Bild: Saab Automobile AB

För varje fordon byggt i Malmö sägs Saab 18.100 ha förlorat amerikanska dollar. Förutom Malmö finns det andra förlustmakare. Saab 900 är inte längre kostnadseffektiv att producera. Värre, omarbeta och garantera ytterligare ett underskott på upp till 2.500 € per bil.

Då faller 1990 beslutet för 3 nya serier. En efterföljare till 900, som arbetar med full fart, vilket fortfarande skulle ha betydande konsekvenser för Saab 9000. Och projektet 108, vars uppfattning skulle ha förändrat Saabs historia.

Bilvärlden i början av 90-åren

Sedan presentationen av Saab 9000 har miljön förändrats dramatiskt. Audi har V8, som är ekonomiskt en flopp, men kommer att förändra varumärkesbilden hållbart. BMW har fångat upp, eller snarare, föråldrad. Fördelen med Saab är historia, även om 9000 CC fortfarande är en bra bil. Behovet av åtgärder ger Björn Envall 1992 en kil till världen.

Avancerade fordon i början av 90er Jahre kilkil. Den mest futuristiska visade Citroen XM, den mest funktionella av Saab 9000. Hur Envall lyckades göra en perfekt kil från den dumpiga 9000 CC-kroppen utan att röra dörrarna förtjänar respekt. En krokad front med bredbandsljus, en hög svans med en kontinuerlig baklucka, vilket gör att 9k visas mer visuellt.

Ljuset i glaskupolen i 9000 CC försvinner, den nya slutsatsen är mer allvarlig och värdefull. Sidlinjen är tydlig, varje stroke sitter, ingen showmanship, istället objektivitet överallt. Form följer funktion. Saab design, eftersom det inte kunde vara tydligare. En förbättrad isolering ger ännu mer övre klassens känsla, framstegen är märkbar.

I interiören är det dock stillestånd. Cockpit och sittplatser berörs inte, kanske för att du inte kan förbättra bra. Men också för att du inte har någon budget för en översyn. Köparens krav har ändrats sedan 1984, interiören har blivit mer sofistikerad. Bara Saab flyttar inte. För Saab-poäng i tekniken.

Saab, som rensar luften.

Eftersom 9000 CSs verkliga trumfkort bor under motorhuven. Med Trionic drar först en 32 bitprocessor från Motorola i en bil. 68000er är high end, och 9k en sista gång high tech. I en video kan du se hur Trionic rensar förorenad luft. 9000 suger i rök från en 2 Saab och lämnar ren luft. Det drar då - en sista gång. Tekniskt kunniga människor som har miljömedvetenhet köper en 9000, men det är väldigt dyrt - men för att det är coolt. Och för att han är individ. Framför allt, för att han är extremt säker.

Den säkraste bilen i världen

Grundkonstruktionen kommer från början av 80-åren. Men Saab har alltid hållit 9000 uppdaterad, och 9000 CS investerar starkt i säkerhet. En förbättrad kroppsstruktur, bättre skyddsskydd i dörrarna, platserna har på den övre delen en platta som skyddar nacke och livmoderhalsar. Föraren av den aktiva huvudstödet kommer som en annan innovation, och Vi Bilägere skriver en omfattande artikel om den säkraste bilen i världen i april 1992.

Att Saab är också snabb eller att 225 hk variant kan rensa vänster körfält, är passagen i nivå med en superbil, dessa är alla biverkningar som dessutom ger den 9000. Mer skulle ha varit möjligt. en Saab 9000 AWD med 280 PS finns i museets tidskrift. Han skulle ha stärkt Saabs ambitioner för överklassen, för att de verkligen fanns.

Projektet 108, som nämndes i början, skulle ha varit denna stora Saab. 9000 lyckades, men det gick mellan fordonsklasserna. Interiören, högprestandan, priset, allt var överklassen, de yttre dimensionerna var dock bara övre medelklassen. Att utnyttja framgången hos 9000 GM bestämde en stor serie, som skulle konkurrera mot BMW 7er. Projektet 108 sprang från 1990 till 1992, sedan avbröts projektet. Det blev snabbt klart att du inte skulle tjäna pengar med den första generationen överklassen generationen, revisorerna i Detroit lämnade modet, böckerna stängdes. I stället för 108 bör efterföljaren till 9000 nu snabbt komma in på marknaden.

Saab 9000s förlängda livslängd

Om allt hade gått enligt planen hos GM så skulle 9000er saga redan 1996 komma fram till slutet. Men det var den snabbt utvecklade Saab 900 II, som var 1993 på marknaden. I princip, en typisk Saab konstruktion, fläntade växellådan som på 9000 vänster motorn. Saabs kunder hade så bättre utrymme och mer last än förare av andra koncernmärken, de suveräna turbosna och luckan pratar inte ens. Men 900 II kom på marknaden och brådde med problemen.

Utvecklarna av Saab 9000 aren togs för akut användning under 900 II, var Saab 9-5 projekt försenas så med minst 6 månader.

1993 demonstrerade återigen innovationer i Saab 9000 Ecosport-studien, men de hittade inte längre in i serien. Värmelagringselement och elvärmeelement bör eliminera utsläpp vid kallstart och strålkastare med extra UV-ljus bör förbättra aktiv säkerhet. Precis som 17 "Super Eros", förblev de exklusiva för studien. Visar vägen? I alla fall, och årtionden senare, tar Mercedes i S-klassen en UV-strålningsassistent.

1995 fick 9000 dessutom en V6, 1996 sätta en 2 liter Softturbo ingångsmotorn. Försäljningen fortsatte dock att falla, konkurrensen hade saktat, 9k hade blivit ett fall för fans.

De köpte det ändå, även om Saab 1997 presenterade 9-5 och därmed den fullständiga rasten i en tradition i Saab-superklassen. 24.201 byggdes 1997, 2.540 under följande produktionsår. Att efterföljare och föregångare rullade samman för en kort tid tillsammans beror på leverantörer som inte arbetade som det var tänkt i Trollhättan.

Saab sätter slut på excentricitet och avantgarde

Saabs pressmeddelanden vid den tiden såg omkopplaren från 9k till 9-5 som en stigning "från excentrisk skandinavisk till globalt varumärke". Först ville Saab vara excentrisk 2010 igen, med efterföljaren till 9-5 I, som citerade 9000s designegenskaper igen. Men det var redan för sent.

Vad är kvar? 9000 var avantgarde från Sverige, mer innovationspackade Saab aldrig i bil. Han öppnade nya marknader, han var ingångsklassen i överklassen, vilket Saab aldrig löste in, eftersom GM saknade modet att göra det. Audi riskerade det i en jämförbar startposition, accepterade förluster för en modellgenerering och var ibland det mest lönsamma varumärket i VW-koncernen. På Saab är utgången känd.

I den sista delen av Saab 9000-sagan skriver vi då om situationen för den första stora Saab i modern tid.

Del 1: Saab 9000. Den första tekniken Saab.

Del 2: Saab9000. Bilen från den högteknologiska smeden.

10 tankar om "Saab 9000. Björn Envall ger världen en kil."

 • Återigen den renaste läsning nöjet!

 • Tack! Betydelsen är 68000, den saknade en "0". Rättas.

 • Tack, helt intressant. 9000 var den bil som imponerade mig så mycket att Saab var på radarn efter det och stannade.

  I övrigt heter 32-bitprocessorn 68000, inte 6800. det var 16-bitens föregångare.

 • Det är synd att GM inte svenskarna hade låta andra göra, installerar en drivkraft för innovation och forskningslaboratorium att alla innovationer inom små SAAB därefter vad som kommer att råda i koncernen hela världen för att bygga in.
  9000er är för mig fortfarande riktmärke för alla andra Fahreuge i övre mellanklassen. Och i betydelsen av utrymme och laddningsalternativ är han fortfarande obesegrad. Den kompakta designen med stort interiör är inte en nackdel en ganska stor fördel, jag märker det när jag är på väg idag med 9-5NG.

  Tack för artikeln!

 • 9000 fortsätter att följa med oss. Också för att det alltid finns fakta som varken Mark eller jag visste. Så fortsätter sagan ...
  Vi har bara data för tyska första leveranser från 1995, jag misstänker att NEVS skulle vara rätt kontaktperson.

 • En bra rapport! Återigen ... 😉 Tack, tack.
  Denna rapport visar min "nybörjars tid". I början av 90-Ziger började jag studera SAAB. Säkerhet, utseende och pilotens fönster på SAAB 900 var beroendeframkallande. Men när en SAABs avgaser blev renare än luften, hade det hänt mig. Den första av tre SAAB: er beställdes.
  Att göra historia och kommentera det är vettigt. Det gör det tydligare och tydligare för alla fans och andra SAAB-kunniga personer varför 4-bokstäverna från Sverige har försvunnit.
  Det är otroligt vad ingenjörerna på Göta Älv har gjort och marknadsfört !!! Ur denna synvinkel är det fortfarande att hoppas att samma dag idag har fler "friheter" på NEVS och förbättrar bilindustrin väldigt i spe !!!

 • Återigen en lysande rapport om 9000 ... synd att 9000er saga så långsamt närmar sig slutet. Från mig är du välkommen att fortsätta med oregelbundna intervaller! Det är mycket intressant för mig som 9000er- och Saab nybörjare att lära sig mycket om ursprunget, evolution och även om integrationen i resten av Saabs lineup och position i förhållande till konkurrenterna. Detta är så i alla prospekt, no me kända bok eller i någon rapport från den klassiska press. Respekt!

  Kan du också hitta tillverkningsdatum för en CC i dina dokument? Eller kan museet eller NEVS hjälpa mig där?

 • Bra rapport! Så du får som Saab nykomling insikt i varumärkesvärlden!

 • -5831 byggdes på 13.12.1997, samma dag producerades ytterligare två 9k för Tyskland. -8181 är från 30.03.98, med 9 annan 9000 för Tyskland. Den sista 9k för den tyska marknaden hade 8756. Alla andra frågor kan besvaras av Saab-museet eller NEVS, den som äger produktionsdokumenten.

 • Är det känt, vilka chassinummer i modellår 1998 fick 9000?
  Det var numrerade, dvs även 900II / 9-3I och 9-5 fick chassinummer från serien - vad är VIN slutar den sista 9000 produceras framför den allra sista (VIN slutar -1008785)?
  Kan du också få mer information om -8181 och -5831? Jag känner dem båda - en flyttar en bra vän, den andra jag. Jag är intresserad av de faktiska produktionsuppgifterna och med vilka SAAB de två rullade av produktionslinjen tillsammans, dvs vad som kom före och efter.

Kommentarer är stängda.